Nové logo OpenOffice.org?

OpenOffice.org je skoro 10 let a designéři začínají přemýšlet o změně jeho loga. Chtějí ale zůstat u modrého vzhledu a siluety racka i přesto, že v současné době vlastní tento kancelářský balík firma Oracle a ta má, jak známo, v logu barvu červenou.  

Jak můžete vidět na obrázcích, barvy se změnily, například odstín modré je světlejší. Také černá se přestěhovala v nápisu z Open na Office.org a změna potkala i barvu racků. Návrhy nejsou, samozřejmě, definitivní a vznikají další.

 

Návrh na logo OpenOffice.orgNávrh na logo OpenOffice.org

Jeden z návrhů na nové logo OpenOffice.orgJeden z návrhů na nové logo OpenOffice.org


 

(Jako ve škole) Průměr: 1.33 | Hodnotilo: 6
 

Komentáře

user avatar marecekk86
Odpovědět
Nové logo OpenOffice.org?
8. 03. 2010, 22:32:23
Mne sa to páči, len chcelo by to celkovo trochu viac atraktívnosti v samotnom menu ...
user avatar Miroslav Gešvantner
Odpovědět
Nové logo OpenOffice.org?
8. 03. 2010, 23:32:16
Aj mne sa páči, pripomína mi to trochu nostalgicky OOo ešte verzií 1.1 pod Linuxom, mimochodom vtedajšie ikony formátu sx... ešte vo W98-čke na mňa veľmi zapôsobili.
user avatar PetrV
Odpovědět
Nové logo OpenOffice.org?
9. 03. 2010, 10:43:25
Správné logo by mělo být něčím výjimečné, inovátorské. Tenhle návrh se mi sice velmi líbí, ale jde o otřepanou věc. Použití několika efektů, které najdeme skoro všude. Nic nového pod sluncem.
Nicméně je to dobrá cesta, dobrý podnět. Doporučuji též změnit splash screen, který vypadá jak z prehistorických dob. Já jsem se snažil to trochu zkosit a maličko změnit barvy a tak, no výsledky jsem uvedl ve fóru. Nic moc, chápu, ale ze sovy se kanárek moc neudělá :-)
user avatar redakce OpenOffice.cz
Odpovědět
Re:Nové logo OpenOffice.org?
9. 03. 2010, 11:09:09
Ano, výjimečná a novátorská loga mají už desítky let např. Coca Cola, Mercedes, Apple, Nike...

Myslím, že je to přesně obráceně - logo musí být výstižné a do jisté míry konzervativní a univerzální, aby bylo použitelné všude a pamatovaly si ho miliony... Moc velká inovace je u loga sebevražda.

Já v tom Open vidím hlavní svobodu, oceán, volnost. V Office pak přístav, pevninu, jistotu. Modrá je dobrá, klasické klišé. Ale podle mě to funguje velmi dobře. To logo nemá být ani tak nové jako 'rebrand' - musí zůstat funkční vazba, ale přitom má přibýt prvek změny.

Nejsem expert, ale myslím, že je to zpracované velmi dobře. Což nesouvisí s tím, jestli se to všem líbí.
user avatar PetrV
Odpovědět
Re:Re:Nové logo OpenOffice.org?
9. 03. 2010, 20:10:13
Musím souhlasit hned v několika ohledech. Zaprvé, logo vyjadřuje skutečně to, co má, splňuje svou funkčnost znamenitě a vy jste to postihl naprosto přesně. Zadruhé, esteticky je fakt hezké... mně se líbí.
Tím inovátorstvím jsem nemyslel kdovíco, ale mrzelo mě, že se tvůrci drželi vyjetých kolejí, šablonovitě napodobujících to, co je všude. Jenže teď vidím, že je to asi dobře. O kýčovitost nestojím a v jednoduchosti je síla. Dosáhnout při výrobě loga jednoduchosti a přitom zapamatovatelnosti je totiž velký problém. Myslím, že tady se to podařilo.
Ten bílý přechod je ale přece jenom strašně násilný, umělý. To by podle mě chtělo trochu zjemnit. Ale to je detail. Jako celek je to perfektní a hlavně to funguje.
user avatar TiS.
Odpovědět
Re:Re:Re:Nové logo OpenOffice.org?
21. 03. 2010, 16:07:10
V zásadě je v dnešní době problém vymyslet něco, co již někdo nepoužil. Proto se domnívám, že je lepší se držet osvědčených receptů. Světlejší modrá je pro mne takový návrat ke starším verzím. Ale v zásadě si myslím, že měnit logo u každé verze je nesmysl, bohužel se to tak děje. Logo má spíše odrážet určitou tradici, mělo by být proto vcelku stabilní, inovace pak třeba jednou za deset let, ne více. Ale přiznejme si natvrdo: Copak je toto vůbec stěžení otázka? Neustále kolem sebe slyším, která OO.o je svým vzhledem zastaralý těžkotonážník z doby nultého času... a proč ještě není ribbon apod. řeči. Zajímavé ale je, že je pronášejí či píšou ti, kteří tak akorát v celém kancelářském balíku napíšou jednou za čas dopis stylem "tisíc mezer na stránce". Proto mi v zásadě všechny ty diskuse o vzhledu toho či onoho opravdu začínají poslední dobou připadat nanejvýš "směšnohrdinské". Máme stand programy na to, abychom se kochali jejich vzhledem, nebo k tomu, aby nám sloužily k práci? Tolik energie se věnuje vymýšlení nesmyslů a skutečnému vývoji pak již jen zlomek.
user avatar Slavo
Odpovědět
Nové logo OpenOffice.org?
9. 03. 2010, 21:08:36
Pri príležitosti 10 výročia by sa patrilo zmeniť nielen logo ale zmodernizovať aj užívateľské rozhranie celého programu. Netvrdím, že OpenOffice.org musí mať pás kariet ako MS Office, ale ten vzhľad skutočne treba zmodernizovať. Mne sa páči vzhľad kancelárskeho balíka
IBM Lotus Symphony a podobným smerom by sa mohol uberať aj OpenOffice.org. Inak je to fajn program v ktorom sa veľmi dobre pracuje.
user avatar PetrV
Odpovědět
K Symphonii
11. 03. 2010, 16:50:43
Jestli OOo bude se vším všudy kopírovat vzhled Symphonie, pak je trvale odsouzen k zániku. Jak známo, Lotus Symphony nemá uzpůsobitelný uživatelský vzhled. Je to luxusní šnek zadarmo. IBM ten program splácala horkou jehlou, aby v pohodě otestovala názor veřejnosti na nový vzhled Lotus Notes. To by bylo v pořádku. Co v pořádku není, je totalitní nařízení IBM: Používejte v naší firmě zásadně a jen Lotus Symphony, nebo vypadněte. Takže v takové firmě bych nepracoval. Rozhodující je formát, a pakliže používám free nebo open soft, který si s ním poradí stejně dobře jako ten "firemní", nebo dokonce jsem takový šílenec, že si sám zaplatím program, se kterým chci v práci pracovat, pak je to čistě moje věc. Vím, že takovéto "softwaroé inženýrství" pije mnohým adminům krev, ale do práce nechodíme proto, abychom tam přišli o nervy a rozum. A je přece na nás, zda jsme schopní si pohlídat nejen kvalitu práce, ale i kvalitu patřičných souborů po formální stránce.
Lotus Symphony si nerozumím smoderní verzí ODF, by the way... co je pak IBM za firmu?
user avatar TiS.
Odpovědět
Re:Nové logo OpenOffice.org?
21. 03. 2010, 16:23:48
Proboha, jen to ne! Uvědomne si, člověče, že OO.o je multiplatformní aplikace (tedy vyvíjená pro řadu OS). Já osobně očekávám od jakéhokoli programu tohoto typu, že mi rozumně zapadne do prostředí, ve kterém pracuji, že tedy převezme vzhled tohoto prostředí. Programy typu viz výše nebo MS Office toto velmi často neumožňují, mají hotový vzhled, který nelze nijak ovlivnit, vůbec nezapadnou. Já používám na WinXP vzhled Win2000 a takové programy přímo nesnáším, vnucují lidem svoji podobu, o kterou snad stojí jen ti, kteří s nimi v zásadě ani moc nepracují. // Kromě toho by mne zajímalo, co pro vás znamená slovo "moderní". Zkuste si nainstalovat verzi OOo 1. Kromě toho verze 3 umožňuje zvolit již z přednastavených několika sad ikon. Myslíte, že "moderní" je synonymum pro "neokoukané"? Ale okoukané bude časem i to moderní. A co přijde potom? A potom? Atd.? A o tom to je. Od kdy slovo "moderní" je synonymem pro slovo "lepší"? Myslíte, že modernizace znamená "vylepšování"? Velice často to bývá naopak. Za slovo "modernizace" se totiž skrývá jakákoli snaha o změny, ať již kladnou, nebo zápornou (záleží pro koho). Ne často tato změna bývá zároveň užitečná.
user avatar PetrV
Odpovědět
Nové logo OpenOffice.org?
9. 03. 2010, 22:58:26
Myslel jsem to nějak takhle: http://leteckaposta.cz/815321522
user avatar Jirka
Odpovědět
Nové logo OpenOffice.org?
14. 03. 2010, 17:50:12
No myslím, že ten projekt jde od desíti k pěti. Je mi úplně jedno, jak vypadá logo, když musím kvůli neopraveným chybám používat rok starou verzi (3.0.1). Něco je asi špatně s nastavenými prioritami... škoda...
user avatar Jirka
Odpovědět
Nové logo OpenOffice.org?
16. 03. 2010, 23:25:35
Pekný návrh, ale ja by som sa zameral na zmenu vzhľadu používateľského prostredia.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
 
 
woo jaw demo hz