NeoOffice – svobodný kancelářský balík pro OS X

NeoOffice NeoOffice je kancelářský balík pro operační systém Apple OS X. Je vyvíjen jako „syntéza toho nejlepšího“ z Apache OpenOffice a LibreOffice, optimalizovaná pro tento systém.  

Kancelářský balík NeoOffice je specifický tím, že integruje funkce kancelářských balíků Apache OpenOffice a LibreOffice s nativními vlastnostmi operačního systému OS X od firmy Apple. Jeho historie sahá až do roku 2003, kdy vznikl projekt snažící se o port OpenOffice.org pro Mac OS X. Postupně byl balík čím dál lépe integrován do systému a současně následoval vývoj OpenOffice.org.

Po vzniku LibreOffice začali tvůrci NeoOffice přebírat kód i z tohoto balíku, čili nyní jde o syntézu dvou balíků. Od nich se NeoOffice liší licencí, používá GNU GPL. Aktuální verzí je 3.4, která je odladěna pro OS X 10.9 Mavericks.

(Jako ve škole) Průměr: 1.00 | Hodnotilo: 1
 

Komentáře

user avatar Petr Valach
Odpovědět
NeoOffice – svobodný kancelářský balík pro OS X
19. 11. 2013, 20:56:34
Jak je možné, že NeoOffice sestávající z OO a LO má svobodnější licenci než LO a OO? To lze?
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:NeoOffice – svobodný kancelářský balík pro OS X
19. 11. 2013, 21:22:02
GPL není svobodnější než Apache nebo LGPL. Je jen "copyleftovější". A díky kompatibilitě těchto licencí (v daných verzích) lze kód licencovaných pod Apache začlenit do díla s LGPL (LibreOffice) nebo GPL (NeoOffice), stejně tak z LGPL do GPL. Opačně to nelze, vzhledem ke copyleftovosti (virálnímu charakteru) licencí LGPL a hlavně GPL.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Re:NeoOffice – svobodný kancelářský balík pro OS X
20. 11. 2013, 04:22:43
Dík, velké téma na studování :-)
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:Re:Re:NeoOffice – svobodný kancelářský balík pro OS X
20. 11. 2013, 18:30:02
Ono je to ještě o trochu zajímavější, protože nové příspěvky do LibreOffice jsou od jisté doby (myslím, že od 4.0) licencovány kromě LGPL také pod MPL. Takže by postupně mohl být přebírán kód z LO do AOO, protože MPL je s AL kompatibilní. Ovšem pozor - nesmí se jednat o kód, který je odvozeným dílem od těch částí LO (zatím drtivá většina, i když postupně budou ubývat), které jsou pod čistou LGPL. Na takový kód se vztahuje povinnost používat LGPL a tedy ho nelze přenést do AOO!

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře a podniká v oblasti informačních technologií. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.

 
 
 
woo jaw demo hz