Novinky v LibreOffice 6.4 – obecné změny, Writer, Impress

LO.png Přinášíme první díl přehledu novinek v LibreOffice 6.4. Nejprve se zaměříme na obecné změny, změny ve Writeru a Impressu. Zvláště změny ve Writeru jsou velmi příjemné.  

Změny obecné a v uživatelském rozhraní

Náhledy naposledy otevřených dokumentů ve startovacím okně jsou doplněny o ikony jednotlivých aplikací.

Zcela zásadní novinkou je možnost generování QR kódu přímo v LibreOffice, bez nutnosti instalace dalších nástrojů. Tato novinka byla připravena v rámci Google Summer of Code a již jsme vás o ni informovali.

Ikonové sady Breeze a Sifr byly doplněny o sadu ikon v SVG formátu.

Sada ikon Sifr podporuje extra velké ikony o rozměrech 32 × 32 px.

V okně Možnosti, v části Cesty se již zobrazují interní cesty. V praxi to tedy znamená, že se zobrazují cesty do složek, do nichž LibreOffice nemá právo zápisu.

Byly sjednoceny kontextové nabídky hypertextových odkazů. Ve všech modulech, ve kterých je možno hypertextové odkazy použít, se v nabídce zobrazují položky pro otevření, úpravu, kopírování a odstranění odkazu.

Nástroj pro redakční úpravu s cílem skrytí citlivých dat byl výrazně vylepšen. (Vydáme formou samostatného článku.)

Writer

Do postranního panelu byla přidána záložka Tabulka. Ta krom obvyklých funkcí jako přidat/odstranit řádek/sloupec obsahuje pole pro určení výšky řádku a sloupce a jejich rozměrovou optimalizaci.

Rozšířená paleta funkcí pro editaci tabulek v postranním panelu Rozšířená paleta funkcí pro editaci tabulek v postranním panelu

Komentáře lze nyní označit jako dokončené. Děje se tak prostřednictvím rozbalovací nabídky přímo z komentáře, kde se nachází možnost Vyřešit. Jakmile se použije, je komentář označen jako vyřešený. Funkce je reverzní, status Vyřešeno lze vrátit. Pomocí nabídky Zobrazit | Vyřešené komentáře lze vyřešené komentáře skrýt.

Nová položka v nabídce komentáře Nová položka v nabídce komentáře

Komentovat nyní lze i obrázky a grafy.

Text v textových rámcích lze nyní zarovnávat vodorovně a svisle, zespoda nahoru.

Možnosti zarovnání textu v textovém rámci Možnosti zarovnání textu v textovém rámci

Do okna Obtékání textu byla přidána možnost pro povolení/zakázání překryvu dvou objektů. Postup ukazuje ve svém videu na Youtube Mikloš Vajna.

Kontrola překryvu v dialogu Obtékání textu Kontrola překryvu v dialogu Obtékání textu

Tuto funkci se nám nepodařilo nasimulovat. Jednáme s vývojáři a poskytneme informaci o možném řešení.

Výběr objektů ukotvených k odstavci je nyní uživatelsky přívětivější.

Byl vylepšen výkon při importu souborů s mnoha záložkami.

Opravena chyba v číslovaných a odrážkových seznamech; dříve se nezvýrazňovaly změny, které v nich byly provedeny.

Velké změny nastaly při práci s tabulkami ve Writeru:

  • Příkaz Vyjmout (po výběru celé tabulky) vyjme tabulku, nikoliv její obsah. Snadno tak lze tabulku přemístit na jiné místo v dokumentu.

  • Je-li řádek/sloupec vybrán novým způsobem výběru (kliknutím na šipku, která se zobrazí, je-li kurzor těsně před ním, v případě sloupce nad ním), příkaz Vyjmout vyjme celý řádek/sloupec. Je-li řádek/sloupec vybrán tažením, je vyjmut pouze jeho obsah.

  • Po vyjmutí řádku/sloupce příkaz Vložit přidává řádek/sloupec před aktuální.

  • Při vkládání dílčího obsahu tabulky (či celé tabulky) do buňky je možno zobrazit nabídku Vložit jinak, která obsahuje nově možnost vložení vnořené tabulky (obsah se vloží jako vnořená tabulka).

  • Vybranou tabulku lze přesouvat jako jeden objekt metodou drag & drop.

  • Metodu drag & drop lze využít i na jednotlivé řádky a sloupce při kopírování a přesunu mezi dvěma tabulkami – odpadá přepisování buněk v cílové tabulce.

Možnost vkládání vnořených tabulek Možnost vkládání vnořených tabulek

Impress a Draw

Jednotlivé textové rámce lze spojovat do jednoho příkazem Konsolidovat text. Ten se v Draw nachází v nabídce Tvary, v Impressu poněkud vypadl, ale lze jej přidat prostřednictvím okna Přizpůsobit, záložka Nabídka. Tato funkce se hodí zejména při importu PDF.

Interakce probíhají pouze v průběhu prezentace. V editačním režimu byla do kontextové nabídky přidána položka Spustit interakci. Uživatelé jsou tak zbaveni nechtěného spuštění interakcí při editaci.

Při použití obrázkových map se na odkaz přejde kliknutím [Ctrl] a levého tlačítka myši. Odkazy jsou nyní funkční i v prezentačním režimu.

(Jako ve škole) Průměr: 1.50 | Hodnotilo: 4
 

Komentáře

user avatar strepon
Odpovědět
Novinky v LibreOffice 6.4 – obecné změny, Writer, Impress
11. 02. 2020, 21:07:16
Jedna technická: konsolidace textu se hodí ne při exportu, ale importu PDF - tehdy se totiž text rozpadne na spoustu textových polí. (A tahle funkce mi připadá jako jedna z nejužitečnějších z celé nové verze.)
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Novinky v LibreOffice 6.4 – obecné změny, Writer, Impress
11. 02. 2020, 22:37:08
Dík, máš pravdu, opraveno :).
user avatar JP
Odpovědět
Re:Re:Novinky v LibreOffice 6.4 – obecné změny, Writer, Impress
22. 02. 2020, 19:21:34
Ještě češtinářská drobnost: "importu PDF" případně "importu z PDF" - ne "importu do PDF". ;)
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Re:Re:Novinky v LibreOffice 6.4 – obecné změny, Writer, Impress
22. 02. 2020, 22:05:54
OMG :DD Díky.
user avatar kamlan
Odpovědět
Novinky v LibreOffice 6.4 – obecné změny, Writer, Impress
20. 02. 2020, 11:59:43
Drag&drop metoda pro sloupce a řádky tabulky ve Writeru je pro mě výborný počin.
Že se trochu seká Basic editor je jistá nevýhoda takže zůstávám nadále na verzi 6.2.8.2.
Nicméně 6.4.(1.1) měla ještě jedno drobné ale zato příjemné vylepšení -> když se nenajde výraz při hledání v dialogu Ctrl+F nebo Ctrl+H, tak se ten hledaný výraz obarví na červeno. Občas jsem měl asi odrolované okno a při hledání to skočilo myslím na pozici textového kurzoru i když to nic nenašlo, ale jak dokument přeskočil tak to vypadalo na nález. Při obarvení na červeno - i když se dokument občas pohne - je však hned vidět, že vskutku nic nalezeno nebylo.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Petr Valach

Petr Valach

Redaktor & editor OpenOffice.cz a LinuxEXPRES.cz. Správce sociálních médií těchto redakcí. Člen nadace The Document Foundation. Ve svém volnu se věnuje popularizaci vědy a fotografování.

 
 
 
woo jaw demo hz