Co bude v LibreOffice 5.1?

LO5_1.png O tomto víkendu se koná Bug Hunting Session balíku LibreOffice 5.1. Proto je správný čas se podívat, co nás v této verzi čeká.  

Zvolna přichází LibreOffice 5.1

Na dny 30. října až 1. listopadu 2015 vyhlásili vývojáři kancelářského balíku LibreOffice akci tradičně nazývanou Bug Hunting Session (první pro verzi 5.1), během níž by se zájemci měli soustředit na hledání a hlášení chyb v alfaverzi balíku. Pro uživatele je to signál, že se zvolna blíží vydání nové verze.

Je proto ten správný čas podívat se, co je v chystané verzi připraveno, jaké novinky lze očekávat. Současně je třeba podotknout, že do vydání ostré verze je stále ještě daleko (je plánováno na první únorový týden roku 2016) a nakonec tedy nemusí podoba balíku úplně odpovídat současnému stavu (může být ještě něco přidáno, změněno, případně odebráno).

Některé novinky v LibreOffice 5.1

Vkládání a zobrazování znaků Unicode (ve Windows)

Zatímco v Linuxu lze obecně využívat snadné vkládání znaků Unicode, ve Windows je to poněkud složitější – musejí se o to starat aplikace (lze vkládat jen „klasické“ znaky pomocí levé klávesy Alt a numerické klávesnice; přes kódy Unicode to nejde). Některé to podporují, v LibreOffice ale taková možnost dosud nebyla.

Znaky zobrazené běžným způsobem a jako kódy Unicode Znaky zobrazené běžným způsobem a jako kódy Unicode

LibreOffice 5.1 má novou funkci, která pomocí klávesové zkratky přepíná normální zobrazení znaku a jeho notaci Unicode. Přepnutí se týká vždy jednoho konkrétního znaku – toho, který je aktuálně před kurzorem. Lze tedy napsat kód Unicode (např. U+2026 nebo U+a9) a přepnout na běžnou podobu znaku nebo se naopak podívat, jak se ten který znak v Unicode zapíše.

Přepínací klávesová zkratka je ve výchozím stavu Alt+X, lze si ji ale případně změnit.

Přístup ke vzdáleným souborům

Aktuální stav implementace přístupu ke vzdáleným souborům v LibreOffice rozhodně nelze považovat za optimální. V rámci Google Summer of Code 2015 ovšem vzniklo nové řešení, které by mělo nabízet kvalitnější a uživatelsky mnohem přívětivější přístup.

Toto řešení má nové dialogy, které jsou přístupné z nabídky Soubor a také z úvodní obrazovky. Není tedy už třeba přepnout pro běžnou práci se soubory na dialogy LibreOffice a tam potom používat „tajemné“ tlačítko, které zajišťovalo přístup ke vzdáleným úložištím.

Přidání vzdáleného úložiště Přidání vzdáleného úložiště

Nejprve je třeba přidat požadované vzdálené úložiště a pak si lze zpřístupnit uložené soubory nebo tam naopak ukládat dokumenty.

Dialog pro práci otevírání vzdálených souborům (Eszka, CC BY-SA 3.0) Dialog pro práci otevírání vzdálených souborům (Eszka, CC BY-SA 3.0)

Implementace bohužel ještě není v aktuální verzi zcela funkční, lze ale předpokládat, že v ostré verzi již fungovat bude.

Nabídka Styly ve Writeru

Na nabídkové liště programu Writer se objevila nová nabídka: Styly (anglicky Styles). Je to další možnost, jak pracovat se styly – dosud se dal použít postranní panel nebo rozbalovací seznam na nástrojové liště. Každý z přístupů je ale trochu jiný.

Nová nabídka má čtyři sekce. V první najdeme některé často používané odstavcové styly, ve druhé časté styly znakové, třetí sekce slouží k manipulaci se styly (úprava, načtení…) a ve čtvrté jsou speciální operace (vymazání přímého formátování – dosud dostupné z kontextové nabídky – a otevření stylové karty v postranním panelu).

Nabídka Styly Nabídka Styly

Sjednocení šířky nebo výšky

V programech Impress a Draw lze nově sjednotit výšku nebo šířku více vybraných objektů. Funkce je k dispozici přes kontextovou nabídku, příslušný rozměr bude nastaven na rozměr posledního vybraného objektu.

Sjednocení rozměru vybraných objektů Sjednocení rozměru vybraných objektů

Změny v kontrole pravopisu

V kontrole pravopisu nastaly dvě změny. První, menší, spočívá v tom, že po provedení kontroly se otevřený dialog už sám nezavře (zavírání bylo pro některé uživatele matoucí, protože nevěděli, jestli kontrola správně proběhla nebo co se vlastně děje). Větší změnou je možnost opravovat určitou chybu vždy stejným způsobem.

Funguje to tak, že se v kontextové nabídce vybere Vždy opravit na (Always correct to). Aplikace nabídne možnosti opravy – stejné, jako pro „obyčejnou“ opravu (ad hoc, tedy pro jednotlivý případ). Zvolenou možnost i zapamatuje a příště ji použije automaticky.

Volba zapamatování určité opravy chyby Volba zapamatování určité opravy chyby

Další novinky

Kromě výše podrobněji popsaných novinek je v LibreOffice 5.1 mnoho dalších. Heslovitě lze zmínit například:

  • možnost skrývat ve Writeru prázdný prostor stránek
  • vylepšený dialog pro vkládání funkcí v Calcu (ukazuje hodnoty parametrů a výsledky)
  • vyhledávání formátovaného zobrazovaného řetězce v Calcu
  • deaktivace spořičů obrazovky během prezentace v desktopových prostředích KDE, Xfce a MATE
  • možnost ukládat pozadí snímků v Impressu
  • zobrazování a úpravy řídicích bodů tvarů (Impress, Draw)
  • podpora HKEY_CURRENT_USER v registru Windows
  • podpora pro export modifikovaného VBA do OOXML a binárních formátů Microsoft Office
  • podpora importu formátů Gnumeric a Microsoft Write
  • přepracování některých sekcí postranního panelu (Oblast, Čára), přidání nových (Stín, Obtékání textu)
  • PyUNO má nyní chování blíže běžnému jazyku Python
  • hlášení brzkého odstranění NPAPI v dokumentech, které obsahují pluginy využívající toto API

Informace o dalších novinkách v LibreOffice 5.1 najdete v poznámkách k vydání.

(Jako ve škole) Průměr: 3.46 | Hodnotilo: 13
 

Komentáře

user avatar TAP
Odpovědět
Co bude v LibreOffice 5.1?
30. 10. 2015, 00:22:34
Dobrý den, nevíte, zda v kontrole českého pravopisu probíhá nějaký vývoj? Docela dost chyb to nenajde (v porovnání s Wordem), o kontrole gramatiky nemluvě, tak jakoby nebyla. Ani kontrola v angličtině není moc valná. Používám Star/Open/Libre Office už nějaký pátek a přijde mi, že je to docela velká bolest. Je nějaká naděje na větší změnu?
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:Co bude v LibreOffice 5.1?
30. 10. 2015, 16:59:02
Dobrý den,
v češtině kontrola gramatiky (zatím) není. Pokud by se na ni povedlo sehnat lidi nebo peníze (nejlépe obojí), tak by se dala vytvořit. Co se týká pravopisu, tam je to podobné - sice tato kontrola existuje, ale zasloužila by si rozhodně vylepšení.
user avatar strepon
Odpovědět
Co bude v LibreOffice 5.1?
30. 10. 2015, 19:20:40
Dobrý den, taky o žádné aktivitě nevím a je velká škoda, že nástroje pro kontrolu češtiny jsou slabší stránkou svobodného softwaru.

1) Český slovník pro kontrolu pravopisu
Ačkoliv je slovník společný pro víc aplikací, roky ho nikdo neaktualizoval. Pokud byste chtěl (nebo kdokoliv další) převzít iniciativu a aktualizaci se věnovat, můžu se poptat, jestli by to bylo schůdné, kde začít apod. a mohli bychom se pokusit to změnit. S licencí ani se začleněním do LO by nebyl problém.

2) Kontrola české gramatiky
To je komplikovaná záležitost a obávám se, že se bez zásadního přispění akademických či jiných odborných pracovišť vytvořit nedá (pro MS Office se na přípravě podílel Ústav pro jazyk český).
user avatar Marv-CZ
Odpovědět
Co bude v LibreOffice 5.1?
2. 11. 2015, 15:17:01
Ono ty kontroly pravopisu (a částečně i gramatiky) nejsou ani tak o programování, jako o kvalitním slovníku. A ač akademické prostředí tyto slovníky má vytvořené za peníze daňových poplatníků, nejsou volně k dispozici. To co je vytvořeno dobrovolnicky je pro kontrolu pravopisu neúplné a pro kontrolu gramatiky nepoužitelné.
user avatar strepon
Odpovědět
Re:Co bude v LibreOffice 5.1?
2. 11. 2015, 20:27:37
Myslel jsem to tak, že by bylo možné připravit nějakou webovou stránku, kde by uživatelé zadávali chybějící slova, na která by narazili... ale neobejde se to bez někoho, kdo by takové návrhy procházel a doplňoval do slovníku.
user avatar TAP
Odpovědět
Re:Co bude v LibreOffice 5.1?
2. 11. 2015, 21:03:57
Domníval jsem se, že problém je právě v naprogramování kontroly pravopisu, že tam je nějaký algoritmus, který vyhledává chyby. Protože slabá kontrola pravopisu je nejen v češtině, ale i v angličtině, kde asi mají větší slovníkové možnosti než u nás. Také gramatika moc nefunguje ani v angličtině.
To s tou stránkou na zadávání chybějících slov je dobrý nápad, ale musel by nad ní mít dohled nejlépe profesionální korektor, aby chyb naopak nepřibývalo. Myslím, že úplně amatérsky se to dělat nedá.
user avatar Marv-CZ
Odpovědět
Re:Re:Co bude v LibreOffice 5.1?
3. 11. 2015, 12:20:52
Je to samozřejmě i programátorský problém. A dokud počítače nebudou chápat obsah textu, nebude to pořádně fungovat nikdy. Ale ten slovník je základ. Pro kontrolu gramatiky nestačí jen seznam slov (což jsou stávající slovníky), ale musí v něm být vedené i takové věci, jako slovní druhy, vzory apod.
user avatar TAP
Odpovědět
Co bude v LibreOffice 5.1?
2. 11. 2015, 21:23:12
Pane Jelínku, nevíte prosím, co znamená "možnost skrývat ve Writeru prázdný prostor stránek"? Jestli je to funkce, která se ve Wordu nazývá "skrýt prázdné místo" a místo mezery mezi stránkami zobrazí jen přerušovanou čáru, pak jsem nadšen. Před 12 lety jsem to psal do bugzilly jako požadavek - a nebyl jsem tam s tím sám. Pochopitelně jsem už dávno ztratil naději - a hle! - snad nyní bude přání vyslyšeno. Budu mít hezké stáří... :)
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:Co bude v LibreOffice 5.1?
2. 11. 2015, 22:29:14
Nevím, co přesně to dělá ve Wordu. Ale ve Writeru to odstraní svislý prázdný prostor, takže pokud je na stránce třeba jen jeden odstavec (a pak následuje ruční zalomení stránky nebo je to poslední stránka), prázdný prostor se nezobrazí (za textem je přerušovaná čára a pak pokračuje text další stránky). Stejně tak se ale nezobrazí ani prázdné svislé okraje stránky.
user avatar neutr
Odpovědět
Co bude v LibreOffice 5.1? - kontrola pravopisu
2. 11. 2015, 21:34:57
Kontrola pravopisu je jenom jednoduchá databáze se základem ve formě textového souboru. Tento se převádí (alespoň si to myslím) do XML je to podobně jako šablony například v PsPadu.

(Poznámka: - viděl jsem XML soubor tuším 3 MB který obsahuje všechny adresy - město, název ulice, č.p a směrovací čísla a chodí to. Je to v podstatě tabulka asi 6 sloupců a přes 3 miliony řádků - tedy asi 20 milionů dílčích pojmů. Můžete si to stáhnout na stránkách ministarstva vnitra.)

Celkem tam není co programovat, postačí pouze doplnit. Problém je v tom, že ten základ byl vytvořen pod nějakou licencí (a k jiným účelům) - je možná problém s úpravou právě z pohledu autorských práv. V každém případě doplnění musí být autorizováno. Asi by nešlo aby tam každý napsal co a jak potřebuje. Takže by to měl dělat fundovaný lingvista a autor by to měl nějak posvětit. Asi by se to prodražilo.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Co bude v LibreOffice 5.1?
3. 11. 2015, 00:03:12
Tohle je něco, co mě moc nepálí. Za daleko horší průšvih považuju nekompletní nápovědu. Té bych věnoval daleko víc pozornosti.
user avatar strepon
Odpovědět
Re:Co bude v LibreOffice 5.1?
3. 11. 2015, 16:49:15
Ad slovník: s licencí problém není, je pod GNU GPL. A nemyslím, že by byl nutně potřeba profesionál, kontrolovat nová slova by mohl i zodpovědný dobrovolník.

Ad nápověda: snad se blýská na lepší časy. Znovu bylo znovu zprovozněno rozšíření na úpravu souborů s nápovědou (takže se dají otevírat ve Writeru, nemusí se upravovat přímo XML) a hlavně TDF vypsala pozici pro správce dokumentace, který by měl na starost mimo jiné také nápovědu.
user avatar Juraj Václavík
Odpovědět
Co bude v LibreOffice 5.1?
9. 11. 2015, 13:36:40
Pokud by se hnuly ledy ohledně slovníku, hlásím se - sám bych to potřeboval jako sůl.
Taktéž se těším na změny přístupu ke vzdáleným souborům, protože s tím opravdu občas zápasím.
Položka styly v nabídce... Mám však pocit, že to je další pokus o řešení, které je v LO již několikrát. Vhodnější by bylo dotáhnout stávající řešení, tedy onen formátovací panel, který se jakoby ztratil, protože není dotažený. Jednak není dotažený kontext (tabulka), kromě toho je v něm plno prázdného místa a zabírá velký prostor na pracovní ploše.
user avatar strepon
Odpovědět
Re:Co bude v LibreOffice 5.1?
13. 11. 2015, 18:51:47
Díky za zájem! Pokusím se situaci kolem zamrzlého slovníku prozkoumat, o případných novinkách bych dal vědět v této diskusi a v konferenci lokalizace@cz.libreoffice.org.
user avatar j-pastierik
Odpovědět
Co bude v LibreOffice 5.1?
13. 11. 2015, 20:34:36
Pre kontrolu gramatiky existuje už dlhé roky rozšírenie LanguageTool (http://extensions.openoffice.org/en/project/languagetool). Všetko záleží iba od toho, či sa v Čechách nájde niekto, kto sa do tohto projektu (https://www.languagetool.org/languages/) dokáže zapojiť (slovenčina tam je).

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře a podniká v oblasti informačních technologií. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.

 
 
 
woo jaw demo hz