LibreOffice 4 je tady (1) – obecná vylepšení a Writer

LO.png Světlo světa spatří program LibreOffice 4, který v několika ohledech představuje výrazný pokrok kupředu. Podívejte se na nejdůležitější novinky a vylepšení. V tomto díle si představíme některé nové vlastnosti a modul Writer.  

Když se v roce 2004 objevila druhá řada programu OpenOffice.org, byla to velká událost, protože došlo k zásadnímu přepracování uživatelského prostředí a k opravám spousty chyb. Další nová řada vydaná o čtyři roky později mnohé uživatele zklamala, protože nepřinášela mnoho nového – z uživatelského hlediska prakticky nic. S trochou nadsázky lze říci, že až dosud se pokračovalo ve vydávání dvojkových verzí. Nyní ale nastává velký přelom: vychází LibreOffice 4. Stahujte ze stránky LibreOffice/Download.

Obecné vlastnosti a úprava uživatelského rozhraní

  • V Calcu, Impressu a Draw byla do kontextové nabídky obrázku přidána položka Komprimovat obrázek, s jejíž pomocí lze zmenšit velmi účinně velikost obrázku. Je možné určit rozlišení, dimenze obrázku, typ interpolace a také typ komprimace – ztrátovou (JPG), anebo bezztrátovou (PNG). Ztrátová komprimace je účinnější, ale neobnovitelně vypouští z obrázku data.
    Bohužel tato funkce nebyla dosud přidána do Writeru (v němž by byla také velmi užitečná).

V nové verzi LibreOffice je možné vložené obrázky zkomprimovat přímo v kresbě V nové verzi LibreOffice je možné vložené obrázky zkomprimovat přímo v kresbě

  • Do stejných modulů jako v předchozím případě byla přidána položka kontextové nabídky Upravit externím nástrojem. Po klepnutí na ni se otevře program asociovaný s daným obrázkem.
  • Bylo zlepšeno vykreslování obrázků, ty jsou nyní vyhlazené.

LibreOffice konečně zobrazuje obrázky kvalitně (převzato ze stránek The Document Foundation – TDF) LibreOffice konečně zobrazuje obrázky kvalitně (převzato ze stránek The Document Foundation – TDF)

  • S pomocí nově přidaného dialogového okna lze nyní při použití filtru Vyhlazení určovat jeho míru (určením poloměru vyhlazení).

S pomocí okna Vyhladit lze nyní regulovat sílu vyhlazení obrázků S pomocí okna Vyhladit lze nyní regulovat sílu vyhlazení obrázků

  • V kontextové nabídce Writeru, Impressu a Draw je nyní jednotně položka Uložit obrázek.
  • V okně Styly a formátování přibyla možnost ukrývání stylů, v rozbalovací nabídce pak přibyla další položka Skryté styly.

Stylista nyní umí (třeba aktuálně nepotřebné) styly ukrývat Stylista nyní umí (třeba aktuálně nepotřebné) styly ukrývat

  • Velmi důkladně bylo zapracováno na správci šablon. Dialogové okno bylo zcela přeměněno a poskytuje daleko rychlejší zobrazení náhledů šablon. Pokud se v daných adresářích nacházejí šablony ve formátech konkurenčních programů, jsou správcem považovány za soubory typu ODF.

Nový správce šablon je zřejmě nejvýznamnější změnou pro řadové uživatele LibreOffice Nový správce šablon je zřejmě nejvýznamnější změnou pro řadové uživatele LibreOffice

  • Zmizela položka Šablony z nabídky Soubor, ale správce šablon je přístupný přes nabídku Soubor | Nový | Šablony a samozřejmě také přes startovací centrum.

  • Nyní je možné částečně přizpůsobit vzhled programu. Slouží k tomu balíčky Firefox Personas. Abyste mohli vybraný motiv použít, vyberte v okně Nástroje | Možnosti sekci Přizpůsobení a v ní klepněte na tlačítko Vybrat motiv Personas. Poté se otevře dialogové okno, s jehož pomocí můžete daný motiv vybrat a použít. (Budete přesměrováni na stránku s motivy, v níž si nějaký motiv vyberete a do dialogového okna zadáte jeho adresu.)
    Horní okraj okna se přebarví ve stylu motivu. Patrně si všimnete, že velká část motivů je nepoužitelná, protože text či ikony jsou nečitelné. Příliš kontrastní a barevné motivy nenajdou uplatnění. Volte tedy pečlivě. (Autorem této funkce je český programátor Jan Holešovský.)

Horní okraj okna je možné přebarvit motivem Personas Firefox (převzato z webu TDF) Horní okraj okna je možné přebarvit motivem Personas Firefox (převzato z webu TDF)

  • V dialogovém okně Možnosti byla přidána sekce Pokročilé. Sem byly přesunuty možnosti týkající se Javy (sekce Java tak zanikla), povolení experimentálních funkcí a záznamu maker.

Správa Javy a dalších pokročilých funkcí je nyní v jednotné sekci v okně Možnosti Správa Javy a dalších pokročilých funkcí je nyní v jednotné sekci v okně Možnosti

  • Byl implementován nový modul regulárních výrazů, který řeší některé chyby při hledání a nahrazování. Je také menší a rychlejší.
  • Uživatelé nyní mohou vybírat a kopírovat text z dialogových oken.
  • Po potížích s poslední verzí Ubuntu bylo LibreOffice zaintegrováno do Unity.
  • Některé doplňky jsou již stálou součástí instalačního balíčku: PDF Import, Presentační konzole a Python Scripting Provider.
  • Byla odstraněna podpora pro nejstarší verze StarOffice (1.–5.).
  • Soubory *.xls a *.doc verze 6.0/95 můžete stále otevřít, ale do těchto formátů již LibreOffice neukládá.
  • Došlo k částečné redukci Java kódu. Průvodci Fax a Dopis byly přepsány do Pythonu.
  • V případě potřeby je nyní možné za běhu instalovat chybějící části LibreOffice.

Writer

Writer má především vylepšenou podporu některých formátů a některé novinky navíc:

  • Pomocí rozbalovací nabídky Použít styl získáme náhled na jednotlivé styly v dokumentu. Tuto funkci naprogramoval český programátor Jan Holešovský.

Writer nyní disponuje náhledem na jednotlivé styly (převzato z webu TDF) Writer nyní disponuje náhledem na jednotlivé styly (převzato z webu TDF)

  • Nyní je možné vkládat komentáře do textového výběru. O tuto funkci žádali i uživatelé na našem webu.

Poznámky lze přidávat i k vybraným částem textu (převzato z webu TDF) Poznámky lze přidávat i k vybraným částem textu (převzato z webu TDF)

  • Byla vylepšena podpora pro formát *.docx; týká se plovoucích tabulek, OLE objektů vložených do obdélníků atd.; další informace jsou k dispozici na blogu pana Miklose .
  • Klepnutím na pole se tato pole vyberou namísto toho, aby se před ně umístil kurzor.
  • Nyní je možné mít odlišné záhlaví a zápatí na první stránce, aniž by bylo nutné měnit styl stránky.

Pro odlišné záhlaví či zápatí už není třeba měnit styl stránky (převzato z webu TDF) Pro odlišné záhlaví či zápatí už není třeba měnit styl stránky (převzato z webu TDF)

  • Celkem šikovnou možností může být určení znaků, které budou při sčítání slov vymezovat slova. To znamená, že pokud za hraniční znak bude určen např. ampersand – & – budou při sčítání slov za slovo považovány znaky mezi těmito hraničními znaky. Všechny hraniční znaky se zadávají do okna Možnosti, sekce Writer | Obecné a pole Počet slov.

Pomocí tohoto okna můžete definovat znaky, které určují hranici slov (převzato z webu TDF) Pomocí tohoto okna můžete definovat znaky, které určují hranici slov (převzato z webu TDF)

  • Writer je s to importovat ručně psané poznámky ze souborů ve formátech *.docx a *.rtf.

Writer zatím sice neumožňuje vytvářet ručně psané poznámky, ale aspoň má podporu pro jejich import (převzato z webu TDF) Writer zatím sice neumožňuje vytvářet ručně psané poznámky, ale aspoň má podporu pro jejich import (převzato z webu TDF)

  • Writer je s to importovat a exportovat nativní matematické výrazy ve formátu *.rtf.

V této verzi LibreOffice byla vylepšena podpora pro formát .rtf, (převzato z webu TDF) V této verzi LibreOffice byla vylepšena podpora pro formát .rtf, (převzato z webu TDF)

  • Přibyla nástrojová lišta (prozatím nazvaná Logo toolbar and interpreter ) pro programovatelné vykreslování vektorové grafiky. Podrobnosti a příklady na webu LibreOffice.

V druhém díle si představíme další moduly kancelářského balíku LibreOffice 4 a návod na instalaci a bezproblémový provoz.  

(Jako ve škole) Průměr: 1.07 | Hodnotilo: 14
 

Komentáře

user avatar Ikar
Odpovědět
LibreOffice 4 je tady (1) – obecná vylepšení a Writer
7. 02. 2013, 14:43:24
Je to celkem pěkný kancelářský balík, jenže stejně jako LO 3.4 a LO 3.6 nezobrazuje správně vložený OLE objekt, tedy jeho emf representaci. Zatímco OpenOffice.org 3.3.0 zobrazil bez problému v dokumentu vložený OLE (vektorovou grafiku + text jako emf) a při poklepání se pokusil otevřít zdrojovou aplikaci objektu, tak všechny verze Libre Office zobrazí buď nic nebo extrémě zvětšený levý horní roh grafiky. Po poklepání myší se nestane nic. Objekt nelze překopírovat do Libre office draw (zkopíruje se ikonka "OLE" nebo prázdný obdélník). Chyba je nahlášená měsíce, ne-li roky. Z pohledu mých potřeb je tedy celý slavný LO k ničemu a musím stále držet starý OO i s jeho ohavným vzhledem a chybami.
user avatar Ikar
Odpovědět
Re:LibreOffice 4 je tady (1) – obecná vylepšení a Writer
7. 02. 2013, 15:55:50
Odpovím si sám.
V LO lze zprovoznit zobrazování OLE grafiky vložené v MS Wordu nastavením proměnné prostředí EMF_PLUS_DISABLE=1
user avatar Borivas
Odpovědět
LibreOffice 4 je tady (1) – obecná vylepšení a Writer
10. 02. 2013, 21:09:56
Balík se mi líbí. Už jsem jásal, že ho na Macu nahradím Office 2011 for Mac. Bohužel potřebuji jednoduchou funkci, kterou MS Office zvládají. Nejde mi aktualizovat data z jednoho sešitu na druhý. Přenést jdou v pohodě, ale pokud sešit uložím, vše zavřu a následně otevřu LibreOffice mi napíšou, že se nepovedlo načíst data z důvodu neaktualizace. Oba sešity jsem před uzavřením uložil. Nevíte, jestli tohle jde nějak vyřešit?
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:LibreOffice 4 je tady (1) – obecná vylepšení a Writer
13. 02. 2013, 21:35:27
Co vlastně myslíte tím přenesením dat z jednoho sešitu na druhý? To je jako obyčejné zkopírování z jednoho sešitu na jiný? A pak při otevření máte problém?
user avatar Sára
Odpovědět
LibreOffice 4.0 je krásný, ale padá
5. 03. 2013, 14:29:34
Dobrý den, Libre Office mi pravidelně (min. 1x denně) spadne. Mohlo by to být i něčím v hardwaru/ softwaru mého stroje? Zanevřít na něj nehodlám.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:LibreOffice 4.0 je krásný, ale padá
5. 03. 2013, 18:20:07
Používáte starý uživatelský adresář, který jste měla pro verzi 3? Zkuste jít nanovo. (Poradil bych vám přímo, který soubor odstranit, ale je to dost riskantní, takže takhle.) Pokud budou problémy přetrvávat, zvažte kompletní reinstalaci.

Jaký máte operační systém?
user avatar Michal Vašut
Odpovědět
Re:LibreOffice 4.0 je krásný, ale padá
5. 03. 2013, 21:12:56
Tak mě sice nepadá, ale žere nějak moc paměti a je podle mého subjektivního názoru celkově takový nějaký pomalejší.
user avatar Zuzana
Odpovědět
Taky mi padá...
11. 03. 2015, 21:58:14
Mám LibreOffice 4.4.0 a také často padá. Cca jednou za 2-3 dny. A co hůř, sice nabídne obnovení dokumentu, pak se chvíli o to snaží, ale za chvíli hodí chybovou hlášku, že k tomu nenašel nějaká potřebná data.
Když jsem si jej nainstalovala, byla jsem nadšená, ale už mě to zas rychle přechází. Asi koupím psací stroj... ten padá leda ze stolu...
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:Taky mi padá...
12. 03. 2015, 09:34:36
Aktualizujte si na 4.4.1, už je k dispozici a je tam opravená řada chyb verze 4.4.0. Možná tam bude opravená i ta, která způsobuje to padání.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Petr Valach

Petr Valach

Redaktor & editor OpenOffice.cz a LinuxEXPRES.cz. Správce sociálních médií těchto redakcí. Člen nadace The Document Foundation. Ve svém volnu se věnuje popularizaci vědy a fotografování.

 
 
 
woo jaw demo hz