Vylepšení gradientů při exportu do PDF

LibreOffice Pierre-Eric Pelloux-Prayer bude dnes na LibreOffice Conference 2013 prezentovat výsledek práce na vylepšení barevných gradientů při exportu do formátu PDF. Z konference jsou k dispozici videostreamy.  

Pokud z LibreOffice exportujete do formátu PDF nějaký dokument, který obsahuje barevné přechody (gradienty), nemusíte být s výsledkem zrovna spokojeni. Aktuálně se gradienty při exportu transformují na posloupnost barevných čar. Některé prohlížeče PDF je vykreslí dobře, v jiných (např. Evince) to však dopadne hůř.

Pierre-Eric Pelloux-Prayer z firmy Lanedo pátral po lepších možnostech a našel ve zdrojových kódech LibreOffice deaktivovanou implementaci, která využívá tzv. stínovací slovníky (shading dictionaries, součást specifikace PDF). Také ta dává výstup, který některé prohlížeče nezobrazí správně. Proto se Lionel Dricot rozhodl implementovat tzv. axiální stínování, opět obsažené ve specifikaci PDF.

Při axiálním stínování je definována osa (úsečka), počáteční a koncová barva. Implementace již byla začleněna do zdrojových kódů LibreOffice a brzy se jí tedy dočkáme v ostrých verzích. Zatím se využívá jen pro lineární a axiální gradienty, v ostatních případech se použije původní řešení.

Tuto a další přednášky z LibreOffice Conference 2013 můžete sledovat prostřednictvím videostreamů.

(Jako ve škole) Průměr: 1.00 | Hodnotilo: 1
 

Komentáře

user avatar Petr Valach
Odpovědět
Vylepšení gradientů při exportu do PDF
27. 09. 2013, 17:32:04
To je výborné, čtenáři se na toto ptali a bylo to jedno téma mého chystaného dalšího článku :-)

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře a podniká v oblasti informačních technologií. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.

 
 
 
woo jaw demo hz