Návod: Vytvořte si vizitky

draw.png Pryč jsou ty doby, kdy vizitka byla kvůli výrobním nákladům výsadou podnikatelů, obchodníků, manažerů a klíčových pracovníků. Dnes si díky přístupnému technickému zázemí a programovému vybavení vizitku může velmi snadno vytvořit každý. Tedy i vy. Ukážeme si to v programu Draw, který je součástí kancelářského balíku OpenOffice.org.  

Rozměry vizitky

Z kancelářského balíku OpenOffice.org si spusťte program Draw. Spustíte ho ze startovacího centra, hlavního menu Soubor | Nový | Kresba nebo klepnutím na ikonu Nový a poté na položku Kresba. Na obrazovce vidíte prázdný list, která má ve výchozím nastavení rozměry stránky A4. Na něm budete vizitku vytvářet.

Aplikace DrawAplikace Draw

Nejprve si vytvořte libovolný obdélník, standardní vizitka by měla mít na šířku rozměr 9 cm a na výšku 5 cm. Nemusí vás to omezovat, velikost si vzápětí nastavíte. Na panelu nástrojů Kresba klepněte na ikonu Obdélník.

Panel KresbaPanel Kresba

Poté kurzorem myši přejděte na libovolné místo listu papíru, stiskněte levé tlačítko, táhněte kurzorem doprava dolů a tlačítko pusťte. Vytvořili jste vyplněný obdélník.

Pokud se vám zdá list papíru malý, použijte pro jeho zvětšení nástroje Lupa. Lupu vyvoláte z hlavního menu klepnutím na nabídku Zobrazit | Lupa.

Základní obdélníkZákladní obdélník

Prostřednictvím dialogového okna Oblast si nyní můžete změnit pozadí vytvořeného obdélníku. Okno Oblast vyvoláte klepnutím pravého tlačítka myši na obdélník a zvolením nabídky Oblast. Barvu pozadí změníte nastavením roletového okna Vyplnit. Chcete-li vizitku s bílým pozadím, vyberte Žádné.

Nastavení pozadí oblastiNastavení pozadí oblasti

Správné rozměry vizitky získáte prostřednictvím okna Umístění a velikost. Klepněte pravým tlačítkem na okraj nakresleného obdélníku, zobrazí se kolem něj modré čtverečky a zároveň vyskočí kontextová nabídka; v ní vyberte volbu Umístění a velikost.

Na záložce Umístění a velikost vyplňte v sekci Velikost hodnotu Šířka na 9 cm a políčko Výška na 5 cm. Získali jste tak obdélník velikosti vizitky.

Nastavení šířky a výšky oblastiNastavení šířky a výšky oblasti

Text na vizitce

Text je to, co dělá vizitku vizitkou. Nyní si na vizitku nějaký text vložíte. Pro vložení textu klikněte na ikonu Text (písmeno T) na panelu Kresba. Poté myší na vizitce klepněte tam, kde chcete, aby text začínal. Objeví se textová oblast - obdélníček, která se bude zvětšovat tak, jak budete psát.

Vložení textové oblastiVložení textové oblasti

Panel Kresba, nástroj pro výběr (šipka)Panel Kresba,
nástroj pro výběr (šipka)

V textové oblasti můžete používat i odřádkování pomocí klávesy Enter. Po dopsání textu klepněte myší mimo textovou oblast. Pro psaní textu je lepší využít více samostatných textových oblastí. Každou textovou oblast pak můžete přesouvat a editovat samostatně.

Vyberte na liště Kresba nástroj Vybrat (ikona šipky) a klepněte na textovou oblast. Se stisknutým levým tlačítkem ji teď můžete v rámci stránky libovolně přesunovat.

Nejste-li spokojeni s atributy písma, můžete je změnit pomocí dialogového okna Znak. Okno Znak spustíte z kontextové nabídky - klepněte pravým tlačítkem textovou oblast a vyberte Znak. V okně Znak si na záložce Písmo vyberte konkrétní písmo, jeho styl a velikost. Barvu textu můžete změnit na záložce Efekty pro písmo.

Změna vlastností písmaZměna vlastností písma

Vložení obrázku

Dle chuti si k textu můžete přidat obrázek. Ten vložíte pomocí okna Vložit obrázek, které zobrazíte z hlavního menu volbou Vložit | Obrázek | Ze souboru. Bude-li váš obrázek větší, než požadujete, zmenšete ho. Uchopte obrázek za nejlépe pravý dolní čtvereček a táhněte myší (tj. stiskněte levé tlačítko a během pohybu ho držte). Po uvolnění tlačítka změní obrázek velikost trvale. Bude ovšem deformovaný - pokud chcete uchovat proporce, kromě levého tlačítka stiskněte na začátku ještě Shift, tak zůstane poměr stran zachován.

Výsledná vizitka, ale samaVýsledná vizitka, ale sama

 

Klonování vizitky

Zbývá vizitky rozkopírovat na celý papír. Aby se vám nerozpadla na jednotlivé části, myší obtáhněte celou oblast, abyste ji (a její obsah) vybrali. Pak z ní vytvořte jeden seskupený objekt neboli skupinu. Provede se to klenutím na položku v hlavní nabídce Změnit | Seskupit. Vizitka se od teď bude chovat jako jeden objekt, se kterým lze manipulovat.

Skupinu lze samozřejmě zase rozpojit na původní objekty (Změnit | Zrušit skupinu), dokonce ji lze dočasně upravit bez nutnosti rozpojení. Jednotlivé objekty lze označovat také za pomoci klávesy Shift - stačí vybrat první, stisknout Shift a klepnout na poslední.

Jakmile můžete vizitkou pohybovat, přesuňte ji na okraj papíru. Následně si zobrazte okno Úpravy | Duplikovat (klávesová kombinace Shift+F3).

Součásti vizitky seskupenySoučásti vizitky seskupeny

Jedná se o nástroj pro klonování objektů. Nejprve vizitku „namnožíme" směrem dolů, tedy po ose Y. Výška papíru A4 je něco málo přes 29 cm, vizitka je vysoká 5 cm, okraje jsou 1+1 cm. Jednou už ji máme (29-5=24 cm), odečteme okraje (24-2=22 cm), zbývá nám tedy prostor na čtyři vizitky a 2 cm papíru zůstanou nevyužity.

Nástroj pro duplikováníNástroj pro duplikování

Do pole Počet kopií tedy zadejte číslovku 4, osu x nechte na nule, do Osa Y zadejte 5 cm - nepočítáme s žádnými mezerami mezi vizitkami, bude snazší je stříhat. Okno potvrďte tlačítkem Ok, v mžiku se vám vizitky rozmnoží. Každá z nich zůstává skupinou, skupiny lze ale také seskupit a klonovat... hezkou zábavu.

Téměř hotovo - vizitky duplikoványTéměř hotovo - vizitky duplikovány

_MA_LE_JNP_TEXT
(Jako ve škole) Průměr: 1.75 | Hodnotilo: 44
 

Komentáře

user avatar IrenaS
Odpovědět
Návod: Vytvořte si vizitky
10. 11. 2008, 12:05:07
Článek je užitečný - líbí se mi. Sama takto taky dělám vizitky. Jen stránku otočím "na široko". Pak se tam těch vizitek vleze víc :-D
Ira
user avatar Jiří Rohlena
Odpovědět
Re:Návod: Vytvořte si vizitky
8. 02. 2023, 11:03:58
Dobrý den, neposlala by jste mi prosím šablonu tĚch vizitek, abych si je upravil připadně text? Děkuji
user avatar neutr
Odpovědět
Re:Re:Návod: Vytvořte si vizitky
8. 02. 2023, 16:24:48
Tento článek je z roku 2008 a je značně zastaralý. V nabídcw LibreOffice SOUBOR > je položka VIZITKY. Po zavolání Vám to vyvolá dialog, kde si navolíte co potřebujete.
user avatar Sam
Odpovědět
Návod: Vytvořte si vizitky
15. 11. 2008, 21:18:48
K návodu jak vytvořit vizitku určitě patří použitelná vizitka, která se tvoří. Tato použitelná bohužel není, protože chybí jakékoliv kontakty a proto se přeci vizitky snad dělají.
user avatar bla bla
Odpovědět
Re:Návod: Vytvořte si vizitky
26. 05. 2010, 13:01:17
jenže tohle je pro škou, !!!
user avatar Lemur
Odpovědět
Návod: Vytvořte si vizitky
16. 11. 2008, 21:29:47
Same, návod na vložení textových polí s kontakty chybí ze stejného důvodu, jako instrukce pro duplikování sloupce svisle namnožených vizitek.
user avatar Sluníí
Odpovědět
Návod: Vytvořte si vizitky
4. 03. 2009, 18:39:36
Ja nwm, duplikovani? Tk to je celkem jasné ne xD, Vloženi textovích polí? Celkem jasné ne? Je potřeba jen umet pracovat s PC .. nekdo to však bohužel neumi ...
user avatar Pepa
Odpovědět
Re:Návod: Vytvořte si vizitky
23. 03. 2009, 08:45:25
Někdo neumí na počítači, někdo zase neumí ani psát, natož správně česky, viď? :-)
user avatar Jasper Cullen
Odpovědět
Návod: Vytvořte si vizitky
26. 05. 2010, 13:30:46
Zajímavý
user avatar Eliška
Odpovědět
Návod: Vytvořte si vizitky
4. 08. 2010, 20:58:01
No taťka mi nadává že mám hnusné vizitky. A tak jsem oběvila tento vem a je velmi moc užiteční. Konečně úspěch =).
user avatar ZKURVENA SKOLa
Odpovědět
jakej debil?
11. 02. 2011, 11:56:38
ted tu mujsime delat VIZITKU!!!!!!!!!!!!!!!!!DETE DO PRDELE NAVOD JER NA PICu
user avatar PetrV
Odpovědět
Re:jakej debil?
11. 02. 2011, 20:46:47
Se zděšením jsem si přečetl tento koment. Myslel jsem, že jsem v hodinách přírodopisu a rodinné výchovy dával ve škole celkem dobrý pozor. Takže až dosud jsem si myslel, že na piču jsou jiné prostředky... o návodech nic řečeno nebylo. Zajímalo by mě, jak se to na tu piču dává, ale předpokládám, že pisatelka Zkurvená škola – nemyslící hmota s pičou – sem jen nahlédla a již ho mezi námi bohužel neuvidíme, takže na tento dotaz neodpoví. Škoda. Či se snad pletu? ;-)
user avatar Petr
Odpovědět
Návod: Vytvořte si vizitky
9. 08. 2011, 21:10:37
...nemusíte být IT abyste tento návod pochopili...já nejsem...ale na poprvé jsem udělal fakt pecku !!!
user avatar Radka
Odpovědět
Návod: Vytvořte si vizitky
7. 02. 2012, 16:42:25
Super Super Super... Dakujem za navod!
user avatar Dejv
Odpovědět
Návod: Vytvořte si vizitky
31. 10. 2012, 10:50:29
Zrovna v tomto programu pracuju a je to děs a běs! Pořad tam něco nefunguje nebo to funguje absolutně nelogicky, prostě vytvořit tam něco hezkého trošku slžitějšího je práce na několik hodin :(.
user avatar miky
Odpovědět
Návod: Vytvořte si vizitky
12. 01. 2013, 19:16:18
Víte co,naučte se s programem třeba adobe illustrator CS6 a pak nebudete nadávat,že vám pořád v těhle zaostalých programech něco nejde,nebo tam chybí.A s prominutím,nedovedu si ředstavit,jak v takovém programu někdo vytvoří "pecku".
user avatar Kuba
Odpovědět
Návod: Vytvořte si vizitky
3. 02. 2013, 00:00:11
Tenhle návod je dobrý, s počítačem moc neumím, ale během hodiny jsme měl vytvořenou použitelnou vizitku. Pokud někdo nadává, že tam není jak vložit kontakt tak to je stejné jako vložit jakékoliv textové pole. Jen s tím rozdílem, že nestačí klepnout tak kde chcete psát, ale musíte tam roztáhnout obdelník myší.
user avatar Jozef
Odpovědět
Návod: Vytvořte si vizitky
20. 05. 2015, 07:08:48
Návod je výborný a zrozumiteľný a hlavne je zdarma narozdiel od profi adobe illustrator CS6.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
 
 
woo jaw demo hz