Technologické preview LibreOffice Online je v provozu

LibreOffice Firma Collabora spustila první ukázku vyvíjené cloudové verze balíku LibreOffice. Na požádání do služby Collabora CloudSuite získáte přístup. Můžete ale zkoušet i na svém serveru.  

Relativně v tichosti spustila nedávno firma Collabora technologické preview služby Collabora CloudSuite. Tato služba je založena na balíku LibreOffice Online, tedy cloudové verzi LibreOffice, kterou Collabora vyvíjí společně s firmou IceWarp.

Přečtěte si článek Petra Valacha o LibreOffice Online – například o vztahu této verze ke klasickému balíku LibreOffice, o podpoře nebo licenci.

Pokud si chcete službu a tedy i webový kancelářský balík vyzkoušet, je potřeba o to požádat prostřednictvím formuláře. Můžete ale zkoušet i přímo u sebe (na vlastním serveru). Čerstvě je totiž k dispozici také plugin pro ownCloud. Zdrojové kódy cloudové kanceláře jsou k dispozici na GitHubu.

Collabora CloudSuite Collabora CloudSuite

(Jako ve škole) Průměr: 3.46 | Hodnotilo: 13
 

Komentáře

user avatar strepon
Odpovědět
Technologické preview LibreOffice Online je v provozu
7. 12. 2015, 20:03:47
Ono zkoušet na vlastním serveru jde už od oznámení vývoje, zdrojáky jsou po celou dobu k dispozici (http://cgit.freedesktop.org/libreoffice/online, na Githubu je jen kopie).

Plugin pro Owncloud je zatím z hlediska instalace stejně (ne)přívětivý (vyžaduje kompilování), ale snad budou brzo nachystány i instalační balíky.

Každopádně je LO online jedním z nejdůležitějších počinů kolem LO a jsem moc zvědav na to, jak se s ním bude pracovat a jak si povede v konkurenci.
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:Technologické preview LibreOffice Online je v provozu
8. 12. 2015, 08:16:20
Díky za doplnění. Co jsem to zběžně zkoušel (u Collabory), tak všechny dostupné funkce fungovaly bez problémů (na Firefoxu). Akorát to bylo nepříjemně pomalé, ale to se snad brzy doladí.
user avatar strepon
Odpovědět
Re:Re:Technologické preview LibreOffice Online je v provozu
9. 12. 2015, 20:37:23
Vyzkoušel jsem u sebe aktuální master a vypadá to nadějně. Otevřel jsem sice jen textový dokument, ale úpravy fungovaly a vše běhalo poměrně svižně.
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:Re:Re:Technologické preview LibreOffice Online je v provozu
10. 12. 2015, 19:07:04
Už dali novější verzi i do té služby. Uvidíme, jak bude vypadat teď.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Technologické preview LibreOffice Online je v provozu
11. 12. 2015, 02:38:53
Čtenářům poskytneme bližší popis dostupné online verze LibreOffice.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře a podniká v oblasti informačních technologií. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.

 
 
 
woo jaw demo hz