Přiručka pro Writer 3

K dispozici je příručka OpenOffice.org 3.0 Writer Guide , která pokrývá typické úkoly prováděné ve Writeru.  

Jako jinou dokumentaci ji připravily týmy autorů z portálu OOoAuthors, k zakoupení je na webu Lulu.com v ceně cca 15 €. Jednotlivé kapitoly lze ovšem stáhnout ve formátu PDF ze stránek Dokumentačního projektu OpenOffice.org. Na knihách pro další součástï se pracuje. Ke stažení jsou stále k dispozici také starší verze a množství další dokumentace.

Ptáte se, proč není podobná kniha v češtině? Vyjádřete svůj zájem, napište do diskuze, jaké knihy byste rádi měli u svého počítače. Kolik peněz byste za ně byli ochotni zaplatit? Na jakou skupinu čtenářů by měly být zaměřeny? Co by mělo být jejich obsahem? Stačí kniha jen pro Writer, nebo je stejně důležitá také kniha o modulu Impress či Draw?

(Jako ve škole) Průměr: 3.25 | Hodnotilo: 4
 

Komentáře

user avatar Petr V.
Odpovědět
Další knihy pro OOo
20. 01. 2009, 15:31:38
Na českém trhu je k dostání několik publikací zabývajících se OOo, všechny jsou víceméně stejného zaměření (poskytují pouze základní uživatelské informace). Myslím, že by pro ty, kteří se rozhodují, zda používat MS Office nebo OOo (a možnosti MS Office znají), bylo dobře, kdyby opravdu měli možnost nějakého kvalitního srovnání. Výmluva "vždyť je to všechno v nápovědě) mi nepřijde dostačující.
user avatar Joe
Odpovědět
Přiručka pro Writer 3
18. 02. 2009, 13:59:38
Souhlasím, chce to knihu (klidně za 2000 Kč bez DPH), která by asi na 1024 stranách pokryla Writer, Calc, Draw, Base, Math a programování v OOBASICu. Pro toho, kdo chce vytvářet více než jen dokumenty typu "Ahoj Babičko" nebo "Recept na bábovku", ten vyžaduje lepší informace (a ty je třeba zaplatit). Osobně vidím v openoffice velice schopný nástroj, jenom už mě nebaví lovit na api.openoffice nějaké skripty. Chci používat OpenOffice.org naplno a věřím, že taková kniha by zvýšila celkový zájem o tento kancelářský balík.
user avatar redakce portálu
Odpovědět
Re:Přiručka pro Writer 3
18. 02. 2009, 17:22:46
Jak jsem psal už jinde - je to otázka peněz. Pomozte sehnat partnera, který investuje desítky tisíc korun a více, protože výroba takové knihy je otázka čtvrt milionu a koupí si ji maximálně několik set lidí.
user avatar Joe
Odpovědět
Re:Re:Přiručka pro Writer 3
19. 02. 2009, 11:48:51
I kdyby si ji koupilo maximálně několik set lidí (většinou profesionálních uživatelů, kteří nutně takovou publikaci potřebují ke své práci), tak při opodstatněné vysoké ceně (2000 Kč) se alespoň výrobní náklady (+odměna autorům) musí vrátit. Jak si jinak vysvětlíte, že v každém větším knihkupectví je k dispozici třeba 1000 stránková kniha jenom o makrech v MS Access, a přesto to lidé kupují! Když existuje několik začátečnických knížek o openoffice, tak rozhodně může někdo vydat taky publikaci pro pokročilé. Už jsem si koupil knihu o programování maker a uživatelskou příručku. Rád bych si koupil jěště tohle. Snad se toho někdo ujme...
user avatar redakce portálu
Odpovědět
Re:Re:Re:Přiručka pro Writer 3
19. 02. 2009, 13:32:10
Neznám žádné knížky k verzi 3. Ke starším verzím existují, ale některé informace v nich už nejsou aktuální, i když se bezesporu použít dají.

Makra v MS Access - je to program mnohem známější s větší uživatelskou základnou, tzn. jistota odbytu. OOo mnoho lidí vůbec nezná a nebo má o jeho schopnostech zkreslené nebo nepravdivé informace. (Nejsou neznámé "klepy o nadřízených", kteří šíří tyto nepravdivé informace dál a z neznalosti zakazují použití OOo na pracovišti.)

Předpoklad "...když existují, ... tak se musí..." je chybný a nemá reálné opodstatnění. Je to obchod a když vydavatelství nemá jistotu odbytu, což v případě extrémně drahé a specializované knihy hrozí, nevydá ji - proč by mělo...

Nezapomeňte, že trh školení, který by chrlil požadavky na knihy, tu ještě není - na rozdíl od MS Office. Spoléhat se na domácí uživatele a nadšence ve firmách není momentálně bohužel možné. V okamžiku, kdy se z tohoto davu vyloupne firma a řekne "Tady máte 100 000 na knihu, chceme logo na obálce a online kampaň na webu", v tom okamžiku je vyhráno a kniha může vznikat. Zatím je to problém financí - nikdo si nevezme na triko nerozbalené palety ve skladech...
user avatar Joe
Odpovědět
Přiručka pro Writer 3
20. 02. 2009, 06:40:22
Děkuji za obsáhlé vysvětlení celé problematiky.
Avšak "spoléhat se na domácí uživatele a nadšence ve firmách" nemusíte. Existují profesionální uživatelé kancelářských balíků, kteří by rádi naplno pužívali OpenOffice.org, tj. vytvářeli interaktivní formuláře, databáze, programovali podniková řešení na podobné úrovni jako v MS Office... Chápu, že jsou potřeba finance, ale kdo nepožádá, ten nedostane... Co takhle vyhlásit veřejnou sbírku na podporu vydání takové knihy??? Nebo alespoň udělat anketu. Pro mě není problém číst originální dokumentaci. Ale kniha zkušeného odborníka, který to umí "podat"...
user avatar redakce portálu
Odpovědět
Re:Přiručka pro Writer 3
20. 02. 2009, 11:26:29
Existují profesionální uživatelé kancelářských balíků,

Kolik jich je? Jak je doložit vydavateli nebo investorovi? Panuje obava, že jsou jich desítky, což je příliš málo na výrobu takové knihy.

kdo nepožádá, ten nedostane...

:-) Chytrého tady dělám proto, že vím, že se žádalo na různých místech a několikrát.

Co takhle vyhlásit veřejnou sbírku na podporu vydání takové knihy

To téměř vylučuje záměr pracovat s materiálem knihy jinak (třeba vydat části na webu apod.). Lidé, kteří přispějí, budou mít pocit, že na obsah mají právo, protože přispěli. To není pro autory a vydavatele ideální stav. Navíc sbírka vzbuzuje dojem, že neexistuje jiné řešení. Ale jiné řešení je - je potřeba, aby se zapojily firmy, které OOo nasazují, koupily si inzerci nebo část nákladu předem. Zatím takové poznatky nemám, peníze nechce dávat nikdo (až na jednotlivé zájemce o knihu).

Dokážete napsat a obhájit projekt pro získání grantu ze strukturálních nebo jiných fondů? Pak se prosím ozvěte, protože to je jeden z možných klíčů.
user avatar Joe
Odpovědět
Přiručka pro Writer 3
20. 02. 2009, 12:58:36
Ještě bych si dovolil malou poznámku. Co kdyby redakce dejme tomu jednou ročně vybrala nejzajímavější návody nebo zkompletovala nějaký seriál, dejme tomu o tvorbě rozšíření, poté vyexportovala do pdf. Pak by mohla pro zájemce existovat služba, která jim za poplatek pošle vytištěnou verzi s pěknou obálkou. OpenOffice.org - hotová řešení... To by byl pěkný název... To už by myslím realizovat šlo. Děkuji za pozornost :-)
user avatar redakce portálu
Odpovědět
Re:Přiručka pro Writer 3
20. 02. 2009, 14:33:04
PDF budete mít každý měsíc - www.openmagazin.cz

Pořád se nemůžeme shodnout. :-) Absolutně nejdražší a nejrizikovější je ten tisk! Jaká služba? Kdo by ji provozoval? Copak knihu lze nabízet jako službu? Je to produkt a pěkně drahý. Náklady na knihu jsou převážně na tisk, největší položka je papír; nechci házet procenty, ale mám pocit, že jsou to až 3/4 nákladů.

Takže zatím žádný posun - pdfko máte zdarma, ovšem knihu zatím realizovat nelze.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
 
 
woo jaw demo hz