Odrážky a číslování ve Writeru pro pokročilé

writer.png Už umíme přinutit OpenOffice.org Writer k tomu, aby nám čísloval jednotlivé body, které napíšeme. Ne vždy se nám ale hodí, aby číslování začínalo od čísla 1, chceme používat také římské číslice nebo jiné znaky.  

Hrátky s číslováním

Už umíme přinutit OpenOffice.org Writer k tomu, aby nám čísloval jednotlivé body, které napíšeme. Ne vždy se nám ale hodí, aby číslování začínalo od čísla 1. Potřebujeme „špek“ v podobě římských číslic (I., II., III., IV. atd.) nebo třeba kapitol a podkapitol (1.1, 1.2, 2.1, 2.2, 2.3 atd.), a proto se musíme zanořit hlouběji do nabídky Nástroje | Odrážky a číslování. Vše potřebné najdete na kartě Typ číslování.

Odrážky a číslování - typ číslováníOdrážky a číslování - typ číslování

Ve zjednodušené podobě před sebou máte definované typy číslování, které můžete velmi jednoduše použít. Stačí na ně kliknout a na vybrané číslování bude nastaven vámi vybraný styl. Ukážeme si však také, jak číslování ještě upravit tak, aby více vyhovovalo vašim potřebám.

Pokročilé volby číslování

Z nabídky stylů, která je na obrázku, si vyberte tu, označenou šipkou. Je to základní číslování, kdy je za číslem závorka. My budeme chtít přidat před závorku ještě tečku.

Úprava položkyÚprava položky

Po zvolení typu číslování vyberte kartu Volby. Zobrazí se před vámi podrobnější nabídka možností k číslování. V levé části okna vidíte volby Úroveň (ta slouží k určení toho, zda se změny týkají jen určité úrovně číslování nebo všech najednou), v prostřední části mnoho dalších políček s nastaveními.

Rozbalovací nabídka Číslování obsahuje mnoho různých formátů číslování. My chceme mít čísla, proto nic neměníme. Dalšími volbami jsou Před a Za. To jsou volby, které určují, jaký znak bude před číslováním a který za číslováním. V našem případě je v řádku Za vyplněna závorka. Pokud před závorku doplníte znak tečka, nastavili jste požadovaný formát např. 3.)

Ihned je provedena změna i v náhledu, takže v pravém okénku vidíte, jak bude číslování vypadat v reálu. Pokud máte vše správně, mělo by tam být něco jako 1.) Preview.

Číslování od jiného čísla než jedna

V mnoha případech potřebujeme číslování, které začne od jiného čísla než je standardní jednička. I s tím si umí OpenOffice.org Writer poradit. Řešení najdete v opět na záložce Volby, konkrétně v řádku pojmenovaném Začít od. Zde si nastavte hodnotu, od které chcete začít. Po změně se vše samozřejmě automaticky objeví i v náhledovém okně.

Úprava položky, číslováno od pětiÚprava položky, číslováno od pěti

Číslování typu Osnova

Již jsme zmínili, že někdy potřebujeme vytvořit číslování kapitol např. 1.1 nebo 2.3 apod. Opět můžeme vyjít z již předdefinovaných stylů. Najdete je na kartě Osnova. Styl, který nás zajímá, je umístěn v druhé řadě, třetí zleva. Postup aplikování na text je stejný – kliknete na vybraný styl a ten je ihned aplikován.

Struktura osnovyStruktura osnovy

Nastavení znaku odrážky

Kdo je kreativnější, tomu výchozí nastavený znak odrážky nemusí vyhovovat. Může jej však také změnit. Zvolte kartu Odrážky a vyberte nějaký zde definovaný styl, pak klikněte na kartu Volby. Nás nejvíce zajímá tlačítko Znak.

Osnova odrážekOsnova odrážek

Objeví se před vámi okno Speciální znaky, ze kterého si můžete vybírat potřebné znaky. V rozbalovací nabídce Písmo můžete ještě zvolit jiné v systému nainstalované písmo. Vybrání vhodného znaku je pak již jen na vás.

Mnoho nezvyklých znaků najdete v písmu nazvaném Wingdings. Je dodáváno s operačním systémem, a tak byste jej měli mít nainstalováno. Procházení jednotlivých znaků může být hodně zábavné. Schválně zkuste najít pěticípou hvězdu nebo bombu.

Vložit speciální znakVložit speciální znak

_MA_LE_JNP_TEXT
(Jako ve škole) Průměr: 3.00 | Hodnotilo: 9
 

Komentáře

user avatar mattea
Odpovědět
Odrážky a číslování ve Writeru pro pokročilé
2. 11. 2008, 20:00:51
používám oo 3 a rád bych věděl, jak změním velikost v tomto příkladu. 1.1 Kapitola - velikost písma slova "kapitola" 30pt
1.1.1 článek - velikost písma slova "článek" 14pt

velikost 1.1 a 1.1.1 je stejná, ale jak to zařídit, aby velikost číslování odpovídala textu, který je číslován?
user avatar Jiří Malý
Odpovědět
Re:Odrážky a číslování ve Writeru pro pokročilé
4. 08. 2009, 11:28:31
Mám uplně stejný problém :(
user avatar Liborh
Odpovědět
Re:Re:Odrážky a číslování ve Writeru pro pokročilé
12. 01. 2011, 12:54:38
Mám stejný problém. Už jste ho někdo vyřešil?
user avatar j-pastierik
Odpovědět
Odrážky a číslování ve Writeru pro pokročilé
12. 01. 2011, 15:09:59
Mne to funguje dobre (OOo 3.3, RC8), ale išlo mi to dobre aj v 3.2.1. Vzhľadom na vek tohto článku, prosím, podobné otázky píšte do fóra.
user avatar Dominik
Odpovědět
Odrážky a číslování ve Writeru pro pokročilé
28. 12. 2012, 16:02:38
mam openoffice a libreoffice bez problemu mam windows7 beta ja ani nevim ze je writer
user avatar Arnošt Bik
Odpovědět
W8 64 bit
29. 12. 2012, 13:15:27
Je možná instalace některé z verzí i na W8 64 bit ? Děkuji za odpověď.
user avatar Daniel Sedláček
Odpovědět
Re:W8 64 bit
1. 01. 2013, 14:38:54
Ano je, ale pro Windows existuje pouze 32 bit verze. Neměl by být problém ji nainstalovat.

;o)
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Re:W8 64 bit
2. 01. 2013, 18:52:00
Není, v práci máme LO na 64 widle 7 a bez problémů. Akorát je to rychlé jako blesk :-)
user avatar milan leme
Odpovědět
Odrážky a číslování ve Writeru pro pokročilé
20. 02. 2014, 16:50:19
Zdravím,

je to asi triviální problém, ale nedaří se mi zkombinovat osnovu s tabulátory. Chci vytvořit obsah závěrečné práce (kapitola 1, podkapitoly 1.1, 1.2 atd) a pak se snažím nastavit tabulátory, abych jednotlivým kapitolám a podkapitolám přidělil konkrétní stranu, ale v momentě, kdy použiji klávesu Tab, tak se mi to úplně rozhodí. Jak v takovém případě postupovat? Situace se opakuje, i když si nejprve nastavím tabulátory, udělám osnovu a pak se snažím stránkovat.
user avatar neutr
Odpovědět
Odrážky a číslování ve Writeru pro pokročilé
22. 02. 2014, 08:48:32
Jestli tomu dobže rozumím, tak nejprve děláte osnovu a pak podle ní vytváříte kapitoly a odstavce.

Tohle se dá dělat jako sekce. Kapitoly, nebo i jednotlivé odstavce pomocí samostatných stránek (dokumentů) pak vkládáte právě jako sekce. Následně je možné odkazy rozpojit.

Běžný postup je obráceně. Vytvoříte práci a pomocí "rejstříků" vytvoříte obsah.
user avatar milan leme
Odpovědět
Re:Odrážky a číslování ve Writeru pro pokročilé
25. 02. 2014, 13:28:28
Díky za odpověď,

možná jsem se špatně vyjádřil. Máte pravdu, že ten postup při vlastním generování obsahu je obrácený, ale mně šlo o to zkusit jen tak cvičně vytvořit stránku s obsahem, aniž bych měl vlastní práci napsanou. Chtěl jsem prostě zkusit zkombinovat tabulátory a osnovu. Ale to asi nejde.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Svatopluk Vit

Svatopluk Vit

 
 
 
woo jaw demo hz