LibreOffice dnes slaví 5 let

Novinka Kancelářský balík LibreOffice už je s námi pět let. Přesně 28. září 2010 bylo ohlášeno vytvoření balíku a současně založení The Document Foundation jako organizace, která bude vývoj zastřešovat.  

Dnes je to přesně pět let, co došlo k události významné pro svobodné kancelářské balíky. Skupina vývojářů, kteří dříve pracovali na vývoji balíku OpenOffice.org, ohlásila vznik nového projektu vývoje balíku (nazvaného LibreOffice), který naváže na dosavadní vývoj OpenOffice.org, o jehož osud pod firmou Oracle se zakladatelé projektu obávali.

Pro zastřešení vývoje měla vzniknout nová organizace: The Document Foundation. Ta oficiálně vznikla v únoru 2012, první verze balíku LibreOffice (3.3) přišla na svět dříve – 25. ledna 2011. Během první zhruba čtyř let si balík stáhlo 120 milionů unikátních uživatelů (do tohoto počtu nejsou započítány linuxové distribuce), z toho 55 milionů jen od května 2014 do května 2015.

Doplnění: Italo Vignoli v blogu TDF přinesl další informace ohledně pětiletého výročí LibreOffice. Kromě jiného si můžete stáhnout ve formátu PDF dvě knihy (stručnější a podrobnější), které na základě blogu mapují celou historii balíku.

 

Thorsten Behrens krájí narozeninový dort
Thorsten Behrens krájí narozeninový dort (foto Sebastian Hauptstock)

(Jako ve škole) Průměr: 1.33 | Hodnotilo: 3
 

Komentáře

user avatar Petr Valach
Odpovědět
LibreOffice dnes slaví 5 let
28. 09. 2015, 12:54:41
Celému týmu The Document Foundation gratulujeme a děkujeme za jejich pětileté úsilí. Jejich práce nebyla rozhodně marná.
user avatar Tomáš Matýs
Odpovědět
LibreOffice dnes slaví 5 let
28. 09. 2015, 15:49:28
Vše nejlepší libreoffice. Ještě přidat epub plus to, co umí callibre a tvorba lineárních a nelineárních dialogů(příběhů) do jednoho až dvou modulů libreoffice a hodit to pod stejnojmennou střechu a máme all inclusive. Jinak, četli jste https://blogs.apache.org/ooo/ ?
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:LibreOffice dnes slaví 5 let
28. 09. 2015, 19:16:03
Ano, v reakci na to, co se objevilo v blogu ASF, už mám rozepsaný článek na středu.
user avatar Martin Tůma
Odpovědět
LibreOffice dnes slaví 5 let
28. 09. 2015, 17:58:47
Sakra, to to utíká. No nic tak všechno nejlepší.
Já mám narozeniny až zítra, akorát mi není těch pět.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře a podniká v oblasti informačních technologií. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.

 
 
 
woo jaw demo hz