Jak funguje podpora LibreOffice

LibreOffice Máte potíže s používáním kancelářského balíku LibreOffice? Charles Schulz sestavil přehled způsobů, kterými můžete zdarma získat podporu.  

Snad každý uživatel balíku LibreOffice se občas dostane do nějaké situace, v níž si neví rady. Proto existují různé možnosti podpory. Kromě placené podpory, kterou zajišťují firmy na komerční bázi, je tu i řada způsobů podpory zdarma. Vývojář Charles-Henri Schulz připravil jejich přehled.

Jsou tu v zásadě tyto cesty:

Čeští a slovenští uživatelé (resp. všichni, kdo rozumějí česky) mohou samozřejmě využít také fórum OpenOffice.cz.

A jak můžete pomoci v podpoře vy? Například založit twitterový účet nebo facebookovou stránku pro poskytování podpory LibreOffice, ale samozřejmě také rozšiřovat dokumentaci ve všech podobách (včetně slovenského překladu oficiální příručky pro začátečníky).

(Jako ve škole) Průměr: 1.00 | Hodnotilo: 2
 

Komentáře

user avatar Petr Valach
Odpovědět
Jak funguje podpora LibreOffice
1. 12. 2014, 14:11:20
Doporučujeme využívat naše forum pro pokládání dotazů, je pro tento účel vytvořeno a slouží všem. Uživatelé, kteří řeší nějaký problém, tak nemusí mnohdy otázku pokládat, najdou si již odpověď na ni. Navíc zajímavé náměty jsou pak zpracovávány formou přehledových článků.

Přispívajícím a hlavně odpovídajícím velmi děkujeme.
user avatar Karel
Odpovědět
prpojení datových oblastí mezi listy v Libreoffice calc
7. 06. 2017, 12:57:23
Dobrý den, prosím o pomoc při kopírování mezi listy. Věc je taková, že mám v sešitu v prvním listu sestavu několik tabulek a slouží jako základní, kde se s daty bude pracovat. Do dalších listů si potřebuji překopírovat části tabulek tak aby při jakékoliv změně v první základní tabulce se data propsali do jiného listu kde kopie oblasti je. Poté v kopírovaných tabulkách budou vytvářeny grafy z dat propsaných.
děkuji moc za radu jak toto provést.
Karel
user avatar neutr
Odpovědět
Re:prpojení datových oblastí mezi listy v Libreoffice calc
7. 06. 2017, 14:13:10
Karle tohle je typický problém který patří do našeho fóra. Já myslím že to tak složité není ale neudělám si pořádnou představu dokud to neuvidím. Ale jistě tak i ostatní uživatelé fóra.

Je potřebné nejspíš postnout vzor aby si ho mohli přispivatelé prohlédnout. Ony jsou tabulky a tabulky. Podle všeho potřebujete tabulku "kontingenční" která umí takové exporty. Když si vše kolem kontingenční tabulky přečtete (nápověda podle toho zda užíváte Apache Open Office, nebo Libre Office) tak zjistíte jak to udělat. V nápovědě zadejte hledat "kontingenční tabulka". Tam se dočtete jak se co dělá. Jenže začátečníkovi se objeví dialog a je v koncích. Ale je na Vás jestli se budete orientovat.

Takže v opačném případě doporučuji otevřít (z této stránky) "Fórum", přihlásit se jako uživatel, nalistovat problematiku Calcu a nejprve se podívat jestli nenajdete v záložce hledání vyřešený problém který by se podobal tomu Vašemu. Chce to zejména hledání hesla "Kontingenční tabulka", "kopírování mezi listy" a podobně.

Myslím že je také něco mezi články. Zde na tomto listě do modrého pruhu nahoře vpravo zadejte hesla a vyhledejte. Myslím že by se našlo i něco mezi návody ale po jednom se nedopracujete. Musíte hledat a otevírat nejprve v článcích, následně na fóru příspěvky které jsou označeny jako vyřešené. Potom teprve nevyřešené, a pak návody.
user avatar karel
Odpovědět
Re:Re:propojení datových oblastí mezi listy v Libreoffice calc
7. 06. 2017, 15:03:29
trochu to více přiblížím. V první listě mám cca 9 tabulek pod sebou. Chci aby samostané tabulky byli rozkopírované do samostatných listů včetně zápisků komplet. Chci aby v případě úpravy v prvním listě se upravila i tabulka v kopii v jiném listě. Snad to bude stačit :-), děkuji
user avatar neutr
Odpovědět
Re:Re:Re:propojení datových oblastí mezi listy v Libreoffice calc
7. 06. 2017, 20:19:28
Rozkopírování tak jak popisujete doporučuji takto :
1. tabulka v listu1 např. A1:C5
2. tabulka v listu1 např. A7:C10
3. tabulka v listu1 např. A12:C18
4. tabulka v listu1 např. A20:C25
5. tabulka v listu1 např. A28:C35
...
9. tabulka v listu1 např. A100:C131
-----------------------------------

Zkopírujeme nejprve manuálně všechny tabulky do listu2 : Zkopírujeme celý obsah listu 1 do Listu2.
Postup : v listu 1 stiskneme Ctrl+A, zkopírovat, skočit do listu2 (buňka A1) a dáme "vložit" z hlavní nabídky nebo (Ctrl+V).

Je to vzor pro další postup. Následně v Listu1 napíšeme do buňky D1 (nebo do jakékolov volné buňky za tabulkou - ale v raději v prvním řádku - vzorec "=A1".

Potom se tedy totéž co je v A1 objeví i v D1.

Následně obsah buňky D1 vystřihneme hlavní nabídkou, (nebo Ctrl+X) a vložíme do buňky A1 Listu2! - Buď z hlavní nabídky "vložit" (nebo Ctrl+V). Nyní by se v buňce A1 Listu2 měl objevit vzorec "=List1.A1".

Další krok je ten že hned obsah buňky A1 v Listu2! zkopírujeme do paměti. To uděláme pomocí Ctrl+C, nebo z hlavní nabídky "kopírovat".

Toto už budeme kopírovat do všech buněk Listu2 které obsahují kopii tabulky postup :
A - Stiskneme Ctrl+End - skočíme na poslední buňku kopie tabulky.
B - Stiskneme Shift+Ctrl+Home. Tím vybereme celou kopii tabulky.
C - Do vybraného úseku vložíme vzorec pomocí nabídky vložit (nebo Ctrl+V).
D - Nyní máme v kopii tabulky vzorce místo původních hodnot. Stiskneme v Libre Ofice F4 (v Apache Open Office tuším Shift+F4).


Nyní bychom měli mít ve všech buňkách vzorec s "dolary". Například v "A1" by mělo být =$List1.$A$1 a podobně ve všech vzorcích takže v "B2" to bude =$List1.$B$2 a podobně.

Jestli se Vám to nepovede začněte znovu krok po kroku. Je totiž důležité mít stále vybraný celý úsek od začátku první tabulky do konce poslední tabulky. Postup sice funguje i bez dolarů, ale s dolary je to velice bezpečné - jinak se snadno dopustíte chyb.

Nyní teprve opustíme původní celý úsek (první až poslední tabulka). Musíte najít řádky ve kterých jsou samé nuly. Tyto řádky jsou v originále prázdné a jsou mezi tabulkami. Tyto hodnoty s nulou smažte tak aby tam nebylo nic. (klepnout na číslo řádku úplně vlevo (vybere se celý řádek) a stisknout Delete.)

Zůstaly nám kopie tabulky které se skládají jen ze samých vzorců. Tyto tabulky už (každou tabulku jednotlivě) celou naráz vystřihneme a vložime do nového sešitu - podle potřeby ale nejlépe do buňky A1.

- Takže z listu2 vybereme a vystřihneme tabulku 2 a vložíme ji do buňky A1 Listu3.
- Následně vystřihneme z listu2! 3. tabulku a vložíme ji do Listu4 (do buňky A1).
- Totéž s 4. tabulkou do listu 4 a tak dál (5. až 9. tabulka).

Nyní máte originál v Listu1 a kopie které se aktualizují podle originálu v listech 1 až 10. Cokoliv v jakékoliv vzorové tabulce (list1) změníte, objeví se automaticky na správném listu. Doporučuji jednotlivé listy přejmenovat podle tabulek které obsahují.

---------------------------------------

Na to abyste něco mohl poslat (postnout) musíte být přihlášen jako uživatel fóra - založit nový příspěvek a do něj vložit odkaz na nějaké úložiště kde bude ukázka (nejlépe uložto.cz, LeteckaPosta.cz, Box a podobně). To co sem píše by tady být nemělo - podívejte se co píše autor článku Lukáš Jelínek.
user avatar Karel
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:propojení datových oblastí mezi listy v Libreoffice calc
12. 06. 2017, 11:39:40
Děkuji moc, pokusím se zadat dle rozpisu. Snad se podaří

pěkný den

Karel
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:propojení datových oblastí mezi listy v Libreoffice calc
12. 06. 2017, 13:34:02
Díky Petrovi za velkou práci s komentáři, výpomocí čtenářům. Čtenáře bych prosil využít Forum OpenOffice.cz, které bylo pro takové případy zřízeno.

PS: Nemůžu si odpustit, že formulace "Snad se podaří pěkný den Karel" mě pobavila :D Čeština je kouzelná a při chybějících čárkách dokáže vykouzlit divy.
user avatar Karel
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Re:propojení datových oblastí mezi listy v Libreoffice calc
12. 06. 2017, 14:47:10
tak tedy správně :-)
snad se podaří, pěkný den, Karel :-)
user avatar Karel
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:propojení datových oblastí mezi listy v Libreoffice calc
12. 06. 2017, 14:44:47
již to mám rozpracované, funguje to. Jen se chci ještě zeptat zda se dají v originální tabulce přidávat řádky a tím se budou připisovat i do zkopírované tabulky. Mám cíleně někde volné buňky, pro doplnění dat a nechci aby se tam zobrazovali nuly, jde to nějak?

děkuji předem

Karel
user avatar neutr
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Re:propojení datových oblastí mezi listy v Libreoffice calc
12. 06. 2017, 16:05:06
Karle jde to, je to maličko složitější postup ale ten opravdu až na fóru - těšíme se na spolupráci.
user avatar Karel
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Re:Re:propojení datových oblastí mezi listy v Libreoffice calc
12. 06. 2017, 16:23:58
Ano děkuji, jdu se přihlásit :-),

Karel
user avatar Karel
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Re:Re:propojení datových oblastí mezi listy v Libreoffice calc
12. 06. 2017, 16:49:54
Dobrý den ještě jednou. Jsem přihlášený. Je možné takto poradit s předchozím dotazem? děkuji
Karel
user avatar Karel
Odpovědět
náhled tabulky
7. 06. 2017, 15:09:18
tabulka je jednoduchá sloupce a řádky, ohsahuje čísla a písmena, jak pžípadně postnout?
user avatar neutr
Odpovědět
Re:náhled tabulky
7. 06. 2017, 20:29:56
" jak případně postnout?"

Už jsem Vám to psal v prvním příspěvku :
'Karle tohle je typický problém který patří do našeho fóra.'

To jsem upřesnil výše :
'Na to abyste něco mohl poslat (postnout) musíte být přihlášen jako uživatel fóra - založit nový příspěvek a do něj vložit odkaz na nějaké úložiště kde bude ukázka (nejlépe uložto.cz, LeteckaPosta.cz, Box a podobně).'

Sem už opravdu nepište.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře a podniká v oblasti informačních technologií. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.

 
 
 
woo jaw demo hz