Notebookbar: „ribbon“ pro LibreOffice

LO.png Nová verze LibreOffice, která je aktuálně ve vývoji a její finální verze by měla spatřit světlo světa na přelomu ledna a února, bude obsahovat i alternativní uživatelské rozhraní, připomínající Ribbon, použitý v Microsoft Office. Pojďme si ho blíže představit.  

Nové uživatelské rozhraní se jmenuje Notebookbar. Jeho použití je však třeba nejprve aktivovat v okně Možnosti, které otevřete z nabídky Nástroje | Možnosti, kde v sekci Pokročilé zatrhněte pole Povolit experimentální funkce. Poté již bude možné Zobrazit | Toolbar Layout vybrat Notebookbar. (Příslušná textace bude ve finální verzi zřejmě změněna.)

Co je Notebookbar

Pokud znáte ribbon, pás karet v Microsoft Office, máte hned jistou představu i o fungování Notebookbaru. Je to pás tlačítek, různě seskupených do skupin, které vytvářejí logické celky. Tento pás se přizpůsobuje podle aktuálního obsahu – pokud např klepnete do tabulky, zobrazí se ikony pro úpravu tabulek.

Na rozdíl od ribbonu však není Notebookbar jakkoliv upravitelný, nelze měnit sekce ani ikony v nich. Což je poměrně velký problém, každému vyhovuje jiné pořadí ikon, sekcí nebo si můžete přát mít dostupné jiné ikony a případně vám jiné mohou připadat jako zbytečné.

Notebookbar, „ribbon“ pro LibreOffice, je k dispozici ve třech možných podobách (i v tomto případě platí, že příslušná textace bude ve finální verzi změněna):

  • Contextual groups,
  • Contextual single,
  • Tabbed.

Ve verzi LibreOffice 5.3 beta 2 se Notebookbar vyskytuje v modulech Writer, Calc, Impress (v Draw nikoliv).

Podívejme se na jednotlivé podoby tohoto rozhraní podrobněji, ukažme si, v čem se liší, jaké mají přednosti i nedostatky a který z navrhovaných má naději, že by jej mohli uživatelé v budoucnu používat.

Contextual single

Tento režim má podobu jedné tlačítkové lišty, umístěné doprostřed okna. Je to něco podobného, jako byste vybrali z nabídky Zobrazit | Toolbar Layout možnost Single Toolbar. Single Toolbar se však defaultně zobrazuje zarovnaný doleva a je editovatelný.

Tento režim najdete pouze ve Writeru a Impressu.

Notebbokbar v podobě Contextual single ve Writeru Notebbokbar v podobě Contextual single ve Writeru

Contextual groups

… už má podobu ribbonu. Jedná se o pás se skupinami ikon podle jejich určení. Naspod se pak zobrazuje název dané sekce – File, Clipboard, Text, Insert. Zásadní nevýhodou je, že tyto ikony nezobrazují svůj stav – např. ztučněné písmo apod. Pokud tedy chcete využívat tento vzhled, neobejdete se rovněž bez Postranní lišty. Ta se v tomto zobrazení defaultně nezobrazuje, zobrazíte ji z nabídky Zobrazit | Postranní lišta. Tím jaksi ztrácí Notebookbar poněkud na svém významu.

Notebookbar v podobě Contextual Groups ve Writeru Notebookbar v podobě Contextual Groups ve Writeru

Tato podoba nese v názvu „Contextual“ a skutečně se přizpůsobuje vybranému objektu. Zkuste si do stránky vložit třeba obdélník a přesvědčte se sami.

Notebookbar v podobě Contextual Groups v Calcu Notebookbar v podobě Contextual Groups v Calcu

Notebookbar v podobě Contextual Groups v Impressu Notebookbar v podobě Contextual Groups v Impressu

Tabbed

… je jedinou skutečně použitelnou variantou Notebookbaru (byť v omezené míře). Zobrazuje se jako pás karet, ale se záložkami – a mezi nimi je možné přepínat. Je to klasický režim, na jaký jsme zvyklí z Microsoft Office (slovo zvyklí je třeba dávat do uvozovek, mnozí uživatelé si nezvykli dodnes).

Sice není přizpůsobitelný, ale alespoň je kontextuální – pokud klepnete na nějaký objekt, třeba obrázek, zobrazí se k němu příslušná další záložka (to platí například v případě obrázků a tabulek). Někdy se zobrazí v doprovodu tlačítkové lišty (obrázek), jindy se zobrazí jen příslušná tlačítková lišta (např. při výběru rámce). Jednotlivé záložky mají srozumitelný název a lze si velmi rychle dovodit, jaké skupiny ikon se v nich nacházejí.

Notebookbar ve Writeru: Režim Tabbed, záložka Home Notebookbar ve Writeru: Režim Tabbed, záložka Home

Zcela zásadní problém spočívá v tom, že pro určité funkce nejsou dostupné ikony, protože tyto funkce byly původně zastoupené jen v nabídkách, takže, jak se můžete přesvědčit z obrázku, se zobrazuje pouze textace těchto funkcí – a v takovém případě to může vypadat opravdu hodně zvláštně.

Nejhorší je na tom záložka View – hned první tlačítka, Normální vzhledVzhled webu jsou jaksi duplicitní, stačilo by jedno tlačítko s ikonou a dvěma stavy. Obě tlačítka se navíc chovají stejně, byť inverzně. Nikde ale nemáte informaci o tom, v jakém režimu jste – zda v náhledu webu nebo normálním. Může se to zdát jako zbytečné, ale pokud máte stránku hodně přiblíženou, nepoznáte na první pohled režim zobrazení.

Chybějící ikony v Notebookbaru Chybějící ikony v Notebookbaru

Vlevo nahoře se nachází ikona s podobou loga LibreOffice. Ta skrývá řadu funkcí (jako je např. otevření či uložení souboru, takže je to alternativa za záložku File), které nahrazují – jak jste si asi všimli – chybějící nabídkový řádek. V průběhu práce zjistíte, že ten opravdu citelně chybí – a proto je vhodné jej zobrazit, což naštěstí můžete právě prostřednictvím této ikony a klepnutím na položku Menubar.

I když by bylo výhodné připravit Notebookbar tak, abyste se bez menu prakticky zcela obešli, v tuto chvíli to možné není. Nezbyde tedy, než používat jakýsi hybrid – nabídkový pruh spolu s Notebookbarem a tlačítkovými lištami, které se tu a tam objevují, plus ještě občas zaúřaduje Postranní lišta, zvláště pokud jde o styly a práci s nimi.

Notebookbar ve Writeru: Režim Tabbed, záložka Insert, zobrazen nabídkový pruh Notebookbar ve Writeru: Režim Tabbed, záložka Insert, zobrazen nabídkový pruh

Ovšem zastoupení kombinace menubar – záložky Notebookbaru – Notebookbar s sebou nutně nese výrazné omezení prostoru a úplně stejný efekt, jaký je vyčítaný ribbonu v Microsoft Office – zabírá příliš mnoho místa. Pokud si totiž zobrazíte pouze klasické tlačítkové lišty v režimu Malá ikona, bude zabrané místo podstatně menší.

Notebookbar v pohledu Tabbed, záložka Insert Notebookbar v pohledu Tabbed, záložka Insert

Mimochodem, právě v této verzi LibreOffice můžete určovat velikost ikon nejen v tlačítkových lištách, ale i Postranní liště a v Notebookbaru. Můžete si vyzkoušet, která kombinace vám nejvíc sedí. Asi „nejvražednější“ je však použít kombinaci Notebookbaru v režimu Tabbed a s velkými ikonami.

Okno Možnosti pro nastavení velikosti ikon Okno Možnosti pro nastavení velikosti ikon

Notebookbar v Impressu, záložka Home Notebookbar v Impressu, záložka Home

Autor používá LibreOffice Dev 5.3

(Jako ve škole) Průměr: 1.00 | Hodnotilo: 3
 

Komentáře

user avatar neutr
Odpovědět
Notebookbar: „ribbon“ pro LibreOffice
11. 01. 2017, 10:28:06
Pěkný popis. Jenom mi nějak chybí důvody proč se Libre k takové řekněme estetické záležitosti obrací. Věřím že to není samoúčelné napodobování MS.

Dovedu si představit, že je to příprava pro vývoj aplikací které chodí na tabletech a telefonech. U malých displejů je vhodné zřejmě aby lišty typu ribbonů, respektive notebookbarů byly neresponzivní kvůli dobře viditelné volbě. Pak by se ale měly buď minimalizovat, nebo jinak ztrácet z náhledu.

Pro desktopy to nevidím jako účelné. Zejména pro notebooky s širokýni displeji jsou vhodnější boční panely. Já používám doma naráz 2 a někdy i 3 stroje a na všech mám Ubuntu + starší Windows. Na dvou strojích jedou makra. I když přepínám často na Windows kde mám AOO a nejnovější verze LO, tak praci na LibreOffice dělám jen v Linuxech se standardním LO.
Orientace v nabídkách (například Calc) na Windows a Linux se mírně liší, ale je funkčně stejná. Přes to když otevřu na Windows jsem na moment dezorientovaný. Tyhle lišty udělají na desktopech jen větší zmatek.
Jsem zvědavý jak se tento notebookbar bude lišit na Windows a Linux.

Je jasné že dnes je to novinka, tedy ani ryba ani rak a že se to časem vybarví. Doufám že to není budováno jenom kvůli sbližování se s MS.
user avatar Jaroslav
Odpovědět
Notebookbar: „ribbon“ pro LibreOffice
11. 01. 2017, 22:15:04
Nevím jak u jiných, Pracoval jsem v MS office, spořivé IT oddělení nás od něj vyhnalo Open office, dnes Libre office. Dnes nevím proč IT opět každý počítač vybavuje MS office, zůstávám u Libre off., ribbon mi nevyhovuje.
Bohužel, dodavatel CAD přešel na ribbon také, to už jsem nešťastný, produktivita klesla někam k polovině. Zůstávám sice u staré verze, ale když dostanu nová data, tak to musím pustit a nervy mi tečou.
Prosím vývoj jde dopředu, ale kdyby mohla volba prostředí zůstat volitelná, tak to by byl pro mě přínos.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Notebookbar: „ribbon“ pro LibreOffice
11. 01. 2017, 23:03:14
Doporučuji pořečíst si první odstavec článbku, hned za perexem.
user avatar TAP
Odpovědět
Re:Notebookbar: „ribbon“ pro LibreOffice
11. 01. 2017, 23:43:35
Jaroslave, já bohužel vašim obavám rozumím. Pan Valach sice píše, že zatím je tato funkce experimentální. Jenomže když už ji páni programátoři vytvořili, tak asi za nějakým účelem, nikoli jen tak pro své potěšení. Obava, že je to začátek cesty k povinnému ribbonu pro všechny je tedy oprávněná.
Myslím, že v LO je ještě spousta jiných, podstatně důležitějších věcí, které by bylo třeba udělat - a dodělat.
Ale místo toho se zřejmě nemalá část energie zaměřuje tímhle ne zcela šťastným směrem.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Re:Notebookbar: „ribbon“ pro LibreOffice
12. 01. 2017, 00:18:19
Ty obavy jsou trochu mimo. TDF není Microsoft. Notebookbar ani není jako "mainstream", není ani v Release Notes, je to aktivita mimo TDF. Takže tak. Je to experimentální funkce a těch nápadů na změnu vzhledu je vícero.
user avatar TAP
Odpovědět
Re:Re:Re:Notebookbar: „ribbon“ pro LibreOffice
14. 01. 2017, 22:54:27
Přejme si, abyste měl pravdu.
user avatar D.A.Tiger
Odpovědět
Notebookbar: „ribbon“ pro LibreOffice
14. 01. 2017, 10:15:31
Ahoj,

Jen mala technicka: nevim jestli je ten problem jen u me, ale ty screenshoty jsou prilis male a nejde jich ani zvetsit. Takze ja osobne tam sice vidim neco v cem rozpoznamvam okna LO, ale takove detaily jako je toolbar(y) mi splynou v radek barevnych skvrn. Z toho moc clovek moudry neni. To vite - uz nejsem nejmaldsi :-D
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Notebookbar: „ribbon“ pro LibreOffice
14. 01. 2017, 12:12:50
Za větší obrázky bych se určitě taky přimlouval. A zvláště na monitorech s větším rozlišením mohou dělat problém. Určitě se to zlepší s přechodem na redakční systém Wordpress, ale ten se bohužel stále odkládá.
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:Re:Notebookbar: „ribbon“ pro LibreOffice
14. 01. 2017, 16:39:21
Souhlasím s připomínkou, předám to administrátorům. Na LinuxEXPRESu se obrázky zobrazují velké, asi to bude jen otázka nastavení CMS Marwel.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Re:Re:Notebookbar: „ribbon“ pro LibreOffice
4. 02. 2017, 04:28:24
Bohužel se nyní nezobrazují obrázky vůbec.
user avatar r4in
Odpovědět
Notebookbar: „ribbon“ pro LibreOffice
19. 01. 2017, 20:44:17
Za mě dobrý. Už dlouhá léta jedu na Office 2007, na Ribbon jsem si zvyknul a naučil se ho a verzi 2007 teď končí podpora, tak bych mohl zkusit LO. Navíc na rozdíl od MS má každý možnost volby, jaké UI použije, takže proti gustu...
user avatar Tomáš
Odpovědět
Notebookbar: „ribbon“ pro LibreOffice
3. 02. 2017, 13:57:18
No vyzkoušel jsem to teď a musím říct, že už jsem našel něco, co se mi moc nelíbí. V klasickém vzhledu LO byl pod tlačítky minimalizovat - maximalizovat - zavřít malý křížek určený k zavření aktuální úlohy. To umožňovalo nechat LO otevřené, jen třeba otevřít další dokument. Teď v ribbonu to tam není a musíte tedy aktuální úlohu zavřít ukončením LO, pro otevření další úlohy se LO nově znovu načítá. Nejen větší zátěž pc, ale i nižší rychlost práce je jasné mínus. Uvidíme, co zjistím dál ...
user avatar xaxaxi
Odpovědět
Notebookbar: „ribbon“ pro LibreOffice
3. 02. 2017, 20:24:15
Stačí klepnout vlevo nahoře na ikonu LO a vybrat možnost Hlavní nabídka a křížek je součástí řádku s nabídkou.
user avatar dolakmartin
Odpovědět
Notebookbar: „ribbon“ pro LibreOffice
4. 02. 2017, 00:26:59
Skoro se mi chce říci, že zatím bohužel docela trapas. Snad nebudu proklet za to, co napíšu. Nejsem odpůrcem ale ani milovníkem ribonu (pásu karet) a zkušeností s ním mám opravdu pramálo. Nechci jej propagovat, ale rozhodně si nemyslím, že je zavrženíhodný. Je prostě jiný a jeho používání je pro mě především otázkou zvyku, stejně jako užívání kolečka myši pro rolování či zoom místo několika různých tlačítek. Jeho význam vidím v odstranění klasických rozbalovacích menu, kde je spousta příkazů různě poschovávaná a díky absenci vizuální podoby u spousty z nich na mě působí značně nepřívětivě. Prostě mám rád, když na mě příkaz mluví vizuálem svýho tlačítka. Je to malichernost a trochu ustřelenej důvod proč volit ribon, ale je to pouze jeden z mých důvodů, proč se ribonu nechci bránit za každou cenu. Hlavně jsou v něm příkazy členěny, nebo by být měly, do jakýchsi logických celků v podobě karet. Osobně znám ribon spíše z CAD aplikací, byť pouze sběžně. Autodesk na něj přešel snad u všech svých produktů, ale např. v AutoCADu umožnil uživateli dokonce volbu rozhraní (nevím, zda to ještě platí). Rozdílné funkce používám, pokud chci vytvářet jednotlivé prvky modelu a jiné pokud chci model popisovat, kótovat atd. Dříve jsem míval aktivovánu řadu palet od standartní přes kresli, upravit, kóta, úchop, či jak se ty palety všechny jmenují, nebo je před použitím vždy zapnout, aby mi zbytečně neubírali cenné místo z pracovní plochy. Ribon zabírá pořád stejně velký prostor, je v něm vše a člověk se pouze přepíná na kartu, kterou právě vzhledem ke své činnosti preferuje, což paradoxně může opravdu ušetřit nějaké místo na ploše, pokud máte potřebu používat (mít zobrazen) větší počet funkcí. Člověk jej ale musí přijmout, poznat a trochu si na něj zvyknout. Ten, kdo potřebuje být maximálně efektivní, ale samozřejmě spíše využívá klávesových zkratek a podobně, což je asi nejrychlejší a umožňuje zrušení všech zbytečných palet a funkcí, aby se mohl soustředit pouze na ryzí práci bez "zbytečných čudlíků". Ale i ribon se dá skrýt. Chápu tedy, že nemusí každému vyhovovat, ale pro "běžného uživatele" nevidím moc důvodů se mu mermomocí bránit. Bohužel to, co jsem dnes viděl v LO mě uvedlo v úžas a přiznám se, že z "výhod" ribonu, které výše zmiňuji, jsem u notebookbaru nenašel ani jednu a v záchvatu zoufalství jsem nebyl schopný se ani přepnout zpět do klasického zobrazení. Tlačítka bez vizuální podoby, členění mi logiku příliš nedávalo a rozhodně jsem tam nenašel všechny funkce. Zatím mi to připomíná spíše vyfukování cigaretového kouře do umyvadla s vodou za účelem výroby zlata. Přiznám se, že větší smysl mi zatím dává postranní panel, který by snad mohl jít doplnit o nějaké logické karty s tematickým souborem funkcí a rozhodně by to bylo lepší, než současný notebookbar, alespoň prozatím. Už při přečtení první zmíňky jsem očekával, že to bude chtít trochu času na doladění, ale po dnešní zkušenosti jsem bohužel docela skeptický. Ale snad se mýlím a další verze mi ukáže, že odsuzovat experimentální funkce na začátku vývoje byla dnes velká hloupost.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Notebookbar: „ribbon“ pro LibreOffice
4. 02. 2017, 04:30:13
Za zásadní vidím absenci tlačítek a nemožnost si notebookbar upravit. Dávám přednost vyzkoušení si něčeho, než to zavrhnu, jsem softwarový labužník a rád zkouším nové věci. Resp. musím zkoušet, nudu nemám rád.

Zda notebookbar najde uplatnění, je samozřejmě otázkou, přejme si, aby se tak stalo. Ale v trochu lepší podobě.
user avatar kamlan
Odpovědět
Notebookbar: „ribbon“ pro LibreOffice
5. 07. 2018, 16:21:13
Před pár dny jsem Notebookbar vyzkoušel. Za sebe musím říct hrůza. Nahodit to problém podle tohohle článku nebyl, problém byl se toho zbavit :-).
Naštěstí mě ale (avšak až po pár desítkách :-) vteřin zoufalství) napadlo kliknout někam k vrchu okna a pravým tlačítkem zapnout normální menu, ve kterém jsem to pak vypl.

Zkušenosti s lidmi mám takové, že kdo je zvyklý na klasické menu a ikony, ten si na Notebookbar nikdy nezvykne. Kdo dělá s jakýmsi ribbonem od začátku, ten si na něj zvykne a vyhovuje mu. Jenže tím od začátku se v podstatě myslí od svého učení se s počítačem :-) -> mluvil jsem s pár lidmi co když se začali víc učit na počítači, tak se dostali tehdy k Wordu kterej to nahodil a zvykli si na to a už klasický menu nechtěli. Ale takových bylo jen pár, já byl jedním z těch, co to proklínal, neb jsem zvyklej na přehlednou klasiku a veškerý tyhle údajný "zlepšováky" nemusím.
Pokud Notebookbar někdo dělá jako experimentální variantu a zůstane volitelná, budiž; pokud je někdo na to zvyklej a vyhovuje mu to, OK. Ale doufám, že Libre nepůjde cestou trestání dlouhou dobu vcelku spokojených uživatelů :-), přeci jen metoda "blbostma ku lepším zítřkům" mi nepřipadá jako šťastná. Ono umíte si někdo z těch, co v Libre děláte mnohem víc a pečlivěji, představit, že to co děláte v desktopovým prostředí začnete dělat na tabletu nebo mobilu? Já teda ani omylem, potřebuju pořádnou klávesnici a myš, fakt bych např. nechtěl programovat ani jedno makro na mobilu nebo tabletu, To bych radši s keplama skončil. Nehledě na to, že asi 90% ikon v liště mám vlastních a při představě že bych si to zase měl nějak znovu nastavovat v jakymsi Notebookbaru mě chytá temnota.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Petr Valach

Petr Valach

Redaktor & editor OpenOffice.cz a LinuxEXPRES.cz. Správce sociálních médií těchto redakcí. Člen nadace The Document Foundation. Ve svém volnu se věnuje popularizaci vědy a fotografování.

 
 
 
woo jaw demo hz