Problém rozšíření OOo = problém šablon?

blog.png Včera jsem řešil poměrně jednoduchou věc v rámci fóra. Jednalo se o převod datumu na úplný text. Při tom jsem si uvědomil, že neexistuje souhrn (nabídka) aktuálně platných šablon.  

Řešený banální problém mne přivedl na myšlenku jak asi hledá a přemýšlí člověk, který hledá hotovou aplikaci. Já osobně bych asi vždy začal konstruovat, ale jsou okamžiky, kdy na to není čas. Pak je potřeba najít šablonu.

A tak jsem zadal do vyhledavače heslo "šablona openoffice". Najdeme mnoho odkazů, ale po dlouhém hledání zjistíme, že většina šablon není konceptuálně zařazena, a že mají datum vyhotovení staršího data. Jako příklad bych uvedl poměrně zdařilou stránku http://oo-cs.sourceforge.net/templates/index.php. Je to právě takové jak bych si představoval, ale projekt evidentně umřel někdy v roce 2003.

Co bych asi hledal? No přece Šablony pro rok 2012 a 2013. Deset let staré dozajista přeskočím, přestože mohou být aktuální. Když potřebuji rychle něco vyřídit tak nemám čas zkoumat aktuálnost. Totéž platí o druhu šablony. Potřebuji najít například seznam aktuálních šablon pro oblast trestního, občanského, nebo rodinného práva. Jindy hledám formuláře pro sociálku a v prosinci daně na příští rok.

No a pak mne napadlo, jak pracují státní orgány? Třeba policie musí využívat nějaký systém formulářů, a stejně tak například samosprávní orgány. Můžeme se dočíst z různých zdrojů, že ta a tamta organizace přešla na "svobodný software". Daniel Sedláček komentoval přístup města Freiburg. V čem je problém, že Open Office je tak málo rozšířený ve státní správě když je to nejlacinější varianta? Podstatou je jen neochota adaptovat se.

Na příkladu Frieburgu to dokonce zavání cílenou kampaní. V samotném Německu používá OO/LO více měst - dokonce i větších. Jestli jsem správně pochopil, tak mezi ně patří i Mnichov. Nedivil bych se, kdyby za kampaní stal kapitál Microsoftu. Hlavním důvodem je údajná ztráta půl milionu Eur na adaptaci úředníků. Každý úkon je údajně o 8 minut delší, nežli při užití MSO. Tohle dělá částku právě těch půl milionu. A světe div se - nový SW od Mikrosoftu by přišel na pouhých 550 tisíc. (Frieburg má asi 2000 strojů. Takže na 1 stroj asi 275 Euro. Vynásobte si kolik je to jen pro Brno, nebo Prahu.

Z toho důvodu se domnívám, někdo platí za to, aby to nešlo. Komu by asi tak zaplatili, aby našel precedens na který by se mohli už bez důvodu odvolávat distributoři? No přece samotným uživatelům. Tedy ne všem, ale dost "velkým" na to, aby se na ně mohli odvolávat i ostatní uživatelé EU. Dokonce mne napadá, že stačí mírně připlatit na správném místě přímo u protagonixtů open source. Například reklamou na produkty MSO. Neaktivita (pasivita) rozhodujících činitelů je možná uplacena.

Co když by se našlel soubor šablon s názvem "Agenda obecního úřadu", "neziskové organizace", "sportovního klubu", "občanského sdružení", "školské organizace"?

Problém je určitě v tom, že dostupné dokumenty - šablony - nemají zaručenu validitu. Co to je "validita" šablony? je to určitá záruka, že ta - která šablona je kompetentními orgány akceptována. Nestačí jen to, že formát odt., odf ap je podporován. To ale někdo musí nejdříve posoudit. Takže v praxi by úředník sice zvolil SW který je zdarma, ale nemá se na koho obrátit, kdo by mu pomohl vyřešit byť i sebebánálnější problém. Existuje pouze fórum. Pokud tedy je úředník vystaven takové potřebě, přihlásí se do fóra jako běžný uživatel. Co horšího - často nemá ani možnost udělat to z práce! Důvod je jednoduchý - ne všichni úředníci jsou napojeni do veřejné sítě, a ti co jsou, jsou také často sledování jestli nehrají "poker", reverzi, nebo jinou hru či hazard. Úředník, který by se připojil přes admina se svolením, nebo pod dohledem, ukáže na to, že neumí pracovat s počítačem (respektive se softwarem). Důsledek pro úředníka i OOo je zřejmý.

Placený kurz práce s OOo si každá organizace odpustí, nebo povolí omezenému počtu pracovníků. Když totiž přijímá úředníka, vyžaduje "standard", kterým je MSO. Jen těžko bude úspěšným uchazečem ten, kdo by řekl "ovládám" OOo (a do MSO se rychle zapracuji). Jak z toho ven? Vždyť problematika začíná a končí právě na dobrovolnosti. Tahle problematika má ve své podstatě manažerskou charakteristiku.

Řešení nemusí být zdaleka tak složité, jak se zdá na první pohled. Samozřejmě jde o několik okruhů věcného formálního a komerčního charakteru. Podle mého názoru jde o "gordický uzel", který lze rozseknout poměrně jednoduše a lacino.

1. Někdo by měl oslovit každého (všechny) potencionální uživatele zejména ze státní správy. Konkrétně bych sázel nejvíc na školství, kde je dost schopných mozků, dál na malé obecní úřady a pak na spolky jako jsou sportovní kluby a podobně.

2. Zeptat se jakou mají agendu - získat konkrétní struktury administrátorských a sekretářských prací.

3. Nabídnout separátní pomoc. Například formou uzavřeného fóra, kam se mohou přihlásit jen osoby určitého typu (právnické osoby, úřady a organizace). Fórum tohoto typu by mělo mít podporu adminů, aby umožnili výhradní přístup z intranetů. Přispěvky by měly poskytovat jen registrovaní a ověření úživatelé. Například podobně jako je to u blogerů OOo.

4. Oslovit autory, kteří často pracují bez komunikace s fórem, ale čas od času něco zveřejní - například "účetnictví ve výrobní firmě", autoři kteří evidentně informují například o tom, že nějaká škola přesšla na OOo a podobně.

5. Nashromáždit všechny vzory, šablony a podobně za účelem aktualize a katalogizace. Nabídnout potenciálním uživatelům podle bodu 1. Kompletaci do balíku, který by šel v tom daném spektru užít. Nabídnout vytvoření manuálu, nebo lépe videonahrávky k převažujícím operacím každého sektoru činnosti.

6. Popřemýšlet nad možností úhrad za poskytnuté materiály a pomoc. Jde zejména o peníze, následně o peníze a pak teprve jen o peníze! Takže opatrně. Spíš jen požádat o sponzoraci, nebo odměnu, která by nebyla podmínkou. Až bude dost uživatelů, budou nucení pro rychlou pomoc zaplatit servis - help centra, nebo něco podobného. Je to investice, která by se měla vyplatit.

7. Popřemýšlet jak motivovat dobrovolné přispivatele (řešitele). Jedná se asi i o to, že výhledově by měl existovat okruh placených spolupracovníků. Nejprve by tedy měli tyto osoby pracovat tak jako doposud, ale nabídnout například jednou za rok odměnu, byť symbolickou, a tu zveřejnit tak jak se to dělá doposud, ale třeba i jako diskusní příspěvek. Zde se vyprofilují a určitě vznikne skupina autorů, kteří budou schopni "na vedlejšák" okamžitě reagovat. Těm pak bude možné zřejmě čas od času zaplatit za tvorbu doplňku, nebo šablony, nebo dát placenou službu po telefonu ap.

Dokonce bych řekl, že řada uživatelů by mohla provádět i proškolování na místě, zavádění LInuxů a další věci. Prodej CD se specializovanou problematikou bych považoval za dostupnou možnost i za současného stavu. Tedy CD by mělo stát pár korun, a kopující by měl mít možnost dostat emailem do - řekněme dvou pracovních dnů odpověď například od moderátora fóra, nebo někoho dostatečně fundovaného.

Vlastně se divím, že se něco podobného děje, ale není to důsledné a koncepční. Například autoři jako je pan ing Pastierik by se stejně jako zřizovatel tohodle servru měli topit v penězích, protože většina organizací v tomhle státě potřebuje ušetřit za SW.

(Jako ve škole) Průměr: 1.00 | Hodnotilo: 3
 

Komentáře

user avatar zvedavec
Odpovědět
Problém rozšíření OOo = problém šablon?
1. 12. 2012, 11:41:59
Proc by si urednici pridavali praci kvuli nejakym sablonam k OO, kdyz jim na MSO vicemene vsechno krasne chodi, vcetne samotnych MSO.

Zmena pristupu by musela jit shora, nikoli, ze nekdo nekoho oslovi...
Situace na poli OO a LO je zatim takova, ze pokud se rozhodne jakakoli organizace do toho jit, MUSI pocitat s problemy, ktere by v zivote na vetsinovem MSO nemela.

Napred si IMHO musi udelat poradek mezi sebou lide od OO, LO a podobnych a pak mohou do neceho jit. Stavajici stav je na pytel, lidi je malo a jeste "bojuji" mezi sebou ve dvou skoro stejnych kancelarskych balicich, jejichz vyvoj postupuje milimetrovymi kroky.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Problém rozšíření OOo = problém šablon?
2. 12. 2012, 03:19:28
Je zbytečné si něco nalhávat, prostě máte pravdu. Mělo by to fungovat - nefunguje. Zeptejte se šéfa Liberixu, který po tom volá kolik let. Je to ohromný prostor (výdělečný), který by šel využít, ale nikdo to nedělá. Proč?

No a zvedavec má taky bohužel pravdu. Vývoj po milimetrech, všichni jsou uchlácholeni, že je vše OK a vše funguje (není vše OK a ne vše funguje), OO a LO potřebují obrovskou, masivní změnu. Tvrdím vážně - obrovskou a masivní změnu. Ne zgruntu přeměnit. Ale doplnit. Doplnit obrovské množství chybějících funkcí. To za prvé. Za druhé některé stávající vykopat a nahradit novými, výkonnými, s přijatelným GUI. Stejně i prostředí celého programu by mělo projít důkladnou revizí. Současná podoba je nadále neudržitelná. LO i OO vypadají jak z pravěku. Leckteré triviální operace dělají z člověka úchyla. LO a OO mají před sebou obrovský kus práce a není možné, v nejmenším, počítat, že se jedná o hotová díla. Pro mě oba programy, hlavně OO, jsou pouze zkušebními prototypy. Což je po 13 či kolika letech docela průšvih.
user avatar Laco
Odpovědět
Problém rozšíření OOo = problém šablon?
2. 12. 2012, 10:08:58
S uvedenými názormi takisto súhlasím. Myslím si však, že ide o pohľad vzťahujúci sa len na funkcionalitu systému a nemennosti súčasného vzťahu k otvorenému softvéru v spoločnosti. Podľa neho otvorený softvér má byť zadarmo a všetko s ním súvisiace má byť na báze dobrovoľnosti, proprietárny softvér zase len na báze plateného prístupu, vrátane servisu konečnému užívateľovi. Microsoft v relatívne veľkej cene za kancelársky balík uspokojuje svoje výdavky do budúcna vrátane bezpečnostných záplat, ale zakonzervovanej funkcionality, ktorú uvoľní až v ďalšej verzii softvéru, na ktorý je potrebné upgradovať (kúpiť). I keď je teda dostupný najnovší jeho kancelársky balík, veľký podiel užívateľov pracuje vo verzii pripomínajúcej OOo. Od otvoreného softvéru sa zase očakáva, že má byť dostupný úplne bezplatne, veď je voľne stiahnuteľný z internetu. O tom by som ani nemusel písať, ide o notoricky známe fakty.
Nemôžem však s týmto súhlasiť. V informačnej spoločnosti, kedy minimálna gramotnosť je nielen čítanie a písanie, ale aj zvládanie základných informačných a komunikačných technológií. Základným právom na vzdelanie, ktoré sa však realizuje len na proprietárnom softvéri. Aká vlastne má byť cena MS office, keď pre niektorých nemusí byť dostupná? Alebo naprieč rôznymi štátmi, v ktorých jeho cena vzhľadom ekonomickú úroveň je rôzna.
Ako kľúčový problém vidím legitimitu ceny otvoreného softvéru teda aj OOo/LO. Niekto ju predsa musí zaplatiť. Z akého titulu alebo položky?
Keďže akákoľvek agenda správy štátu a komunikácie s verejnosťou sa presúva do elektronickej formy, softvér sa stáva významnou zložkou štátnej infraštruktúry. Rovnako ako väčšinu dopravných komunikácií, verejných priestorov, rôznych oznamov, a mnohých ďalších vecí saturovaných zo štátneho/verejného rozpočtu, sa na ne vyzbiera prostredníctvom daní od úrovne samospráv, štátnej správy až po spoločný rozpočet EÚ. Z nich sa teda platí od vecí ktorým sa vyhnúť nedá až po absolútne nezmysly, vrátane slnečných elektrární a skorumpovaných eurofondov.
Z rozpočtu sa takto platia v súčasnosti výdavky pre udržiavanie MS softvéru, napr. na Slovensku v priebehu 3 rokov 51 mil. € - len na udržiavanie najnovších verzií MS produktov na každom počítači ministerstiev, z ktorých väčšina s ohľadom na zastaralú konfiguráciu nemôže ani nainštalovať tento softvér. Pokiaľ by sa extrapoloval 1 % podiel Slovenska na pomery EU, celoeurópsky by bol 1.7 mld. € ročne. Moja otázka teda znie: bol by celoeurópsky výdavok na otvorený softvér v tejto výške neakceptovateľný? Tak aby sa uhradil vývoj a udržiavanie otvoreného balíka, ktorého uplatnenie a zdrojový kód by bol všeobecne dostupný pre všetkých občanov EÚ, vrátane škôl, inštitúcií, verejnosti? Vrátane všetkých toľko chýbajúcich šablón a užívateľského komfortu? Veď by sa otvoril priestor pre vlastných vývojárov na všetkých úrovniach a, keby bola vôľa, efektívnejšej štátnej správe, ktorá je so všetkými jej úradníkmi, volenými, či skôr marketingovo dosadenými "zástupcami ľudu". V princípe pre politikov sú riešenia, ktoré "nebolia", s pridanou hodnotou bakšišov "zodpovedným". Takže "Problém rozšírenia OOo" je predovšetkým politický, na ktorý časom dôjde. Čím skôr, tým väčší bude spoločenský prospech z filozofie a využívania otvoreného softvéru.
user avatar neutr
Odpovědět
Problém rozšíření OOo = problém šablon?
2. 12. 2012, 10:44:41
Já samozřejmě s Vašimi příspěvky souhlasím - ale jen do určité míry. To, že existuje dost nedostatků neznamená, že by byl OOo neschopný konkurovat.
Nedostatky souvisejí právě s tím, že vše je na bázi nekomerčních příspěvků všech různých typů (peněžní, programátorské a uživatelské). Avšak tato nevýhoda je také největší výhodou. Mezi používanými SW budou vždy nějaké disproporce a to i mezi placenými.

MSO je komerčně tlačené a udržuje se na vrcholu hezky dlouho. Začínal jsem kdysi Lotusem a pak přišlo StarOffice. Lotus umřel, StarOffice se stal komerčním a podobně také prakticky zmizel, přestože existuje. Takhle živoří více balíků. Pravdou je, že i dominantní MSO prochází neustále vývojem a kompatibilita jeho vlastních verzí je dost sporná.

Můj názor je ten, že komerční řešení by muselo být sakra radikální ve smyslu technologie, aby bylo rovnocenným konkurentem MSO. Takže relativně horší OO/LO je trošku pozadu, ale vždy se vyrovnává s MSO byť až jako následný vývoj. Ale ani většina uživatelú MSO nemá nejnovější verze a tam už můžeme rovinu v porovnávání najít. Nejnovější verzi dostaneme okažitě.

Naopak pokud dojde k masovějšímu rozšíření OO/LO dozná i jeho vývoj akceleraci. Já jsem chtěl jen popsat, že ten náš spolek by mohl profitovat jen ze servisních úkonů. Vstupní náklady jsou zaklínadlem, ale pravdou je to, že na úřadech jsou staré šunky. Když někam jdou investice, tak naráz v milionech a tohle pak stárne bez inovace, nebo jen jednotlivě sem tam něco koupí pro jeden stroj. Firma, která dodá železo dodá také SW a proto nemá ani zájem aby to bylo zadarmo. Na SW si také zaprofituje že?

Uvedu příklad: Obec Prameny na Karlovarsku je prakticky v bankrotu bez jakékoliv perspektivy investovat byť do odvozu popelnic, nebo do platů. Starostkou se stala 22-ti letá cácorka - a ejhle našla řešení - tedy alespoň perspektivu, že mají šanci jednou splatit dluhy. A takových starostů a obcí je "neúrekom". Fungují často doma a používají vlastní vybavení. Zkuste si to představit - jsou volby a z informatického hotentota se stane úředník, který se valnou většinou musí naučit práci s počítačem. To jestli je MSO dokonalejší, nežli OO/LO ho trápí pramálo, protože ty vymoženosti nikdy nevyužije. Stačí, aby to dělalo co potřebuje. Ale když se začne ptát, kde vzít program na správu bytů, nebo na účetnictví dostane jen komerční odkazy od kolegů, nebo od nadřízených. To co nutně potřebuje není nic moc složitého a náročného, ale nikde mu nikdo nenabídne, že agendu najde v SW, které je zadarmo.

Najde - li se nadšenec musí vytvořit vše vlastními silami - je pak otázkou zda včas a v požadované kvalitě. A tenhle vstřícný krok vidím jako velice potřebný. Jedná se o zpracování šablon, a nemusí se vytvářet. Většinou stačí jen vyzkoušet a dát na portál pod heslo aktuální šablony. Odkaz by měl být strukturovaný podle oborů - obecně. Ale zaměření na orgány a organizace bychom mohli "dobrousit" podle potřeb jmenovitě.

Aby to skutečně zafungovalo, musí někdo oslovit oficiálně cíleného uživatele a zeptat se na to, co je potřeba. Já jako fyzická osoba tohle určitě nemůžu udělat hned z několika důvodů. Tohle v podstatě musí udělat právnická osoba u které bude jednak záruka kdo to je, a dál také cíl, který takto sleduje.

Domnívám se, že Liberix by mohl takovouhle nabídku udělat. Například i nezávazně. Například "zpracujeme systém pro administrační a sekretářské práce" (není možné asi napsat nahradíme vám MSO).

Ono možná postačí, aby například MF vědělo, že taková varianta existuje a zejména funguje. Vždy když budou škrtat (což dělají velice často a rádi) najdou možnost SW zdarma - a nejen tedy balík aplikací, ale i OP. Stačí aby to uměli vyjádřit - například obraťte se na Liberix kvůli SW a HW nakupte bez OP co nejlaciněji (můžete i v sekáči). Za jak dlouho by zmizel MSO?

Je samozřejmě nutné se připravit na odpůrce, kteří budou argumentovat právě tím, co OO/LO neumí, nebo že Excel nenačte Calc. Jde jen o to, vědět čím asi budou argumentovat ještě dřív, nežli provedeme nabídku. Proto je potřeba znát skutečné potřeby a ty zpracovat do šablon a návodů. Jak se říká "ukázaná platí", ale nelze čekat, že nám to někdo usnadní, nebo dokonce sám od sebe zadá. A tohle je práce manažera.

Takže nabídka by měla mít podobu nezávislého dotazu a nezávazného příslibu. Stačí aby nějaký potentát posvětil oficiální spolupráci na validaci systémů (šablon ap.). To pak zadat například do fóra jak tématický úkol. Nemluvě o tom, že by to mohli snad zpracovat i placení zaměstnanci. Neřekl bych, že jsou tak vytíženi důležitějšími věcmi, nežli je právě možný rozvoj a ekonomický profit.

Prostě neberu zdůvodnění, že to nejde, když jsem pro to neuděl vše, co je možné. Ta disproporce, kam se můžeme vtlačít je unikátní a značně perspektivní. To jestli OO, nebo LO - to se bude ještě nejakou dobu řešit, ale vždy tu asi bude určitá kontinuita. Snadno můžeme nabídnout přechod z toho horšího do lepšího - a zadarmo - což komerční balík neudělá.

Je v tom asi takováhle logika: Počkám si až budou počítače a SW "na váhu" a nebo zadarma u pokladen supermarketů. - Je to jasné že? Ale do té doby zasu přijde něco nového a já na to konto nikdy s výpočetní technikou pracovat nebudu. - Budu tedy pořád čekat a poslouchat co je lepší.

Když tedy skočím do toho proudu, tak se musím naučit stejně to, co už je zítra zastaralé - a musím s tím nějakou dobu vystačit. Proč? Protože bych se stále jen učil nové nesmysly a bylo by lepší čekat, poslouchat plky a nic se neučit (a nic nedělat - nic nezkazím).

Tedy jinak buď hledám důvody, nebo způsoby.....
user avatar redakce OpenOffice.cz
Odpovědět
Re:Problém rozšíření OOo = problém šablon?
4. 12. 2012, 08:54:58
S vašimi názory souhlasím, ale alespoň o části vím, že nejde tak snadno zrealizovat, protože jsme to zkoušeli. Několik myšlenek pohledem Liberixu.

Vždycky proti vám stojí marketingová a obchodní oddělení s obrovskou převahou potenciálu (finančního, marketingového, výkonostního).

Koncepční změnu považuji za nemožnou. Jde o peníze a ty si nikdo nenechá vzít.

Lidi vůbec nerozumí tomu, co nabízíte. (To samozřejmě neplatí absolutně.) Naše snahy obvykle končí na větě "Aha, zajímavé. Děkuji."

Neumíme to prosadit a "prodat". Obávám se, že profesní vybavenost je významným deficitem. Nemáme dostatek kontaktů na správných místech. Nevíme, co jsou správná místa.

Vy jste přišel s nápadem a napsal blogpost, ale drtivá většina ostatních uživatelů o open source pouze mluví. Často vídám stížnosti, že tady je něco špatně a "redakce portálu by měla to nebo ono". Nepamatuju si, že by někdo někdy napsal "chci to opravit". (Tím se nechci dotknout autorů, ty nemyslím - lidé nám posílají své šablony nebo občas článek - díky.)

Zcela chybí odborné a další zázemí - neznám žádnou firmu zaměřenou na AO/LibO. Tahle chybějící struktura je dost velký nedostatek.

Asi bych ještě něco našel, ale v podstatě jde o podobné věci. Do novin Open source & praxe, které rozesíláme právě různým náměstkům a ředitelům a zcela je platíme ze svých zdrojů, nemáme články a poslední dobou ani ty peníze na jejich výrobu. Nápověda
AO/LibO je jemně řečeno nekompletně přeložená. Nekonají se žádné semináře nebo konference na téma balíku. Neexistují žádné letáky a další marketingové nástroje, které by se daly rozdávat. Atd. Atp.

Ale samozřejmě je možné, že to děláme špatně. Netvrdím, že máme patent. Jen ty zkušenosti o lecčems vypovídají...

Vlastimil Ott
user avatar Vlastimil Ott
Odpovědět
Re:Re:Problém rozšíření OOo = problém šablon?
4. 12. 2012, 10:00:51
A jeden aktuální:

Cenu monitorovacího systému pro evropské projekty v letech 2014-2020 odhaduje Jankovského úřad na 944 milionů bez DPH.

Také jiné evropské státy používají monitorovací systémy, ale jsou pětkrát až desetkrát levnější, píše Insider.

http://aktualne.centrum.cz/domaci/politika/clanek.phtml?id=765080

Myslíte si, že bude ministerstvo držitelem licence nebo dokonce zdrojových kódů? Pochybuji.

Taková je tradice a způsob uvažování.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Problém rozšíření OOo = problém šablon?
4. 12. 2012, 02:31:56
Pane Laco, nemáte tak docela pravdu. Pokud vytvořím software a do licence uvedu, že uživatel má možnost dekompilovat zdrojový kód, ale tento software bude zpoplatněný, právě jsem releasnul open-source software. OSS nemusí být za nulu.

No a v dalším asi souhlas. Rovněž souhlasím i s poznámkou, že eurofondy a podpora slunečních elektráren jsou nesmyslem. Něco o tom vím, dělal jsem k tomu obsáhlejší článek a ještě teď z toho jdou na mě mrákoty. Debilárna nejhoršího ražení... a hrozný podvod na lidech. Ale to je mimo téma.
user avatar neutr
Odpovědět
Problém rozšíření OOo = problém šablon?
4. 12. 2012, 10:18:30
Musím reagovat na příspěvek pana Vlastimila Otta. Je to možná dost ostrá formulace mých názorů. Pokud se Vás to dotklo, tak se omlouvám. Není to namířeno proti Vám osobně. Vím, že jste ředitelem Liberixu. Také je mi jasné, že možnosti jsou velice omezené. Jen tvrdím, že cesta k úspěchu existuje i přes tohle všechno.

Snažil jsem se konkretizovat jednoduché prostředky, kterými lze ten uzavřený kruh rozseknout a stav věcí změnit.

Ještě bych měl dodat, že bych si sice někdy rád přivydělal asi jako všichni, ale žádnou přímou motivaci nemám, ani nesleduji nějaký konkrétní cíl. Víte je mi bezmála 60 let. Mám invalidní důchod a nevím kdy mě skolí 3. infarkt, nebo zda za dva roky najdu cestu domů až se budu vracet z nákupu.

Porovnávám co je možné, potřebné a co je nesmyslné a podobně a sice ve všech směrech svého bytí. Na Open source nahlížím jako na prostředek realizace svých zálib. Ale musím přiznat, že co chvíli mně napadne proč se mají věci tak jak se mají. Když jsem si přečetl o tom Freiburgu, tak jsem se opravdu - musím to tak říct - nasral.

Stačí projít diskusemi a zjistíte, že u nás je to také tak. Ale Německo je evidentně v tomto trendu před námi. Proto bylo asi potřeba v Německu vyvolat antikampaň. Když proberete důvody a důkazy, tak je známe velice dobře i ze své každodenní praxe.

Formát ODF byl schválen jako ISO tuším v roce 2006. Jeden diskutující napsal na Ministerstvo Informatiky a ukázal odpověď. Člověk by zvracel nad závěrem.

Když jsem myslel to, že se má nejak aktivovat zájem ze strany státní správy, tak jsem myslel opravdu dopis kterým Vy můžete radikálně zasáhnout. Nejde o to nechat se odbýt. Musíte si například uvědomit, že naší argumentaci můžou použít různé zájmové skupiny například při politických argumentacích.

Uvedu příklad - snad vhodný. Pokud je ODF formátem ISO, měla by Státní správa akceptovat jen bezplatné řešení SW. Návrh zákona lze formulovat směrem k úsporám. Tuhle argumentaci udělají snad všichni oponenti. Ale je k tomu třeba dodat, že nejdříve musí být struktura na kterou odkážou. Na to se musíme připravit předem. A tohle pokud zrealizujete do konkrétní podoby ve formě odkazů, tak dostávají argument. A't někdo dokáže, že to není pravda.

Uvedu příklad. Navštívil jsem stránky http://www.spisovka2.cz/co-je-spisova-sluzba. Ti to už do určité míry dělají - ale operují se SW ODF, přičemž jejich souhrn je za poměrně velké peníze. Pevně věřím, že o ODF toho vědí pramálo a ve finále asi stejně implementují MSO.

- Určitě by jste už z principu měl oslovit všechny potenciální uživatele počínaje obecními úřady a nabídnout to, co už k dispozici je, pomoc nějakého vhodného typu - fŕum, nebo specializovaný email ap. S tím položit dotaz, co by asi potřebovali. Uvidíme co z toho vzejde.

Stačí nabízet z počátku aktualizované šablony a to co děláme běžně plus to, co by šlo bez větších nákladů dělat individuálně.

Nabídku určitě rozeslat všem nejmenším útvarům státní správy. Potom už se můžeme tvářit jako odborníci na problematiku úřadů a přímo oslovit odpovědné pracovníky ministerstva.

Ve své podstatě by stačilo dosáhnout na to, aby všechny úřady dostaly z portálů státní správy nabídku "šablon" (ale nejen) těch.

Také by bylo vhodné vytvořit vlastní zdroj dokumentů ODF a to jen za účelem toho, aby koncový uživatel nemusel používat přeformátování.

Jdou dělat podobné akce? Jedná se jen o Váš (náš) čas. Adresy úřadů se dají najít snadno a obeslat každou alektronickou adresu státní správy.

Zbytek je o tom vychytat potřeby a doladit nabídky.

Na portálu musí být něco dost do očí bijícího ve smyslu "Nabídka státní správy". Nejlépe takto, (ne nabídka státní správě) - aby si návštěvník sliboval ledacos - například nabídku práce, nebo něco jiného. Do podvědomí stejně dostane, že něco takového existuje a příště už bude hledat cíleně - například šablony pro matriku, cizineckou policii.

Já bych to zase přirovnal: V peletonu málokdy vyhrává jezdec vedoucí většinu závodu, ale ten jezdec který se vedoucímu dívá většinu závodu na záda a drží se ho.
user avatar Vlastimil Ott
Odpovědět
Re:Problém rozšíření OOo = problém šablon?
4. 12. 2012, 11:18:26
Nedotklo se mě nic, co jste psal. Odpovídal jsem na rovinu, věnuju se tomu deset let a podobných diskuzí jsem absolvoval bezpočet. Jen se nikdy nic nestalo - což není narážka vůči vám, protože jedinec toho zmůže velmi málo.

> Když jsem myslel to, že se má nejak aktivovat zájem ze strany státní správy, tak jsem myslel opravdu dopis kterým Vy můžete radikálně zasáhnout. Nejde o to nechat se odbýt. Musíte si například uvědomit, že naší argumentaci můžou použít různé zájmové skupiny například při politických argumentacích.

Noviny posíláme druhým rokem, žádné konkrétní výsledky z toho zatím nejsou. Ještě nějakou dobu to vydržíme.

> A tohle pokud zrealizujete do konkrétní podoby ve formě odkazů, tak dostávají argument. A't někdo dokáže, že to není pravda.

Lidi, kteří rozhodují, to nezajímá a nic číst nebudou. Viz moje první reakce. Ani se k nim nedostanete.

> Určitě by jste už z principu měl oslovit všechny potenciální uživatele počínaje obecními úřady a nabídnout to, co už k dispozici je, pomoc nějakého vhodného typu - fŕum, nebo specializovaný email ap. S tím položit dotaz, co by asi potřebovali.

Poraďte mi, jak je oslovit. Drtivá většina mailů skončí ve spamu automaticky, další část lidí je za spam označí, část nás nahlásí na UOOU jako spammery. Nemyslím si, že tohle je vhodný a efektivní způsob, jak lidem nutit něco, co nechtějí. Pro ně budeme další otravná firma s nějakým softwarem - takových je otravuje každý týden několik.

> Zbytek je o tom vychytat potřeby a doladit nabídky.

Nabídky čeho? Myslíte, že jedna neziskovka s pěti lidmi na částečný úvazek, má státní správě co nabídnout? Nebo myslíte školení, která máme na www.libit.cz a nikdo o ně nemá zájem?

Atd. Vaše argumenty zní rozumně, ale v praxi to takto nefunguje. Zkoušeli jsme toho dost. A to neberu v potaz, že by nás něco mělo živit, své peníze si musíme tvrdě vydělat.
user avatar Vlastimil Ott
Odpovědět
Problém rozšíření OOo = problém šablon?
4. 12. 2012, 11:20:46
Jinak - neberte to jako nějako ironickou narážku - potřebujeme spolupracovníky všeho věku, vzdělání a zaměření. Každý, kdo má trochu času a je schopen dodržet slovo (termíny), je vítán. Práce je hodně.
user avatar neutr
Odpovědět
Problém rozšíření OOo = problém šablon?
4. 12. 2012, 16:13:44
Děkuji za Vaši "narážku". Je na místě.

Osobně bych měl mít relativně dost času, ale nemám. Přizpůsobil jsem si životní styl do té míry, že nedělám nic jiného, nežli to co mně baví - sedím u počítače a píšu, nebo programuju. K programování jsem byl donucen okolnostmi. OO je pro mne prostředek, který mi nejlépe vyhovuje, ale není to až tak důležité. Postupně jsem se nějakým způsobem dostal od pasivního uživatele, který jen chytá náměty a listuje na uživatele přispívajícího.

O svém věku jsem psal jen proto, aby bylo zřejmé, že si od toho nic pro sebe neslibuji.

Myslím, že mohu spíš podpořit motivací - formou invektivní diskuse, nežli vyřešením nějakého uživatelského problému.

To co vidím jako chybu je právě poraženecký postoj. Předem nalézáte důvody proč to nejde, nebo to nemá cenu. Tím mám na mysli například tvrzení, že se staneme spammery. Samozřejmě máte pravdu, že to většina adresátů hodí do koše, ale několik odpovědí se ozve, protože v tom množství se najde určité procento lidí, pro které je to aktuální téma.

Vaše (naše) nabídka nesmí být vágní. Dnes ale nemáte ani nic, co bysme mohli nabídnout jako řešení jakékoliv potřeby. A stačí jen opravdu málo aby šlo nabídnout dost věcí.

Samozřejmě druhá a další vlna nabídek by byla stále lepší a lepší, protože by znala stále víc potřeb. No a proč by jste se měl obávat UOOU jako spammer? Jistě by to možná nějaké problémy přineslo, ale co by se mohlo stát? Já si myslím, že nenabízíte žádné vitamínové doplňky a další komerční "vychytávky". Když jsem psal o tom, že to musí udělat právnická osoba, tak právě proto, že je čitelná - co a proč dělá. Těžko si představit že by to mohl někdo označit za komerční nabídku. Vše je přece zdarma ku prospěchu celé společnosti i jednotlivého občana.

Ano našli by se tací - ale neměli by úspěch, a pokud ano - s chutí bych je protáhl všemi dostupnými informačními kanály i s tím, kdo jim šel na ruku. Každý průměrný právník by s nimi vytřel podlahu od soudce až za stanoviště soudní stráže. A zřejmě by to mnoho takových udělalo i zadarmo, aby se etablovali.

Mimo toho je možné se zviditelnit. Každou zveřejněnou informaci o nákupu SW okomentovat - a opepřit lobingem.

Nabádám jen k trošku větší asertivitě a i agresivitě. I když je mi také zřejmé, že mlátím slámu.

Můžu si odpovědět i sám. Podívám se na záložku "Články" a hned mi vyskočí reklamní banner. Co je na něm? Landi a MSO. Podívám se na Landi.cz ale nevidím, že by tam bylo něco o nás, natož potom reklama. Jasně - oni na to mají, a my ne. Takže koho chleba....., lepší brabec v hrsti......

Chci tím jen vyjádřit, že tahle letargie možná stačí, ale šance jsou obrovské i bez kolaborace s konkurencí. Osobně bych přestal vydávat nějaký neefektivní plátek a všechny prostředky vložil právě do rozsekání toho uzavřeného kruhu.

Ano - ať zde mají Landi reklamu, ale výměnným způsobem. Nevěřím, že by to vše viselo na jejich penězích. Je také možné, že by platili víc, když by tento portál byl opravdovým hráčem. Možná by i sami dělali kurzy na OO/LO.
Nebo myslíte, že jsou placení přímo od MS - tedy za co asi?

Tedy abych to uzavřel: Apelovat mohu a tím si myslím také mohu nejlépe pomoct. Samozřejmě pomůžu i jinak, pokud to bude v mých silách, ale nemůže ode mne nikdo chtít abych se věnoval na 100% jen tomuto.
user avatar Ludvik
Odpovědět
Problém rozšíření OOo = problém šablon?
20. 02. 2019, 16:22:36
Všetci horujete za to aby vznikla nejaká agentúra ktorá bude zastrešovať rozšírenie Oo/Lo medzi národ či už v organizáciách alebo len v domácnostiach. Predsa na SK máme podpredsedu vlády pre informatizáciu. Čo tak zatlačiť na tohoto "IT odborníka"? Alebo ho necháme vyhlasovať tendre/projekty ktoré sú buď nerealizované (ale zaplatené) resp. realizované s množstvom chýb. Kľudne garantom by mohla byť aj nejaká VŠ.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
 
 
woo jaw demo hz