LibreOffice podporuje nejvíce jazyků

Lokalizace LibreOffice podporuje ze všech hlavních kancelářských balíků nejvíc jazyků. Apache OpenOffice je na třetím místě.  

Zajímavým kritériem pro srovnávání (nejen) kancelářských balíků je podpora národních jazyků. Standardním jazykem bývá angličtina, uživatelé však ocení možnost práce se svým jazykem – jak v uživatelském rozhraní, tak i při kontrole pravopisu a v dalších situacích.

V tomto ohledu je na tom mezi balíky nejlépe LibreOffice. Podporuje 104 jazyků, jimiž hovoří 4,69 miliardy lidí. Na druhém místě je Microsoft Office s 85 jazyky a 4,54 mld. obyvatel Země. Apache OpenOffice už ztrácí výrazněji, má podporu 31 jazyků s 3,06 mld. lidí. V tabulce je uveden ještě balík Calligra s 29 jazyky a 2,77 mld. osob.

Tabulka uvádí jazyky, pro něž jsou k dispozici jazykové balíčky toho kterého programu. Znamená to, že je daný jazyk podporován přinejmenším pro uživatelské rozhraní aplikace.

(Jako ve škole) Průměr: 1.00 | Hodnotilo: 2
 

Komentáře

user avatar Petr Valach
Odpovědět
LibreOffice podporuje nejvíce jazyků
18. 02. 2014, 14:30:06
Je to fajn, i to, že čeština je podporována, ale je třeba zamakat na nápovědě... ta je v podstatě dva roky neaktuální. Např. podmíněné formátování a další nové vyfikundace tam jsou popsány hrozně mizerně nebo vůbec.
user avatar strepon
Odpovědět
Re:LibreOffice podporuje nejvíce jazyků
18. 02. 2014, 22:09:08
Zrovna podmíněné formátování bylo ve 4.2 doplněno, ale je pravda, že se nápověda aktualizuje jen sporadicky a beznadějně zastarává. O dokumentaci se totiž starají výhradně dobrovolníci a ti radši pracují na uživatelských příručkách, které se daří vydávat aktualizované.

Srovnání bych bral s rezervou, neříká nic o úplnosti překladu (LO má nejmírnější požadavky, vydávají se i napůl přeložená rozhraní), ani o jeho kvalitě (MSO neznám, ale předpokládám, že tady bude mít jasně navrch).

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře a podniká v oblasti informačních technologií. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.

 
 
 
woo jaw demo hz