Pooostřehy 1/2009: Resumé 2008, tipy na rozšíření

obecna.png Lednový přehled událostí: statistiky za rok 2008, nasazení ODF v Jižní Americe, hon na chyby již brzy, pár nových rozšíření - vylepšený export bitmapových obrázků, tisk čárového kódu, prohlížeč konfigurace, sazba notových zápisů.  

Vývoj a nasazení balíku

Co se událo v roce 2008

Vyšla třetí generace balíku, která byla do data vydání tohoto článku stažena celkem v 28 milionech kopií, ale počítají se pouze balíky stažené z oficiálního serveru OpenOffice.org. Nepočítají se tisíce kopií stažené z českých serverů, na které odkazuje naše stránka Stáhnout, nepočítají se ani další národní servery.

V uplynulém roce bylo vydáno šest verzí produktových řad 2.x a 3.x. Do kódu bylo zařazeno více než 4300 oprav a vylepšení (duplicity se nepočítají), nahlášeno bylo více než 12750 problémů, resp. možných chyb. Michael Meeks, jedna z hlavních postav vývoje, označil OpenOffice.org za špatně vedený a umírající projekt.

Measuring the true success of OpenOffice.org, OpenOffice.org : What was done in 2008

ODF v Brazílie posiluje

ODF.pngLoňského 16. prosince vydala komise pro e-government brazilského ministerstva plánování čtvrtou verzi komunikační platformy e-PING (PDF). V ní byla posílena pozice OpenDocument Formatu ze stupně R (recommended, doporučeno) na A (adopted, přijato), což znamená, že používání ODF je nyní závazné. Je to dokladem dalšího důležitého kroku, který Brazílie v celém procesu implementace provedla.

Zdroj: ODF Alliance: ODF Gets an Upgrade in Brazil

Lov na chyby 13. ledna 2009 v 10.00

Další Issue hunting party se koná už 13. ledna. Uživatelé a vývojáři se sejdou na IRC kanálu (Co to je?) a společně diskutují o nejvážnějších chybách a možnostech jejich odstranění. Tématem tohoto setkání je poslední kontrola verze 3.0.1, která bude připravena k vydání.

Sezení se koná na IRC serveru irc.freenode.net ve skupině #qa.openoffice.org. Připojit se můžete i vy, např. pomocí programu XChat nebo rozšíření ChatZilla pro Firefox (nainstalujte si rozšíření). Konverzace je pochopitelně vedena v anglitině.

Nová rozšíření

Výběr několika nových rozšíření, která byla zveřejněna na stránce Extensions.

Enhanced export options for bitmap files

Rozšířený export bitmapových souborů

Toto rozšíření přidává nové volby do dialogová okna při exportu snímků nebo výběrů z Impress nebo Draw do formátů PNG, JPG nebo GIF. Umožní vám změnit velikost, kompresí poměr nebo další parametry.

Soubor stačí nainstalovat, otevřít dokument v Impress nebo Draw a v nabídce Soubor | Exportovat... vybrat výstupní formát. Po výběru cílového adresáře klepněte na tlačítko Uložit a zobrazí se nový dialog. Vyžaduje Javu.

Barcode

Čárový kód

Čárový kód je jednoduché rozšíření pro vytváření kódů UPC-A, EAN-13, ISBN a JAN v modulu Draw. Vznikl jako ukázkový výstup programu EuroOffice Extension Creator a vyzrál do praktického a užitečného pomocníka. V současnosti podporujě následující typy čárových kódů:

  • UPC-A (nejčastěji používaný v USA)
  • EAN-13 (nejčastěji používaný v Evropě)
  • JAN (používaný v Japonsku)
  • ISBN-13 (používaný v knihách po roce 2007)
  • ISBN-10 (používaný v knihách před rokem 2007)

Pro všechny kódy je podporován kontrolní součet, číslice ISBN jsou správně odděleny.

Configuration Viewer

Prohlížeč konfigurace

Prohlížeč konfigurace zobrazuje kompletní konfigurační údaje aktuální instalace, i když nejsou zobrazeny v okně Nástroje | Volby. Jsou zobrazeny předvolené i uživatelsky upravené hodnoty, všechny lze exportovat do textového souboru. Nástroj se spouští z nabídky Nástroje | Configuration.

CalcEasyToolbar

CalcEasyToolbar

Too rozšíření je určeno uživatelům Calcu, umožňuje snadněji odstranit či vložit sloupec, i když vybraná oblast obsahuje spojené buňky. Testováno na verzích 2.3.1 až 3.0.

OOoLilyPond

OOoLilyPond

LilyPondLilyPond

Rozšíření OOoLilyPond zjednodušuje zápis notace ve Writeru, Impressu a Draw. Může být použito k napsání knihy o hudební teorii, pro zápis cvičení pro hudební nástroje nebo hlasy, kde je potřeba zápis komentovat textem.

Hudení výraz se zadává pomocí textových kódů v jazyku Lilypondu, ty jsou pak vykresleny jako obrázek. Chvíli trvá, než se s jazykem seznámíte a naučíte se ho používat, ale jakmile si ho osvojíte, je zápis velmi rychlý.

(Jako ve škole) Průměr: 1.29 | Hodnotilo: 7
 

Komentáře

user avatar GeBu
Odpovědět
Pooostřehy 1/2009: Resumé 2008, tipy na rozšíření
12. 01. 2009, 14:22:16
Hmm, hezké OOoLilyPond nefunguje ve Windows kvůli nějakým problémů v cestách. Napřed to vypadalo na problém dlouhého měkkého í ve slově "Data aplikací" a tak jsem vytvořil nový adresář, ale nepomohlo to :(.
user avatar GeBu
Odpovědět
OOoLilyPond
18. 01. 2009, 14:47:48
To bych musel číst návody, že je napřed potřeba nainstalovat ten program LilyPond :).

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
 
 
woo jaw demo hz