Výsledky Google Summer of Code 2021

gsoc.png I letos se nadace The Document Foundation zúčastnila akce Google Summer of Code. Přinášíme přehled projektů, které se v rámci této akce realizovaly, a jejichž výsledky se promítnou do chystané verze LibreOffice 7.3.   

Nadace TDF přináší shrnutí projektů, které byly vybrány a realizovány v rámci letošní akce Google Summer of Code.

  • Bayram Çiçek zapracoval na uživatelském rozhraní a opravil několik chyb.
    V dialogovém okně Styl stránky byl přidán efekt přejíždění kurzorem v paletě barev.
    Při oříznutí převráceného obrázku se ořízla protější (nesprávná) strana – opraveno.
    Byly opraveny tři chyby v zobrazení komentářů.
    Určitě nejvýznamnější chybou je chybějící náhled na ohraničení buňky v postranní liště v Calcu. Dosud se po výběru ohraničení pomocí tohoto rozbalovacího tlačítka (či jinak) náhled neukazoval. Dále sem byly přidány ikony pro diagonální levé a pravé diagonální ohraničení a křížové ohraničení, ikona „bez okraje“ (která ruší všechny okraje) a ikona s funkcí křížení čar. Stejný set ikon najdeme i v tlačítkové liště.

    Seznam možností pod rozbalovacím tlačítkem Ohraničení Seznam možností pod rozbalovacím tlačítkem Ohraničení

V aktuálním testovacím buildu jsou obě ikony nefunkční, resp. nelze jimi definovat ohraničení buněk.

Další informace najdete v závěrečné práci zde.

  • Sary Nasser zautomatizovala přidávání snímků obrazovky do překladatelské platformy Weblate, kterou nadace TDF používá; vlastně integrovala dialogová okna s webovou službou pro vyhledávání textových řetězců. Tato práce má význam pro uživatele pouze druhotný, využijí ji překladatelé, kteří tak získají kontext (aby věděli, co vlastně překládají). Závěrečná zpráva Sary je celkem dost technická a k dispozici je zde.

  • Akshit Kushwaha vytvořil funkční sadu automatických testů vykreslování grafiky. Cílem tohoto projektu bylo zajistit konzistentní vykreslování grafiky mezi různými grafickými backendy (v případě LibreOffice je to knihovna VCL, Visual Class Library, která se stará o vykreslování veškeré grafiky včetně tlačítek, dialogových oken atd.). Tyto testy si může uživatel spouštět sám. Jedním z mentorů na tomto projektu byl i český vývojář Luboš Luňák. Podrobný, rozsáhlý, ale srozumitelný popis je v závěrečné zprávě.

  • Balázs Sántha se zaměřil na styly tabulek a zvýšení jejich kompatibility s tabulkami ve formátu DOCX. V tomto ohledu je však zapotřebí další práce. Bližší informace najdete v závěrečné zprávě.

  • Panos Korovesis zaplnil zející díru a dokončil importní/exportní testy formátu SVM (StarView Metafile) a zároveň oddělil funkci zápisu a čtení metasouboru VCL. Díky tomu je formát souboru popsán nezávisle na formátu VCL a jeho konstrukcích. Závěrečná zpráva je k dispozici zde.

  • LibreOffice disponuje – na rozdíl od Microsoft Office – znakovými styly. To je samozřejmě veliká výhoda, protože lze formátovat doslova jednotlivá písmena, ale klade to vyšší nároky na porozumění ze strany uživatele. Oddělená správa znakových a odstavcových stylů může působit poněkud zmatečně – a proto uživatelé často sahají k použití přímého formátování. Anshu Khare začal přepracovávat kód tak, aby obě agendy (znakové a odstavcové styly) byly zobrazeny v rámci jednoho pohledu. Tato práce však není ještě hotová. Přesto doporučujeme podívat se na blog Heika Tietzeho, který je jedním z mentorů projektu.

  • Tushar Kumar Rai přepracoval uživatelské rozhraní poskytovatele dat. Ten umožňuje import dat z externích zdrojů v různých formátech a provádět s nimi různé transformace, například přidávání či odebírání řádků, úpravu formátování a numerické operace s daty před jejich vložením do listu. Práce Tushara Raie spočívala v úpravě rozvržení poskytovatele dat tak, aby odpovídalo pracovnímu postupu uživatele. Tushar Rai navíc přidal několik transformačních funkcí.

    Nový poskytovatel dat je aktuálně dostupný v uživatelském rozhraní Karty, na záložce Data. Pro více informací navštivte závěrečnou zprávu o projektu.

    Nová podoba poskytovatele dat Nová podoba poskytovatele dat

Postup implementace nových funkcí můžete sledovat na stránce denních buildů.



(Jako ve škole) Průměr: 1.50 | Hodnotilo: 2
 

Komentáře

user avatar Tomas
Odpovědět
Výsledky Google Summer of Code 2021
11. 11. 2021, 14:56:21
Smůla, že jsem se tam nedostal (

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Petr Valach

Petr Valach

Redaktor & editor OpenOffice.cz a LinuxEXPRES.cz. Správce sociálních médií těchto redakcí. Člen nadace The Document Foundation. Ve svém volnu se věnuje popularizaci vědy a fotografování.

 
 
 
woo jaw demo hz