Tisk ve Writeru

tisk_dokumentu_ikona48.png Z programu Writer v balících Apache OpenOffice a LibreOffice lze při tisku do značné míry ovlivnit, jak bude výstup vypadat. Lze jej tak přizpůsobit určitým požadavkům nebo ušetřit papír a toner.  

Následující popis bude vycházet z Apache OpenOffice 4.1 a LibreOffice 4.2. Ve starších verzích může něco vypadat trochu jinak, zejména mohou některé funkce či volby chybět.

Různé cesty k tisku

K samotnému tisku se lze v programu Writer dostat různě. Nejjednodušší je tzv. přímý tisk, pro který už je standardně tlačítko na panelu. Tato funkce pošle celý dokument na výchozí tiskárnu, aniž by se zobrazil náhled a aniž by se něco nastavovalo. Mnohdy to plně postačuje a je to rychlé.

Tlačítko pro přímý tisk Tlačítko pro přímý tisk


Jaká tiskárna je nastavena jako výchozí, se snadno dozvíte prostřednictvím bubliny zobrazené po najetí kurzorem myši na tlačítko. Pokud po spuštění AOO/LO změníte výchozí tiskárnu, v bublině se bude stále zobrazovat ta původní, ale tisk už půjde na novou (při následujícím zobrazení bubliny už tam ale bude tiskárna nová).

Dále můžete jít přes tiskový dialog, ať už z nabídky Soubor → Tisk..., klávesovou zkratku, z náhledu (viz dále) nebo třeba přes tlačítko přidané na panel. Tam už se dá nastavit spousta věcí a bude o tom ještě řeč. Už v tomto dialogu se zobrazuje malý náhled.

Pokud ale chcete náhled větší, můžete si ho zobrazit přes nabídku Soubor → Náhled strany, klávesovou zkratku nebo standardní tlačítko na panelu. Přímo z tiskového dialogu se k němu dostat nelze, což je trochu škoda. Z náhledu si lze ale naopak otevřít tiskový dialog.

Nastavení vlastností tisku

Je potřeba rozlišovat vlastnosti tisku jako takového a vlastnosti tiskárny. Podívejme se nejprve na první oblast, tedy na samotný tisk, nezávislý na tiskárně. Tyto vlastnosti se nastavují v již zmíněném dialogu Tisk.

Obecné

Karta Obecné obsahuje především tisková nastavení podobná těm, která jsou i u jiných aplikací. Lze si zvolit tiskárnu (případně nastavit její vlastnosti), zvolit si oblast (všechny stránky, pouze některé, nebo aktuální výběr v dokumentu), otočit pořadí stránek a nastavit počet kopií (s volbou, zda se mají řadit za sebe). Není tam nic překvapivého, co by nebylo jinde.

Obecné vlastnosti tisku Obecné vlastnosti tisku


Specifický je ale oddíl
Tisknout (v LO nazvaný Tisk), kde se nastavuje, jak se mají tisknout komentáře. Je aktivní jen v případě, že v dokumentu nějaké komentáře jsou. Tisk komentářů lze zcela vynechat (výchozí v AOO), nebo naopak tisknout jen komentáře, anebo seskupit komentáře vždy na konci stránky (výchozí v LO) či dokumentu.

LibreOffice 4.3 bude mít možnost tisknout komentáře i přesně v té podobě, v jaké se zobrazují v programu. Stránky se tím ale o něco zmenší.

OpenOffice Writer (LibreOffice Writer)

Další karta je zcela totožná v balících AOO i LO, jen její název vychází z názvu balíku (důležité je to „Writer“, protože jde o nastavení specifická pro tento program). Zaškrtávátka v sekci Obsah mají následující význam:

  • Pozadí stránky – zda tisknout pozadí nadefinované pro stránku. Často je vhodné zrušit, protože spotřebovává toner/inkoust a současně snižuje čitelnost.
  • Obrázky a další grafické objekty – zda tisknout různé prvky obrázkového typu. Občas se může hodit, hlavně pokud jsou obrázky pod textem.
  • Skrytý text – umožňuje tisknout i text skrytý některým z používaných způsobů (Efekty pro písmo, Skrytý text, Skrytý odstavec).
  • Zástupce za text (LO: Zástupné znaky textů) – zda tisknout zástupný text (sloužící k dočasnému označení místa, kam se má později vložit definitivní obsah).
  • Ovládací prvky (LO: Ovládací prvky formuláře) – zda tisknout ovládací prvky formulářů v dokumentu.

V sekci Barva je pouze jedna volba: Text tisknout černě. Pokud se zaškrtne, bude ignorováno nastavení barvy písma v textech a všechno se vytiskne černě. Při černobílém tisku to může výrazně pomoci zlepšit čitelnost barevných textů (pokud není třeba texty odlišovat odstíny šedé).

Nastavení specifická pro Writer Nastavení specifická pro Writer


A konečně v sekci
Stránky je opět jediná volba, a to Tisknout automaticky vložené prázdné stránky. Využije se to například při oboustranném tisku nebo tisku více stránek na jeden list (viz dále). Záleží na tom, zda je prioritou přesná podoba výstupu nebo úspora papíru.

Vzhled stránky (Rozvržení stránek)

Na této kartě se nastavuje, jak tištěné stránky rozmístit na listy papíru. V sekci Rozvržení lze zvolit buď tisk určitého počtu stránek na list (na jednu stranu listu), nebo tzv. příručku. V prvním případě se ještě nastavuje, jak mají jít jednotlivé stránky za sebou. Výchozí je nejpřirozenější uspořádání zleva doprava a shora dolů, někdy se ale může hodit i jiné uspořádání.

Kromě přednastavených počtů si to lze udělat i úplně po svém – tedy nejen zvolit, kolik stránek se na stranu listu papíru umístí, ale nastavit i vzdálenost mezi nimi, okraje okolo a orientaci papíru. Vždy lze okolo každé stránky případně vytisknout okraj (rámeček).

Nastavení vzhledu (rozvržení) stránek Nastavení vzhledu (rozvržení) stránek


Rozvržení
Příručka znamená, že lze vytištěné listy přímo přehnout (a svázat, sešít, ...) do podoby knihy. Jde o variantu uspořádání dvou stránek na list, kdy se ale pořadí stránek změní tak, aby tomuto použití odpovídalo.

V sekci Strany stránek lze vybrat, zda tisknout všechny stránky, či zda jen liché (přední, pravé), nebo jen sudé (zadní, levé). Hodí se to například při oboustranném tisku na jednostranné tiskárně (s ručním obracením stránek po vytištění jedné strany).

Volby (Možnosti)

Tady najdete vše ostatní, co se jinam nevešlo. Apache OpenOffice zde má jen tři volby:

  • Tisk do souboru – místo odeslání na tiskárnu se tisková data uloží do souboru.
  • Vytvořit pro seřazený výstup jednu tiskovou úlohu – pokud se tiskne více kopií v seřazené podobě, vytvoří se jedna tisková úloha namísto více úloh pro jednotlivé kopie. Může mít vliv například na účtování tisku nebo zařazování na tiskárnu.
  • Použít pouze podavač (zásobník) papíru z předvoleb tiskárny – nelze použít jiný zásobník, pokud v tom předvoleném například dojde papír.

LibreOffice Writer má navíc ještě jednu:

  • Použít pouze velikost papíru z předvoleb tiskárny – obdobná restrikce jako výše, ale podle velikosti papíru.

Karta Možnosti v LibreOffice Writeru Karta Možnosti v LibreOffice Writeru


Nastavení vlastností tiskárny

Pokud otevřete dialog Soubor → Nastavení tiskárny... (ať už touto cestou nebo jinou), čekají tam na vás dva druhy nastavení. Jeden přísluší přímo tiskárně, tam ohledně možností nastavení záleží na operačním systému a na konkrétním ovladači tiskárny.

Nastavení tiskárny Nastavení tiskárny


Je tam ovšem také tlačítko
Volby (v LO: Možnosti), které vede na dialog obsahující „kompaktní“ verzi nastavení popsaných výše (tedy v dialogu Tisk). Význam jednotlivých voleb je stejný jako v dialogu Tisk.

Kompaktní nastavení tisku Kompaktní nastavení tisku


Specifické je zde ale nastavení faxu, které v dialogu
Tisk není. Pokud ještě někdo potřebuje posílat dokumenty faxem (asi už dnes rarita), může buď tisknout na virtuální tiskárnu faxu, nebo si může přidat na panel tlačítko pro faxování – tam se pak využije toto nastavení.

Nic složitého

Na nastavení tisku není nic složitého a obvykle není potřeba nic moc měnit, pokud vůbec něco. Vždy se ale hodí vědět, co změnit lze a kde to najít.

(Jako ve škole) Průměr: 1.50 | Hodnotilo: 2
 

Komentáře

user avatar guest
Odpovědět
Tisk ve Writeru
14. 05. 2014, 20:58:07
Na druhom screenshote je tlaciaren software602 xps, kde sa da stiahnut instalator? Nikde ho neviem najst.
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:Tisk ve Writeru
14. 05. 2014, 21:19:59
Mám takový silný dojem, že se to nainstalovalo společně s Form Fillerem.
user avatar j-pastierik
Odpovědět
Tisk ve Writeru
16. 05. 2014, 06:45:51
Už neviem v ktorej verzii sa stratila možnosť tlače aktuálnej strany, ktorú som dosť často používal a, žiaľ, už sa neobnovila. Škoda...
user avatar Lucka
Odpovědět
Tisk ve Writeru
15. 02. 2022, 18:38:09
Dobrý den,
potřebuji poradit. Mám tiskárnu canon pixma MG, když napíšu dokument v libreoffice writer, natisknou se je jen eůzné nesmyslné znaky. Ostatní věci se vytisknou normálně. Pracuji v linuxu.
Co s tím?
Děkuji
user avatar kamlan
Odpovědět
Re:Tisk ve Writeru
17. 02. 2022, 09:38:17
Tipuji špatný ovladač tiskárny. Zkusil bych dát tisk do nějaké virtuální tiskárny co tiskne třeba do PDF a pokud to bude v pořádku, tak přeinstalovat ovladač tiskárny nejlépe na originální od výrobce.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře a podniká v oblasti informačních technologií. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.

 
 
 
woo jaw demo hz