Výběr článků z portálu LinuxEXPRES.cz, 25. května - 5. června

ikona_linux.png Naučte se tvořit matematické výrazy v LaTeXu, nebo se naučte dělat pořádnou statistiku v jazyce R. Rozšiřte si správce souborů v GNOME a v Xfce, ozdobte si svou plochu. Seznamte se se systémem na správu obsahu jménem Alfresco, ovládejte svůj počítač vzdáleně pomocí VNC. Proč jsou softwarové patenty špatné? Co se dělo ve světě Linuxu za poslední dva týdny? Až budete vybírat nový netbook, zbystřete, víme o něčem extra.  

1984? Alebo prečo povedať softvérovým patentom nie

Juraj Šípoš | 05. červen

V tomto príspevku bude vysvetlené, prečo mnohí ľudia chápu legislatívu pre softvérové patenty ako zločin proti slobode a priblížená bude aj prax. Legislatíva pre softvérové patenty už existuje v USA a veľké koncerny ju chcú natlačiť aj do Európy.

Matematický software R: S ním je každá statistika hezčí

Radim Šimánek | 03. červen

R je matematický software specializovaný na statistiku. Jde o open-source implementaci jazyka S, který používají profesionální statistické programy. Pokud vám stačí spočítat si pár čísel, tak se většinou spokojíte s tabulkovým procesorem, jako je Calc nebo Excel. Musíte-li ale zpracovat spoustu dat, tak se budete muset poohlédnout po něčem jiném - a zde se může hodit právě R.

Stodolarový notebook: Windows neuspěly; Linux boduje i jinde

Jiří Eischmann | 03. červen

Windows na OLPC neuspěly, zůstává Linux. Novell táhne nahoru linuxová divize. Podpora ODF v MS Office je opravdu špatná. Španělští socialisté chtějí na notebooky pro studenty OSS. Švýcarský soud zrušil smlouvu s Microsoftem. Bývalý zaměstnanec Microsoftu: Open source vyhraje. Canonical pracuje na podpoře aplikací pro Android.OpenSolaris 2009.6. Linux Mint 7 Gloria.

LaTeX: Vytvoření písemky z matematiky

Martin Šín | 02. červen

Nemáte rádi takové ty klikací programy, ve kterých je těžké napsat matematické symboly a vzorce, programy, ve kterých se musíte více soustředit na vzhled než na obsah? Pojďte to zkusit se mnou jinak, použijeme k tomu nástroj k tomuto účelu stvořený, jmenuje se LaTeX.

Vlastní akce v Thunaru, správci souborů pro Xfce

Miroslav Hrončok | 01. červen

Vlastní akce jsou funkce, které si do Thunaru přidá uživatel sám formou skriptů nebo příkazů. Tyto funkce jsou pak dostupné přes kontextovou nabídku u těch typů souborů, ke kterým uživatel akce přidělí.

Screenlets - to pravé pro vaši obrazovku

Martin Šín | 29. květen

Screenlety jsou virtuálními reprezentacemi věcí, které běžně nacházíte na svém stole - různých papírků, hodin, kalendářů, pravítek, atp. Kromě toho samozřejmě přibývají programy pro zjištění informací o počítači, usnadnění jeho ovládání a zjednodušení práce se systémem. Jinými slovy, máte-li nepořádek na stole, díky screenletům ho budete mít brzo i na ploše.

Rozšíření a skripty pro Nautilus

Jiří Eischmann | 28. květen

Správce souborů Nautilus je bez nadsázky srdcem prostředí GNOME, bez něj by uživatelé neměli ani ikony na ploše. Nautilus už se vyvíjí řadu let a ač se jeho vývojáři řídí filozofií jednoduchosti, která je vlastní celému GNOME, jedná se o propracovaného správce souborů. Mnoho uživatelů však ani netuší, že ho lze rozšířit o další funkce, jejichž počet je prakticky omezen jen nápaditostí a schopnostmi uživatele.

Alfresco CMS

Lukáš Zapletal | 27. květen

V tomto článku se budu věnovat instalaci, nastavení a vlastnostem Content Management Systemu Alfresco. Systém pro správu obsahu (content management system) je software zajišťující správu dokumentů, nejčastěji webového obsahu. V dnešní době se jako CMS zpravidla chápou webové aplikace, někdy s případným doplňkovým programovým vybavením u klienta. Pro  CMS se někdy používají i oborově podobné termíny redakční či publikační systém.

VNC - grafická kontrola vzdialeného počítača

Juraj Šípoš | 26. květen

Ovládanie vecí na diaľku je snaha, ktorú ľudstvo pozná už oddávna. V niektorých starovekých ruinách sa našli architektonické pokusy využiť prúd tečúcej vody potom, ako niekto otvoril tajný uzáver, ale príkladov je viac a nielen v rozprávkach, v odkaze ktorých si mnohí pamätajú magické slová „Sezam, otvor sa!“

Touch Book: Váš nový linuxový notebook, netbook, PDA nebo přehrávač

Svatopluk Vít | 25. květen

Systematickým pročesáváním internetu jsem se dostal k zajímavým stránkám. Pokud jste také ve fázi vyhledávání svého prvního netbooku, zbystřete. Už brzy se na trhu objeví zajímavé zařízení, které nabídne neotřelou funkčnost a dobrou alternativu všem PDA, notebookům či čtečkám elektronických knih.

(Jako ve škole) Průměr: 1.00 | Hodnotilo: 1
 

Komentáře

user avatar PetrV
Odpovědět
Výběr článků z portálu LinuxEXPRES.cz, 25. května - 5. června
8. 06. 2009, 01:27:49
Nevím, čím se liší redaktor, ale obdivuju, že na tohle má čas... skutečně záslužné dílo. Díky.
user avatar redakce OpenOffice.cz
Odpovědět
Re:Výběr článků z portálu LinuxEXPRES.cz, 25. května - 5. června
8. 06. 2009, 09:27:09
Nerozumím, co myslíte - mohl byste to prosím trochu rozvinout? Je to k ničemu, myslíte to ironicky? Nebo je takový přehled praktický? Neděláme to ručně, 98% dělá redakční systém ;-) Je to velmi podobné mailu, který se rozesílá v neděli. Tímhle ale chceme oslovit další (potenciální) čtenáře.
user avatar PetrV
Odpovědět
Re:Re:Výběr článků z portálu LinuxEXPRES.cz, 25. května - 5. června
8. 06. 2009, 11:32:49
Ne ne ne!!! Jakživ by mě nenapadlo ironizovat něčí, nadto užitečnou práci, prosím!!!!
98 % práce dělá redakční systém... no tak jasně, rozumím, ale někdo do něj ty články nasypat musí, ne?
Ale buďte bez obav, rozumím tomu jak koza petrželi :-), ale i tak, oceňuju, chválím. Nemyslím samozřejmě jen za tenhle článke :-D.
user avatar redakce OpenOffice.cz
Odpovědět
Re:Re:Re:Výběr článků z portálu LinuxEXPRES.cz, 25. května - 5. června
8. 06. 2009, 22:47:41
Chodí vám nedělní mail? (Dá se zapnout/vypnout v profilu.) Tak je to velmi podobné, práce je tam naštěstí málo. ;-)

Ironizace - je to bohužel častý způsob "komunikace", radši se zeptám...

Jinak redaktorem je Miroslav Hrončok, stejně jako na LinuxEXPRESu, a já, Vlastimil Ott. Zde uvedený uživatel "redakce" označuje články, které nemají jasného autora, nebo jsou tvořeny částečně určitou automatikou - např. rubrika Používají OpenOffice.org - tam jen sbíráme data a komunikujeme s respondenty.
user avatar redakce OpenOffice.cz
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Výběr článků z portálu LinuxEXPRES.cz, 25. května - 5. června
8. 06. 2009, 22:49:43
No jo... tohle jsou články z LE... popletl jsem to trochu. Stejný souhrn vydáváme stejným způsobem na LE - k Openoffice.org.

Nedělní mail chodí jak z portálu LinuxEXPRES, tak odsud.
user avatar PetrV
Odpovědět
Výběr článků z portálu LinuxEXPRES.cz, 25. května - 5. června
9. 06. 2009, 02:45:42
Díky, mně chodí od Vás jenom info o novém čísle linuxexpresu. Ale tak já tu jsem dost často, tak to ani není zapotřebí. Stejně absolutně nestíhám všechno číst.
I tak dík.
user avatar redakce OpenOffice.cz
Odpovědět
Re:Výběr článků z portálu LinuxEXPRES.cz, 25. května - 5. června
9. 06. 2009, 11:04:45
O novém čísle....? I vy si stále ještě myslíte, že LE vychází na papíře? To byste mě překvapil.

Každou neděli se posílá souhrn článků za uplynulý týden.
user avatar PetrV
Odpovědět
Re:Re:Výběr článků z portálu LinuxEXPRES.cz, 25. května - 5. června
9. 06. 2009, 11:23:08
Ježíš :-D Samozřejmě jsem si nemyslel, že LE vychází papírově, toto! :-)Za to se omlouvám.
user avatar redakce OpenOffice.cz
Odpovědět
Re:Re:Re:Výběr článků z portálu LinuxEXPRES.cz, 25. května - 5. června
9. 06. 2009, 22:19:08
:-D

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
 
 
woo jaw demo hz