Noty ve vektorovém editoru Draw z OpenOffice.org

draw.png Na psaní not jsou samozřejmě určeny speciální programy (např. Noteworthy, který je možno používat i zdarma, popř. bohatší, ale také dost drahé programy jako Sibelius). Vy ale nechcete psát větší úsek not, chcete spíše vytvořit obrázek, který by se dal dále použít (a třeba dál upravovat) např. v reklamním letáku, na vizitce apod. Hlavně jde však o cvičení práce s vektorovou grafikou. Výsledek uvidíte na konci článku.  

Naplánujte si práci:

A) Nejdříve nakreslíte notovou osnovu. Abyste ji při další práci omylem nenarušili, budete další objekty kreslit do nových hladin (v Draw se používá název vrstvy), přitom původní hladinu s osnovou uzamknete proti úpravám.

B) Vytvoříte novou vrstvu pro houslový klíč a nakreslíte ho.

C) Vytvoříte třetí vrstvu, do které zakreslíte noty a další značky.

Podrobný popis

A) Notová osnova.

Zobrazení mřížky: protože osnova je pravidelná (pět rovnoběžných linek), zobrazíte si mřížku, která má tzv. „magnetický“ účinek – kreslené křivky se přednostně uchytávají do bodů mřížky. Postup: Zobrazit | Mřížka | Zobrazovat mřížku. Necháte také zaškrtnutou volbu Zachytit na mřížku. Parametry mřížky (rozestupy bodů, oblast, ve které se projeví magnetický účinek apod.) můžete v Draw nastavit volbou Nástroje | Volby..., vyberete OpenOffice.org Draw a zde záložku Mřížka.

 

Ikona (nástroj) pro kreslení úsečkyIkona (nástroj) pro kreslení úsečky

První linka osnovy: ve spodním panelu nástrojů vyberete nástroj Čára (druhý zleva, viz obrázek) a myší nakreslíte linku. O vodorovnost se postará mřížka, popř. současný stisk klávesy Shift (pak se kreslí čára jen pod úhlem 0° nebo 45°).

Další linky: nejsnadněji je nakreslíte tak, že zkopírujete první linku (např. [Ctrl+c]) a hned ji vložíte ([Ctrl+v]) a vloženou linku, která nejdříve překrývá linku původní, posunete v mřížce (myší nebo kurzorovou šipkou) o jednu řadu níže. Postupujete dál ve vkládání už bez nutnosti kopírování, protože první linka je stále ve schránce operačního systému (Linuxu, Windows apod.). Dosažení výsledku ukazuje obrázek.

 

Linky nakreslené pomocí sítě, kopírování a opakované vkládáníLinky nakreslené pomocí sítě, kopírování a opakované vkládání

Uzamčení vrstvy: vrstva, do které jste zatím kreslili, má název Formát. Všimněte si její záložky na spodní straně obrázku. Klikněte na název vrstvy (ouško záložky vrstvy Formát) pravou klávesou myši, vyberte volbu Upravit vrstvu... a v dialogovém okně se stejným názvem zatrhněte volbu Uzamčená. Nyní už není možné některou z linek vybrat, natož ji někam přesunout.

B) Vytvoření nové vrstvy pro houslový klíč, nakreslení klíče.

Nová vrstva: novou vrstvu vytvoříte volbou Vložit | Vrstva..., popř. kliknete pravou klávesou myši na záložky vrstev a z kontextové nabídky vyberete Vložit vrstvu...

Pojmenování vrstvy: v dialogovém okně zvolte Vložit vrstvu, zadejte především název vrstvy, zde je však zapotřebí Klíč.

Nakreslení klíče: klíč nakreslete od ruky ikonou Čára od ruky na dolním panelu nástrojů Kresba (viz obrázek).

 

Nástroj pro kreslení čáry „od ruky“Nástroj pro kreslení čáry „od ruky“

Úprava tvaru pomocí uzlových bodů a směrnic: vyberte klíč a ikonou Body z panelu nástrojů Kresba zobrazte uzlové body. Pro práci s uzlovými body zrušíte přichytávání mřížky (postupem popsaným výše).

 

Ikona pro zobrazení uzlových bodů a směrnic křivkyIkona pro zobrazení uzlových bodů a směrnic křivky

Vyhlazení a dokončení klíče: odstraňte přebytečné body (platí zásada, že čím méně, tím lépe), u zbylých vhodně nastavte směrnice tečen a na panelu nástrojů Upravit body (zobrazí se jako plovoucí panel automaticky po volbě Body) nastavte režim na Souměrný přenos, popř. Plynulý přenos pro nestejně dlouhé směrnice. Možný výsledek práce na houslovém klíči ukazuje obrázek. Všimněte si nevelkého množství uzlových bodů.

 

Panel nástrojů Upravit body, ikona Souměrný přenos je vybrána, Plynulý přenos je vlevo od níPanel nástrojů Upravit body, ikona Souměrný přenos je vybrána, Plynulý přenos je vlevo od ní

Houslový klíčHouslový klíč

C) Vytvoříte třetí vrstvu, do které nakreslíte noty a další značky.

Známým způsobem vytvoříte další vrstvu, pojmenujete ji Noty. Předchozí vrstvu Klíč opět uzamknete.

Notu vytvoříte jako elipsu a hned ji zkopírujete, vložíte a posunete jako druhou notu. Jedné notě pak nastavíte barvu výplně černou (plná nota – čtvrťová nebo kratší), druhé notě barvu výplně zrušte volbou Neviditelná v rozevírací nabídce Styl oblasti výplně (vše na horním panelu nástrojů Čára a výplň), viz obrázek níže. Tím se stane vnitřek noty průhledným a uvidíte popř. pod notou jdoucí linku, jak to má být. K notám také připojíte nožky, popř. i s praporkem, možností je mnoho. Hotovou notu s nožkou můžete seskupit do jednoho objektu (volba Změnit | Seskupit, popř. [Ctrl+Shift+g]). Praporek můžete nakreslit pomocí čáry od ruky nebo postupným napojováním úseků tzv. Bézierovy křivky – po kliknutí na nástroj Křivka. Zde by stačilo asi vytáhnout směrnici v prvním bodě praporku a v místě druhého (koncového) bodu dvakrát kliknout pro ukončení křivky. Potom v místě druhého bodu uchopíte myší směrnici (malý kroužek) a přetáhnete ji požadovaným směrem z uzlového bodu (čtvereček).

 

Zrušení výplně u „prázdné“ – půlové nebo celé – notyZrušení výplně u „prázdné“ – půlové nebo celé – noty

Ikona pro kreslení Bézierovy křivkyIkona pro kreslení Bézierovy křivky

Začínáte kreslit Bézierovu křivku – praporek notyZačínáte kreslit Bézierovu křivku – praporek noty

U koncového bodu dvakrát klikneteU koncového bodu dvakrát kliknete

Kliknete na koncový bodKliknete na koncový bod

Koncový bod se změnil na směrnicový bodKoncový bod se změnil na směrnicový bod

Směrnicovým bodem vytáhnete směrniciSměrnicovým bodem vytáhnete směrnici

Praporek uzlovými a směrnicovými body upravíte a můžete podle potřeby překlopit volbou Změnit | Překlopit | Svisle, popř. Vodorovně.

Potom už můžete dost svobodně psát melodii kopírováním hotových not. Hudebník nezapomene ještě na zápis taktu (C, ¾ apod.), předznamenání (křížků či béček) a taktových čar. V obrázku jsem ještě všem čárám přiřadil tloušťku 0,05 cm. Výsledek by mohl vypadat následovně:

Výsledný obrázekVýsledný obrázek

 

(Jako ve škole) Průměr: 2.53 | Hodnotilo: 17
 

Komentáře

user avatar Renda
Odpovědět
Noty ve vektorovém editoru Draw z OpenOffice.org
4. 05. 2010, 02:15:01
Mám verzi 3.2, ale vypadá dost jinak - pracujete v GO?

Kopie notových linek bych vytvořil pomocí duplikování.
user avatar Ondra.kl
Odpovědět
Re:Noty ve vektorovém editoru Draw z OpenOffice.org
4. 05. 2010, 07:28:29
Obecně pro OOo / Go-oo platí, že vzhled oken je dán operačním systémem a jeho tématem. Navíc lze v OOo zvolit i styl ikon - zde použití jsou "Tango" (menu: nástroje - volby: Openoffice.org - zobrazit: Velikost a styl ikon: pravá roletka.

Tipuju že screenshoty jsou opravdu z Go-oo, jiný vzhled není určen rozdílem OOo vs. Go-oo, ale právě operačním systémem a stylem ikon.
user avatar Josef Svoboda
Odpovědět
Re:Noty ve vektorovém editoru Draw z OpenOffice.org
6. 05. 2010, 16:43:22
Děkuji za připomínku ohledně duplikování. Jistě by bylo také dobré nebo rychlejší, obzvláště při větším počtu objektů, vytvořených duplikací.
Pracuji v Ubuntu 10.04 s OpenOffice.org 3.2.0, styl ikon Automaticky (Human).
Zdravím Vás
Josef Svoboda
user avatar Andrea
Odpovědět
Nota jako obrázek
3. 05. 2011, 15:27:18
Můžete mi poradit, když potřebuji notu samotnou umístit do dalšího obrázku v tabulce Excell: v programu Draw sice nakreslím notu, avšak jako součást stránky a já potřebuji ikonu, resp. symbol noty samotné. Jak na to? Jenom okopírovat notu z Draw do Excelu mi nešlo. Díky za radu.
user avatar redakce OpenOffice.cz
Odpovědět
Noty ve vektorovém editoru Draw z OpenOffice.org
4. 05. 2010, 09:17:56
Já jen dodám, že pro sazbu not jsou k dispozici minimálně dva editor - Frescobaldi a Denemo, oba používají zavedený nástroj jménem Lilypond:

http://www.linuxexpres.cz/software-pro-skoly/hudba-a-zvuk/denemo
http://www.linuxexpres.cz/software-pro-skoly/hudba-a-zvuk/frescobaldi
user avatar Josef Svoboda
Odpovědět
Re:Noty ve vektorovém editoru Draw z OpenOffice.org
6. 05. 2010, 16:46:34
Na Noteworthy editor jsem si vzpomněl proto, že jsem dřív používal OS Windows. Děkuji za tipy na Linuxovské editory.
J. Svoboda
user avatar redakce OpenOffice.cz
Odpovědět
Re:Re:Noty ve vektorovém editoru Draw z OpenOffice.org
6. 05. 2010, 17:04:20
Denemo je i pro Windows: http://www.denemo.org/index.php/Get_Denemo
user avatar Jakub.boa
Odpovědět
Re:Noty ve vektorovém editoru Draw z OpenOffice.org
15. 06. 2010, 07:52:50
pěkný je musescore
http://musescore.org/
user avatar Josef Svoboda
Odpovědět
Re:Re:Noty ve vektorovém editoru Draw z OpenOffice.org
17. 06. 2010, 22:25:45
Děkuji za tip. Vyzkoušel jsem a vypadá pěkně. Ubuntu nabízí Musescore přímo v Centru software pro Ubuntu.
Josef Svoboda

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Josef Svoboda

Josef Svoboda

J. Svoboda učí M, F a IVT na Gymnáziu ve Frýdlantu nad Ostravicí

 
 
 
woo jaw demo hz