Nejviditelnější změny LibreOffice 4.4

LO.png Nová verze LibreOffice s označením 4.4 je sice stále ještě ve vývoji, uživatelé mají ale již delší čas k dispozici testovací verze. Mohou si tak vyzkoušet aktuální podobu programu a pohledem na poznámky k vydání zhodnotit, co je třeba ještě dodělat. O možná nejvýznamnějších novinkách (z pohledu uživatele) je tento článek. Kompletní přehled novinek vyjde až po vydání ostré verze LibreOffice 4.4.  

Barvy, barvy, barvičky

Konečně! Někteří to možná nepovažují za tak dramatickou nebo důležitou změnu, ale jedna z věcí, která mi osobně v předchozích verzích LO a OpenOffice vadila, byl hrozný způsob získávání (míchání) barev. V podstatě se daly použít jen palety barev, pokud chtěl uživatel použít jinou barvu, která v paletě nebyla, musel buď nastavit jako výchozí jinou paletu a resetovat program, anebo si barvu namíchat a uložit do palety barev. Hrozné! Naštěstí např. výchozí paleta v LibreOffice je tak dobře navržena, že pro kancelářské účely téměř není nutno vyžadovat další barvy.

Pokud se tak např. ve Writeru rozhodnete změnit barvu písma, pozadí, zvýraznění, klepněte na šipku vedle příslušné ikony. Otevře se okno, jaké je na obrázku.

Nový dialog pro výběr barvy Nový dialog pro výběr barvy

Jak vidíte, tento dialog má daleko víc možností, než jste byli zvyklí u předchozích verzí. Výběr barvy z palety a výběr automatické barvy zde zůstává zachován. (Automatickou barvou se rozumí výchozí pro daný styl.) Navrch ale můžete měnit paletu a nebo namíchat barvu vlastní. Po klepnutí na tlačítko Custom color (finální verze asi bude počeštěna) se otevře v LibreOffice již delší dobu dostupné okno pro míchání barev.

Dialog pro míchání barev, v této verzi nezměněn Dialog pro míchání barev, v této verzi nezměněn

A jako bonus navíc se do řádku pod nápisem Poslední umísťují naposledy použité barvy. Velice praktické.

Šablony

V článku Správce šablon v LibreOffice jsme vám představili správce šablon, který používá LibreOffice. V nové verzi dochází k drobné změně. Správce šablon, pokud je spuštěn ze startovacího centra, se neotevírá v samostatném okně, ale přímo v centru. To může být praktičtější, protože startovací centrum obvykle bývá otevřeno na celou obrazovku, máte tak více prostoru při výběru vhodné šablony.

Otevřený správce šablon a výběr typu šablony ve startovacím centru Otevřený správce šablon a výběr typu šablony ve startovacím centru

Navíc tlačítko Šablony se proměnilo v rozbalovací seznam, v němž si můžete vybrat typ dokumentu, pro který si přejete otevřít šablonu.

Na tomto místě připomínáme, že nová verze LO bude mít možnost vytvářet šablony i pro hlavní dokumenty.

Nové výběry pro odrážky a číslování

V nové verzi LibreOffice se tlačítka pro odrážky a číslování změnily na rozbalovací seznamy, z nichž si můžete vybrat požadovaný typ odrážky/číslování, případně otevřít dialogové okno pro přesnější nastavení.

Pohodlnější výběr stylu číslování a odrážek Pohodlnější výběr stylu číslování a odrážek

Úprava stylu v roletce stylů

Ve verzi 4.4 si můžete upravit použitý styl v roletce stylů. Stačí klepnout na roletku, pak přejet na vybraný styl a klepnout na šipku. Zobrazí se dvě možnosti, Aktualizovat podle výběru a Upravit styl. První možnost změní definici stylu podle stylu, v němž je kurzor. Druhá pak otevírá známé okno pro úpravy stylů.

Možnost úpravy stylu přímo v roletce stylů (Fitoschido, CC-BY-SA 3.0) Možnost úpravy stylu přímo v roletce stylů (Fitoschido, CC-BY-SA 3.0)

Nový dialog pro výběr motivu

A teď něco z té smutnější stránky. V nové verzi LO bude implementováno nové dialogové okno pro výběr motivu. V předchozí verzi si uživatel motiv vybral na stránce, kam se přepnul po stisknutí příslušného tlačítka. Nyní si motiv může vybrat přímo v okně, které je tematicky rozděleno. Jenže... Ke každému tématu je na výběr pouze devět možností. A to může být relativně málo. Sice si můžete další vyhledat, ale jejich vyhledávání je pomalé i s rychlým připojením.

Motiv nyní postihuje nejen horní část okna, ale i spodní.

Nový dialog pro výběr motivu Nový dialog pro výběr motivu

Připomínáme, že okno motivů se spouští v nabídce Nástroje | Možnosti, sekce Přizpůsobení.

Tlačítko Použít v dialogu odkazu

Vývojáři se rozhodli řešit žádosti uživatelů a v dialogovém okně Hypertextový odkaz jsou přítomna tlačítka OKPoužít. V jedné z předchozích verzí docházelo k nejasnostem, protože bylo jen jedno tlačítko, které bylo nadepsáno jinak, než jakou plnilo funkci. Takže aby se to nepletlo, teď jsou tlačítka dvě. Inu, proč ne.

Tlačítka OK a Použít vedle sebe v dialogu Hypertextový odkaz Tlačítka OK a Použít vedle sebe v dialogu Hypertextový odkaz

Pořád je co zlepšovat

Z mého pohledu jsou dva kruciální problémy, které stojí za vyřešení.

  1. Pokud je LO nainstalován na Linux, stále nejsou slyšet zvuky použité při animacích. Problém se táhne několik let a začíná být již poněkud trapný.
  2. Co by se určitě hodilo – v okně Speciální znaky by měla být možnost zobrazovat naposledy použité znaky. Pokud tvoříte nějaký text, v němž hodně používáte speciální znaky a nechcete si je neustále kopírovat z jiného místa dokumentu, pak by se taková možnost opravdu hodila. Nyní tak musíte znovu a znovu daný znak vyhledávat; kdo zažil, potvrdí, že je to hrozná práce.

Aktuální podoba okna Speciální znaky Aktuální podoba okna Speciální znaky

Shrnutí

LibreOffice ve svých nových verzích nepřestane snad nikdy překvapovat. Verze 4.4 toho přináší mnohem, mnohem víc, než jsme postihli v tomto krátkém přehledu. Určitě vám doporučujeme navštívit stránku www.libreoffice.org a stáhnout si dostupnou testovací verzi a vyzkoušet si ji.

Autor používá LibreOffice 4.4

(Jako ve škole) Průměr: 1.00 | Hodnotilo: 3
 

Komentáře

user avatar js
Odpovědět
Nejviditelnější změny LibreOffice 4.4
7. 01. 2015, 21:13:07
LO se posouvá kupředu s každou verzí, to je vidět, ale škoda, že stále zůstává na dnes již zastaralém rozhran, chtělo by to konečně nasadit něco nového, moderního a uživatelsky přívětivějšího... využít širokoúhlé displeje na maximum, zjednodušit hlavní nabídku, upřesňující nastavení šoupnout do postranního panelu... alespon ten by mohli už v celém balíku zapnout ve výchozím stavu, když už nic jiného... přidávat vzhled z firefoxu, který to ovládáni většinou ještě více znepřehlední, mi nepřijde jako inovační změna gui k lepšímu...
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:Nejviditelnější změny LibreOffice 4.4
7. 01. 2015, 22:13:04
Tohle je věcí názoru. Jsou lidé (a já k nim patřím), kterým to "moderní" GUI (myšleny různé ribbony, dlaždice apod.) silně nevyhovuje. A že je to jen věcí zvyku, jak někdo říká, není pravda - například s ribbonovým GUI pracuji často a za těch mnoho měsíců jsem si nezvykl. Přidávání vzhledu z Firefoxu ovšem také nepovažuji za věc, která by byla potřeba.
user avatar lp.
Odpovědět
Re:Re:Nejviditelnější změny LibreOffice 4.4
10. 01. 2015, 02:50:14
Ribbony se, pokud se pamatuji, objevily ve verzi mso 2007. Dnes je rok 2015. Tj. rozhraní je staré 8 let a se stále nazývá moderní?

Podle mne je škoda, že nepovedený pokus o změnu ovládání se interpretuje tak, že cca 30 let starý způsob menu doplněný o 20 let staré nástrojové lišty, je nejlepší možný a změna není potřebná. Mám pocit, že odpor k ribbonům brzdí vývojáře při vymýšlení efektivnějšího ovládání.
user avatar Andy
Odpovědět
Re:Re:Nejviditelnější změny LibreOffice 4.4
16. 01. 2015, 15:51:53
Presne tak... naprosty souhlas..
Minimalne kdyby byla moznost si vybrat... Microsoft si hraje na krasu, misto toho, aby udelali veci funkcni... Doufam, ze tento trend nepreberou vyvojari Linuxu nebo treba LibreOffice
user avatar Juhele
Odpovědět
Re:Re:Nejviditelnější změny LibreOffice 4.4
23. 02. 2015, 19:59:44
Osobně taky věci typu ribbon nemám rád a jsem spokojen s normálním panelem s variabilně uspořádatelnými tlačítky, kde je zcela na mně, jak obskurní kombinaci funkcí si tam poskládám. Což je fajn protože takhle můžu mít hned na hlavním panelu funkce, na které se v ribbonu musí člověk proklikat..
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Nejviditelnější změny LibreOffice 4.4
7. 01. 2015, 22:56:38
Mám stejný názor jako Lukáš. Na vzhled např. MSO jsem se snažil zvyknout, marně. Někomu se to může líbit, ale je to totálně nepřehledné. A stejně jako Lukáš si nemyslím, že skinování á la Firefox má nějaký výrazný užitek.
user avatar SpookY
Odpovědět
Re:Nejviditelnější změny LibreOffice 4.4
8. 01. 2015, 16:40:09
Pokud máte na mysli opičárnu jménem Ribbon, tak říkám na rovinu: "Děkuji, NEchci".

S MS Office jsem se definitivně rozloučil když přišly Oppice 2007. Takové rozhraní je nepřehledné, zabírá příliš mnoho místa a zmenšuje pracovní plochu, která je už tak silně omezená díky silně blbému nápadu jménem "pracovní monitor s poměrem stran 16:9". Tenká dvojlišta nahoře, vpravo panel se styly (Writer) či funkcemi (Calc), napravo navigátor. Tohle mi úplně stačí.

Nevím proč se pořád vymýšlí takové bejkárny (Opp 2007 předělávka, 2010 opět), když máme už asi dvacet let praxí osvědčený layout. Fungovalo to na starém WordPerfectu, na starých Wordech, na OO i LO.

Osobně neznám nikoho, kdo opravdu uměl pracovat ve starém Wordu (tím myslím používat styly a další funkce tak jak se má) a byl s novým 2007/2010 spokojený. Všichni nadávali jako dlaždiči.

Samozřejmě chápu, že pro lidi, co znají jen tři funkce texťáku - velikost, barvu a tučnost písma - a formátují text pomocí enterů a mezerníku, pro ty je ribbon vyhovující.
user avatar lp.
Odpovědět
Re:Re:Nejviditelnější změny LibreOffice 4.4
10. 01. 2015, 02:55:45
Co se týká stylů, tak v mso jsou s každou novou verzí horší a s ribbonem to myslím moc nesouvisí. Ale i oo má v tomto směru co dohánět.
user avatar Andy
Odpovědět
Re:Re:Nejviditelnější změny LibreOffice 4.4
16. 01. 2015, 15:57:31
Pro SpookY:
Lepe bych to nenapsal.... :-)
NAPROSTY SOUHLAS
user avatar Honza
Odpovědět
Re:Nejviditelnější změny LibreOffice 4.4
17. 01. 2015, 19:46:34
Dovolil bych si připomínku k "skvělým" širokoúhlým monitorům s velkým rozlišením obecně.
Pracuji s počítači 10 hodin denně každý den a jsem zoufalý z posedlosti grafiků a návrhářů UI využít velkou plochu co nejvíce. Bonbastická velká grafika, velké písma, velké ribbony, široké web stránky bez možnosti zmenšit. Když s takovými UI pracujete např na notebooku s menším rozlišením, je to opravdu zoufalé, vždy vidíte jen kousek plochy. Návrháři UI a grafici oponují: všichni už používají HD monitory. Ano možná mají pravdu, jenže zapomínají na jednu věc! Business segment používá HD monitory proto, aby se na plochu VEŠLO (a bylo vidět) více aplikací současně pro urychlení práce a snížení nutnosti přepínání. NE proto, aby UI (ať už software či web stránky) vyžadovalo co nejvíc místa a využilo celý monitor. To postrádá smysl.
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:Re:Nejviditelnější změny LibreOffice 4.4
17. 01. 2015, 20:47:48
Všichni HD monitory rozhodně nepoužívají. Je dost velký podíl malých notebooků a netbooků, nově také tabletů.

Osobně nemám rád například weby toho módního typu, kde se všechno nacpe na jednu dlouhou stránku a menu obsahuje jen kotvy dovnitř té stránky (nebo v horším případě javascriptové scrollování). Pak přejít na jiné místo znamená buď se posouvat sem tam, nebo se vrátit na začátek (v lepším případě opět přes kotvu, v horším přes posouvání) a opět se kliknutím dostat na kotvu. Tento typ bývá často kombinován s obřími fotkami (ve Full HD nebo ještě vyšším rozlišení) na pozadí. Tomu už konkurují jen "Instagram-like" (resp dnes i "G+-like") weby tvořené dlaždicemi, které nejsou organizovány podle logiky zleva doprava, shora dolů, takže je z nich člověk zmatený.
user avatar Milan
Odpovědět
Re:Nejviditelnější změny LibreOffice 4.4
11. 07. 2015, 01:31:08
Rovněž patřím k těm kterým to "moderní" GUI (myšleny různé ribbony, dlaždice apod.) silně nevyhovuje . Dovolil jsem si kousek převzít. Z MSO jsem odešel asi v roce 2010 kdy byl poprvé použit pás s ikonami tuším ve verzi MSO 2007, je to nepraktické, chaotické opravdu mi to vadí.Za tři roky užívání jsem si nezvykl a zpomaluje mi to jen práci. Chvíli jsem uvažoval a zkoušel a přešel na LO protože se mi jeví jako progresivnější než OO. MSO jsem už úplně zavrhnul a nemám jej ani v počítači ( mám legální verzi , tedy už jen v šuplíku ) LO mi opravdu velmi vyhovuje , naučil jsem se jej využívat naplno.Ovládání je mým soudem skvělé , perfektně přizpůsobitelné.Jedinou obavu mám aby to jednou neskončilo jako MSO kde verze 2003 byla taky ještě fajn.Stejné je to pro mě i v poštovních klientech v Live Mailu mám jen jeden emailový účet protože oproti outlook expresu se špatně ovládá díky pásu ikon a vlastně co do funkčnosti se prg.zhoršil , proto jsem začal používat Thunderbird a jsem spokojený .Celkově se už začínám zorientovávat , hledat programy které potřebuji k práci a s největší pravděpodobností přejdu s windows časem k nějakému Linuxu.Začínal jsem na w95 , potom w98 , visty , w7 a w8 už nemusím , takže až budu muset tak to bude nějaký Linux .Co se týče rozhraní tak jen se stačí podívat na dnešní podobu servru slunečnice . Byl to bezvadný web kde se člověk zorientoval v prg . přečetl si názory uživatelů .... . dnes po "modernizaci" ... škoda mluvit. Trochu jsem odbočil ale souvisí to a hodně.LO si velmi cením a výborně se mi s ním pracuje. Ten kdo volá po novém rozhraní to možná nemyslí moc upřímně a je hloupost měnit něco , co bezvadně funguje a uživatelé si zvykli.
user avatar eddy
Odpovědět
kedy cca
8. 01. 2015, 01:09:22
zdravím. nevie sa nič o dátume uverejnenia finálneho LO x64 pre Windowsy? ďakujem, a pozdravujem z krajného východu Slovenska :-)
user avatar strepon
Odpovědět
Re:kedy cca
8. 01. 2015, 22:02:21
Vypadá to nadějně, tipoval bych, že se dočkáme ve verzi 4.5 - viz:
http://lists.freedesktop.org/archives/libreoffice/2015-January/065698.html
user avatar marekTO
Odpovědět
Nejviditelnější změny LibreOffice 4.4
8. 01. 2015, 16:58:35
Mne sa osobne LO páči stále viac. Napriek tomu, že mám originál Office 2010, prevažne pracujem s LO. Možno by bolo fajn ak by LO postupne prešla aj do prostredia Android, hlavne čo sa týka tabletov.

K samotnému LO by som dodal, že rozhranie nie je zlé, ale niektoré grafické veci by som mierne upravil.
user avatar Krtek
Odpovědět
Nejviditelnější změny LibreOffice 4.4
10. 01. 2015, 10:06:55
Ad diskuse o pásu karet: Pro uživatele amatéra a začátečníka je možná pás karet přehledný, ale pro poučeného uživatele je spousta věcí hůře dostupná.
Ad LibreOffice: plusem je Logo (i když je to "hračka"), minusem pořád polovičatá hromadná korespondence.
user avatar Tomáš Matýs
Odpovědět
Nejviditelnější změny LibreOffice 4.4
10. 01. 2015, 22:21:17
Přidávám trošku přesnější informace, že většina kancelářského balíku Libreoffice byla převedena v určitých mezích do 64 bitové verze viz.http://nabble.documentfoundation.org/LibreOffice-is-up-and-running-on-windows-64-bit-tt4135523.html
user avatar Martin
Odpovědět
Ohraničení v LibreOffice
12. 01. 2015, 13:28:27
Já na LO přešel a stále přecházím cca půl roku. Dělám v ní bakalářku a jsem srozuměn s tím, že to není Microsoft Office, že některé věci se v něm dělají jinak a že ne vše funguje, tak jak má nebo tak jak v MO. Těší mě ale, že se stále rychle vyvíjí. Některým vadí, že zde není ribbon nebo lepší správa barev. Pravda, ty barvy byly (jsou) otřesné, ale dobré na tom je to, že si tam lze dosadit vlastní, což jsem také učinil. Jediné co mě vadí a přímo u toho rostu, když musím dělat v Calcu ohraničení. Ať dělám co dělám, vždy mi z toho vyjde něco co nechci. Prostě Hirošima, hadr. Snažil jsem se to vyřešit doplňkem pro kreslení čar, ale nakonec jsem si pár typů ohraničení udělal přes makra, takže to dělám jimi nebo jdu přes Formát buňky a doufám, že se to s nějakou další verzí změní k lepšímu. Má někdo podobné zkušenosti?
user avatar ondra.kl
Odpovědět
Re:Ohraničení v LibreOffice
12. 01. 2015, 13:54:40
Sice používám AOO, takže nevím co v LO zmršili směrem k MSO, ale s čím máte problém při ohraničení buněk v Calcu? ... nejlíp do fóra ;)
user avatar Martin
Odpovědět
Re:Re:Ohraničení v LibreOffice
12. 01. 2015, 19:55:26
Problém v Calcu vidím v tom, že práce s ohraničeními je divná a složitá a kdyby to zmršili směrem k MO, tak by to bylo dobře. :-) Tam je to uděláno naprosto srozumitelně. Kliknu na ikonu levé ohraničení, mám levé ohraničení, kliknu dolní dvojité, mám dolní dvojité, chci vnitřní, mám vnitřní. Žádné jiné už existující se nepřepisuje ani nemaže. V LO, když např. označím 20 buněk (5x4), udělám levou a pravou stranu tučnou, pak chci horní a dolní tečkovanou, tak se mi změní vše na tečkované i ta levá a pravá. Kdybych chtěl vnitřní dvojitá, tak z toho vyjde úplně něco jiného. Logika mi uniká. A to nemluvím o jiných, složitějších ohraničeních. To je jen můj postesk. Doufám, že se to zlepší.
user avatar ondra.kl
Odpovědět
Re:Re:Re:Ohraničení v LibreOffice
13. 01. 2015, 07:28:54
hmm... vyberu oblast, formát buněk, záložka ohraničení, pak:
1. kliknu do obrázku na pravý okraj, pak vlevo vyberu čáru pro něj
2. kliknu do obrázku na levý okraj, pak vlevo vyberu čáru pro něj
...
x. kliknu do obrázku okraj / vnitřní ohraničení / vnitřní příčku, pak vlevo vyberu čáru pro něj

potvrdím ok ... a všechny čáry jsou nastaveny jak mají být (vlevo tlustá, nahoře tenká, vpravo dvojtá ...)

... můžu i ponechat původní ohraničení ... kliknu na dané místo 2x a to se vyplní šedou čárou ... třetí klik = bez ohraničení ... a pak dokola.
user avatar Martin
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Ohraničení v LibreOffice
13. 01. 2015, 12:19:22
Tak jak to píšeš tak to funguje bez problému, s tím problém nemám. Já mluvím o ikonách v nástrojové liště. V minulém příspěvku jsem to asi nevysvětlil dostatečně, když jsem napsal, že kliknu na ikonu. Myslel jsem tím právě ikonu v nástrojové liště. Klikat na tyto ikony je rychlejší a pohodlnější řešení, než to řešit přes pravé tlačítko myši, formát buněk, záložka ohraničení a klikat a klikat a klikat. Mám rád, když to funguje na co možná nejméně kliků nebo na klávesovou zkratku případně makro. Líbí se mi proto řešení MO, kde to jde rychle udělat ikonama v nástrojové liště, kde každá strana buňky má svou ikonu. V LO jsou v liště ale jen dvě. Jedna rozevírací s ohraničeními a druhá s druhem čáry. Pokud chci jen klasické čáry, pak ta rozevírací stačí a funguje to tak, jak ukazuje ikona. Pokud ale chci jiný druh čáry ukázaný v ikoně, pak nastává peklo a dělá si to co chce. Toto jaksi není doladěný anebo dělám něco špatně. Viděl bych to tak, že při výběru druhu čáry v jedné ikoně, bych chtěl pak kliknout na ikonu například vnitřní ohraničení a chtěl bych ho tam prostě mít, což nemám. Řešit to jde tak, jak píšeš, ale dělám docela hodně tabulek a chci rychlé a spolehlivé řešení.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Jak na ohraničení
14. 01. 2015, 05:09:43
Já bych s dovolením debatu kolem ohraničení uzavřel.
1. K dospozici je postranní panel, stačí naučit se ho používat.
2. Pokud někomu nevyhovuje otevírání okna Formát buňky přes Ctrl+1, může si navolit zkratku jinou.
3. Pokud má někdo zájem o formátování ohraničení, může používat BorderLiner. Popis práce s ním např. zde: http://www.openoffice.cz/doplnky/doplnky-pro-openoffice-org-jedna-velikost-vytvareni-obrysu-a.
user avatar Juhele
Odpovědět
Nejviditelnější změny LibreOffice 4.4
23. 02. 2015, 20:06:40
Tak tuhle verzi jsem ještě nezkoušel, ale celkově jsem z LibreOffice velmi potěšen. Například jsem si všiml, že od nějaké verze už mohu vytvářet PDF formuláře v Draw s formulářovými poli s vlastní barvou pozadí - dřív byly jen bílé.

Práce se styly mi přijde OK, naopak Word od verze 2007 čímdál větší binec.

Témátka z Firefoxu ani nové ikonky mne nenadchnou - obvykle stejně přepínám na Galaxy, na které jsem zvyklý - aspoň se mi to neliší na strojích s různým OS.

Ten barevný dialog je super - takhle si třeba Calc pamatuje poslední používané barvy a nemusím si to hlídat ručně.
user avatar Milan
Odpovědět
Re:Nejviditelnější změny LibreOffice 4.4
11. 07. 2015, 01:42:54
Hmm, taky přepínám na Galaxy , jsem na to zvyklý a kdysi jsem si některé ikonky udělal sám nové podle sebe , ale moc dobrý nápad to nebyl protože u aktualizace jsem o ně tuším přišel a potom člověk nesedí pořád u jednoho kompu.
user avatar Vašek
Odpovědět
Nejviditelnější změny LibreOffice 4.4
28. 01. 2016, 03:55:52
Mně se tedy rozhraní MSO líbí víc....ribbony apod. si tam můžete přispůsobit, tvořit vlastní karty, je to přehlednější. Hlavně co se týče stylů. Pro změnu na nadpis nemusím klikat na roletku a pak si vybrat, stačí rovnou vybrat (o klik míň) a to je pro mně mnohem pohodlnější
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Nejviditelnější změny LibreOffice 4.4
28. 01. 2016, 05:11:44
Proti gustu žádný dišputát, říká se. Přesto si myslím, že vaše zaujetí pro MSO vychází z nedostatku znalostí toho, jak funguje LO.

V LO si můžete velmi snadno vytvářet vlastní tlačítkové lišty, upravovat stávající, upravovat nabídky a klávesové zkratky. K dokonalosti to má daleko, ale je to přehledné a funkční a celkem bezproblémové.

Styly. Styly si můžete vybrat ze Stylisty (integrovaán do bočního panelu), stylům můžete přiřadit i klávesové zkratky. Výchozí pro nadpis 1 je Ctrl + 1 apod. Naopak práce se styly je v LO úžasná. Proč? Z mnoha důvodů, například protože tu máte zvášť styly pro stránky, odstavce, ZNAKY (to ve Wordu nemáte), odrážky, seznamy, ale také pro množství nastavení. Lze říci, že Writer je po doplnění několika pluginů slušné dělo, na které Word prostě absolutně nestačí.

A ještě něco - v MSO existuje použitelný Navifátor? Jistěže ne. Práce ve Wordu je harakiri pro dokumenty o více jak 5 stránkách. Můžete mi věřit, živil jsem se tím. A mám změřeno, že ve Writeru je např. úprava nesprávně ostylovaného textu záležitostí třetinového času oproti Wordu.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Petr Valach

Petr Valach

Redaktor & editor OpenOffice.cz a LinuxEXPRES.cz. Správce sociálních médií těchto redakcí. Člen nadace The Document Foundation. Ve svém volnu se věnuje popularizaci vědy a fotografování.

 
 
 
woo jaw demo hz