Svobodný software - pro a proti

blog.png Stalo se to, co bylo zřejmé už dávno; svobodný soft je (alespoň v určitých kruzích) brán vážně. Jaké jsou jeho výhody a nevýhody?  

Předem upozorňuji, že několik následujících vět je pohledem velmi kusým, ale chci upozornit na základní atributy, které jsou vlastní všem svobodným programům.

Proprietární software

  1. Je uzavřený, takže uživatel nemá možnost si jej přizpůsobit,
  2. protože je uzavřený, nemá uživatel šanci zjistit, co vše tento software dělá s jeho strojem,
  3. leckterý takový software odesílá citlivá data výrobci softwaru. Klasickým příkladem jsou výrobky (nebo spíš napodobeniny) společnosti Microsoft, která prostřednictvím aktualizací velmi účinně šmíruje svoje zákazníky; tímto způsobem může vyšachovat ze hry například celý Pentagon (námět do diskuse: Je to vůbec reálné?),
  4. software samozřejmě nelze sdílet,
  5. mnohdy, možná většinou, jsou formáty uzavřené a jejich specifikace se liší v závislosti na verzi (každý pes jiná ves),
  6. testování probíhá pochybným způsobem, lze říci, že zájmem výrobců proprietárního software je udržovat určité chyby v softwaru, protože tím výrobce nutí uživatele, aby si koupili další verzi,
  7. většinou je lépe zpracována dokumentace, ale neplatí to vždy; například dokumentace pro CorelDRAW neobsahuje vše, co by měla (zdaleka v ní není popsáno vše), dokumentace pro Microsoft Office je zvláštní v tom, že tam také mnoho věcí nenajdete…

Svobodný software

  1. Je otevřený, takže uživatel má možnost si jej přizpůsobit, sdílet, má šanci zjistit, co vše vykonává s počítačem,
  2. neodesílá citlivá data, je bezpečný (málokterý svobodný software má problémy s bezpečností; to jen pro MS Office a Windows je třeba neustále vydávat záplaty),
  3. běží na standardizovaných formátech, takže není důležité, jaká verze programu se použije,
  4. testování je velmi ostré, probíhá napříč celým světem a ve všemožných podmínkách (domácích i firemních),
  5. lepší komunikace s vývojovým týmem,
  6. u některých programů je prozatím ještě slabší optimalizace pro daný operační systém.

Neposuzoval jsem náročnost na administraci, protože s tím nemám zkušenosti.

Přesto si myslím, že výhody pro používání svobodného softwaru jsou, a nejsou malé.

(Jako ve škole) Průměr: 3.67 | Hodnotilo: 3
 

Komentáře

user avatar Daniel
Odpovědět
Svobodný software - pro a proti
5. 02. 2012, 20:04:09
Zkusím se na to podívat "jinak"
Proprietární software
1 - drtivá většina si minimálně nastavuje a v drtivé většině stačí co poskytuje vydavatel SW
2 - Drtivá většina uživatelů ani netuší že by "něco" se mohlo dít a další minimum co něco tuší vůbec ví JAK to zjistit.
3 - viz bod 2
4 - věc pohledu, auto co si koupím a taky nesdílím s celou vesnicí
5 - většina tohle neřeší a rozlišuje na otevřu to se svým SW a nebo ne, proč většinu nezajímá.
6 - nejsou to často jen spekulace ? a i kdyby vývoj jde kupředu a sami si kupujem výrobky ne vždy jen proto že se nám minulý rozbil, jen chceme něco o "stupeň" dál
7 - Neznám NIKOHO v okolí kdy by šel na SW přes nápovědu či knihy, daleko více jsou důležitější kamarádi na radu či fóra.

Svobodný software :
1 - "má šanci" znamená že tak každý činí ? Drtivá většina se spokojí s nastavením od výrobce. Neznám opět nikoho kdo by jen tušil JAK zkoumat co se odesílá.
2 - neodesílá ? odvážné tvrzení.Záplaty či opravné balíčky jdou na každý systém
3 - zní to hezké , ale běžného uživatele zajímá aby se mu otevřelo co mu kamarád pošle a je mu ukradené jaká je koncovka > kliknu a "ono" se to otevře a když ne je naštvanej
4 - používá ho minimum lidí a přesto je testování lepší než u placené konkurence ? není to plácání po zádech ?
5 - Asi jsem divnej uživatel ale já NEKOMUNIKUJI si vývojáři a ani jsem neoslovil třeba designera svého auta abych pořešil hranaté zpětné zrcátka.
6 - zní to jako "drobnost" ale pro drtivou škálu uživatelů klíčová věc.

podtrženo sečteno : uživatel je v PRVÉ řadě UŽIVATEL a chce od SW aby dělal co má a otázky proč a nač neřeší a dle mého ani neměl !!!
Kdo z vás si koupí auto na plyn aby prví pumpa byla 50 km za městem. Nebo si koupí auto jehož servisní zastoupení není na území republiky.
Tento článek nevyznívá na rozdíl od jiných moc oběktivně.
No a na závěr doma mám 2 PC + 2NB > 2x mandriva + 2x XP . Nejsem zaujatej a sleduji vývoj s obou stran barikád.
user avatar Marek Turnovec
Odpovědět
Svobodný software - pro a proti
5. 02. 2012, 20:04:14
Ač jsem příznivcem open source, tohle srovnání mi přijde velmi subjektivní a zaujaté a některá tvrzení vyloženě nepravdivá...

1. Nemožnost přizpůsobit si proprietární software - ano, proprietární software neobsahuje nikdy žádné možnosti nastavení, neexistuje nic jako skiny, etc.

2. I s proprietárním softwarem můžete použít nějaký debugger nebo dissasembler. Já vím, mít zdrojové kódy je ještě lepší, ale leccos zjistíte i bez nich. A chcete vědět, jestli program neposílá něco někam po síti? Brání Vám někdo použít třeba wireshark?

3. Označit hned všechny produkty Microsoftu za "napodobeniny" - no, to jen svědčí o zaujatosti autora. Microsoft sice také nemám zrovna v oblibě, ale pokud některý jejich software je v určité třídě nejlepší, nemám problém to respektovat. Šmírování prostřednictvím aktualizací? Tohle už je trochu paranoia, ne?

4. I proprietární software lze sdílet, pokud to jeho licence umožňuje. Konkrétní příklad - programy, klasifikované jako freeware nebo shareware, jsou také proprietární. A sdílet je můžete. Výrobce vám bude dokonce vděčný. Jako dřív byla plná těchto programů různá CD vkládaná do časopisů, dnes jsou jich plné servery typu slunecnice.cz nebo stahuj.cz.

5. U formátů probíhá určitý vývoj jak u proprietárního, tak svobodného softwaru. Novější verzí nějakého programu obvykle otevřete soubory vytvořené ve starší verzi. Že to nejde obráceně, je často celkem logické... Že s Wordem 2003 neotevřete dokumenty z verze 2007? Ne, normálně ne (ale můžete si doinstalovat speciální rozšíření pro MS Office verze 2003, aby tyhle OpenXML formáty zvládala i tato starší verze). V OpenOffice 1 byste myslím také neotevřel dnešní Open Document Format. A jak ta interoperabilita krásně funguje je vidět, když se třeba pokusíte otevřít trošku složitější ODT v AbiWordu nebo v KOffice (či jak se to dnes jmenuje).

6. Zkoušení softwaru placenými testery je pochybné? Proč? A nemyslím si, že by chyby v softwaru byly schválně ponechávány. To opět zavání paranoiou. Jsou i jiné způsoby, jak na softwaru vydělávat i v budoucnu. Obvykle tak, že rozšiřujete funkcionalitu. Tím pádem uživatelé budou mít motivaci si časem novou verzi také pořídit. A existuje i software, za který stejně platíte každý rok (např. účetní programy).

7. Ano, některé proprietární programy mají dokumentaci slabší. Ale jiné zase velmi dobrou. Asi by to chtělo udělat nějaké podrobnější srovnání, aby se dalo třeba říct, jaké procento proprietárních programů má dokumentaci nedostatečnou... A podobné je to i u Open Source - zde je občas dokumentace výborná, ale občas také stojí za houby. Takže argument opět celkem k ničemu...
user avatar Marek Turnovec
Odpovědět
Svobodný software - pro a proti
5. 02. 2012, 20:09:23
Koukám, že než jsem to odeslal, tak mě ještě někdo předběhl. :-)

Ještě k té komunikaci s vývojáři - už jsem u některých programů zažil komunikaci naprosto perfektní (třeba Zoner a jeden specializovaný program, poštovní program The Bat, Far Manager...). U Open Source to také někdy funguje skvěle, ale někdy se vám také stane, že vývojář vás pošle do háje, že na to nemá čas, že když za to neplatíte, tak si nemáte co vymýšlet, že váš požadavek považuje za blbost, etc.

Abych to celé shrnul - článek mi přijde dost nevyvážený. Již jsem viděl více srovnání, která mi přišla mnohem objektivnější. Ale kdo ví, třeba je jeho účelem jen rozpoutat tu nějaký flame... Jinak nevím, jestli má redakce zapotřebí zveřejňovat takovéto články.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Svobodný software - pro a proti
5. 02. 2012, 21:16:10
Děkuji za reakce, jsem rád, že byly sepsány. Tenhle blog jsem sem píchnul proto, že o věci moc nevím, a rád bych se prostřednictvím komentářů dověděl více.

Nicméně:

To, že spolu s aktualizacemi Microsoft stáhne seznam veškerého nainstalovaného softwaru, to je snad věc, kterou nikdo nezpochybní... a bohužel, kdyby šlo jen o tato data, bylo by to OK. Nicméně mám informaci, že například si vyškrábne i obsah knihovny médií...

Microsoft s žádnou výraznou technologickou nebo technickou inovací nepřišel; mohl vytvořit nějaký dílčí software, ale co já vím, zbytek jsou napodobeniny a přešlehnuté kopie někoho jiného…

Je vidět, pánové, že jste se nikdy nepokoušeli nasazovat svobodný software ve firemním prostředí... tam platí úplně jiná pravidla než pro použití doma. A tam požadavek ohebnosti a pžizpůsobitelnosti na úrovni zdrojových kódů prostě je. Stejně tak otázka sdílení je obrovský problém. Například neexistuje skoro žádný běžně dostupný prohlížeč obrázků, který by šlo použít ve firemním prostředí... s výjimkou svobodného. Za vše se musí platit. A je to špatné, když se stáhne nějaký soft ve firmě a řeší se, můžu to použít? Nemůžu to použít? U svobodného platí - stáhnu a licenci neřeším. Můžu použít na jakýkoliv účel.
Způsob přizpůsobení á la skiny... to je vtip? Firemní vývojáři toho chtějí daleko, daleko víc!

Já s vývojáři taky nekomunikuji, teda až na výjimky, nicméně není velkým problémem nějakou chybu nahlásit. Samozřejmě, jestli chce někdo nějakou vychytávku, musí přesvědčit spousty lidí, aby se implementovala; nebo si ji vytvořit sám. Ale to je pro firmy velmi pozitivní; stačí s nimi komunikovat, pak se člověk doví spoustu věcí.

Já znám SPOUSTY lidí, kteří jdou na soft čtením nápovědy a tutorů na internetu. Měl jsem možnost některé z nich osobně půl roku školit.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Svobodný software - pro a proti
5. 02. 2012, 22:24:54
Aby nevznikla mýlka, nejsem ten, kdo odkládá veškerý proprietární soft, hlavně ten placený, na skládku. Jsa v současnosti jeden z asi dvou lidí v Česku, kteří nějak delší čas popularizují jistý grafický program, o němž je zmínka výše. Popravdě je to jeden z mých nejoblíbenějších programů vůbec.
user avatar Daniel
Odpovědět
Svobodný software - pro a proti
6. 02. 2012, 07:41:09
Pane Valach koukám že jste opravdu silně zaujatý jednou stranou. Ale co každý má právo na názor.
---"Nicméně mám informaci, že například si vyškrábne i obsah knihovny médií..."
paní Blažková povídala ... = ha ha ha ...
---"Microsoft s žádnou výraznou technologickou nebo technickou inovací nepřišel" = pouze ignorat nepřipustí že nebýt MS tak dodnes jsou počítače výsadou universit a výzkumných pracovišť.
---"ve firemním prostředí... tam platí úplně jiná pravidla než pro použití doma" = a co takhle rozdělit článek na dvě sféry uživatelů ? Asi jsem blbej zaměstnanec ale pochybuji že každej zaměstnanec si vynucuje úpravu SW k obrazu svému. Dle mého je to spíše naopak, doma si váce "ohnu" systém než v práci kde mi ho admin dá tak jak ON uzná za vhodné.
---"Za vše se musí platit" = hmm obávám se že se musím jen smát. Asi bydlím v jiném městě ale u nás ani jeden druh rohlíků není zadarmo, vy jste asi o kousek dál.
---"když se stáhne nějaký soft ve firmě a řeší se, můžu to použít" od kdy zaměstnanec ve firmě řeší co smí a co nesmí používat ? Od toho je admin co instaluje SW a tečka. Zaměstanec podepisuje převzetí PC s SW i s klauzulí že tam nic nepřidá a opravdu schopnej admin PC "zamkne" před rádoby umělci co jsou všeználkové a stáhnou a instalují na co přijdou. Běžný uživatel VŽDY pracuje jako user bez práv instalace.

Budu rád pokud autoři podobných článků pochopí že 90% lidí jsou jen a pouze "useři", 8 % domácí kutilové a 2 % opravdoví odborníci. Když si koupím auto tak ho přeci taky hned nedám do servisu aby ho vytunili, uděli nové výbrusy na válci atd. To dělá zlomek lidí, drtivá většina odjede k pumpě a tím jsou jen a jen uživatelé...I já chci BÝT uživatel a ne trávit hodiny nastavováním laděním a vychytáváním chyb.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Svobodný software - pro a proti
6. 02. 2012, 09:20:43
Právě proto, že nejsem žádný velký znalec, jsem vděčný za každý názor někoho, kdo o věci více ví. Upozorňuji, že tento blog nereprezentuje názor redakce.

Pokud mě pamět nešálí, o způsobu šmírování mluvil na jedné přednášce pan Hrabánek - video je možné stáhnout z avc.cvut.cz. Nicméně setkal jsem se s tím i jinde, nevím, co je na tom pravdy a rád bych to věděl.

Dále, povětšinou vždy, když jsem někde pracoval s kompem, jsem měl admin práva a mohl si tam nabušit prakticky všechno, co jsem potřeboval... někdy ani nebylo divu, když ve firmě pracují tři lidi, kdo by měl na to dohlížet?
Dost jsem diskutoval s odpovědným perzonálem o nasazní FOSS, odtud plynou moje poznatky.

Opravdu nejsem nijak zaujatý, spíš si myslím, že to jste Vy. Na univerzitní půdě se již používá zhusta Linux a Windows proto, že Microsoft provádí naprosto nehorázný zátah na státní administrativu, která rozhoduje o tocích peněz.
user avatar Daniel
Odpovědět
Svobodný software - pro a proti
6. 02. 2012, 13:39:17
Rozhodně nechci vyvolávat flame, ale seriózní diskuzi s fakty.
A pokud potřeby firemní sféry a soukromé se diametrálně liší mělo by to být zdůrazněno. Stejně tak se asi zásadně liší nasazení PC ve firmě o 3 PC a nebo 300 PC .
Držme se faktů a nebo alespoň statistik.
A možná by nebylo na škodu si definovat uživatele ať v soukromé a nebo firemné sféře. Obávám se že se to bude dosti lišit.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Svobodný software - pro a proti
6. 02. 2012, 16:03:47
Ano, je to tak, ty potřeby a požadavky se naprosto diametrálně liší. Nejsem žádný znalec implementace FOSS, vždyť jsem to nikde do důsledku nedělal... ale představte si, že mě jedna firma platila, abych si tam minimálně nekolik hodin pohrál třeba s thunderbirdem a zjistil kompatibilitu s outlookem... a ve stejné firmě se začal v jednom oddělení používat jak openoffice.org, tak libre office, protože prostě šéf měl dost nekompatibility excelovských souborů mezi jednotlivými verzemi. To, že excel 2007 není s to otevřít soubor vygenerovaný ve verzi 2003, to je nářez.

Hlavní náplní mé práce v té firmě ovšem bylo školení; ne svobodného softu, ale proprietárního. Tohle byl jen "nadplán" a neskutečně jsem tam lidi tím štval :-))) naštěstí jsem měl dost tolerantního šéfa. Hodně mi dovolil (co se testování týče) a o věci se zajímal. Sám hledal alternativy a jako jednu z cest viděl FOSS.
user avatar volani.webnode.cz
Odpovědět
Svobodný software - pro a proti
6. 02. 2012, 22:03:48
6. u Svobodný software je úplná blbost :)
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Svobodný software - pro a proti
6. 02. 2012, 23:33:22
Chcete se vsadit? :-D
user avatar Sedláček Daniel
Odpovědět
Svobodný software - pro a proti
7. 02. 2012, 12:55:41
Na obranu p. Valacha nutno podotknout, že propagování FOSS se bez jisté míry zaujatosti proti proprietálnímu softu dělat nedá.


Navíc se díky jeho, možná pro někoho zaujatým nebo provokativním, názorům rozpoutává diskuse, která ve výsledku je jen k dobru a která sem podle mého názoru patří.


Je třeba rozlišovat mezi článkem a blogem. Blogy vyjadřují osobní názor autora, ne oficiální stanovisko redakce.


Můžeme s ním nesouhlasit, můžeme proti němu protestovat, ale to je tak všechno co s tím můžeme dělat

;o)
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Svobodný software - pro a proti
7. 02. 2012, 14:06:49
Viděl bych to tak, že nejsem zaujatý vůči nějakému konkrétnímu výrobci softwaru, ale spíše proti uzavírání softu. Pro mě jako uživatele je nepochopitelné, že si nemůžu přizpůsobit soft, který jsem si koipl (jehož kopii jsem si koupil). Nejsem vlastně jeho majitelem, soft mi byl svěřen do péče...

Chápu, že tvůrci nechtějí, aby se jim zkoumal zdroják. Mohlo by se tak přece přijít na ledacos nekalého, co jejich výrobek dělá s počítačem. Řekl bych, že u některých výrobců to je naprosto evidentně ten hlavní důvod, proč program uzavřou.

Kolega grafik je adobák, pracuje na widlích s adobe creative suite. Nicméně je příznivcem svobodného softwaru, dokonce vážně uvažuje, že by scribus použil ke svému podnikání (potřebuje ho ale upravit na základě zdrojáku). Má rozečtený životopis "pana Appla", v němž se dočetl, kdyže vlastně začal tento konflikt. Zatímco Jobs prosazoval myšlenku svobodného softu (už v 60. letech), Bill Gates byl zásadně proti. Knížku jsem ani neměl v ruce, tak nevím, co je na tom pravda, nicméně myšlenka je to zajímavá.
user avatar Marek Turnovec
Odpovědět
Re:Re:Svobodný software - pro a proti
7. 02. 2012, 14:19:54
No mně tedy přijde, že zaujatý jste a nejvíc asi proti Microsoftu. :-)

Však on Microsoft tu a tam také něco vymyslí. A když ne - tak ne všechny inovace jen "krade". On společnosti se zajímavými produkty taky třeba kupuje - a to se snad smí, ne? Tam jsou často velmi spokojeni i původní vlastníci těch malých společností...

Ad přizpůsobení softwaru na úrovni zdrojového kódu - je to sice fajn vlastnost, ale touží po ní naprosté minimum lidí. I ve firemním sektoru, kterým jste se tu tak holedbal. Pracuji i v jedné velké instituci (přes pár tisíc zaměstnanců) a tady naopak preferují řešení od IBM, Microsoftu a podobných firem. A upravovat si tu nějak třeba Microsoft Office? To je asi tak to poslední, po čem tu touží.

Jinak proprietární software vám nikdo nesvěřuje do péče, ale obvykle vám ho propůjčuje k užívání. Pokud to nechápate, doporučuji si přečíst licenci k onomu konkrétnímu softwaru, bývá to tam docela podrobně napsané. :-) Licence přesně vymezuje, co s programem smíte a nesmíte dělat. Pokud v něm je napsané, že ho nesmíte disasemblovat nebo nějak upravovat, tak prostě nesmíte, no. :o)

Pokud s tou licencí nesouhlasíte (což bych se Vám ale vůbec nedivil, já s některými licencemi také často nesouhlasím), tak prostě takový software nebrat a hledat jinde.

Jinak tvrdit, že hlavním důvodem pro uzavření kódu je to, že výrobce tím chce zakrýt nějaké nekalosti, co kód dělá, mi přijde opět trochu paranoidní. Neříkám, že to tak nemůže být, ale domnívám se, že to nebude moc případů. Myslím, že zdaleka nejčastější je to, že si firma myslí, že v tom má nějaké vlastní know-how a to se snaží ochránit. Někdy i "security by obscurity". Pak dost časté také bude to, že kdyby ty zdrojáky viděl někdo jiný, musel by zkonstatovat, jaký je v nich bordel a jak je to prasácky napsané. Prostě se za to tvůrci stydí. Ale to není o tom, že by takový program posílal nějaká data kdo ví kam, to je spíš nedbalost, že se při psaní nedodržují určité standardy a podobně. Ano, může to občas znamenat třeba i bezpečnostní díry, ale myslím, že v drtivé většině případů neúmyslné.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Re:Re:Svobodný software - pro a proti
7. 02. 2012, 15:30:27
Proti tomuto komentáři nemám sebemenších námitek. Souhlasím.
user avatar Marek Turnovec
Odpovědět
Re:Svobodný software - pro a proti
7. 02. 2012, 14:09:17
Ale ani s tou zaujatostí by se to nemělo přehánět. A hlavně kdyby ty argumenty byly nějak podložené...

Ad rozlišování mezi články a blogy - já odkaz na ten článek našel ve své RSS čtecce. Článek je normálně na hlavní stránce openoffice.cz. Že někde nahoře je celkem drobným písmem uvedeno, že jde o kategorii "blog" jsem si nevšiml. Myslím, že to, že názor v článku se nemusí plně shodovat s názorem redakce by mělo v takovém případě být uvedeno důrazněji.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Petr Valach

Petr Valach

Redaktor & editor OpenOffice.cz a LinuxEXPRES.cz. Správce sociálních médií těchto redakcí. Člen nadace The Document Foundation. Ve svém volnu se věnuje popularizaci vědy a fotografování.

 
 
 
woo jaw demo hz