Vzorce v textovom dokumente 2 – Pridávanie vlastných symbolov

obecna.png Vo vzorcoch potrebujete často používať aj grécku abecedu, či iné, vami definované symboly. Pretože základné možnosti modulu OpenOffice.org Math vám v tomto smere nemusia postačovať, v dnešnom dieli si ukážeme, ako do skriptovacie jazyka dokážete pridávať vlastné symboly.  

Vlastné symboly

Pomocou postupnosti menu Nástroje | Katalóg si otvoríte okno Symboly, kde nájdete preddefinovanú malú aj veľkú grécku abecedu a niekoľko iných symbolov. Ku týmto symbolom môžete podľa vašej ľubovôle pridávať vlastné výberom znakov z vami vybraného fontu.

 

06

 

Pridávanie symbolov robíte tak, že v okne Symboly vyberiete voľbu Upraviť. Následne sa vám zobrazí okno Upraviť symboly, kde je zobrazený symbol, ktorý bol aktuálne pripravený na vybratie v okne symboly. Tento môžete zmeniť výberom iného znaku a potvrdením voľby Upraviť.

 

07

 

Pri vkladaní je vhodné vymazať meno pôvodného symbolu a do políčka Symbol napíšete nový – jedinečný názov nášho symbolu. Pozor, v názve nepoužívajte znak podčiarknutia, pretože ten znamená spodný index a pri pridávaní takéhoto symbolu by sa nevložil symbol, ale jeho názov.

Ďalej si vyberiete sadu symbolov (štandardne sú k dispozícii dve – grécke písmená a špeciálne znaky, ale napísaním nového názvu vznikne ďalšia skupina), font písma, prípadnú podmnožinu písma (ak je font na podmnožiny rozdelený) a štandardný štýl písma, ktorý sa použije pri použití tohto symbolu (normálne písmo, tučné, kurzíva, resp. tučná kurzíva). Nakoniec znak uložíte do zoznamu pomocou voľby Pridať.

Naraz môžete upraviť a pridať nielen jeden symbol, ale celú množinu a prácu s dialógovým oknom Upraviť symboly ukončíte voľbou OK, ak ste s výsledkom spokojní, alebo Zrušiť, ak chcete, aby sa urobené zmeny predsa len nepreviedli.

Na budúce: Skriptovací jazyk modulu Math.

(Jako ve škole) Průměr: 3.00 | Hodnotilo: 6
 

Komentáře

user avatar PetrV
Odpovědět
Vzorce v textovom dokumente 2 – Pridávanie vlastných symbolov
7. 02. 2011, 12:05:46
Na tohle je třeba dávat pozor. Jestliže si nadefinuju nějaké znaky a použiju tedy pro ně svou syntaxi, pak příjemce neuvidí znaky, ale tu syntaxi, respektive názvy pro ty symboly. Takže tohle je možné používat jen u dokumentů, které skončí jen u mě nebo v PDF.
Dřív jsem si třeba předělával znaky řecké abecedy do české fonetiky, no je to pěkná blbost... velmi důrazně nedoporučuju. Pak si na to člověk zvykne a jinde to nepoužije.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
 
 
woo jaw demo hz