LibreOffice na konferenci OpenAlt 2019

openalt_conference.jpg Ve dnech 2. a 3. listopadu 2019 proběhla v Brně největší open-source konference v Česku  - OpenAlt 2019. Nemohli jsme na ní chybět, a tak přinášíme souhrn nejzajímavějších poznatků, které se týkají LibreOffice.  

Stánek LibreOffice na letošní konferenci OpenAlt. Stánek LibreOffice na letošní konferenci OpenAlt.

LibreOfice Online stále překvapuje

Časté dotazy se týkaly mobilní a online verze LibreOffice. Velké procento návštěvníků neví, že něco takového existuje. Demonstrace LibreOffice online poslední verze vyvolávala velký ohlas a zájem. Návštěvníci se hojně zajímali o způsob instalace – služba běží na vlastním serveru uživatele a její instalace není úplně jednoduchá, protože je zapotřebí nejprve zprovoznit cloudový systém.

Skriptování v LibreOffice

Podobně jako na konferenci LinuxDays 2019 se řada dotazů týkala výroby maker v LibreOffice. Je vidět, že na tyto konference chodí nejen prostí uživatelé, ale i lidé schopní si něco naprogramovat. A pro ně má LibreOffice připravenou podporu Basicu, JavaScriptu, Pythonu, BeanShellu a základní pro VBA. Narozdíl od VBA v Microsoft Office se použitá syntaxe nemění, naprogramovaná makra tak uživatelům zůstanou ve stejně použitelném stavu dlouhé roky.

PB022438.jpg

Další diskutované otázky a podněty pro vývoj LibreOffice, které zazněly na konferenci OpenAlt:

  • Zajímavý podnět byl na embedování LibreOffice do jiné aplikace – tedy jak v rámci jedné aplikace vyvolat LibreOffice a pracovat s ním nezávisle na dané aplikaci. O tomto řešení měla na konferenci LibreOffice 2019 v Almérii přednášku Maria Latini, záznam z ní však zatím ještě není k dispozici.
  • Copy-paste mezi otevřenými aplikacemi v LibreOffice Online nefunguje. O možných řešeních mluvil na konferenci LibreOffice 2019 Michael Meeks – záznam jeho přednášky je na Youtube.
  • Stálým problémem jsou automatické aktualizace – uživatelé uvítají, pokud nejen dostanou notifikaci o nové verzi LibreOffice, ale zároveň budou moci si stáhnout a nainstalovat dílčí části balíku, ne celý balík.
  • IBM kdysi ve svém forku OpenOffice.org zvaném Symphony přidal záložkový systém – dokumenty se otevíraly v záložkách. Tak se nyní děje například v grafickém editoru GIMP. Uživatelé by rádi tuto možnost viděli i v případě LibreOffice.
  • Další zajímavý požadavek se týkal na výrobu vizitek s použitím databáze, s jejíž pomocí by bylo možno do návrhu vložit obrázek. Zatím lze pouze text.
  • Pokud uživatel v Calcu použije nástroj Řešitel a dokument zavře, nastavení Řešitele se neuchovává. Pokud je jednotlivých parametrů Řešitele velké množství, ztrácí Řešitel smysl.
  • Jeden student využívá pro ruční psaní poznámek Stylus Labs Write a dotazoval se, zda je podobná funkcionalita i v LibreOffice. Museli jsme jej zklamat.

S výše uvedenými body jsme seznámili pracovníky The Document Foundation. Necháme se překvapit, zda se přetaví do nových nápadů a vylepšení v dalších verzích populárního kancelářského balíku.

PB022441.png

(Jako ve škole) Průměr: 1.00 | Hodnotilo: 2
 

Komentáře

user avatar fela
Odpovědět
LibreOffice na konferenci OpenAlt 2019
19. 11. 2019, 13:35:05
Hm, aspoň ste mohli venovať minibanner malej spomienke na Apache OpenOffice, aby sme vedeli, že nie sme úplne stratení a osamotení.
(BTW: Musí to byť ťažké pre vývojárov AOO, keď vidia, ako dramaticky rastie LO.)
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:LibreOffice na konferenci OpenAlt 2019
19. 11. 2019, 15:29:32
Já byl na openaltu za nadaci The Document Foundation, ne Apache. #sorryjako
user avatar fela
Odpovědět
Re:Re:LibreOffice na konferenci OpenAlt 2019
19. 11. 2019, 15:39:18
Veď áno, len na mňa prišla taká ľútosť :)
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Re:Re:LibreOffice na konferenci OpenAlt 2019
25. 04. 2020, 22:16:43
Úplně vám rozumím. To, že nějak funguju pro TDF a jsem členem té nadace, neznamená, že OpenOffice je mým nepřítelem. Tak to nefunguje, a ve světě fre softwaru to je i zbytečné. A je mi věru líto, kam se ten projekt dostal. Rozhodně nemám v tomhle smyslu náladu na nějaký prsení se "hele my jsme dobří". Lidi zapojené do Apache OO lituju a jejich postavení je mi upřímně líto. Ale na druhou stranu nikdo jim nedrží bouchačku u hlavy s tím, že to musejí dělat. Či spíš nedělat.... A na stranu druhou čtu jejich velkohubá prohlášení, zcela mimo realitu. Už proto nechci mít s OO nic společného.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Petr Valach

Petr Valach

Redaktor & editor OpenOffice.cz a LinuxEXPRES.cz. Správce sociálních médií těchto redakcí. Člen nadace The Document Foundation. Ve svém volnu se věnuje popularizaci vědy a fotografování.

 
 
 
woo jaw demo hz