Vykreslování přes OpenGL v LibreOffice

LibreOffice Do hlavní vývojové větve LibreOffice byla začleněna implementace vykreslování pomocí OpenGL.  

LibreOffice dosud standardně využívá k vykreslování knihovnu Cairo. Již před dvěma roky vznikla alternativní implementace, která místo toho vykresluje pomocí OpenGL. Nyní byla tato implementace začleněna do hlavní vývojové větve a přibyla tak možnost využití tohoto nového backendu.

Hlavním důvodem je, že vývojáři Cairo nepřistupují příliš aktivně k implementaci hardwarové akcelerace vykreslování. Přímé využití OpenGL umožní profitovat přímo z akcelerace dostupné přes toto rozhraní. Aktuální implementace funguje v Linuxu, brzy přijde i pro OS X; nakonec bychom se mohli dočkat i verze pro Windows.

(Jako ve škole) Průměr: 1.00 | Hodnotilo: 2
 

Komentáře

user avatar Petr Valach
Odpovědět
Vykreslování přes OpenGL v LibreOffice
9. 10. 2013, 23:45:07
Hm, při instalaci je možné si vybrat balík libreoffice-ogltrans, to není ono?
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:Vykreslování přes OpenGL v LibreOffice
10. 10. 2013, 00:45:56
Ne, to je využití OpenGL pro přechodové efekty v Impressu, to už tam bylo dřív. Tohle je něco jiného, canvas je popsán tady: http://docs.libreoffice.org/canvas.html

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře a podniká v oblasti informačních technologií. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.

 
 
 
woo jaw demo hz