ONLYOFFICE: nenápadný, ale zajímavý kancelářský balík

ONLYOFFICE Znáte kancelářský balík ONLYOFFICE? Pravděpodobně ne, přitom je to velmi zajímavá aplikační sada, kterou můžete používat jak na svém počítači, tak i v cloudu. Vývojáři ho mohou také snadno integrovat do jiného systému.   

ONLYOFFICE, aneb „jen kancelář“

Kde se vzal kancelářský balík ONLYOFFICE, o němž většina lidí ještě neslyšela? V roce 2009 se v lotyšské firmě Ascensio System SIA zrodil projekt TeamLab, v jehož rámci začalo vznikat nejprve intranetové řešení, obsahující například wikistránky, blogy nebo fóra. Od té doby se to postupně „nabalovalo“.

V roce 2010 přibyly instant messaging a správa projektů, v roce 2011 kalendář, správa dokumentů a CRM systém. První krok ke skutečnému kancelářskému balíku byl učiněn v roce 2012 s implementací dokumentového editoru na bázi HTML5. Koncem roku 2013 byla vydána první cloudová kancelář pro osobní použití, tehdy ještě pod názvem TeamLab Personal. V polovině roku 2014 byly otevřeny zdrojové kódy (pod licencí Affero GPL) a zároveň došlo k přejmenování na ONLYOFFICE. Na konci téhož roku byla vydána verze pro Linux.

Velké novinky přišly v roce 2015 – v podobě Enterprise Edition, editoru a správy dokumentů pro iOS (iPhone), online editoru dokumentů pro Linux a poštovního serveru ONLYOFFICE Mail Server. O rok později to byly desktopové editory (které byly následně také otevřeny), tabulkový procesor, aplikace pro Android, verze Hosting Edition a podpora pluginů. Za letošní rok se zvládla integrace se systémy ownCloud, Nextcloud a Microsoft SharePoint.

ONLYOFFICE z bližšího pohledu

ONLYOFFICE tedy není jediný kancelářský balík, nýbrž celá skupina balíků vyvíjená společně. Můžete si na počítač nainstalovat a zdarma používat desktopovou verzi. Můžete si také na svůj server nainstalovat online verzi a tu používat odkudkoliv, i prostřednictvím mobilních aplikací (pro Android a iOS). Nebo můžete využít cloudovou verzi, poskytovanou způsobem „software jako služba“ (SaaS).

Díky integračním možnostem (konektorům) se může ONLYOFFICE stát součástí vašeho prostředí ownCloud, Nextcloud, Alfresco atd., integrovat lze ale také například do firemního informačního systému.

Desktopová verze je kompletně otevřená, za ostatní verze se většinou platí. Neziskové a školské organizace však mají cloudovou verzi zdarma.

Balík ONLYOFFICE je přeložen do 21 jazyků včetně češtiny. Navzdory malé známosti se tvůrci chlubí už dvěma miliony uživatelů. Nabízí podporu obou hlavních formátů pro kancelářské dokumenty (Open Document Format a Office Open XML), dále podporuje například formáty RTF, HTML, PDF, EPUB nebo CSV.

Kde získat, jak instalovat

Cloudová verze se poskytuje jako služba, proto se stačí zaregistrovat na webu tvůrců a můžete začít ONLYOFFICE používat. Po vypršení měsíčního zkušebního období je potřeba začít platit. Cena se odvíjí podle počtu uživatelů a začíná na 48 dolarech za rok (tedy něco přes 1000 Kč), resp. 72 za 3 roky; v této ceně jsou 2 uživatelé a 8 GB úložného prostoru.

Ceník otevřený jako tabulkový dokument v cloudové verzi ONLYOFFICE Ceník otevřený jako tabulkový dokument v cloudové verzi ONLYOFFICE

Ceny licencí verze pro instalaci na vlastní server (Enterprise Edition) se odvíjejí také od počtu uživatelů (minimum je 50) a od funkční škály (max. počtu portálů a případné dostupnosti rozšířeného ovládacího panelu). Platí se jednorázově a začínají na 600 dolarech. V případě integrace se platí za vývojářskou licenci, případně za SaaS řešení nebo cluster.

Textový dokument v ONLYOFFICE Textový dokument v ONLYOFFICE

Desktopovou verzi si lze zdarma stáhnout na webu projektu a nainstalovat. K dispozici jsou instalační balíčky pro Windows (32bitovou i 64bitovou verzi; jsou podporovány všechny verze Windows od XP až po 10), pro OS X (10.10 a novější) a pro Linux (jen 64bitová verze; jsou připraveny balíčky pro Ubuntu a deriváty, Debian, Fedoru a Red Hat / CentOS). Linux má i přenositelnou verzi, která se neinstaluje, stačí ji rozbalit.

Zdrojové kódy desktopové verze jsou na GitHubu.

Používáme desktopovou verzi ONLYOFFICE

Po instalaci, případně rozbalení linuxového přenositelného balíčku, stačí aplikaci spustit. Po spuštění se objeví souborová nabídka, kterou si lze zobrazit i kdykoli později. Můžete založit nový dokument (text, tabulku nebo prezentaci), otevřít stávající soubor (buď dokument z nedávné doby nebo si vybrat přímo konkrétní soubor), případně využít další funkce – ty jsou ale závislé na napojení na portál ONLYOFFICE (v cloudu nebo na vlastním serveru).

ONLYOFFICE po spuštění ONLYOFFICE po spuštění

S dokumenty lze pracovat tak, jak je člověk zvyklý z jiných kancelářských balíků. Je potřeba se smířit s tím, že funkční škála není tak široká jako třeba v LibreOffice nebo Microsoft Office, ale vše běžně používané tam je – včetně stylů, komentářů, sledování změn, vkládání matematických vzorců, kontroly pravopisu (i českého) apod.

Tabulkový dokument v ONLYOFFICE Tabulkový dokument v ONLYOFFICE

Uživatelské rozhraní je podobné tomu, které známe z Microsoft Office posledních verzí – tedy pás karet. Nefunguje ovšem živý náhled, pro zobrazení nějaké změny je potřeba tuto změnu provést a pak případně vrátit zpět. Nepotěší pomalost otevírání souborů a vytváření nových dokumentů; je potřeba čekat celou řadu sekund. Běžná práce s dokumentem je ale už svižná.

Přestože ONLYOFFICE podporuje formát ODF, platí to jen pro textové dokumenty a tabulky. Prezentace lze ukládat jen do formátů OOXML (*.pptx) a PDF.

Prezentace v ONLYOFFICE Prezentace v ONLYOFFICE

Shrnutí

ONLYOFFICE je zajímavou alternativou k běžně známým kancelářským balíkům – desktopový i webovým, svobodným i proprietárním. Vzhledem ke svému uživatelskému rozhraní může vyhovovat hlavně uživatelům Microsoft Office. Díky kvalitnímu zobrazení dokumentů a dostupnost všech běžných nástrojů lze tento balík používat při rutinní práci. Pokud ale budete často otevírat dokumenty nebo vytvářet nové, narazíte na nepříjemnou pomalost těchto operací.

Podívejte se na porovnání ONLYOFFICE a ostatních kancelářských balíků.



(Jako ve škole) Průměr: 1.80 | Hodnotilo: 5
 

Komentáře

user avatar neutr
Odpovědět
ONLYOFFICE: nenápadný, ale zajímavý kancelářský balík
21. 09. 2017, 19:57:26
Klobouk dolů. Tohle je zatím jen malý ale velmi smělý a dobrý počin. Je nutno dodat, že se to dělalo v době kdy už byly cestičky a potřeby známé. Proto se toto řešení z gruntu posunulo na hodně vysokou příčku zejména tím, že se vyhnulo principiálním nedostatkům které si vývoj vynutil.

Celkem nejzajímavější záležitostí je pasáž kterou autor popsal takto : "Díky integračním možnostem (konektorům) se může ONLYOFFICE stát součástí vašeho prostředí ownCloud, Nextcloud, Alfresco atd., integrovat lze ale také například do firemního informačního systému."

I když jsem podobných věcí viděl více, tak tenhle pokus cílí do černého. Klade důraz na síťové verze. Když se podíváme na srovnání jak se různé cloudy vyrovnají s kancelářskými aplikacemi tak je hned vidět velké plus. Vlastní řešení předpokládá pouze "rendering" do a z ostatních balíků. V naší terminologii bychom hovořili o import/export filtrech. Nevím jestli tento výraz "rendering" není ekvivalentem "filtru" ale myslím že ne.

DeskTop umí otevřít snadno naše odt. Naopak lehce se například on-line řešení uloží jako ODT nebo XLSX. Celkem se mi líbí minimalistické rozhraní. Horší je například to, že nelze scriptovat, respektive programovat tak jak známe z LO, nebo AOO.

Tedy abych byl přesný. IDE respektice API zřejmě existuje za peníze. Používá se C++ a JavaScript. Kompilaci musíte zajistit z externího nástroje. Moc jsem tomu nedal, ale podle popisu se vlastní verze JavaSript (má své jméno) chová přibližně jako interpreter zdrojáků (to není korektní popis). Podle ukázky se zdroják dá zabudovat, ale musí se vždy znovu kompilovat. Zkompilované knihovny jsou volány JavaSriptovým prostředím.

Jedná se opravdu o vývojářské nástroje. Scriptovat lze zřejmě ještě jinými jazyky, ale Javu jsem neviděl. Je to tedy ukázka "otevřeného kódu" za peníze. Což je právě to co je potřeba například pro ISVS - a to i s servrovým, respektive cloudovým řešením.

Prostředí samo o sobě nemá šablony tak jako máme v LO, nebo AOO. To ale neznamená, že se to nezmění. Na rozdíl od LO, AOO má například mailserver. Nebo také správu projektů - což je něco mezi Project MSO a podobnými nástroji na Linuxu. Působivé je použití mabilních aplikací. Zřejmě prozatím chybí nějaký grafický editor (i když existuje hotová knihovna pro JavaSript - Canavas ap.) Při tom se v systému využívá HTML5 a grafika by neměla být problém. Jde zřejmě o licence.

Zejména je zde zajímavá správa uživatelů - předpoklad zabezpečení přístupů. Postrádám databázový nástroj, ale sešity tabulkového procesoru jsou dost velké. Mimo jiné kopírují rozsah Excelu 1,048 milionu řádků a 16 tisíc sloupců.

Vlastní tabulkový procesor má dostatečnou výbavu pro práci se vzorci a to je rozhodující. Trošku problém je v tom, že on-line verze mají z části českou lokalizaci, ale nikoliv nápovědu. U on-line lze vyžívat překladače (Google a podobně) takže to "moc" nevadí. Desktop je na tom hůř - česky vůbec nic.

Zatím jsem nevyzkoumal jak je to s importem do on-line dokumentů, ale když to jde v DeskTopu, půjde to z vlastních adresářů na cloudu také. Export je dobrý. Mimo jiné do CSV takže tohle je potenciál se kterým se dá dobře pracovat. Lze také pracovat s PDF proto minimalistické řešení vyhovuje 99% všech potřeb. Stejně se asi předpokládá že vše ostatní řeší zatím "renderované" dokumenty MSO, LO, AOO.

Jde tedy o docela průkopnické řešení, které své nedostatky obchází kompatibilitou nejpoužívanějších kancelářských aplikací. Takže vlastní typy dokumentů se obsluhují jako transparentní, nebo spíš vizualizační rozhraní servrových aplikací (zejména cloudu). Přičemž mají navíc i vlastní editační prostředí a to má čas se vylepšovat. Aby nebyly obavy z nasazení, lze implementovat do známých a rozšířených cloudů.

Původem jde o intranetovou aplikaci, ale tou nikdy nepřestal tento systém být. Aspiruje na nejlepší otevřený intranetový systém včetně vlastního cloudu, nebo jako spojnice na existující externí cloudy. Samozřejmě viděl jsem dost nedostatků, ale jen jedinou maličkou chybičku. Odstranění bude otázkou krátkého času - tedy tipuji.

Je žádoucí právě propojení stávajících vybavení na cloud s přístupem chytrých telefonů tabletů i bezpečným intranetem. Prostě ideální koncepce pro malé samosprávy, firmy a neziskové instituce - ale nejen pro ně.

K dokonalosti by scházelo propojení na záchranný a bezpečnostní systém - spouštění světlel, kamery, sirény, výzvy pomocí SMS, rozhlasu a ještě například vytvoření diskusních, hlasovacích (průzkumných) nástrojů, nebo suplování fyzických zasedání zastupitelstva. Podněty a podobné věci jsou také potřebné stejně jako vývěsky a podobný styk s veřejností.

Tedy k dokonalosti ještě něco málo schází ale nejspíš na vše postupně dojde. Jasně - systém se nemusí zatím zabývat rozsáhlými opravami a nekompatibilitou předchozích verzí. Proto může implementovat například nástroje které u jiných balíků nejsou. Zde by mi k dokonalosti scházel SMS server a možná rozhraní pro ovládání HW (mimo Wifi které lze ovládat běžně). Konkrétně něco klasického - drátem jako RS 232 nebo USB, RS 485 ap.

Původně jsem nic takového jako recenzi psát nechtěl, ale má to návaznost na předchozí téma - "Veřejné peníze - veřejný (otevřený) kód". Tohle je důkaz, že kódy mohou být otevřené a že si i komerční oblast přijde na své. To si lidé často pletou a zaměňují. Samozřejmě nové koště dobře mete a tak těžko odhadnout jestli se to nezmění k horšímu. Ceny jsou zatím docela dobré ale nejspíš se může brzo objevit něco podobného a možná lepšího.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:ONLYOFFICE: nenápadný, ale zajímavý kancelářský balík
23. 09. 2017, 11:39:23
Dík za rozsáhlé doplnění. Taky jsem zvědav, kam se bude ubírat vývoj :)
user avatar miki
Odpovědět
Re:ONLYOFFICE: nenápadný, ale zajímavý kancelářský balík
4. 01. 2023, 14:48:52
Zsdavím!Dosud se mi nepodařilo nalézt způsob, jak nebo spíše čím - spustit spustit prezentaci ( pro kontrolu i na ostro). Jinak se mi Váš softwer líbí, ale tak zv. uživatelská přívětivost. Všude vidím upoutávky na nejlepší SW, ale když je potřeba rada - nic !Poraďte Vy ! Děkuji . Miki.
user avatar imcon
Odpovědět
ONLYOFFICE: nenápadný, ale zajímavý kancelářský balík
22. 09. 2017, 00:05:44
Skvělý komentář, skoro bych řekl že lepší než samotný článek :-)
(s nadsázkou)
Myslím, že jsme před lety zkoušeli používat projetový systém, než jsme přešli na Redmine, což je samozřejmě jiný level.
Ale klobouk dolů, zajímalo by mě, jak jsou schopni uhradit vývoj.
user avatar neutr
Odpovědět
ONLYOFFICE: nenápadný, ale zajímavý kancelářský balík
23. 09. 2017, 16:15:32
Velice děkuji za takovéhle pochvalné komenty.

Já osobně jsem zatvrzelý příznivec DeskTopů. Potřebuju klasickou myš, klávesnici a monitor který není s klávesnicí spojený. Mám i noťas, ale k němu IrDa klávesnici s myší. TouchPad by mne do několika minut rozhodil:-)

Síťové aplikace nemusím, a tak jsem byl zvědavý právě jen na DeskTop. Nakonec jsem zjistil, že tenhle případ má síťovou verzi kanceláře lepší (a nejen proto že lze používat překladač :-).

Nežli jsem se rozkoukal - chytlo mne to. Zajímala mne možnost integrace pomocí konektorů. Celkem mne dostal integrovaný emailový klient a když jsem se podíval na Ganttův diagram - a jak je pojat celý program "project" bylo to jasné. Věnoval jsem tomu téměř 10 hodin, což ale není dost ani k osahání všech vychytávek.

Nakonec jsem odinstaloval i jejich DeskTop a adresu on-line uložil mezi oblíbené. Mám měsíc na testy a snad se k tomu ještě dostanu.

Lukáš dává dobré "nástřely". Tohle pro mne navazuje přímo na předchozí článek "Veřejné peníze - veřejný kód". Ovšem abych to i dodatečně doporučil to bych si nedovolil. Je tam příliš mnoho nejasností.

Obavy mám zejména z komerční stránky věci. Imcon ví že to muselo být drahé a jde o to, že to někdo financoval a nejspíš čeká že se mu investice vrátí. Přes to určitě budu tenhle projekt občas sledovat. Je slibný.

Lukáš to nedělá jako recenze, ale jako výstižné a motivační info. Já se tomu spíš vyhnu - když nemusím nic nerecenzuji. Byl jsem ale tak nadšený, že jsem to trošku popsal. Do kvalitní recenze to má hodně daleko.

Četl jsem od Lukáše recenze - například na malý domací datový server - sklad (psal to na Linuxu asi před rokem). Šlo o laciné řešení vhodné pro simulaci "domácího cloudu" 1 TB.

Tak nějak uvnitř bych si to chtěl pořídit a hrát si na svém písečku. Ale znám se - kdysi jsem nakoupil hodně ručního nářadí které jsem také tak stejně potřeboval - a dodnes je některé ještě nerozbalené :-) Tenhle balík by byl pro domácí kloud asi ideální.

Skutečnost je taková, že nemám na nic dost času.

Ještě jednou děkuju
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:ONLYOFFICE: nenápadný, ale zajímavý kancelářský balík
23. 09. 2017, 21:25:42
Taky jsem příznivce spíše desktopového řešení a sdílení souborů než online aplikací, z čistě praktického hlediska.
A rovněž nejsem příznivce vyloženě komerčních produktů. Mám rád komunitní záležitosti, spravované nějakou nadací. LibreOffice se nic nevyrovná, hlavně co se politiky správy týče.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře a podniká v oblasti informačních technologií. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.

 
 
 
woo jaw demo hz