Wiki: tak trochu jiný přístup ke spolupráci na dokumentech

wikipedia_w_logo2.png On-line spolupráce na dokumentech je jedním z významných témat poslední doby. V čele jdou aplikace nabízející „wiki přístup“. Co to vůbec je, jak funguje, k čemu se hodí?  

Wikipedii zná snad každý…

Když se řekne „wiki“, většině lidí se nejspíš vybaví encyklopedie Wikipedia. Právě ta se totiž stala nejvýznamnějším projektem využívajícím přístup, který slovem „wiki“ označujeme. Toto slovo pochází z havajštiny, kde znamená „rychlý“. Jako první ho použil Ward Cunningham, když začal v roce 1994 vyvíjet software (nazvaný WikiWikiWeb) pro velmi rychlé publikování na webu a následnou modifikaci zveřejněných informací.

Stránka Wiki na Wikipedii v angličtině Stránka Wiki na Wikipedii v angličtině

Podle softwaru WikiWikiWeb a pozdějších podobných získal svůj název i celý přístup k práci s informacemi. Oproti běžným systémům správy obsahu (CMS) se totiž od počátku předpokládá velmi aktivní účast návštěvníků webu, spojená s úpravami a rozšiřováním obsahu.

Ward Cunningham o této filosofii napsal knihu The Wiki Way: Quick Collaboration on the Web, která vyšla v roce 2001.

Pro práci s obsahem se tradičně používá jednoduchý značkovací jazyk, v poslední době však získávají převahu textové procesory s WYSIWYG stylem práce. Není tedy nutné, aby se uživatel učil něco nového, protože může pracovat způsobem, který už dobře zná. Právo na úpravu a přidávání obsahu může mít kdokoli, ale lze používat různé úrovně řízení přístupu, redakční správy atd.

Stránka Wiki na české Wikipedii v režimu editace (kurzor je za nově připsanou větou) Stránka Wiki na české Wikipedii v režimu editace (kurzor je za nově připsanou větou)

Jak se liší wiki od běžné spolupráce na dokumentech?

Vezmeme-li to úplně obecně, je wiki přístup v podstatě jen spoluprací na dokumentech, typicky webových. Neposkytuje obvykle mnoho navíc oproti tomu, když se využívá třeba některý z webových kancelářských balíků. Software pro wiki má však spolupráci jako zcela klíčovou funkci, postavenou na roveň funkcím editačním (nebo i výše).

Proto bývá „přímo u nosu“ funkce pro prohlížení historie úprav a porovnávání verzí, pro řešení případných kolizí, k dokumentu bývá standardně přiřazena také diskusní stránka (kde se lze domlouvat na úpravách), klade se velký důraz na hypertextovost (provázání s jinými dokumenty i s externími zdroji) apod.

Historie stránky Wiki – kdo tu co dělal a kdy Historie stránky Wiki – kdo tu co dělal a kdy

Wiki přístup se obvykle moc nepoužívá u izolovaných dokumentů, nemajících žádné vazby na své okolí, ale naopak je velmi vhodný pro dokumenty vzájemně související či přímo provázané. Webový charakter nemusí být na závadu ani tam, kde je cílem vytvořit například tiskový výstup, protože lze zkrátka dokument kdykoli vytisknout nebo převést do jiného formátu.

K čemu se wiki hodí?

Wiki přístup (realizovaný nějakým wiki softwarem) lze použít pro širokou škálu veřejných i soukromých účelů. Mezi vhodné oblasti patří například:

  • intranety a extranety firem, organizací, spolků apod.
  • softwarové a jiné projekty nebo akce s účastí více lidí
  • dokumentace k softwaru, návody
  • databáze znalostí
  • tvorba strukturovaných sdílených poznámek

Pro každý z účelů se hodí trochu jiná škála funkcí, například co se týká možností v nastavení uživatelských práv. Podle toho je potřeba zvolit vhodný software a případně do něj doinstalovat potřebné moduly.

editace-zdroj.png Editace stránky ještě jednou, tentokrát jako zdrojový kód (trochu připomající například Markdown)

Důležitou otázkou – která samozřejmě vyvstává i u jiných druhů spolupráce na tvorbě obsahu – je licencování vytvořeného obsahu. U firemních intranetů není obvykle co řešit (protože autorská práva vykonává firma), ale jakmile je systém veřejně dostupný, je velmi žádoucí zvolit předem vhodnou licenci pro vkládání obsahu, kterou každý uživatel přijme tím, že bude systém používat. Nabízejí se například různé licence z rodiny Creative Commons.

Na licenční problémy v minulosti narazila i encyklopedie Wikipedia. Původně používala licenci GNU FDL, která ale nebyla vhodná pro používání obsahu mimo vlastní encyklopedii. Muselo se proto přejít na současnou licenci CC BY-SA, což nebylo zrovna jednoduché a přineslo to určité komplikace.

Jaký software použít?

Pokud se již rozhodnete vydat se cestou wiki, přichází na řadu výběr vhodného softwaru. Nejznámějším systémem je MediWiki, vyvíjený především pro projekty organizace Wikimedia Foundation (Wikipedia, Wikibooks, Wikiquote a řada dalších). Využívá technologii PHP a podporuje ukládání do různých relačních databází. Je funkčně bohatý systém, ale současně relativně náročný na výkon.

Dalším oblíbeným je DokuWiki, systém opět založený na PHP, ovšem nevyužívající žádnou databázi (data ukládá do běžných souborů). Potřebujete-li řešit více věcí než jen práci s dokumenty, můžete využít například Tiki Wiki CMS Groupware, což je – jak už název napovídá – groupwarový systém.

Vytvoření stránek ve službě Wikia Vytvoření stránek ve službě Wikia

Není ale třeba mít vlastní server a na něj něco instalovat. Existují totiž služby jako například Wikia, které nabízejí vytvoření a provoz „wikistránek“ na jimi provozovaném systému. Zmíněná Wikia poskytuje tyto služby zdarma, za předpokladu veřejného přístupu a svobodného licencování obsahu.

A co dál?

Pokud stále váháte, můžete si přečíst například článek Wiki není jen Wikipedie od Františka Bártíka, jenž vyšel v našem magazínu LinuxEXPRES. Dozvíte se v něm spousta dalších informací okolo „wikisvěta“ a uvidíte porovnání systémů MediaWiki a DokuWiki.

(Jako ve škole) Průměr: 3.67 | Hodnotilo: 12
 

Komentáře

user avatar neutr
Odpovědět
Wiki: tak trochu jiný přístup ke spolupráci na dokumentech
15. 04. 2015, 09:42:53
Já bych měl dotaz praktického rázu - "na tělo". Co bude s naší Wiki? Už delší dobu se využívá jen jako úložiště. Já osobně používám prakticky jen uložto.cz. Důvod je prostý. Wiki bývá nepřístupná. Pokud funguje tak jen na jednorázové heslo. Nahrát soubory jinam je snadněší - pokud to vůbec jde.

Faktem je, že tam jsou obrázky a soubory starých příspěvků. Naposledy jsem se pokusil před měsícem vložit soubor .oxt a ten to nevzalo. Takže jsem to postnul z Google.

Při tom na Wiki bylo dost věcí ve formě návodů. Existuje sice na portále kolonka "návody", ale jde spíš o ucelená specializovaná témata. Jednoduché řešení (například využití vzorců s názornými příklady bez nějakého dlouhého vysvětlování) - bylo pro Wiki jako dělané.
V podstatě to mohla a asi také měla být rozšířená nápověda k té standardní. Vím že na tom systematicky pracoval ing Pastierik, ale mimo něj to mohl posoudit a doplnit (rozšířit) kdokoliv z komunity.
Hledat řešení v nápovědě lze, ale uživatel neví zda několik let staré řešení v nové verzi funguje ap. Prostě to mohl být výběr typických příkladů z fóra který by mohl (měl) být udržován například moderátorem.

Nyní existuje zřejmě patová situace. Soubory na Wiki je třeba pro účely starých příspěvků, ale nové věci tam téměř nikdo nedává. Stačí aby byl zlikvidován server Uložto, LeteckáPošta, nebo Box a podobně - a příspěvky s přílohami jsou nenávratně pryč.

Jde asi v prvé řadě o peníze, ale když ne Wiki, tak alespoň úložiště pro účely fóra (jen diskový prostor) by snad zařídit šly.
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:Wiki: tak trochu jiný přístup ke spolupráci na dokumentech
15. 04. 2015, 13:00:59
Za současné situace by bylo lepší naši wiki úplně zrušit, protože tamní informace jsou povětšinou velmi staré. Bylo to založené na dobrovolnících, ale těch se v posledních letech jaksi nedostává. Jsou tu paralelně tři věci: články, fórum a wiki. Prioritní jsou články, na druhém místě fórum. Wiki je až třetiřadá věc. Tak to prostě je. Vyzývat lidi, aby zanedbali fórum a raději udržovali wiki, by nebyla dobrá cesta, protože fórum je důležitější.

Problémy fóra (kvůli kterým se využívá wiki) by se měly vyřešit s migrací celého webu na WordPress. Pokud by se to dále zpožďovalo (to zpoždění nás vůbec netěší, ale prostě to nejde tak, jak by bylo optimální), zřídil by se aspoň úložný prostor, aby se nemuselo dělat tohle "harakiri".
user avatar Michal
Odpovědět
Re:Re:Wiki: tak trochu jiný přístup ke spolupráci na dokumentech
15. 04. 2015, 21:24:02
Na kdy se plánuje přechod? Teda znám to sám u sebe, že to není prdel přemigrovat z jednoho systému na jiný, ale šlo by naznačit aspoň výhledově?
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:Re:Re:Wiki: tak trochu jiný přístup ke spolupráci na dokumentech
15. 04. 2015, 21:36:22
Nejsem schopen sdělit žádný konkrétní termín. Není stanoven a tak bych mohl maximálně uvést svůj odhad, což by bylo spíš kontraproduktivní, protože by to někdo mohl brát za relevantní údaj. Samozřejmě dříve by bylo lépe, ale nelze to uspěchat, zejména když se migrace bude týkat více titulů vydavatelství a hodně věcí se řeší pro všechny magazíny společně (nejsou specifické jen pro OO.cz).
user avatar Michal Pohořelský
Odpovědět
Článek -- Wiki: tak trochu jiný přístup...je málo kvalitní
16. 04. 2015, 13:17:11
Tento článek je bohužel málo kvalitní, protože plně odpovídá průměrnému českému článku o české Wikipedii. Jádrem článku je metoda COPY/PASTE...z různých TZ české Wikipedie, jak ostatně bývá u českých novinářů zvykem.

Článek nemá ani náznak globálního pohledu (www.wikimatrix.org), ani náznak nějaké kritiky, prostě NIC. Ať žije metoda COPY/PASTE...:)
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Článek -- Wiki: tak trochu jiný přístup...je málo kvalitní
16. 04. 2015, 16:25:43
Pane Pohořelský, jste na špatné stránce. Lukáš Jelínek se svým vzděláním, se svými mnohaletitými zkušenostmi je jedním z nejpovolanějších autorů. Není to žádný pisálek od kafe. Vaše kritika je naprostý žvást a žádám vás, abyste podobnými moudry těšil jiné stránky. Díky.
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:Článek -- Wiki: tak trochu jiný přístup...je málo kvalitní
16. 04. 2015, 17:25:27
Obávám se, že jste si článek nepřečetl, protože o české Wikipedii v něm není vůbec nic (když nepočítám dva obrázky ukazující editační funkce softwaru MediaWiki, které jsem ovšem mohl úplně stejně ukázat na čemkoli jiném) a o Wikipedii jako takové se jen stručně zmiňuje.

Za odkaz na WikiMatrix každopádně děkuji, pro někoho bude jistě zajímavý, i když především pro pokročilejší čtenáře, kteří už mají s wiki větší zkušenosti (článek je určen hlavně pro ty, kdo teprve začínají) a hledají software vyhovující konkrétním kritériím.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
provokace
16. 04. 2015, 17:43:37
Myslím, že ten komentář je jasná provokace a že je to každému jasné. Proto jsem reagoval "po svém", nikoliv argumentací.

Takové komentáře sem nepatří. Je dobře, že provokatéři se nějak openoffice.cz vyhýbají.
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:provokace
16. 04. 2015, 21:12:16
Sice je to trochu off-topic, ale nějak jsem si vzpomněl na tohle: http://hulanator.kompost.cz/ ;-)
user avatar Michal Pohořelský
Odpovědět
Wiki: Petr Valach a Lukáš Jelínek
16. 04. 2015, 22:06:53
Petr Valach: MediaWiki používám od roku 2005 a od roku 2009 mám svůj vlastní dedikovaný server s MediaWiki, takže "pár znalostí" určitě mám. Mícháte jablka a hrušky (žvásty). Můj příspěvěk NEBYL útokem na Lukáše Jelínka, ale na kvalitu tohoto konkrétního článku (většinu TZ Wikipedie znám).

Ward Cunningham je, podle mého názoru, obyčejný tuctový programátor, který se svezl na vlně jazyka SGML (takových bylo 2000+) a vytvořil značkovací jazyk pro WikiWikiWeb. V operačních systémech OS/2, eComStation a PC-DOS 7/2000 se systémová nápověda tvoří jazykem IPF (Information Presentation Facility) a ten je nápadně podobný WikiWikiWeb. A proč ?? Oba pochází ze SGML...:)

Věta pana Jelínka "Je funkčně bohatý systém, ale současně relativně náročný na výkon" platila před X lety. Dnes je to přesně obráceně... Ve srovnání s jinými CMS je MediaWiki velmi chudý (v některých oblastech) a na výkon velmi nenáročný (mne stačilo Pentium-D; dnes asi Socket AM1).

A viděl někdo v článku alespoň "stín" kritiky ?
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:Wiki: Petr Valach a Lukáš Jelínek
17. 04. 2015, 00:35:24
Zásluhy ani profesní kvality Warda Cunninghama nehodnotím. Zmínil jsem ho pouze v tom kontextu, že jako první použil slovo "wiki" a že pak o tomto přístupu napsal knihu.

Výkonová náročnost MediaWiki bohužel stále trvá (podle mých zkušeností). Je možné, že výrazně závisí na konfiguraci konkrétního serveru (verzi PHP, zvolené DB [pokud je jiná než MySQL; nemám zkušenosti s jinou], konfiguraci Apache...), takže jinde to může být jiné. Nelze tvrdit, že je tento software funkčně chudý, škála jeho funkcí je široká a snadno rozšířitelná pomocí rozšíření (již hotových, od tvůrců MW i jiných autorů, případně vlastních rozšíření). Kde má slabiny, jsou přístupová práva a jejich granularita. Tam jsou na tom některé jiné softwary (wiki i jiné CMS) často i výrazně lépe.

Kritika ani její stín v článku opravdu nejsou. A ani tam být neměly. Tento článek nemá za cíl kritizovat ani hodnotit. Jeho cíl je úplně jiný, jak už jsem ostatně zmínil výše.
user avatar neutr
Odpovědět
Wiki: tak trochu jiný přístup ke spolupráci na dokumentech
17. 04. 2015, 08:04:25
Pan Pohořelský asi není uživatelem OpenOffice. Podle všeho má jen pifku na vše kolem Wikipédie :
http://cs.wikipedia.org/wiki/Wikipedista:Michal.Pohorelsky
http://cs.wikipedia.org/wiki/Diskuse_s_wikipedistou:Michal.Pohorelsky/Archiv01
user avatar Michal Pohořelský
Odpovědět
Wiki: Pan Pohořelský miluje MediaWiki, ale nikdy nenosí růžové brýle
17. 04. 2015, 10:19:32
Neutr: Pan Pohořelský je a bude uživatelem OpenOffice.

Pan Pohořelský má pifku na vše kolem české Wikipedie, protože v době aktivního členství (2005+) byl častým cílem šikany ze strany "mazáků".

Pan Pohořelský je majitelem největší ryze české encyklopedie Multimediaexpo.cz (http://www.multimediaexpo.cz). Šikana na české Wikipedii byla jedním ze základních důvodů pro Multimediaexpo.cz.
user avatar Michal Pohořelský
Odpovědět
Wiki: Je funkčně bohatý systém, ale současně relativně nenáročný na výkon
17. 04. 2015, 11:16:54
Lukáš Jelínek: Moje první encyklopedie Skins.cz (http://www.multimediaexpo.cz/mmecz/index.php/Skins.cz) měla 180.000 článků a fungovala dost dobře na dnes již legračním serveru (Pentium D, 1 GB RAM, 2x 80 GB). Kolik procent lidí však potřebuje přes 179.000 článků a 6.000 fotografii ??

Pentium D s 8 GB RAM by většině lidí stačilo i dnes...ano, dostatek RAM je pro MediaWiki velmi důležitý (MySQL, Apache).

O rozšířeních MediaWiki (third-party extensions) bych mohl napsat román. Hlavním problémem je, podle mého názoru, že se na nich nedají peníze. Výsledek je jasný. Nějaký autor vytvoří špičkové rozšíření MediaWiki, ale musí platit složenky a na další vývoj (optimalizaci pro nejnovější verzi) už nemá náladu. Uživatel pak při přechodu na novější verzi MediaWiki často narazí na nefungující rozšíření...

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře a podniká v oblasti informačních technologií. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.

 
 
 
woo jaw demo hz