WinStrom 10: Účetnictví i pro Linux

komercni.png Jedním z častých argumentů proti nasazení Linuxu ve firemním prostředí je, že pro něj neexistuje kvalitní účetnictví, případně dnes existují jen čistě linuxová řešení. Málokterá firma si ovšem může dovolit provozovat na svých počítačích jen Linux. Proto společnost WinStrom představila novou generaci ekonomického systému WinStrom 10. Ten nabízí klientskou i serverovou podporu systémů Windows, Linux a Mac OS X.  

WinStrom logo

Podporované jsou linuxové distribuce s DEB a RPM balíčky - konkrétně Ubuntu, Debian, Mandriva, OpenSUSE a Fedora.

Co WinStrom nabízí

Historie systémů WinStrom sahá až do roku 1991, kdy byla vydána na trh první verze produktu. WinStrom 10 je novou generací tohoto ekonomického systému stavící na dlouholeté zkušenosti a tradici společnosti a spojuje jí s moderními technologiemi, které umožňují multiplatformní vývoj.

Nabídka programuNabídka programu

V produktu WinStrom 10 můžete spravovat daňovou evidenci, podvojné účetnictví podnikatelů (s.r.o., ...) a účetnictví příspěvkových organizací. Ze slovenské legislativy podporuje podvojné účetnictví podnikatelů. WinStrom nabízí následující moduly:

  • Fakturace
  • Sklady (metoda průměrných cen a metoda FIFO)
  • Ceník
  • Adresář
  • Majetek a leasing
  • Banka a pokladna
  • Elektronické bankovnictví (homebanking)
  • Mzdy
  • Výrobní čísla, šarže a expirace (trvanlivost)
  • Objednávky/poptávky/nabídky
  • Zakázky a střediska
  • a mnoho dalšího ...

Vysoká provázanost dokladů

Architekti systému důsledně dbali na provázanost jednotlivých typů dokladů, aby nebylo nutné vypisovat stejná data do účetnictví vícekrát. Velmi dobrým příkladem tohoto přístupu je automatické generování příjemky na sklad z faktury, včetně evidence sériových čísel.

Dalším vhodným příkladem může být zadání poptávky na vaše zboží. Na jejím základě v systému vytvoříte nabídku a po akceptaci zákazníkem jedním kliknutím automaticky vygenerujete objednávku. Při realizaci objednávky systém zkontroluje dostupné množství na skladě a umožní objednávku u vašeho dodavatele e-mailem v případě nedostatku. Všechny takto vytvořené dokumenty jsou provázané a systém umí zobrazit všechny související doklady.

Elektronická faktura

Dnes se čím dál více používá elektronická fakturace. Obvykle se posílá doklad ve formátu PDF. Tento formát včetně podpory elektronického podpisu WinStrom samozřejmě podporuje. Navíc se společnost WinStrom připojila k podpoře standardního formátu e-faktury ISDOC, jenž je naprostou novinkou na českém trhu, a jehož podporu do konce roku 2009 přislíbila většina výrobců ekonomických systémů, velkých společností (ČEZ, ...) a stát. Tento formát umožní snadnou výměnu elektronické faktury e-mailem nebo přes datové schránky. WinStrom je jedním z prvních, kteří tento formát reálně podporují.

A jak to přesně funguje? WinStrom fakturu posílá jak ve formátu ISDOC, tak i ve formátu PDF. Příjemce tedy fakturu otevře i v případě, že nový formát ještě nepodporuje.

Podpora jazyků

Silnou stránkou WinStromu je široká podpora jazyků. Aplikace umí komunikovat česky, slovensky a anglicky (připravujeme i němčinu). Můžete vést vícejazyčný ceník - každé zboží může mít několik názvů či popisů a můžete také tisknout cizojazyčné faktury.

Ukázka faktury ve formátu PDF: v češtině, v angličtině a také náhled před tiskem (obrázek).

Náhled faktury před tiskemNáhled faktury před tiskem

Vzdálený přístup

Ekonomický systém WinStrom nabízí vzdálený přístup k datům. To znamená, že své účetnictví můžete mít umístěno na serveru a prostřednictvím aplikace WinStrom jej můžete používat stejně, jako by bylo umístěno přímo na vašem počítači. Výhody tohoto řešení určitě ocení všichni, jimž účetnictví spravuje externí účetní nebo takové společnosti, které potřebují integrovaný ekonomický systém pro více poboček.

Přihlášení do programuPřihlášení do programu

WinStrom nepotřebuje pro vzdálený přístup terminálové řešení Microsoft Windows (protokol RDP), protože má přímou podporu architektury klient/server a je optimalizovaný pro pomalejší linky (např. komprese přenosu, šifrování, ...). Získáte tak výrazně levnější a jednodušší řešení vzdáleného přístupu, které je zároveň bezpečné. Tento přístup je obzvláště vhodný, chcete-li ekonomický systém provozovat přes internet. Budete tak moci vytisknout fakturu přímo u zákazníka nebo vytvářet faktury z domova.

Aby vše bylo ještě jednodušší, nabízí výrobce i možnost hostingu na vlastních serverech na páteřní lince internetu.

Plány do budoucna

WinStrom se stále intenzivně rozvíjí a je plánováno mnoho dalších zajímavých funkcí. Chystáme podporu napojení na internetové obchody a chceme se zaměřit především na ty s otevřeným zdrojovým kódem. Chtěli bychom WinStrom ještě více otevřít systémům třetích stran. Proto připravujeme podporu XML importů a exportů dat a také strojové/programátorské rozhraní založené na REST API, které umožní snadné online napojení.

Závěr

WinStrom 10 je moderní ekonomický systém, který to s podporou Linuxu myslí opravdu vážně. WinStrom 10 je navíc nabízen i v bezplatné variantě Start, která umožňuje evidovat až 100 dokladů v každé evidenci. WinStrom tak můžete bezplatně používat třeba i jen pro tvorbu faktur, které později předáváte své účetní.

Vydaná fakturaVydaná faktura

Na závěr lze dodat, že předchozí generace systémů WinStrom si získaly v České republice několik tisíc spokojených uživatelů. Nová generace staví na těchto zkušenostech, dlouhé tradici a vše posouvá opět o kousek dále. Navíc toto vše přináší i do světa Linuxu.

(Jako ve škole) Průměr: 1.29 | Hodnotilo: 7
 

Komentáře

user avatar šarik
Odpovědět
WinStrom 10: Účetnictví i pro Linux
6. 06. 2009, 20:04:53
Víc takových firem a vzroste ohrožení jedné nejmenované firmy dodávající jistý nejmenovaný operační systém.
user avatar jméno uživatele
Odpovědět
WinStrom 10: Účetnictví i pro Linux
14. 06. 2009, 23:56:42
Platit ročně za aktualizace účetního software cca 35% jeho pořizovací ceny, to je hodně drsné. Naštěstí mají uživatelé nejmenovaného operačního systému od nejmenované americké firmy na výběr z mnoha desítek ekonomických systémů, takže si mohou vybírat. Narozdíl od uživatelů Linuxu, kteří mají na výběr mezi WinStrom 10 a WinStrom 10. Nezbývá než doufat, že se konkurence objeví i na Linuxu.
user avatar Marek Turnovec
Odpovědět
WinStrom 10: Účetnictví i pro Linux
19. 07. 2009, 23:19:10
Přesně tak, taky mi to přijde docela dost drahé. Hodilo by se mi něco na daňovou evidenci pod Linuxem, vloni na podzim slibovali daňovou evidenci do WinStrom doplnit, doplnili, ale jelikož za to chtějí tolik, kolik za to chtějí, tak si asi dál vystačím s Gnumericem, případně si zase něco spáchám sám...
user avatar svoboda
Odpovědět
WinStrom 10: Účetnictví i pro Linux
20. 03. 2010, 21:00:47
Jo, tak ja to mam poreseno na www.oldoz-priznani.cz
user avatar Tomas
Odpovědět
WinStrom 10: Účetnictví i pro Linux
29. 02. 2012, 17:51:03
co takhle místo pláče si jednoduché účetnictví prostě napsat pro open office

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
 
 
woo jaw demo hz