Evropská komise doporučuje Open Document Format

ODF Podle Evropské komise by všechny orgány veřejné správy EU měly být schopny používat Open Document Format. Netrpí problémem „vendor lock-in“ a je v souladu se strategií interoperability.  

Na základě dotazů evropské poslankyně Amelie Andersdotter (Švédsko, Pirátská strana) se Evropská komise vyjádřila ústy svého místopředsedy Maroše Šefčoviče (Slovensko) k editovatelným formátům elektronických dokumentů. Pro tyto dokumenty komise doporučuje, aby všechny evropské instituce podporovaly přinejmenší oba standardy ISO, tedy Open Document Format (ODF) a Office Open XML (OOXML).

Maël Brunet, ředitel OpenForum Europe, však považuje reálný aktuální stav za ztracenou příležitost EU jít příkladem: „Podle našich zkušeností není ODF vždy plně podporován evropskými institucemi při jejich vnější komunikaci. Například veřejné konzultace EK jsou někdy vydávány nebo odpovídatelné jen v PDF nebo ve verzi OOXML používané firmou Microsoft. ODF je podporován jen na žádost a dokumenty mohou obsahovat chyby ve formátování. To je problém pro občany a orgány veřejné správy, kteří si zvolí pro editaci dokumentů otevřený standard.“

Matthias Stürmer ze Swiss Open Systems User Group podporu EK pro ODF vítá: „Přestože Švýcarsko není členským státem EU, doufáme, že švýcarská vláda a také jednotlivé kantony budou následovat toto doporučení oficiálně podporovat dokumenty v ODF.“

Open Document Format je nativním (přirozeným) formátem kancelářských balíků Apache OpenOffice a LibreOffice. Balík LibreOffice je schopen téměř ve 100% šíři podporovat i formát OOXML, v případě Apache OpenOffice není podporován zápis do tohoto formátu.

(Jako ve škole) Průměr: 1.50 | Hodnotilo: 4
 

Komentáře

user avatar SD2007
Odpovědět
Evropská komise doporučuje Open Document Format
25. 02. 2014, 22:19:06
Sám už asi dva roky používám LO ačkoliv mám platnou licenci pro MSO , komunikace s německými nebo polskými firmami a institucemi pomocí těchto otevřených formátů funguje výborně.Problém je obvykle jen na české straně která se tvrdošijně z nějakého důvodu drží Microsoft Office .

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře a podniká v oblasti informačních technologií. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.

 
 
 
woo jaw demo hz