LibreOffice na Androidu – současný stav (červen 2015)

LO.png Vyzkoušeli jsme pro vás různé verze prohlížeče dokumentů ODF pro Android, prezentovaných jako LibreOffice Viewer. Přinášíme výsledky našeho testování.  

28. 5. 2015 oznámila nadace The Document Foundation, která spravuje vývoj programu LibreOffice, oznámila vydání aplikace LibreOffice Viewer pro Android, který se měl stát podle vyjádření nadace nejlepším prohlížečem ODF dokumentů pro Android. Ověřili jsme, zda tomu tak je skutečně.

Dvě verze, dvě možnosti

Pokud se v aplikaci Google Play rozhodnete najít LibreOffice (Viewer), budou vám nabídnuty dvě možnosti. První je aplikace s označením LibreOffice Viewer Beta od společnosti Collabora – mělo by se jednat o starší verzi prohlížeče. Druhou je aplikace nazvaná jednoduše LibreOffice Viewer – a ta pochází od nadace TDF.

Je to právě ta aplikace, kterou nadace na konci května prezentovala. Nainstalovat si pochopitelně můžete kteroukoliv z nich, dokonce i obě současně. Obě po instalaci vytvoří spouštěcí ikonu nazvanou LibreOffice Viewer. Pokud se rozhodnete nainstalovat si obě aplikace, budete si muset jednu ikonu přejmenovat, abyste si je rozlišili.

Jdeme na to

Obě verze LibreOffice Viewer jsme testovali na dvou telefonech:

  • Lenovo P770 se systémem Android 4.1.1,
  • Huawei Y330-U01 se systémem Android 4.2.2.

S testováním velmi výraznou měrou vypomohl Jakub Gajdoš z redakce ExoSpace.cz, který je rovněž autorem všech obrázků v tomto článku.

LibreOffice Viewer Beta

Začněme přehledem starší verze tohoto prohlížeče od společnosti Collabora. Přehled jeho chování najdete v článku LibreOffice Viewer pro Android od Lubomíra Čevely. Vyzkoušeli jsme několik tabulek Calcu, textové dokumenty Writeru a několik prezentací Impressu.

Otevřený soubor v Impressu. Až na zmrzačený text to vypadá použitelně Otevřený soubor v Impressu. Až na zmrzačený text to vypadá použitelně

Na obou strojích tato verze zobrazovala soubory relativně v pořádku. Pokud byly v sešitu použity filtry, pak se zobrazily pouze šipky, že tam filtr je – nicméně ukázaly se na úplně špatných buňkách a nešly otevřít, nešel otevřít seznam. Všechny testované soubory se jevily naprosto staticky, jako by byly zrastrovaným obrázkem celého dokumentu (a asi tak jsou ve skutečnosti prezentovány). Jakýkoliv aktivní prvek nešel použít.

Pokud byl v dokumentu Writeru nějaký odkaz, otevíral se korektně. Odkazy v Impressu na jiné snímky v rámci dokumentu nereagovaly.

Přechod na další snímky v Impressu probíhá buď automaticky (po určité době se přejde na další snímek) anebo ručně. K tomu je třeba vyvolat přehled snímků tažením z levého okraje. Anebo z menu vybrat položku Parts.

V této verzi není možná editace souborů.

Aplikace se jeví relativně stabilně. Opakovaně však havarovala. V takovém případě nelze otevřít další soubor a dokonce je třeba resetovat Android. Otevírání souborů trvá relativně dlouho.

LibreOffice Viewer

LibreOffice Viewer od TDF, žhavá novinka, se od předchozí verze odlišuje základní možností editování souborů.

Editování souborů je stále experimentální funkce. Je třeba ji aktivovat z menu Settings.

Položka Settings v menu Položka Settings v menu

Spuštění experimentálního modu Spuštění experimentálního modu

Editace se týká pouze textu, který můžete formátovat na základní úrovni – přidávat tučnost, podtržení, přeškrtnutí a italiku. Tyto možnosti by měly fungovat ve všech modulech.

Základní možnosti editace ve Writeru Základní možnosti editace ve Writeru

Editovat lze i soubory v Impressu Editovat lze i soubory v Impressu

Další chování a vzhled odpovídá verzi od Collabory, akorát prezentace se zřejmě samy neposouvají.

Velkým, opravdu velmi vážným problémem je stabilita. Pokud lze o beta verzi říci, že její použití je z důvodu stability na hraně, o této verzi nelze říci nic jiného, že je naprosto nepoužitelná. Havaruje prakticky neustále. Havárie znamená nutnost resetu Androidu, pokud chce uživatel aplikaci použít.

Podobně jako v případě Collabory totiž pak selžou všechny další pokusy o otevření nějakého souboru. K havárii dojde i tehdy, pokud si uživatel nastaví na telefonu automatické otáčení a otočí mobilem. V tu chvíli je konec, LibreOffice Viewer končí a je třeba provést reset. Tohoto jevu jsme si všimli zvláště na TDF verzi.

Co použít

Rozhodnete-li se k otevírání ODF souborů na Androidu použít LibreOffice Viewer (jiné aplikace jsme netestovali), pak vás chceme prozatím zásadně odradit od použití verze od TDF. Verze označená jako Beta je ve skutečnosti daleko použitelnější, protože je stabilnější. Od kolegy Jakuba dostává 8/10 bodů. Verze od TDF je určena výhradně pro „masochisty“ a nedosahuje ani kvality beta verze. Nestabilita této verze je opravdu značná, a ta ji vyřazuje z jakéhokoliv rozumného použití.

(Jako ve škole) Průměr: 4.50 | Hodnotilo: 16
 

Komentáře

user avatar Martin Malec
Odpovědět
AndrOffice
11. 08. 2015, 15:56:54
Na větších tabletech je použitelný AndrOffice, plnohodnotný port OpenOffice 4 s klasickým menu. Obsahuje to i zabudovaný Xserver a další emulační vrstvy, a na přístroji s 1 GB RAM to je na hraně použitelnosti, ale pokud se nepřepínají aplikace, tak se v tom něco udělat dá - a především to otevře všechny soubory tak jak má. Ideální to samozřejmě bude na 10palcovém tabletu s externí myší a klávesnicí, kdy to už bude fungovat jako na normálním počítači.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Petr Valach

Petr Valach

Redaktor & editor OpenOffice.cz a LinuxEXPRES.cz. Správce sociálních médií těchto redakcí. Člen nadace The Document Foundation. Ve svém volnu se věnuje popularizaci vědy a fotografování.

 
 
 
woo jaw demo hz