Styly stránek – vytvořte si obsah se správným číslováním

writer.png Potřebujete vytvořit obsah svého dokumentu, který má první dvě stránky nastavené stylem První stránka. Poté následuje styl stránek Výchozí a ty číslujete od jedničky. Problém je v tom, že při vytváření obsahu začíná číslování od první stránky bez ohledu na to, který styl je jí přiřazen. Čísla stránek v obsahu by tedy byly posunuty o dvě stránky. Jak to zařídit, aby číslování bylo správně?    

Příprava stránek na očíslování

Pro náš příklad je zvolen dokument s prvními dvěma stránkami, nastavenými stylem První stránka. Jsou očíslované velkými písmeny, které ale nejsou na stránce vidět. Nadpis, který je na nich, přesto potřebujete zahrnout do obsahu. Pro lepší názornost je vložen nadpis První stránka ze dvou a Druhá stránka ze dvou. Jsou vytvořeny i kapitoly na stránkách Výchozí, aby byl vidět efekt ve vytvořeném obsahu.

Otevřete si okno Styly a formátování [F11] a zvolte čtvrtou ikonu zleva – Styly stránek.

Přepnout se na Styly stránky je jednoduchéPřepnout se na Styly stránky je jednoduché

Klikněte do stránky a přiřaďte jí styl První stránka dvojitým poklepáním na její název v okně Styly a formátování. S druhou stránkou udělejte naprosto to samé, protože chcete mít i druhou stránku nastavenu stylem První stránka.

Další stránka – ta třetí – musí mít styl stránky Výchozí, ale číslování musí mít od jedničky kvůli obsahu.

Klikněte kurzorem myši do Druhé stránky ze dvou. Zvolte si z nabídky Vložit | Ruční zalomení volbu Zalomení stránky.

Volba Zalomení stránkyVolba Zalomení stránky

V sekci Styl z rozbalovacího pole zvolte Výchozí. Zaškrtněte políčko Změnit číslo stránky a ponechte v poli číslo 1. Po souhlasu kliknutím na OK se styl stránky změní.

K tomu, abyste mohli vložit číslo stránky, zapněte zápatí z nabídky Vložit | Zápatí | Výchozí. Všimněte si, že uvnitř bliká kurzor. Pak vložte číslo z nabídky Vložit | Pole | Číslo stránky. Je vidět, že se opravdu stránky se stylem Výchozí očíslovaly od jedničky. První dvě stránky se stylem První stránka zůstaly neočíslované.

Neviditelné číslování stránky zobrazené v obsahu

Pro náš příklad mají i první stránky přiřazeno číslování, ale není vidět. Potřebujete, aby byla stránka zahrnuta do obsahu. Jak to uděláte? Existuje několik možností. Tady je jedna z nich.

Klikněte do první stránky pravým tlačítkem myši a zvolte si místní nabídku Stránka nebo z nabídky Formát | Stránka. V otevřeném okně na kartě Stránka v sekci Nastavení rozvržení je rozbalovací pole s názvem Formát číslování. Zatím je vidět čísla: 1, 2, 3, … Pole rozbalte a zvolte si velká písmena: A, B, C,

Volba velkých písmen místo číslování stránekVolba velkých písmen místo číslování stránek

Po kliknutí na tlačítko OK se ve vytvořeném obsahu budou objevovat místo čísel velká písmena abecedy pro styl První stránka.

V tuto chvíli můžete bez obav udělat obsah svého dokumentu. Pokud nevíte jak na to, zde je kraťoučký návod:

Obsah dokumentu není těžké udělatObsah dokumentu není těžké udělat

  1. Přiřaďte všem nadpisům ve svém dokumentu styly; lze to udělat v okně Styly a formátování, první ikonou zleva – Styly odstavce, v poli si zvolíte styl nadpisu.

  2. Z nabídky Vložit | Rejstříky a tabulky | Rejstříky a tabulky zvolte kartu Rejstřík/Tabulka a zkontrolujte, že je zvolen Obsah v poli s názvem Nadpis.

  3. Po kliknutí na tlačítko OK se vytvoří obsah vašeho dokumentu na pozici kurzoru.

Okno má, samozřejmě, hodně voleb a jeho popis vydá na pár jiných článků. My se jím dnes nebudeme zabývat.

První a Druhá stránkaPrvní a Druhá stránka

Vytvořený ObsahVytvořený obsah

Jak vidíte na obrázku výše, vytvořený obsah je očíslovaný správně. Čísla v obsahu nejsou posunuta a na dané stránce najde čtenář opravdu tu kapitolu, kterou hledá.

(Jako ve škole) Průměr: 1.47 | Hodnotilo: 17
 

Komentáře

user avatar PetrV
Odpovědět
Styly stránek – vytvořte si Obsah se správným číslováním
16. 11. 2009, 00:19:26
Děkuji, ocenil bych ještě, kdybych našel nějaký článek o tom, co je to vlastně na kartě Položky. Našel jsem něco na wiki, ale pořád tomu nerozumím.
Tolik pro inspiraci.
Ale i tenhle článek má pro začátečníky smysl, moc děkuji.
user avatar Matěj
Odpovědět
Styly stránek – vytvořte si Obsah se správným číslováním
15. 10. 2010, 19:56:13
Dobrý den,
potřeboval bych nastavit dokument takže:
1. stránka titulní
2. abstrakt.
3. osah
4. uvod ... 5. 6 .

Nechci číslovat strany 1-3, to znamená že bych chtěl aby v obsahu byl úvod na straně 1. Podařilo se mi strany 1-3 očíslovat A-B-C, ale vždy když generuji obsah, tak je uvod na straně 4. i když bych chtěl 1.
user avatar IrenaS
Odpovědět
Re:Styly stránek – vytvořte si Obsah se správným číslováním
17. 10. 2010, 11:11:05
Nezapomněl jste při vytváření stylu stránky Výchozí (po stylu stránky První) změnit číslování? Viz druhý obrázek v tomto článku.
user avatar Matěj
Odpovědět
Re:Re:Styly stránek – vytvořte si Obsah se správným číslováním
17. 10. 2010, 17:21:27
Moc vám děkuju, konečne se mi to podařilo. Tím jak sem zkoušel hromadu možností jak to vyřešit sem měl číslovaní rozhozené a teď už vím jak se to dělá! ještě jednou moc díky
user avatar IrenaS
Odpovědět
Styly stránek – vytvořte si obsah se správným číslováním
16. 11. 2009, 11:22:17
a) díky za inspiraci na další článek
b) pochvala potěší :)
user avatar Ondra.kl
Odpovědět
Styly stránek – vytvořte si obsah se správným číslováním
16. 11. 2009, 11:35:07
ad karta položky - pokud mluvíme o tom samém, určuje z jakých položek bude každý řádek obsahu vytvořen. Jestli a kde bude: číslo kapitoly, název kapitoly, číslo strany atd. - a také to jak se to bude vůči sobě zarovnávat.

btw. pro mne veškeré tyhle čachry s posunem číslování stránek končí na jediné věci: celkovém počtu stránek, který zůstává nezměněn, takže poslední stránka pak má např. "8 strana z 5" - a to je celkem na pytel.
user avatar j-pastierik
Odpovědět
Re:Styly stránek – vytvořte si obsah se správným číslováním
18. 11. 2009, 07:28:18
Na tento účel si cez menu „Vložit – Pole – Jiné...“ (klávesová skratka „Ctrl+F2“) otvorte pracovné okno „Pole“, kde prejdite na záložku „Proměnné“. V zozname „Typ“ prejdite na údaj „Nastavit proměnnou“. V políčku „Název“ zadajte jej názov, napríklad „Pocet_stran_skutocny“ a do políčka „Hodnota“ zadajte údaj „Page-2“. Slovo „PAGE“ je vlastne systémová štatistická premenná, v ktorej je uložený celkový počet strán dokumentu a údaj „mínus dva“ predstavuje vami požadovanú odchýlku. Nakoniec stlačte klávesu „Vložit“ a cez tlačidlo „Zavřít“ ukončite prácu s vkladaním.
user avatar Palu
Odpovědět
Styly stránek – vytvořte si obsah se správným číslováním
17. 11. 2009, 23:46:30
Dobrý den, jak mám postupovat, když potřebuji, aby se ta čísla psala jinak i přímo na stránkách? Konkrétně: diplomová práce má být číslována arabsky (a to až od určité stránky), její přílohy latinsky. Navíc naopak nechci, aby v obsahu přílohy byly vůbec uvedeny. Lze toho nějak dosáhnout, nebo musím mít dva různé dokumenty? Děkuji mnohokrát za odpověď.
user avatar IrenaS
Odpovědět
Styly stránek – vytvořte si obsah se správným číslováním
18. 11. 2009, 08:55:56
Paulu: Nemusíte mít dva dokumenty. Různý styl číslování stránek v jednom dokumentu docílíte zalomením stránky. Nejprve si vytvořte nový styl stránky ve Styly a formátování, přizpůsobte si volby a pojmenujte si ho. Pak z nabídky Vložit | Ruční zalomení v otevřeném okně zvolte zalomení stránky a z rozbalovací nabídky Styl - svůj vytvořený, který bude následovat. Pak můžete další stránku začít číslovat jinak. Zobrazit/Nezobrazit Záhlaví nebo Zápatí, atd.
user avatar Palu
Odpovědět
Styly stránek – vytvořte si obsah se správným číslováním
18. 11. 2009, 18:51:30
Děkuji, funguje to bravurně! To, aby se přílohy nezobrazovaly v Obsahu jsem vyřešil tak, že jsem nepoužil styly "Nadpis X". Díky za rady!
user avatar IrenaS
Odpovědět
Re:Styly stránek – vytvořte si obsah se správným číslováním
18. 11. 2009, 21:45:01
Není zač.
user avatar Vladimír Vojta
Odpovědět
Styly stránek – vytvořte si obsah se správným číslováním
23. 11. 2009, 20:38:04
Gratuluji, moc pěkný článek. :-)
user avatar Jenda
Odpovědět
Styly stránek – vytvořte si obsah se správným číslováním
24. 11. 2009, 19:13:09
Dobrý den,
začínám psát bakalářku, takže jsem po nalezení těchto článku zaplesal. Jedna věc se mi ale nedaří zrealizovat. Zkouším postupovat podle návodu v tomto článku, ovšem nastává stále týž problém. Nedaří se mi nastavit "druhou stránku ze dvou" (v mém případě prohlášení o samostatném vypracování) na styl "První stránka". Ať klikám, jak klikám, stále mi tam zůstává styl "Výchozí". Pohrávání si s ostatními styly funguje bez problémů. Nevíte, kde dělám chybu, co jsem opomenul?

Děkuji.
user avatar IrenaS
Odpovědět
Re:Styly stránek – vytvořte si obsah se správným číslováním
24. 11. 2009, 20:32:26
Jenda:
Dobrý den,
obě první stránky mají nastavený styl První stránka. Pokud první stránce nastavíte - podle článku - styl stránky První stránka a píšete, pak ta druhá stránka bude mít styl Výchozí a nemusíte nikde nic nastavovat. Zkuste si to například vložením prázdných odstavců.
Pokud chcete mít prvních několik stránek stylem stránky První stránka, musíte každé z nich nastavit styl První stránka. Být tedy s kurzorem na dané stránce a nastavit jí potřebný styl.
Musíte jít do nastavení Vložit | Ruční zalomení pouze tehdy, jestli chcete na té další stránce změnit například číslování, jako v tomto článku. Jinak se budou stránky číslovat od té první - tedy fyzicky - první stránky. Na příkladu v tomto článku by tedy První kapitola začínala na stránce 3.
user avatar Jenda
Odpovědět
Re:Re:Styly stránek – vytvořte si obsah se správným číslováním
24. 11. 2009, 21:23:29
Děkuji za rychlou odpověď. Zřejmě jsem se ale špatně vyjádřil. Jde mi právě o to, že se mi nedaří nastavit více po sobě jdoucím stránkám styl "První stránka".
Chyba bude zřejmě někde mezi klávesnicí a židlí ale...
Mám kurzor na žádané stránce, stisknu F11, otevře se okno stylů a formátování, vyberu styly stránky a dvojklikem vyberu "První stránka".
Bohužel se ale nic nestane a stránka zůstává stále ve stylu "Výchozí"

S fyzicky první stránkou tento problém není. Ale u jakékoliv další mi nejde styl "První stránka" nastavit.
user avatar IrenaS
Odpovědět
Re:Re:Re:Styly stránek – vytvořte si obsah se správným číslováním
24. 11. 2009, 23:41:02
Já mám MandrivuLinux a verzi OpenOffice.org z portálu Go-oo. Ale pokud máte Windows, mělo by jít nastavit styl stránek. To by neměl být problém.
Zkuste nastavit další styl stránky z nabídky Vložit | Ruční zalomení a zvolte si První stránka z rozbalovacího pole v okně.
user avatar Jenda
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Styly stránek – vytvořte si obsah se správným číslováním
25. 11. 2009, 22:43:10
Děkuji za rady, už se mi to podařilo
user avatar IrenaS
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Re:Styly stránek – vytvořte si obsah se správným číslováním
25. 11. 2009, 23:06:37
Není za co.
user avatar Iveta K.
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Styly stránek – vytvořte si obsah se správným číslováním
30. 09. 2011, 13:58:45
Dobrý den, mám ten samý problém, po vložení ručního zalomení u prvních šesti stránek se mi podařil styl první strana, ale vložila se mi tam prázdná strana, která je očíslovaná 2, je to za první stranou textu. Nevíte jak tuto prázdnou stranu smazat. Je to v bakalářské práci a tam to nemá být. Díky moc. Jde o to, že práci musím uložit na CD a tam by to dělalo problém.
user avatar sedlacekdan
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Re:Styly stránek – vytvořte si obsah se správným číslováním
30. 09. 2011, 17:48:56
Zkuste kombinaci CTRL + BACKSPACE.

Dotazy prosím směrujte do fóra

;o)
user avatar Iveta K.
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Re:Re:Styly stránek – vytvořte si obsah se správným číslováním
10. 10. 2011, 21:19:42
děkuji funguje to:-)
user avatar Pavla
Odpovědět
Styly stránek – vytvořte si obsah se správným číslováním
22. 02. 2011, 08:20:38
Mám problém, že se mi povedlo číslo stránky od 1 na straně, kterou potřebuji,ale předešlé strany jsou taky očíslované a styl formátování mám změněn. Co jsem opomenula?
user avatar IrenaS
Odpovědět
Re:Styly stránek – vytvořte si obsah se správným číslováním
22. 02. 2011, 18:36:59
Prosím, dejte dotaz do fóra.
Děkuji
user avatar Ladisl
Odpovědět
Kam vložit druhou až dvacátou kapitolu knihy
30. 04. 2011, 10:32:36
Nikde tady nevidim, zde se kvůli automatickému očíslování stránek musí vložit druhá až dvacátá kapitola knihy do jediného ODT souboru. Ale napadá mne, že to musí býti asi jediný soubor. Protože když už se obsah knihy musí číslovat ABC, tak pro správné číslovaní stran druhé až dvacáté kapitoly knihy musí být asi všech 20 kapitol knihy v jednom jediném souboru ODT, pravda? Nelze si uložit 20 kapitol knihy do 20 různých souborů ODT, protože pak by se muselo v každém souboru = v každé kapitole posunovat číslování stránek a současně by se na obsahu knihy to číslování nedělalo automaticky správně, muselo vy se manuálně měnit v obsahu číslování všech kapitol, pravda?
user avatar IVeta k.
Odpovědět
Ukládání do PDF
31. 10. 2011, 12:09:09
Dobrý den, potřebovala bych soubor ve writtu uložit do formátu PDF, ale v nabídce není. Pomůžete mi? Díky
user avatar Sedláček Daniel
Odpovědět
Re:Ukládání do PDF
31. 10. 2011, 18:05:57
Dobrý den,

volba Soubor -> Export PDF

Pokládejte prosím dotazy ve fóru, toto je starý článek.
Děkuji
;o)
user avatar Marek Šimon
Odpovědět
Styly stránek – vytvořte si obsah se správným číslováním
12. 12. 2012, 20:04:01
Velmi užitečný článek, děkuji.
Potřebuji ale nastavit něco trochu jiného. Text z První stránky v Obsahu vůbec nechci. Zatím se to chová tak, že veškerý text z První stránky je v Obsahu i přesto, že je ve stylu odstavce Výchozí. Pokud vím, měl by se indexovat jen text ve stylu NadpisX.
user avatar Petr
Odpovědět
Číslování až od 6. stránky
7. 02. 2014, 22:15:12
Dobrý den,
potřeboval bych poradit, jak mám vložit číslo stránky 1 až na šesté straně v dokumentu. Podařily se mi nastavit pouze první 2 stránky bez číslování a na té třetí se pořád objevuje číslo 2. Další stránka (3) už opět jde udělat bez číslování. Tak nevím, v čem dělám tu chybu.
Navíc, když jsem uložil dokument a druhý den jsem ho otevřel, tak se číslování na dalších stranách úplně ztratilo. Děkuji za radu...
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Číslování až od 6. stránky
8. 02. 2014, 20:23:40
Zde pomůže Pole. Tedy Vložit | Pole | Číslo stránky, do vloženého pole poklepat a uvést odchylku -6.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Re:Číslování až od 6. stránky
8. 02. 2014, 20:24:38
Omlouvám se, -5.
user avatar Petr
Odpovědět
Styly stránek – vytvořte si obsah se správným číslováním
9. 02. 2014, 21:13:57
Díky moc, pomohlo to. Teď už mám číslování správně. Zas mám ještě problém s odstraněním čísel na posledních 7 stránkách. Chtěl bych totiž, aby se číslovalo až do strany 43 a od strany 43 už číslování nesmí být. Jedná se o přílohy v bakalářské práci a ty se nesmí číslovat. Zkoušel jsem zase různé kombinace stylů a formátování, ale vždycky se mi čísla stránek buď smazala nebo se číslování změnilo tak, jak jsem nechtěl.
Děkuji.
user avatar Petr
Odpovědět
Styly stránek – vytvořte si obsah se správným číslováním
9. 02. 2014, 21:29:51
A ještě poslední dotaz bych měl. Potřebuji vytvořit obsah na začátek práce. Přečetl jsem si tady ten článek, postupoval podle toho ale dělám zase někde chybu. Zřejmě mám špatné styly a formátování u nadpisů či podnadpisů. Když jsem dal "Vložit" - "Rejstříky a tabulky" - "Rejstříky a tabulky", tak se mi podařilo nastavit téměř vše, pouze u karty "Záložky" nechápu, jak mám nastavit ty jednotlivé znaky.
Např.: potřebuji, aby obsah měl tuto podobu, tohle se mi totiž nedaří vytvořit:

1 Úvod....................................1
2 Charakteristika.........................2
2.1.1
2.1.2
3 Závěr..................................40
(apod.)
user avatar Soňa
Odpovědět
Styly stránek – vytvořte si obsah se správným číslováním
22. 03. 2014, 11:01:29
Dobrý den,
mám také problém s obsahem. Obsah práce mám vytvořen dobře. Jen u tučně vytištěných kapitol potřebuji, aby vodící znaky a čísla stránek nebyly tučné. Jak na to? Děkuji moc!
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:Styly stránek – vytvořte si obsah se správným číslováním
22. 03. 2014, 12:45:52
Dobrý den,
konkrétní nastylování jednotlivých částí položek obsahu si můžete zvolit na kartě Položky při vkládání nebo úpravě obsahu (popisuji to teď pro LibreOffice 4.2 - je možné, že v AOO nebo v jiných verzích LO to může být mírně jiné, hlavně co se týká pojmenování funkcí).

Tam vždycky vyberete úroveň obsahu, potom konkrétní součást struktury (to jsou ta tlačítka LE, E#, E atd.) a rozbalovátkem Znakový styl zvolíte styl pro danou součást.

Takže pokud má být tučný jen název kapitoly, je potřeba v odstavcovém stylu dané úrovně nadpisu nemít tučné písmo, stiskem tlačítka E pak zvolíte úpravu stylu názvu kapitoly a rozbalovátkem pak vyberete styl, který má nastavené tučné písmo (např. Silné zdůraznění). Vodicích znaků a čísel stránek se tak ztučnění týkat nebude.
user avatar Soňa
Odpovědět
Re:Re:Styly stránek – vytvořte si obsah se správným číslováním
22. 03. 2014, 20:33:09
:-)) moc děkuji, pomohl jste mi moc! Díky!
user avatar Zdeňka
Odpovědět
Styly stránek – vytvořte si obsah se správným číslováním
29. 05. 2014, 15:50:24
Dobrý den, dokončuji bakalářku a tohle dělám celé odpoledne, ale prostě se mi nedaří a nedaří :-/
potřebuji číslování až od 11.stránky číslem 11, postupovala jsem několikrát podle návodu a za boha mi to nejde. postupně i najednou zadávám První stránka na prvních 10 stran, ale nikdy se to neuloží, zápatí mám na všech stranách (což tak nevadilo), ale čísluje se mi to od 1 od 1.stránky, která se nehcce uložikt jako První stránka, potom mi ještě na 10. a 11. stránce ukazuje číslování 11 dvakrát za sebou a nijak to pořád nejde, už nevím, co mám dělat, poradte, prosím.
user avatar zvedavec
Odpovědět
Re:Styly stránek – vytvořte si obsah se správným číslováním
29. 05. 2014, 17:32:02
Stahnete si LO portable. V tom otevrete Vasi praci a nastavte si co potrebujete - tam je na to normalni "nastavovaci okno". Na styly a tu hruzu s nastavovanim prvni stranky dle navodu tady zapomente.

Az to udelate, pokracujte v OO.

http://portableapps.com/apps/office/libreoffice_portable

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
 
 
woo jaw demo hz