Srpnové události v LibreOffice

LO.png Přinášíme souhrn srpnových událostí ve světě LibreOffice. Krom vydání LibreOffice 6.3 se konala konference v Tokiu a probíhaly přípravy na výroční konferenci LibreOffice 2019 v Almérii ve Španělsku.  

Nejvýznamnějším počinem bylo uvedení další major verze LibreOffice, s označením 6.3. Jen do 10 dní si novou verzi stáhlo 430.000 uživatelů. LibreOffice 6.3 upravuje uživatelské rozhraní, přidává četné změny hlavně v Calcu (Fourierova funkce a další statistické funkce), přidává nástroj Redact pro skrytí citlivých míst v dokumentech a hlavně přináší velkou porci novinek v online verzi. Novinky ve verzi 6.3 sledujte v seriálu zdezde.

Ve dnech 25. až 26. května 2019 proběhla v Tokiu konference LibreOffice Asia. Ta byla rozdělena na dvě části. První byla věnována ekosystému svobodného a otevřeného softwaru v Asii, druhá vlivu softwaru na autonomii zemí. Velké shrnutí této konference přinesl blog LibreOffice v srpnu zdezde.

Ve dnech 10. a 11. srpna proběhla v Sankt Augustinu v Německu akce FrOSCon, jedno z největších setkání příznivců FOSS v Německu s 2000 účastníky. Členové německé komunity zde představovali LibreOffice 6.3 a LibreOffice Online. Další témata, o které projevili účastníci zájem, byly LibreLogo, makra, hromadná korespondence a další. Významným tématem byla integrace LibreOffice Online do Egroupware.

Jak už jsme vás informovali, nadace The Document Foundation přijala dva návrhy na uspořádání konference LibreOffice 2020 – v tureckém Istanbulu a německém Norimberku.  O místě konání hlasovali členové výboru nadace a na konferenci LibreOffice 2019, která se konala ve dnech 11. až 13. září 2019 ve španělské Almerii, bylo zveřejněno, že volba padla na Norimberk.

O projektu Document Liberation Project jsme na naší stránce psali několikrát, poprvé v roce 2014 při jeho vzniku. Projekt si klade za cíl „osvobodit“ formáty dokumentů na konkrétním proprietárním a starším softwaru. Díky tomu tak mohou být dokumenty vyrobené aplikací, která již neexistuje (výrobce ji přestal poskytovat nebo zanikl), opět čitelné. Document Liberation Project je sesterský projekt LibreOffice a LO samozřejmě využívá knihovny, které DLP nabízí. V srpnu došlo k několika aktualizacím, které byly shrnuty na blogu LibreOffice.

Více o projektu najdete na kanále Youtube.

V srpnu 2019 zahájila nadace TDF kampaň upozorňující na výhody při získávání LibreOffice. Abyste si mohli LibreOffice nainstalovat a používat, nemusíte se nikde registrovat, nejste zatíženi předplatným a jinými platbami; na rozdíl od konkurence. LibreOffice je zřejmě nejlepší kancelářský balík na světě, přitom je všem uživatelům k dispozici zdarma. O této kampani jsme rovněž psali na naší stránce.

(Jako ve škole) Průměr: 1.00 | Hodnotilo: 2
 

Komentáře

user avatar douby
Odpovědět
Spousta chyb kolem DONATE formuláře libreoffice
22. 09. 2019, 18:28:03
POkusil jsem se finančně přispět na https://cs.libreoffice.org/donate/?pk_campaign=hub , ale nakonec jsem to vzdal. Ten formulář vůbec nepůsobí že by měl odvést svou práci a působí skutečně nedůvěryhodně. Konkrétně ze dvou duvodů. Pokud ve formuláři vyplním jinou částku a pokračuji klepnutím na [platba kartou] v následujícím sdělení figuruje původní výchozí částka "To process your oneshot donation of 39 USD, you are now ..." bez ohledu na to jakou jsem vyplnil. Druhý důvod proč jsem dokončení donate procesu nakonec vzdal jsou volby v roletce měsíční/čtvrtletní/roční u kterýj je výslovně uvedeno že je lze použít pouze s PayPal a přesto jsem mohl klepnout na tlačítko přispět kreditní kartou a následně se do služby stripe.com přenesl požadavek na pravidelnou měsíční platbu, takže jak to je, lze měsíčně přispívat kartou nebo jen paypal ? Tohle bohužel působí nejen nedůvěryhodně ale vyloženě to od platby odrazuje i skalní příznivce. Pokud máte možnost do tohoto formuláře jakkoliv zasáhnout nebo jeho podobu připomínkovat, budu za to rád.
user avatar Zdeněk
Odpovědět
Re:Spousta chyb kolem DONATE formuláře libreoffice
23. 09. 2019, 06:57:52
Díky za zprávu, zjistíme jak se věci mají.
user avatar Zdeněk
Odpovědět
Re:Spousta chyb kolem DONATE formuláře libreoffice
29. 09. 2019, 09:03:36
Díky za nahlášení, opraveno.
user avatar Karmil
Odpovědět
Srpnové události v LibreOffice
27. 09. 2019, 13:41:35
OpenOffice požívam od 2005, kedy sme ešte nemali v práci platený Office 2003 a neskôr novšie. Neviem, a asi nie som si vôbec istý či tvorcovia LO vôer niekedy nakuknú aspoň na tú nejakú novšiu trial (asi 5 dní) verziu MS Office 2016/2019? V práci som si na dočasný PC naištaloval pred rokom LO, aktualizujem pravidelne, teraz 3.6.1. No kvalita je niekde snáď na úrobni MS Office 2002? Vidí to ešte niekto ďalší ...???? Vždy sme plakali, že office "worďácky" dokument vyzerá dobre len na PC kde bol vytvorený. Ale tu s LS, jaksi sme "prakticky" zastali s vývojom. Furt sa riešia sa ikony a blbosti ale stagnáciu jaksi nie.
user avatar Zdeněk
Odpovědět
Re:Srpnové události v LibreOffice
29. 09. 2019, 09:06:12
Podívejte se na vybrané funkce k jednotlivým releasům https://wiki.documentfoundation.org/ReleaseNotes/6.3 a předchozí verze, o stagnaci se opravdu nejedná ...
user avatar neutr
Odpovědět
Srpnové události v LibreOffice
27. 09. 2019, 19:55:51
Nejsem z toho moudrý. Píšete
"na dočasný PC naištaloval pred rokom LO, aktualizujem pravidelne, teraz 3.6.1.".

Nejnovější verze s číslem 3.6.1 je verzí AOO (Apache OpenOffice) a nikoliv Libre Office.

Nicméně jde možná o překlep. Nejnovější verze LO je 6.3.1.

Ale já bych právě toto považoval za výhodu. Vzhled je to poslední co mne nadchne. Když se změní mám okamžitě obavy kde budou nabídky.

Asi byste měl posuzovat podle toho co ten který balík umí - a ne jak vypadá. Všechny dobré programy mají volbu mezi novým menu a tím stadardním na které je uživatel zvyklý. Libre Office má možnost nastavit si různé typy menu. Libre Office jich má včetně toho standardního 6!

Takže pokud máte LibreOffice tak se podívejte ZOBRAZIT > UŽIVATELSKÉ ROZHRANÍ. Pokud máte AOO - pak máte pravdu ale pletete si LO a AOO což znamená že mám pochybnosti o tom, že pracujete s těmito balíky od roku 2005. Tedy je možné že je máte nainsatlované ale nepoužíváte je.

Kritizovat něco o čem nic nevíte není korektní. Tento článek je pouze o LibreOffice a Vy mluvíte s největší pravděpodobností o AOO, nebo jste se spletl ale nabídky LO vůbec neznáte. Odpovídat nemusíte.
user avatar jarinek
Odpovědět
Srpnové události v LibreOffice
30. 09. 2019, 05:33:02
AOO má nejnovější verzi 4.1.7, která byla vydána 3.9.2019. Stránkám www.openoffice.cz to nestálo ani za jedno slovo zmínky o této události. Proč se divím, když někteří ani nevědí, že verze AOO 4 byla vydána před dost dlouhou dobou.
user avatar neutr
Odpovědět
Re:Srpnové události v LibreOffice
30. 09. 2019, 11:08:12
Tak to určitě není. Problém je s přetížeností lidí kteří zprávy a příspěvky dávají na tabuli.

Primárně byste měl postupovat stejně jako doposud, ale stačilo by úplně přidat poznámku do tématu fóra "Co se jinam nehodí" :
https://forum.openoffice.cz/viewforum.php?id=12.

Přes to bych doporučil udělat první pokus tak jak to děláte doposud a pokud to trvá dlouho tak udělat téma v doporučené kolonce.

Dokonce bych měl názor, že by zde měly být i stejné informace o LO. Když bude někdo hledat určitou verzi, tak se při hledání v článcích skutečně ztratí, nebo alespoň řádně zapotí. Zde by stačila jen krátká noticka "vydána nová vreze ..." + odkaz na článek který sem do diskusí nejspíš autor dá.

Například by to usnadnilo identifikaci problému. Často dochází k tomu, že se objeví nějaká chyba (třeba i staro-nová). Takže odtud by šlo rychle nakliknout článek (pokd k této verzi je) a otevřít například informace o opravách chyb které tam bývají uvedené. To znamená že například při nahlašování chyb dáte precizní info o původu - kdy tomu tak bylo/nebylo.

Například je pak možnost aby si uživatel MeteleskuBlesku našel instalaci která fungovala - a to třeba jen podle přibližného času který si pamatuje.

Fórum dle mne sleduje mnohem více lidí nežli takovéto diskuse k článkům které se posouvají stále níž až skončí na okně číslo dvě a to už otevře opravdu jen minimum lidí když něco hledají.

Fórum naopak hodně lidí dostává jako informační email. Tipnu si, že drtivá většina se přijde podívat na fórum a konec (bez upozorňujících emailů). Další jsou ti co hledají - a to zase +/- 70% je z historie fóra a zbytek články, návody ap.

Díky za Vaši snahu a vytrvalost. Mohlo to mne, nebo někoho jiného napadnout už dříve. Určitě by to přivítali i ostatní

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Petr Valach

Petr Valach

Redaktor & editor OpenOffice.cz a LinuxEXPRES.cz. Správce sociálních médií těchto redakcí. Člen nadace The Document Foundation. Ve svém volnu se věnuje popularizaci vědy a fotografování.

 
 
 
woo jaw demo hz