Jak omezit výběr hodnot v buňce

calc.png V tabulkovém kalkulátoru Calc často potřebujeme vybírat přesně jednu volbu ze seznamu dříve definovaných hodnot. Nepřejeme si, aby uživatel zadal jiné údaje, než mu nabídneme. Jak takový seznam připravit?  

V tabulkovém kalkulátoru Calc často potřebujeme vybírat přesně jednu volbu ze seznamu dříve definovaných hodnot. Nepřejeme si, aby uživatel zadal jiné údaje, než mu nabídneme. Jak takový seznam připravit?

Situaci si ukážeme na jednoduchém seznamu. Mějme sloupec Příjmení, Jméno a Pohlaví, jak je vidět na obrázku. Jméno a příjmení se zadává volně, pohlaví se pak musí rovnat hodnotě "muž", nebo "žena" - jiná není možná.

0

Vytvoření seznamu hodnot

Seznam předdefinovaných hodnot se nastaví pomocí nabídky Data | Kontrola vstupních dat. Okno pro jeho definici obsahuje tři karty, na nichž lze nastavit nejen hodnoty, ale také další údaje a chování programu. Na kartě Kritérium lze vybrat z několika typů vstupních dat, zaměřme se na typ Seznam.

1

K tomuto typu se vztahují podvolby, jejichž význam je jasný:

  • Povolit prázdné buňky: kromě definovaných hodnot může být buňka také prázdná.
  • Zobrazit seznam pro výběr: po klepnutí na buňku se zobrazí nabídka s hodnotami, ze kterých uživatel vybírá.
  • Pokud je vybrána předchozí volba, pak Seřadit záznamy vzestupně ulehčuje orientaci při vyplňování.

2

Do pole Položky napište na každý řádek jednu hodnotu, které budou považovány za platné, tedy muž a žena.

Nápověda pro vkládání údajů

Karta Nápověda při vstupu slouží uživateli jako informace o tom, jaké údaje má zadat. Je vhodné zde specifikovat, co se od něj očekává a poskytnout takové instrukce, aby si věděl rady. Nápovědu lze deaktivovat volbou v horní části okna.

3

Reakce na uživatelský vstup

Lze také nastavit reakci programu na zadané hodnoty. V nabídce jsou čtyři možné typy reakcí:

  • Zastavit: zobrazí se hlášení s tlačítkem Ok, zadaná hodnota nebude akceptována a v buňce zůstane hodnota původní.
  • Upozornění a Informace: zobrazí se hlášení (pokaždé s jiným titulkem okna), hodnota ovšem bude akceptována, což může vést k nekonzistenci dat. Uživatel tedy může zadat něco, co jsme si nepřáli.
  • Makro: zadanou hodnotu lze zpracovat makrem a reagovat způsobem, který přesně vyžadujete. Makro je třeba umět vytvořit.

4

Zvolíme akci Zastavit; nadpis okna s chybou bude "Vyberte pohlaví" (vstupní řádka Nadpis) a chybové hlášení bude informovat o tom, co má uživatel udělat, aby podmínce vyhověl (pole Chybové hlášení).

5

9

Buňka je připravena

Buňka je nyní připravena pro zadávání dat, respektive pro výběr hodnot z definovaného seznamu. Po klepnutí na ni se zobrazí nápověda, jak jsme ji definovali na kartě Nápověda při vstupu (pokud jsme nápovědu povolili). Pokud uživatel napíše jinou hodnotu, zobrazí se chyba a hodnota se nezmění.

Zbývá jen stejné nastavení rozkopírovat na všechny požadované buňky. To se provede tradičním způsobem - v pravém dolním rohu buňky je malý čtvereček, stiskněte levé tlačítko myši a pohybem (obvykle směrem dolů) vyberte buňky, které mají mít stejné kritérium pro výběr hodnot.

6

7

Tlačítko uvolněte, všechny označené buňky pak získají stejný obsah jako buňka první, včetně všech dalších nastavení (zadané hodnoty, reakce na vstup, nápovědy). Pokud obsah vymažete klávesou Del, máte na výběr, co vše se má odstranit - zrušíte-li zatržítko u položky Formáty, odstraní se pouze hodnota, nikoliv však seznam samotný, takže uživatel uvidí prázdnou buňku a po klepnutí na ni se opět zobrazí seznam.

10

Pokud uživatel do políčka napíše jinou hodnotu, zobrazí se chybové hlášení. Platnost hodnot v buňkách pak snadno ověříte pomocí Detektiva: nabídka Nástroje | Detektiv | Označit neplatná data. Buňky s neplatnou hodnotou jsou orámovány červeně.

11

(Jako ve škole) Průměr: 1.95 | Hodnotilo: 20
 

Komentáře

user avatar Jiřina
Odpovědět
Jak omezit výběr hodnot v buňce
13. 04. 2010, 16:03:07
Díky moc mi návod pomohl :-D
user avatar HV
Odpovědět
Jak omezit výběr hodnot v buňce
7. 06. 2010, 08:32:00
Super, konecne vim, jak na rozeviratelne seznamy.
user avatar Jirka
Odpovědět
Re:Jak omezit výběr hodnot v buňce
15. 10. 2015, 10:43:04
Bohužel nabídku "Kontrola vstupních dat" moje verze OpenOffice nenabízí. Nevím proč....
user avatar Zvedavec
Odpovědět
Re:Re:Jak omezit výběr hodnot v buňce
15. 10. 2015, 11:45:12
A podíval jste se na datum článku?

Obraťte se s problémem do fóra.
user avatar strepon
Odpovědět
Re:Re:Jak omezit výběr hodnot v buňce
15. 10. 2015, 19:34:15
Protože "Kontrola vstupních dat" byla přejmenována na "Platnost" (viz závěr této diskuse).
user avatar Ludmila
Odpovědět
Jak omezit výběr hodnot v buňce
12. 03. 2011, 20:01:23
Diky, ten clanek je skvely, asi jste dobry kantor :-)
user avatar Vlastimil Ott
Odpovědět
Jak omezit výběr hodnot v buňce
13. 03. 2011, 13:16:50
Díky za pochvalu, kantor už nejsem. :-) Ale třeba ještě někdy budu. ;-)
user avatar Keni
Odpovědět
Jak promenou hodnotu
28. 03. 2011, 00:27:00
toto prave resim, ale jak vlozit promenou hodnotu. Tato polozka se v litu nezobrzuje vysledkem, ale vzorcem. Po vybrani se vsak jiz zformatuje spravne
=prehled.H11
user avatar Luba
Odpovědět
Jak omezit výběr hodnot v buňce
12. 06. 2011, 17:10:58
A co taková funkce DLOOKUP pro Calc. Měla by být jako VLOOKUP, ale místo jediného řádku by vracela všechny odpovídající řádky v prohledávaném rozsahu, a ne jen ten jeden (první nalezený řádek) jako VLOOKUP. Výsledkem by se dynamicky plnil seznam pro ověření platnosti dat (Platnost/Kritérium/Rozsah buněk). Napadá někoho jak to pořešit?

Příklad použití: Podle PSČ zadaného do jedné buňky by se z jiného sešitu s daty dohledaly odpovídající obce (ne pošta - na to stačí VLOOKUP) a jejich výčet k výběru by byl k dispozici ve vedlejší buňce (v seznamu platnosti).
user avatar sedlacekdan
Odpovědět
Re:Jak omezit výběr hodnot v buňce
14. 06. 2011, 18:25:59
jeden vzorec, jeden výsledek. Lze řešit například makrem, nebo více funkcemi VLOOKUP. Dotaz směrujte do fora, tam se už něco vymyslí.;o)
user avatar Karel
Odpovědět
Jak omezit výběr hodnot v buňce
24. 06. 2014, 11:49:32
Ve verzi Apache OpenOffice 4.1.0 nabídka popisovaná výše neí k dispozici. Je někam přesunuta???
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:Jak omezit výběr hodnot v buňce
24. 06. 2014, 14:56:04
Máte na mysli nabídku "Data -> Kontrola vstupních dat..."? Ta byla v OO 4.1 přejmenována na "Data -> Platnost..." (logiku v tom nevidím, ale prostě se tak stalo).
user avatar strepon
Odpovědět
Re:Re:Jak omezit výběr hodnot v buňce
25. 06. 2014, 20:15:00
Nevím jak u OO, ale v LibreOffice bylo důvodem ke změně to, že na jednom místě byla uvedena "kontrola vstupních dat" a na jiném "platnost" - více info v lokalizační konferenci. A bylo by fajn, kdyby tuhle konferenci sledovali ti, které názvosloví zajímá a mají k němu co říct.
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:Re:Re:Jak omezit výběr hodnot v buňce
25. 06. 2014, 22:39:00
Já k tomu až tak moc co říct nemám. Jen mi označení "Platnost" přijde málo vypovídající, to je všechno.
user avatar jan hajek
Odpovědět
Jak omezit výběr hodnot v buňce
22. 11. 2015, 16:15:13
Souhlas s Lukasem. Google tabulky pouziva stejny termin. Myslim, ze by stalo za uvahu prejmenovani na "roleta", "roletka"..?

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
 
 
woo jaw demo hz