Srovnání kancelářských balíků z jiného pohledu

Srovnání balíků Jakub Čížek pojal srovnání kancelářských balíků trochu jinak: jako výčet důvodů, proč platit za Microsoft Office.  

Kancelářské balíky lze srovnávat různými způsoby. Lze zvolit například prosté tabulkové porovnávání vlastností a funkcí doplněné komentáři, jako je tomu v článcích publikovaných zde (první díl, druhý díl, třetí se připravuje). Existují ale i jiné přístupy.

Jeden takový zvolil i Jakub Čížek ve svém článku na Živě.cz. Srovnání pojímá jako výčet důvodů, proč platit – ve formě pořízení licence nebo předplatného Office 365 – za Microsoft Office. Po bok tohoto balíku staví LibreOffice a v některých případech i další programy, včetně webových.

(Jako ve škole) Průměr: 1.00 | Hodnotilo: 2
 

Komentáře

user avatar Petr Valach
Odpovědět
Srovnání kancelářských balíků z jiného pohledu
16. 10. 2013, 18:45:42
Proč platit Microsoftu za jeho office? Protože jsem masochista a vyžívám se v shitech. Za nic jiného totiž MSO nemohu označit. Když už pro nic, tak pro jeho úžasnou komunikaci mezi jednotlivými verzemi. Proč bych si do prkna měl pořizovat KONKRÉTNÍ verzi programu, abych si otevřel nějaký soubor? A pozor, platí to i zpětně!
user avatar Zvedavec
Odpovědět
Re:Srovnání kancelářských balíků z jiného pohledu
16. 10. 2013, 22:55:58
Vy jste normalne zaslepeny clovek.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Re:Srovnání kancelářských balíků z jiného pohledu
17. 10. 2013, 00:25:28
No, je zajímavé, jak se dá ve větě o pěti slovech napáchat hned dvě chyby. Zaprvé, na zaslepenosti nevidím nic normálního, to je naopak nenormální. A za druhé, zaslepený nejsem.

Na osobní výpady bez jakékoliv argumentace odmítám reagovat, takže sorry, no comment.
user avatar Jana
Odpovědět
Re:Srovnání kancelářských balíků z jiného pohledu
19. 10. 2013, 14:15:14
navíc od verze MS Off 2003 se uživatelé shodují v tom , že další verze jsou nepřehledný paskvil, že...(a že jich znám hodně)..
user avatar Zvedavec
Odpovědět
Srovnání kancelářských balíků z jiného pohledu
17. 10. 2013, 06:39:16
Uz jsem Vam to psal nekolikrat, projdete si prosim svoje vlastni vyroky tady na webu. Reagovat na nic nemusite.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Srovnání kancelářských balíků z jiného pohledu
17. 10. 2013, 06:59:46
Udělejte mi laskavost a nemáte-li co říct, resp. napsat, tak raději nic nepište. Ušetříte čas nám oběma. Díky.
user avatar neutr
Odpovědět
Srovnání kancelářských balíků z jiného pohledu
17. 10. 2013, 07:35:16
Opravdu zajímavé čtení. Pan Jakub Čížek to napsal asi tak jak bych to napsal já. Jen bych asi víc akcentoval Libre Office a Apache Office. Líbí se mi jeho opakovaný řečnický obrat - otázka proč si kupovat MSO. Vždy si sám odpoví - vždyť totéž nabízí LO zdarma. Nanejvýš vzpomene ještě kancelář od Google.

Dobré je také přiznání, že on sám využívá vlastnosti Wordu asi tak z 5-ti procent. Pokud takto užívá i Excel, tak se přiznává, že MSO 20x přeplácí vzhledem k tomu co potřebuje :-) Ale poměrně správně píše proč vůbec něco platit, když to může být zadarmo.

A ty ostatní výhody? Že by to byly šablony, které jsou již nějak namontované do základní instalace? Nebo "Ribony"? Tak za tohle připlácet?

Akceptoval bych jedinou věc, za kterou bych byl ochoten platit. Když by MSO (Office 365) uměly skutečně sloh a stylistiku. Ovšem tohle využije minimum uživatelů. Používám jeho vlastní slova, když napíšu, že většina lidí se spokojí se strukturovaným životopisem. Naopak mne napadá, co by se pak studenti učili v hodinách češtiny, když by za ně všechno udělal textový procesor?

Jenže tohle je skutečně kyselé jablko. Ten kdo někdy s takovou možností alespoň koketoval ví, že to není stejné jako oprava pravopisu. Autor optrně uvádí, že se Word pokouší hledat souvztažnosti ve větném rozboru. Také naznačuje jak chtějí docílit úspěchu. Vytváří databázi podobnou internetovým vyhledavačům (překladačům). Ovšem když bude databáze dost veliká, tak také nabídne mnoho podobných vyriant - stejně je nikdo asi nepoužije. Většinou klikne na ten první výraz z nabídky.

Máte představu jaký algoritmus by řešil nevyjádřený předmět, nebo přísudek? K tomu zvolit správné synonymum slovního, nebo větného výrazu? Když pomyslím na rozdílnosti stylu, tak mám pochybnosti o zdravém rozumu. Představme si češtinu pro technickou literaturu (například pro normy, nebo patenty), pak odbornou pro právní texty, nebo pro IT a medicínu kde se to jen hemží specifickými výrazy. A pak si vezměte beletrii. Mám dojem, že by se už žádný Hašek, Páral ani Viewegh v budoucnosti neobjevili. Možná ještě lepším počinem by bylo použít generátor na poezii. :(

Ano jednou to určitě budeme umět. Možná lze pochválit Microsoft za průkopnický pokus, ale kvůli pokusům ve stádiu dětských krůčků platit nehodlám.

Mám dojem, že Office 365 řeší určitou situaci Microsoftu. Je možné, že se nesledují jen přímé komerční účely. Je pravděpodobné, že tak chtějí řešít například opravy distribucí. Oznamovat chyby a produkovat záplaty je poměrně trapnou záležitostí. Když jsem na svých XP naposled kontroloval opravné balíčky, napočítal jsem jich 117. Lepší to nebude ani s MSO. Proto si myslím, že směřují k aktualizacím, které budou vyplývat z ročního (nebo i kratšího) pronájmu. Bude to zřejmě ústup z krabicových instalací, tedy blíž k systému OpenOffice. Tomu také nasvědčuje připravovaná akceptace formátu ODF (ODS a ODT).

Dovedu si představit situaci, kdy MSO umí perfektně export do formátu AOO, LO. Na druhou stranu opačně dík mnoha "nuancím" toto AOO a LO umět nebude.:(

Článek autor uzavírá jakýmsi nejapným výrokem o tom, že na personální užívání MSO nespoléhá, a že by už dávno zkrachoval. I s tím bych docela souhlasil. Ono stačí docela málo, a MSO i celý Microsoft vyklidí pole na úrovni státních správ celé EU. Ale z historického pohledu byla situace "nedávno" jiná. Americkou komerční a státní správu ovládaly Macy. Windows začal kralovat v personální oblasti. No a dnes jsou Macy také v personální oblasti užívání. Podle všeho Microsoft troubí k ústupu z pozic, které původně ovládal naprosto suveréně.

Proč asi brzo Microsoft vyklidí pole ve státních správách EU (a pak i jinde ve světě)? I přes různé kampaně proti OpenOffice dochází k lavinovitému přechodu na řešení pomocí Linuxu a kanceláří zdarma. To je dáno specificky národním prostředím a legislativou. Stačí aby se našla hrstka ochotných, kteří by "vytvarovali" XML filtry a grafiku pro státní správu a podobné organizace. Zařídit nějaký šikovný cloud by neměl být žádný problém. Děje se to v Německu, Francii, Itálii a jistě i jinde.

Raději toho nechám. Jen bych uvedl, že pokud Microsoft nepřijde s nějakou kategorickou novinkou, tak budeme brzo svědky jeho úpadku. Takovým pokusem jsou zřejmě právě Ribony, ale to něco by muselo být opracdu výraznou výhodou.
user avatar Zvedavec
Odpovědět
Srovnání kancelářských balíků z jiného pohledu
19. 10. 2013, 00:54:44
Postreh z instalace na Ubuntu 12.04 (Libre Office aktualni z LO webu 4.1 cosi). Podle navodu z OFICIALNICH stranek stahnu balicky deb. Rozbalim je napisu sudo... dobry.
Jdu dal a mam jit do slozky desktop-integration, ktera ma byt ve slozce Deb (jestli dobre chapu anglicky navod).
Neni.
Hledam na webu a nachazim vlakno ze srpna, kde si uzivatel stezuje, ze desktop... chybi v instalacnim balicku. Je rijen a slozka porad chybi. Ted muzu googlovat, jak se poprat s chybejici slozkou.
Patrne je to chyba LO, nikoli Linuxu, ale az mi zase nekdo napise, jak ve Win musim "cosi" stahovat, kdezto v Linuxu nee, protoze repozitare, vzpomenu si na "trivialni instalaci" profesionalniho baliku...
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Srovnání kancelářských balíků z jiného pohledu
19. 10. 2013, 03:03:25
LibreOffice 4.1.2 na Ubuntu 12.04 a v pohodě.
user avatar Zvedavec
Odpovědět
Re:Srovnání kancelářských balíků z jiného pohledu
19. 10. 2013, 09:19:34
V pohode mozna, ale pro Vas.
Ja jsem normalni linuxovy uzivatel a podle oficialniho navodu z oficialnich stranek to nejde a nejsem jediny.
Takze jak se mam vyporadat s chybejicim adresarem?
user avatar Petr
Odpovědět
Re:Re:Srovnání kancelářských balíků z jiného pohledu
19. 10. 2013, 23:50:19
Zvedavče, normální linuxový uživatel ? A používá "sudo" ? Pokud jste jak nazýváte normální uživatel, pak máte používat centrum software pro Ubuntu a ne stahovat nějaké pochybné balíčky .deb někde na internetu, které jsou určené pro uživatele vyšší kategorie, kteří ví jak se používá "sudo".

Nicméně nechci machrovat, ale já na .deb mám instalator GDebi, a ten si vyřeší svoje problémy. A taky občas nějaké to spuštění aktualizace není na škodu...

Takže prosím, trochu sem pletete pojmy a dojmy, pouštíte flame. Navíc nenašel jsem žádnou větší funkčnost u LO 4.1.1.2 oproti předchůdci, a neměl jsem s instalací v podstatě žádný problém, nečetl jsem žádný "officiální" návod v english language, takže proto jsem asi nebyl zmaten. Prostě jsem pustil GDebi, a pak klasiku, apt-get update/upgrade/install -f. A no problemo.

Jo a to používám Ubuntu 12.04.02 LTS, u 13.04 (13.10) je LO 4.2 ...
Ale když jsem ještě v pravěku měl MS-Wxxxxx tak jsem používal jak OpOff tak později LO, a k MSO jsem se nikdy vrátit nemusel....
user avatar Zvedavec
Odpovědět
Re:Re:Re:Srovnání kancelářských balíků z jiného pohledu
20. 10. 2013, 00:06:55
Mam ve VirtualBoxu nainstalovany Ubuntu 12.04. Jeho soucasti bylo LO 3.5.x.x
Chtel jsem ho povysit na posledni verzi. Pres centrum software mi to zadnou aktualizaci nenaslo/nenabidlo (nejsem zadny linux guru, sudo snad neni zadny vrchol umu).
Sel jsem cestou nejmensiho odporu - web libreoffice.org - (tam o stazeni z centra sw. nebylo nic), ale bylo tam na asi trech radcich do terminalu popsano, co udelat. Stahnout, rozbalit a spustit. Podle jejich oficialniho navodu tam mel byt (a kdyz si to progooglujete, zjistite, ze hleda daleko vice lidi nez ja) i onen chybejici adresar.
Prave proto, ze jsem normalni uzivatel, pouzivam k intalaci bud ono centrum nebo maximalne u par veci (Mignigt commander, spartup manager) sudo apt-get...
Tim moje instalacni znalosti konci. Hledal jsem tedy a v zadne diskusi nenasel (netvrdim, ze neni) jak se vyporadat s chybejicim adresarem.

Sel jsem tedy nakonec jinou cestou a pres na webu nalezou radu (http://askubuntu.com/questions/252612/how-do-i-install-libreoffice-4) pridal zdroje LO do repozitaru.
Je zase zajimace, ze je to web zaobirajici se ubuntu, ale nikde tam neni napsany, ze nejaky sudo neresit, ze je to tam "samo".

Nerozdmychavam zadny flame, nevim proc bych to delal, tady na webu jsem pres osm let, ano kritizuji hodne OO/AOO/LO, ale taky je pouzivam "ve velkem" na desitkach stroju a propaguji, coz taky tady kazdy nedela.
Pak jsou logicky postoje "obycejnych" uzivatelu trosku jine nez moje.

Pokud jsem tedy neco udelal spatne, napiste, jak jsem mel postupovat lepe - nez se podivat na oficialni web aplikace, kdyz nevim co dal.

Dekuji
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Srovnání kancelářských balíků z jiného pohledu
20. 10. 2013, 00:42:07
Jaký sudo apt-get... sakra? Vy instalujete LO balík po balíku? No tak to vám teda nezávidím...

Vy nečtete přiložené README s návodem na instalaci?

Postup má být takový. Stáhnou se tři soubory (archivy) - jeden s vlastní instalací LO, druhý s nápovědou, třetí s českou lokalizací. Ty se rozbalí, obsah adresářů DEB je možné rovnou dát do jednoho adresáře a pak se Terminál nasměruje na daný adresář a zadá sudo dpkg -i *deb. Tím se nainstalují všechny deb balíky v adresáři, takže si můžete vybrat, který ano a který ne (nevyhovující přesunete jinam). A je to.

Po řadu let plodíte nesmysly, poukazujete na údajné nefunkčnosti LO nebo OO, někdy máte pravdu, ale ještě častěji jde jen o zoufalé štěky. Navrhuji vám proto změnit jméno. Namísto Zvedavec si dejte přízvisko Zoufalec. To je vše, co k tomu mohu říci.
user avatar Zvedavec
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Re:Srovnání kancelářských balíků z jiného pohledu
20. 10. 2013, 00:59:29
Pane Valachu, jako redaktor tohoto webu se projevujete velmi afektovane, uz jsem Vam to psal nekolikrat, sam jste byl napominan i jinymi ctenari tohoto webu, plati, co jsem napsal vyse a timto prispevkem to jen potvrzujete.

Kdybyste misto rudeho videni cetl, co jsem napsal, tezko byste psal, ze instaluju LO pomoci apt-get.

" maximalne u par veci (Mignigt commander, spartup manager) sudo apt-get..."
Dokazete rozlisit mezi LO a MC?

Vami uvadeny postup jsem provedl podle OFICIALNICH STRANEK LO? Chapete to?
user avatar Zvedavec
Odpovědět
Re:Re:Re:Srovnání kancelářských balíků z jiného pohledu
20. 10. 2013, 00:19:01
" a ne stahovat nějaké pochybné balíčky .deb někde na internetu, "

Tak jeste pro jistotu, aby opravdu nedoslo k mylce zdroj tech pochybnych balicku:
http://donate.libreoffice.org/home/dl/deb-x86/4.1.2/en-US/LibreOffice_4.1.2_Linux_x86_deb.tar.gz

Doufam, ze vidite tu pochybnou domenu...

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře a podniká v oblasti informačních technologií. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.

 
 
 
woo jaw demo hz