Jak na vytvoření plakátu s obrázky a sloupci

writer.png V mnoha dřívějších článcích jsme se více či méně věnovali různým nastavením stránky, a to z mnoha pohledů. Tento článek přináší poměrně rozsáhlé shrnutí toho všeho tentokrát na letáku nebo chcete-li plakátu. Navíc bude pozornost věnována použití sloupců a celkové grafické úpravě na příkladě. Článek je tak vhodný skutečně pro všechny uživatele aplikace Writer, kteří si prostě nevystačí jen s prostým textem.  

Velikost a okraje

Jak již bylo řečeno, veškeré funkce a možnosti budou prakticky vysvětleny na příkladě od úplného začátku. První věcí, kterou je třeba nastavit, je velikost stránky. Dejme tomu, že chceme plakát formátu A3. Jděte na Formát | Stránka... a dále do záložky Stránka. Tam vyberte z nabídky Formát A3. Šířka a výška se automaticky změní. Dále je dobré si rozmyslet orientaci, sám jsem zvolil Na šířku. U jednoduchého plakátu můžete nastavení po pravé straně opominout. Zbývá tak snad jen nastavit okraje. Sám jsem si pro svůj A3 plakát zvolil 0 cm okraje, a to z důvodu, ke kterému se dostaneme níže. Můžete číslo buď přepsat, nebo šipkami nahoru a dolů měnit bez přepisování.

Stránka (nastavení velikosti stránky a okrajů)Stránka (nastavení velikosti stránky a okrajů)

Pozadí a práce s ním

V záložce Pozadí máte v podstatě dvě možnosti, co zvolit. A to buď Barvu, nebo Obrázek. V prvním případě si vybíráte v podstatě ze standardní OpenOffice.org barevné palety. Pokud byste měli nastavené okraje, pak by černá byla jen uprostřed jako na snímku Nedomyšlené okraje. Pro ukázku jsem zvolil barvu Černou. Druhou jmenovanou možností je použití Obrázku, který se v záložce Pozadí vybírá úplně nahoře. Bohužel se na obrázek vztahují stejné možnosti jako na barvu a tak je jej vhodné používat jen v několika případech tímto způsobem (tedy takto vložený obrázek nelze přímo editovat). Pokud máte nulové okraje, a pokud jej máte již připravený (jeho velikost, grafickou úpravu apod.).

Nedomyšlené okraje (Barva na pozadí)Nedomyšlené okraje (Barva na pozadí)

Nastavení pozadí stránkyNastavení pozadí stránky

Další možností, jak vložit a nastavit pozadí, je běžné vložení obrázku přes Vložit | Obrázek | Ze souboru... To samo o sobě přináší celou řadu výhod. Lze běžným způsobem (tedy tahem) měnit velikost obrázku a poměr jeho stran, přičemž nejste omezeni nastavenými okraji. Lze také použít filtr (kouzelná hůlka v panelu nástrojů Obrázek). Pokud jedete podle příkladu, klikněte na ikonku Barevně a nastavte Jas na 10 %, Kontrast na – 70 % a Gammu na 2,00 – nebo jinak dle barevnosti vašeho obrázku. Prostě těch možností je celá řada a záleží jen na vás, které využijete. Pokud však chcete použít obrázek jako pozadí, je třeba nastavit jeho pozici vůči ostatním prvkům na stránce. Klikněte tedy na obrázek pravým tlačítkem a hned v první možnosti Uspořádat vyberte Odsunout do Pozadí a dále nastavte Obtékání textu, a to Na Pozadí. Pokud chcete předejít možným problémům s označováním textu, můžete udělat pozadí až na úplný konec, to je na vás.

Vložený obrázek před úpravou pro použití jako pozadíVložený obrázek před úpravou pro použití jako pozadí

Vložený obrázek roztažený do krajů, odsunutý do pozadí a nastavenou barvouVložený obrázek roztažený do krajů, odsunutý do pozadí a nastavenou barvou

Proč nahradit záhlaví a zápatí rámečky

V případě tvorby plakátu větších rozměrů není od věci vyvarovat se záložkám Záhlaví a Zápatí ve Formát | Stránka (to stejné platí i pro zápatí a záhlaví vložené přes Vložit). Předejdete tak dalším problémům s velikostí a zarovnání například nadpisu, který chcete mít nahoře uprostřed. Jednoduše řečeno je záhlaví a zápatí optimalizované pro stránky A4. Z tohoto důvodu mohu jen doporučit použití rámců, které najdete v nabídce Vložit | Rámec... při označení již vytvořeného textu. Vysvětlím později u tvorby nadpisů a práv.

Vložení a použití sloupců, formátování textu

Na celou řadu dokumentů, a plakáty nejsou výjimkou, je vhodné využít sloupce. Jděte proto v hlavním menu do Formát | Sloupce... a otevře se dialogové okno. Počet Sloupců zvyšte například na čtyři, nebo dle uvážení. Můžete pochopitelně rozhodnout i jinak. Vzdálenost nastavte alespoň na 0,50 cm. Zaškrtnutí volby Automatická šířka můžete nechat. Na závěr ještě není od věci nastavit Oddělovací čáru jednotlivých sloupců, v příkladu jsem zvolil tloušťku 2,5 pt. Aby vše dobře fungovalo, musí být u obrázku na pozadí nastaveno Obtékání Na Pozadí.

Okno Sloupce s nastavenímOkno Sloupce s nastavením

Do sloupců se již může psát. Avšak ne každé písmo a jeho barva je dobře viditelná. Z tohoto důvodu je potřeba text patřičně naformátovat, více informací v samostatném článku Základy: Formátování textu ve Writeru. V příkladu je použito písmo FreeSerif, použít můžete samozřejmě i jiná dle vlastního uvážení nebo podle příkladu, který je ke stažení níže. Samozřejmě přes Formát | Stránka | Ohraničení lze nastavit i to, v příkladě však není použito.

Vložený a naformátovaný textVložený a naformátovaný text

Použití rámců

Z již vysvětlených příčin je použití rámců u plakátů a jiných velkých tiskovin velmi žádoucí. V podstatě stačí jen myší označit vytvořený text a jít na Vložit | Rámec..., čímž se otevře okno Rámec. Bez jakéhokoliv nastavování (není potřeba) klikněte na OK, vytvoří se rámec s vybraným textem. Do něj můžete dále psát, formátovat text a měnit jeho velikost a pozici. Dalo by se říci, že Rámec je jakási stránka uvnitř stránky a její nastavení se na něm neprojevují.

Nastavení RámceNastavení Rámce

Vytvořený a naformátovaný rámecVytvořený a naformátovaný rámec

U rámce je také důležité nastavit jeho zarovnání, ukotvení a obtékání textu. To je však v podstatě stejné jako u obrázků, na které přijde řeč až na konec. Možné problémy s pozicí, případně s obtékáním lze také řešit v tomto případě účinnou a všem dobře známou metodou pokus-omyl.

Vložení a nastavení obrázků

Na závěr je třeba ještě umístit obrázky buď překopírováním, nebo přes Vložit | Obrázek | Ze souboru... V první řadě je třeba u něj změnit jeho velikost, což lze s ohledem na zachování poměru stran udělat dvojím způsobem. První je označení obrázku a tažením za jeden ze zelených bodů, přičemž je třeba držet levou klávesu Shift. Tato možnost je velice intuitivní vzhledem k vzhledu vytvářeného dokumentu. Druhou možností je kliknutí pravým tlačítkem myši na obrázek a vybrání možnosti Obrázek... V záložce Typ lze měnit velikost, přičemž je dobré zaškrtnout možnost Zachovat poměr.

Změna velikosti obrázkuZměna velikosti obrázku

Dále je třeba nastavit vhodné obtékání textu. Klikněte na obrázek pravým tlačítkem myši a z nabídky vyberte v Obtékání textu možnost Obtékání stránky (pokud máte problém, zkuste změnit typ ukotvení rovněž pod pravým tlačítkem myši, například Ukotvit | Ke stránce). V případě potřeby nastavení vzdálenosti textu od obrázku jděte ve stejné nabídce na možnost Obrázek... a v záložce Obtékání textu nastavte vlevo dole Vzdálenost. V příkladu je použita vzdálenost 0,5 cm.

Nastavení obtékání obrázkuNastavení obtékání obrázku

Výsledek – hotový plakátVýsledek – hotový plakát

Samozřejmě možností k nastavení je celá řada, cílem dnešního článku bylo představit na příkladě alespoň některé a ukázat další využití aplikace Writer. Pokud máte jakýkoliv dotaz, ozvěte se v diskuzi. Třeba bude právě váš příspěvek námětem pro některý z příštích článků.

(Jako ve škole) Průměr: 1.08 | Hodnotilo: 13
 

Komentáře

user avatar Hans
Odpovědět
Jak na vytvoření plakátu s obrázky a sloupci
6. 10. 2010, 18:33:02
A není lepší na tuhle práci použít nástroj, který je k tomu určen? Třeba takový Scribus? Takhle je z toho jen patlanina...
user avatar Hans
Odpovědět
Re:Jak na vytvoření plakátu s obrázky a sloupci
6. 10. 2010, 18:34:41
Samozřejmě chápu, že Vám šlo o tom, ukázat, že to jde i ve Writeru, ale na typografii zkrátka není určený...
user avatar zvedavec
Odpovědět
Re:Re:Jak na vytvoření plakátu s obrázky a sloupci
6. 10. 2010, 19:22:06
A ta typografie je co? ... :-)
user avatar PetrV
Odpovědět
Re:Re:Jak na vytvoření plakátu s obrázky a sloupci
7. 10. 2010, 18:47:54
Pane kolego, myslel jste předpokládám sazbu, ne typografii. Na typografii jsou užitečné nástroje, které vyrábí třeba pan Pastierik.
user avatar Michal Polák (autor)
Odpovědět
Jak na vytvoření plakátu s obrázky a sloupci
12. 10. 2010, 17:07:49
Ano, šlo o to ukázat, že to ve Writeru v případě potřeby jde. Sám jsem v něm dělal například poster velký na mezinárodní astronautický kongres, v podstatě bez problému a není poznat v čem to je. Například Word z Office dokonce ani neumožňuje vytvářet ve velkých formátech. Writer ano, ale má to své háčky...

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
 
 
woo jaw demo hz