Nextcloud: kancelářská data v cloudu pod vaší kontrolou

Nextcloud Nextcloud je aplikační platforma pro ukládání a sdílení dat, která s jeho pomocí mohou zůstat pod vaší kontrolou. Jednou z aplikací je i webová kancelář LibreOffice Online.   

Proč do cloudu a úskalí veřejných služeb

Ukládání dat „do cloudu“ je jedním z hesel poslední doby. Data uložená v cloudu jsou přístupná odkudkoliv, kde je k dispozici internetové připojení – nejsou vázána na konkrétní zařízení (počítač, telefon…), kde s nimi pracujete. Obvykle s nimi lze pracovat prostřednictvím webových aplikací, takže není potřeba ani nic instalovat, stačí použít webový prohlížeč.

„Cloud“ v pravém slova smyslu je neohraničená množina výpočetních prostředků, kde uživatel neřeší, na kterých konkrétních serverech jsou data uložena a prostřednictvím jakých výpočetních uzlů se s nimi pracuje. Přeneseně – a to je i případ tohoto článku – se termín „cloud“ používá pro obecné uložení na internetové servery a běh aplikací tamtéž, přičemž server klidně může být i jeden jediný.

Pod označením „cloud“ si většina lidí představí služby typu Dokumenty Google, Office 365, Zoho Apps a podobně, tedy veřejné služby poskytované zdarma či za peníze. Tyto služby jsou snadno dostupné a snadno použitelné, mají ale jednu zásadní nevýhodu: uživatel svěřuje svá data někomu jinému, kdo si určuje podmínky a může v krajním případě data i mazat nebo dokonce uživateli zablokovat přístup (pokud například uloží data porušující podmínky).

V minulosti budilo mnoho emocí například blokování uživatelských účtů společností Microsoft kvůli uložení fotografií, které „obsahovaly nahotu“ (přestože šlo třeba jen o chybnou detekci).

Proto leckdo raději zvolí cestu, která umožňuje uložení dat do cloudu, ale zároveň mu nad nimi ponechává kontrolu. Jednou z takových cest je platforma Nextcloud.

Co je Nextcloud

Nextcloud je open-source aplikační platforma pro ukládání dat, jejich sdílení a práci s nimi. S daty se pracuje prostřednictvím webových aplikací, které se do Nextcloudu instalují, ale i pomocí jiných aplikací pracujících ve většině případů se standardizovanými protokoly.

Nextcloud vznikl odvozením od starší podobné platformy ownCloud, která je sice i nadále vyvíjena, dynamičtější a otevřenější je ale Nextcloud.

Nextcloud využívá standardní serverové technologie (typicky systém Linux, webový server Apache a skriptovací technologii PHP; data se ukládají do databáze SQLite, MySQL/MariaDB nebo PostgreSQL), takže ho lze snadno nainstalovat jak do skutečného cloudu (poskytujícího uvedené technologie nebo celé servery – například Google Cloud Platform, Microsoft Azure, Amazon Web Service, Red Hat Cloud Infrastructure apod.), tak i na mnoho běžných webhostingů, ale také na vaše vlastní zařízení.

Právě poslední možnost vám poskytuje největší kontrolu nad daty, zároveň je ale potřeba mít rychlé internetové připojení s veřejnou IP adresou a nelze zanedbat ani fyzickou bezpečnost (ochranu proti krádeži, požáru, vodovodní havárii apod.). Kromě obecných linuxových serverů lze použít i některá síťová úložiště (NAS) a dokonce i stroje doporučené přímo pro Nextcloud. Existuje dokonce i miniserver navržený pro Nextcloud: Nextcloud Box.

Nextcloud Box vznikl ve spolupráci firem WDLabs (laboratoře výrobce disků Western Digital) a Canonical (firma stojící za linuxovou distribucí Ubuntu).

Jak Nextcloud získat

Možností je více. Pokud si nekoupíte zařízení s předinstalovaným Nextcloudem, je potřeba si platformu nainstalovat. Pro prostředí s technologií můžete využít webový instalátor, který si uložíte na server a otevřete ve webovém prohlížeči. Instalátor udělá vše podstatné, je potřeba v podstatě jen zadat přihlašovací údaje administrátora.

Spuštění webové instalace Spuštění webové instalace

Instalátor použije jednoduchou databázi SQLite, která nevyžaduje poskytnutí dalších údajů, ale zejména s větším množstvím uložených dat je dost pomalá. Máte-li k dispozici databázi MySQL, MariaDB nebo PostgreSQL, je vhodné po instalaci vložit přístupové údaje a využít některou z těchto databází.

Instalace je hotova, Nextcloud upozorňuje na výkonnostní problémy SQLite Instalace je hotova, Nextcloud upozorňuje na výkonnostní problémy SQLite

Další možností získání Nextcloudu je stažení obrazu virtuálního stroje, který spustíte v některém z virtualizačních nástrojů (např. VMware nebo VirtualBox). Jsou připraveny i kontejnery pro Docker, balíčky pro některé linuxové distribuce nebo obecný archivní balíček.

První otevření webového prostředí Nextcloudu První otevření webového prostředí Nextcloudu

Pro bezpečnost je nezbytně nutné, aby bylo na serveru zprovozněno šifrování přenosu (HTTPS). Potřebné certifikáty lze dnes získat zdarma od certifikační autority Let‘s Encrypt. Velmi důležité je také zálohování dat (například celého serveru).

Profil uživatele Profil uživatele

Co Nextcloud umí

V základní instalaci platformy je obsaženo několik základních aplikací. Především je to práce se soubory. Soubory se do Nextcloudu nejen ukládají, ale vytvářejí se i jejich verze (takže se lze vrátit ke starším verzím) a také se synchronizují počítači, telefony či tablety. Pro počítače existuje klientská aplikace pro Windows (verze 7 až 10), Linux a OS X. Mobilní aplikaci Nextcloud můžete instalovat přímo z jednotlivých aplikačních obchodů, pro Android je to kromě Google Play také F-Droid.

Práce se soubory ve webovém prostředí Práce se soubory ve webovém prostředí

Aplikace zajišťuje průběžnou synchronizaci mezi Nextcloudem a všemi připojenými zařízeními (v rozsahu, který si určíte). Se soubory lze samozřejmě pracovat i ve webovém rozhraní, kde je standardně nainstalována i jednoduchá galerie na prohlížení obrázků. Soubory lze snadno sdílet, a to s uživatele stejného serveru, jiného serveru (tzv. federace) nebo s každým, komu poskytnete sdílecí odkaz (ten lze ještě chránit heslem a časově omezit).

Galerie obrázků Galerie obrázků

Další aplikace může administrátor přidat z poměrně široké nabídky. Mezi často instalované aplikace patří kontakty, kalendář, poznámky, webová kancelář LibreOffice Online (přesněji Collabora Online), čtečka elektronických knih, RSS čtečka, poštovní klient nebo správce hesel.

Nabídka aplikací Nabídka aplikací

Aplikace v Nextcloudu poskytují rozhraní pro přístup prostřednictvím standardních protokolů. Proto je lze snadno propojovat s dalšími aplikacemi, ať už mobilními, desktopovými nebo webovými. Příkladem je protokol CalDAV pro synchronizaci kalendáře, CardDAV pro kontakty nebo řada různých protokolů pro ověřování uživatelů (např. SAML, OpenID, IMAP…).

Administrátorská nastavení Administrátorská nastavení

Kromě místního ověřování může Nextcloud uživatele ověřovat i v jiných systémech, kde jsou spravováni centrálně nebo pro jiné účely (například pro e-mail). Lze i kombinovat více metod. Nextcloud může také využívat i jiná datová úložiště než to své základní, například v síti nebo ve cloudu AWS.

Čtečka elektronických knih Čtečka elektronických knih

Shrnutí

Nextcloud nabízí poměrně široké možnosti v cloudové práci s daty, ať už soubory, kontakty, kalendářem a mnoha dalšími. Můžete ho využívat všude, kde je webový prohlížeč, včetně mobilních zařízení. Ověřování uživatelů lze provádět místně i z jiných zdrojů. Na druhou stranu je potřeba počítat s tím, že by administrátor měl mít dostatečné znalosti příslušných technologií, aby mohl Nextcloud správně nastavit a dále spravovat.

Vytvoření nového souboru Vytvoření nového souboru



(Jako ve škole) Průměr: 1.25 | Hodnotilo: 4
 

Komentáře

user avatar bitsmith
Odpovědět
Nextcloud: kancelářská data v cloudu pod vaší kontrolou
26. 07. 2017, 22:45:48
Az napadne sa to podoba ownCloudu. Preco?
user avatar PD
Odpovědět
Re:Nextcloud: kancelářská data v cloudu pod vaší kontrolou
12. 08. 2017, 18:43:54
Kdybyste si přečetl článek, takhle otázka by tu nemusela být.
user avatar bitsmith
Odpovědět
Nextcloud: kancelářská data v cloudu pod vaší kontrolou
27. 07. 2017, 09:00:48
Odpoviem si sam:
> Nextcloud vznikl odvozením od starší podobné platformy ownCloud

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře a podniká v oblasti informačních technologií. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.

 
 
 
woo jaw demo hz