LibreOffice Release Candidate 2 v oběhu

The Document Foundation udělala vydáním další verze LibreOffice 3.3 RC 2 již druhý z posledních kroků na cestě k finální verzi tohoto kancelářského balíku. I když se LibreOffice zakládá na OpenOffice.org, je tento software vyvíjen nezávisle na projektu Oraclu.  

Podle vývojářů přináší tato verze hned povícero vylepšení a oprav chyb. Instalátor pro Windows je tentokrát zase o něco méně náročný. LibreOffice přináší některé z nových vlastností OpenOffice.org, protokol změn (tzv. changelog) je dostupný k také k nahlédnutí.

Práva na používání označení OpenOffice.org vlastní stále Oracle, LibreOffice se od původního projektu odštěpila po té, co skupina vývojářů založila nezávislou Document Foundation. Pod její záštitou je tento kancelářský balík dále vyvíjen. The Document Foundation je podporována i dalšími firmami jako Google, Novell, Canonical a Red Hat.

LibreOffice si můžete stáhnout ze stránek The Document Foundation ve verzi pro daný operační systém, u vydání pro Windows se jedná o mezinárodní balík, který obsahuje více jazyků. Naproti tomu se pro GNU/Linux nebo Mac OS X jazykový balíček stahuje z příslušných archivů zvlášť, jinak bude prostředí programu anglicky.

(Jako ve škole) Průměr: 1.00 | Hodnotilo: 2
 

Komentáře

user avatar Mach
Odpovědět
LibreOffice Release Candidate 2 v oběhu
27. 12. 2010, 18:08:55
... Instalátor pro Windows je tentokrát zase o něco méně náročný...

Doufám, že konečně někoho z vývojářského týmu napadne rozbalovat instalátor ve Windows do složky %Temp%, popř. %SystemRoot%\Temp a ne do %UserProfile%\Desktop.
user avatar Mach
Odpovědět
Re:LibreOffice Release Candidate 2 v oběhu
27. 12. 2010, 22:25:10
Odpovím si sám. Ne, ne, opět se rozbalují do %UserProfile%\Desktop.

Snad příště...
user avatar Josef Molnar
Odpovědět
Re:Re:LibreOffice Release Candidate 2 v oběhu
28. 12. 2010, 07:26:47
Zdravím,
Windows nepoužívám, tak jsem to dál nerozepisoval, nicméně pro další čtenáře byste mohl prosím přidat konkrétní verzi Vašeho systému. Děkuji
user avatar Mach
Odpovědět
Re:Re:Re:LibreOffice Release Candidate 2 v oběhu
30. 12. 2010, 22:40:42
Omlouvám se, to mi nedošlo. Nicméně s verzí Windows tato "vlastnost" nijak nesouvisí.

Na vysvětlenou. Spuštění staženého instalačního balíčku způsobí, že se na ploše vytvoří složka s rozbalenými soubory, ze které se následně automaticky spustí instalace OOo. Po dokončení instalace ji může člověk smazat, již není potřeba. Pokud ale toto uživatel neví (jako že neví), žádný dialog ve smyslu "nyní již můžete tu a tu složku smazat" nebo tak něco se nezobrazí. Systémovější by bylo, onu složku s instalačními soubory rozbalovat do složky určené pro dočasné soubory - temp.

Aby toho nebylo málo, úplně stejně se chová i lokalizační balíček.

Celý vtip tkví v tom, že by dle mne stačilo změnit jednu proměnnou (viz první příspěvek) a byl by pokoj. Nejsem sice žádný profesionální programátor, ale na toto mé znalosti stačí.

Všechny klony OOo (Go-oo, LibO...) se v tomto chovají stejně.
user avatar Mach
Odpovědět
LibreOffice Release Candidate 2 v oběhu
30. 12. 2010, 23:02:31
Abych ale jen nekritizoval. (1) Subjektivně se mi jeví o fous svižnější - neměřil jsem (2) Calc obsahuje moje milované tlačítko "skrýt/zobrazit mřížku" (3) má staré barevné ikony - 3x sláááva.
user avatar Josef Molnar
Odpovědět
Re:LibreOffice Release Candidate 2 v oběhu
31. 12. 2010, 09:05:33
Velmi bych uvítal možnost rozdělení náhledu na dokument ve Writeru (jen pomocí tenké čáry jak to umí konkurence, nebo OOo Calc) a možnost při náhledu skrýt prázdné místo na konci a začátku následující stránky - mám 14.1 monitor na NTB, ušetřilo by mi to spoustu místa a času a podle všeho to OOo neumí.
user avatar Mach
Odpovědět
Re:Re:LibreOffice Release Candidate 2 v oběhu
2. 01. 2011, 20:48:17
Neumí, bohužel. S jistým sebezapřením se dá nahradit zobrazením dokumentu jako webové stránky: Menu > Zobrazit > Vzhled webu.

Snad se vznikem nadace The Document Foundation začne blýskat na lepší časy.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
 
 
woo jaw demo hz