Přednáška: OpenOffice.org pro žáky, studenty a učitele

impress.png Přednáška prezentovaná na konferenci Počítač ve škole, která se konala 7.-9. dubna 2009 na Gymnáziu Vincence Makovského v Novém Městě na Moravě.  

Krátkou přednáškou jsem se snažil představit OpenOffice.org 3 přítomným učitelům a motivovat je k používání tohoto všestranného kancelářského balíku. Soubor s prezentací je k dispozici ke stažení, je možné jej upravovat s uvedením jména autora. Doufám, že pomůže i jinde.

 

Počítač ve škole 2009 - Nové Město na MoravěPočítač ve škole 2009 - Nové Město na Moravě

(Jako ve škole) Průměr: 1.57 | Hodnotilo: 7
 

Komentáře

user avatar PetrV
Odpovědět
Přednáška: OpenOffice.org pro žáky, studenty a učitele
10. 04. 2009, 19:45:12
Velmi hezké a díky za to. Mimochodem, já bych "nutnost" instalovat doplňky za něco špatného neviděl. Uživatelský adresář OOo má u mě (nejen) kvůli rozšířením velikost 165 mega. Mám ale jen ta rozšířená, která potřebuju. Jsem rád, že si můžu vybrat, co chci. A není možné udělat instalačku, v níž by byla všechna rozšíření, to by musela mít velikost snad přes půl giga či ještě víc.
user avatar šéfredaktor OpenOffice.cz
Odpovědět
Re:Přednáška: OpenOffice.org pro žáky, studenty a učitele
10. 04. 2009, 23:13:40
Mluvil jsem s mnoha lidmi a i na základě dřívějších zkušeností si myslím, že to problém je. Ti, kdo znají, si umějí poradit, ale získávat "nováčky" je velmi obtížné zejména kvůli těmto [z jejich pohledu] překážkám, které jsou pro ně překonatelné zhruba jako Alpy.

Jsem rád, že jsem tam byl, aspoň jsem - co se používání OOo týče - [zpátky] v realitě. :-/ Nemyslím tím nic ironického, ale postřehy, které jsem slyšel, mě do té doby vůbec nenapadly, ale pro mnoho lidí jsou zásadním blokem.
user avatar Zvedavec
Odpovědět
Re:Re:Přednáška: OpenOffice.org pro žáky, studenty a učitele
11. 04. 2009, 08:27:51
Mohl byste nektere z tech postrehu uvest? My ve skole OO pouzivame a muzu rict, ze to neni tak jak pisi nadseni soukromi uzivatele a taky uz jsem nekolikrat popisoval nektere z potizi.

Co se tyka instalace doplnku (ad PetrV) - on to opravdu muze byt problem, pokud se pohybujete v sitovem prostredi desitek ci stovek pocitacu a stovek uzivatelu. Pak se naproto vsedni veci, nad kterymi jako "home" nebo single user nepremyslite mohou (obecne) stat nocni murou. Pak jako spravce site neposuzujete programy podle meritek uzitecnosti/nebo i ceny (do jiste miry), ale podle toho, kolik s tim bude prace pri instalaci v siti.

Staram se o skolu kde cela skola skola jede na MS Office (tam neucim, jenom spravcuju). Skrz upraveny soubor odpovedi nainstaluju MS OFFice (ted verzi 2003) a dokud PC neklekne, dal na to nesaham.
Na skole, kde ucim, pouzivame OO, je fakt, ze to neinstaluju a pouzivam jiny zpusob distribuce, ale potize jsou daleko vetsi.
user avatar PetrV
Odpovědět
Re:Re:Re:Přednáška: OpenOffice.org pro žáky, studenty a učitele
11. 04. 2009, 22:00:09
Protože se mě tento problém velmi intenzívně týká a budu jej co nevidět též řešit (tzn. nasazení OOo do školy), zajímá mě: v čem je problém? Vytvořím jeden uživatelský adresář, který pak nacpu do všech kompů, ne? Je to jen o kopírování, nic víc.
Promiňte, možná jsem opravdu blbý, ale pořád mi nedochází, proč bych měl daná rozšíření instalovat na desítky strojů, navíc když přizpůsobení oo nespočívá jen v instalaci rozšíření.
A ještě úplně mimo pro pana redaktora: Nesmírně se omlouvám za svou dosavadní flinkárnu a neodevzdání toho, co jsem slíbil. Řešil jsem živobytí. Ale chci se tomu již nyní věnovat. Jde minimálně o jeden článek a update taháků.
user avatar Zvedavec
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Přednáška: OpenOffice.org pro žáky, studenty a učitele
12. 04. 2009, 01:16:51
1. Jasne a proc ja mam resit kopirovani nejakych uzivatelskych adresaru? Musim to delat u MSO? Nemusim.

2. Nacpanim jednoho adreare si nepomuzete, uzivatele
maji sve ucty (IMHO je to normalni, pravda na rade skol se to bere jako "vec z vesmiru" a neresi se vlastni ucty). Takze cpat musite bud do uctu uzivatelu nebo na sdilene misto, z cehoz budou plynout potize - overeno. OO na to neni aspon na Win OS pripraveno a zacne cas od casu obstastnovat uzivatele ruznymi dotazy, zda si opravdu preje pracovat s dokumentem, ze neksdo jiny pracuje s necim jinym, neuzavre po sobe proces pri odhlaseni uzivatele ci nedokoncene registraci, takze dotycny ma problem se odhlasit a tak dale.

3. Nemusim instalovat vsechna rozsireni, ale treba jen jedno dve, minimalne se musim "drbat" s kontrolou gramatiky. PROC JA? Musim u MSoffice? Nemusim.

Problemu je obecne vice, ale jak sam pisete, chcete se do toho pustit, takze na ne postupne dojdete...

Mozna to vyresite lepe nez ja, netvrdim, ze jsem znalec na OO, pouzivame je cca 4 roky. Nicmene, mam na starosti daleko vice problemu nez resit OO. Z pohledu spravce site jsou financne vyhodnejsi MS Office - temer bez problemu.

Mic je jednoznacne na strane vyvojaru OO, ne na strane spravcu. Bud maji zajem na prosazeni do podnikovych siti a pak daji k dispozici instalace jednoduse konfigurovatelne vcetne registrace uzivatelu, vcetne aktualizaci nebo ne. Ja nejsem nadsenec pracujici zdarma, mam rodinu a chci svuj zivot venovat necemu jinemu, nez resit instalaci baliku za nekoho jineho (coz castecne stejne delam).
user avatar PetrV
Odpovědět
Re
12. 04. 2009, 02:02:53
Musíte se smířit s tím, že příšerná práce s ukládáním, přemísťováním atd. kofigurací je u opensoftu běžná věc. Typický příklad: Gimp. To není program pro běžné uživatele, ale milovníky, kteří nemají na práci nic jiného, než se babrat tím, který soubor uchovává konfiguraci pracovní plochy, který klávesové zkratky atd.
Nejlepší v tomhle směru, co jsme jakživ viděl, je CorelDraw. Zkuste si tam uložit pracovní plochu nebo naimportovat, to je naprostá lahoda... můžete mít vícero konfiguračních souborů a finální konfiguraci udělat z vícero. Z tam toho vezmete polohu oken, z tam toho zkratky, z tam toho panel nástrojů a tak dále.
OpenOffice, Gimp, Inkscape, Scribus, ...?

Bez komentáře, nechci si kazit večer.
user avatar Zvedavec
Odpovědět
Re:Re
12. 04. 2009, 08:42:17
"Musíte se smířit s tím, že příšerná práce s ukládáním, přemísťováním atd. kofigurací je u opensoftu běžná věc. "

To bohuzel neplanuju a myslim, ze to planuje malokdo. Normalni clovek chodi do prace, aby vydelal penize. Malokdo chodi pracovat zcela zdarma (pominu volnocasove aktivity, kde i ja delam zdarma). Z tohoto duvodu maji pravdu IMHO lide, kteri se opensource v podnikove sfere divaji kriticky a oznacuji takove nasazeni (treba co se tyka samotneho OS) jako kontraproduktivni.
user avatar Petr
Odpovědět
Re:Re:Re
14. 04. 2009, 08:59:04
Konfigurace neni dokonala, ale nastavit OpenOffice.org na 1000PC vcetne instalace doplnku, je otazka 1-5 radku v logon skriptu (podle toho co s tim delam).

Myslim ze neni potreba pracovat zdarma ale naucit se pouzivat skriptovani ve windows a active directory. V linuxu to mate jeste snadnejsi.
user avatar zvedavec
Odpovědět
Re:Re:Re:Re
14. 04. 2009, 09:24:07
Myslim, ze se skriptovanim se dle potreby domluvim a AD pochopitelne vyuzivam vcelku jak to jde co nejvice.
Znovu opakuju, ze to neni o tom, ze na to zrovna JA jako osoba neprijdu, ale proc mam ja jako osoba obecne takovou kravinu, jako je kontrola pravopisu resit zvlast nejakym skriptem?
user avatar Jmeno
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Re
21. 04. 2009, 12:49:25
Protoze se jedna o modularni system a vy potrebujete pridat modul.
user avatar zvedavec
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Re:Re
21. 04. 2009, 20:45:02
nerozumim, nepatri to jinam?
user avatar šéfredaktor OpenOffice.cz
Odpovědět
Re:Re:Re:Přednáška: OpenOffice.org pro žáky, studenty a učitele
12. 04. 2009, 11:09:35
Nešlo ani tak o technické věci jako spíše metodickou podporu pro OOo, tj. kompletní "kuchařku" pro učitele. Ačkoliv mě překvapily rozdíly mezi přítomnými (zaběhaní praktici vs. neinformovaní laici), myslím, že portál je na dobré cestě a ten obsah tady najdou - přemlouval jsem spoustu z nich ke spolupráci, protože momentálně moc učitelů po ruce nemám. (Ale minimálně jednoho ano - těšte se na velmi zajímavý seriál pro školní použití.)

Dále pak mě oslovil jeden kolega s dotazem ohledně importu kreseb z Corelu, kde jsme se ovšem neshodli na pohledu a asi jsem ho spíš odradil tvrzením, že mi stávající řešení přijde logické. Možná ode mě čekal řešení nebo slib, že mám možnost to změnit... nemám (resp. mám stejnou jako on).

Vadí mu (mluvil za více uživatelů), že se vektorová kresba vkládá do Writeru jako bitmapa a poté ji nejde z Writeru upravovat. Funguje to pouze po operaci Vložit jinak..., kdy je vložen OLE objekt. Tato funkce zas ale nemá klávesovou zkratku* a její předefinování je problém, protože by se nejlépe hodilo Ctrl-v - o to ale zase nechtějí přijít v případě běžného Vložit. Takže by rádi, kdyby OOo vkládal objekty CorelDraw vždy jako OLE objekt.

Oponoval jsem, že mi stávající řešení přijde logické, protože takových vkládaných objektů je obrovské množství (=obrovské množství programů) a optimalizace pro jeden program je nesmysl, potažmo když se to týká převážně platformy Windows. No, zřejmě jsem ho nepotěšil....

* Verze 3.0.1 klávesovou zkratku má, Ctrl-Shift-v.
user avatar zvedavec
Odpovědět
Priklad z fora
14. 04. 2009, 09:43:47
Je videt, ze instalace a sni spojene problemy netrapi jen me a ne vse se da vyresit, jak pisete par radky v logon scriptu v GPO:
http://forum.openoffice.cz/viewtopic.php?id=84
user avatar zvedavec
Odpovědět
Re:Priklad z fora
14. 04. 2009, 09:46:36
Pardon, melo to byt jako pokracovani vlakna vyse.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
 
 
woo jaw demo hz