Office Open XML nemůže být v současné podobě standardem

OSS Alliance vydala stanovisko k Office Open XML. Formát Office Open XML vytvořený Microsoftem má v současnosti tolik chyb a nedostatků, že nesplňuje ani základní požadavky na otevřený formát natož standardu pro dokumenty.  

OSS Alliance vydala stanovisko k Office Open XML. Formát Office Open XML vytvořený Microsoftem má v současnosti tolik chyb a nedostatků, že nesplňuje ani základní požadavky na otevřený formát natož standardu pro dokumenty. To je závěr OSS Alliance, která tak důrazně nedoporučila jeho zařazení mezi ISO standardy.

 

OSS Alliance se aktivně zapojila do diskuze na půdě Českého normalizačního ústavu, jenž zastupuje v hlasování Českou republiku a bude podávat oficiální stanovisko naší země k Office Open XML. „Nejsem typ, který by okamžitě odmítal vše, co pochází od Microsoftu. Abych přijal Office Open XML, je nutné si přestat hrát se slovíčkem open a místo toho skutečně otevřít formát, odstranit veškeré chyby a stejně důležité je zajištění patentové volnosti,“ uvedl předseda OSS Alliance Filip Molčan.

Základními problémy Office Open XML jsou chybějící popisy některých vlastností, místo toho jsou pouze vyjmenovány. Dále závislost na platformě i architektuře a v neposlední řadě OO XML dohromady odporuje několika schváleným ISO standardům, které nahrazuje Microsoft vlastními. Výjimkou nejsou ani odkazy na chování proprietárních aplikací Word 5 pro Mac či Wordu 97. „Je to obrovská výhoda pro Microsoft. On ví, jak formát implementovat, specifikace to ale neobsahuje. Je nutné opravit chyby, použít existující standardy, odstranit právní problémy, formát veřejně projednat a poté znovu předložit k ISO standardizaci,“ řekl Pavel Janík, šéf české komunity OpenOffice.org. Dodal, že pro programátory jsou také potřeba referenční implementace a vzorové dokumenty.

Na workshopu na Českém normalizačním ústavu padla mimo jiné výtka, že formát ignoruje primární účel standardu – shromáždit vše nejlepší pod jednu střechu. „OO XML není snahou vzít to nejlepší z existujícího, ale jde pouze o převedení binárních formátů Microsoftu do XML, to není best practices, kterou požaduje ISO standard,“ uvedl na workshopu Českého normalizačního ústavu Arndl Layer z IBM. OO XML se také dostává do střetu s Evropskou komisí. Ta totiž chce pouze jediný standard v dokumentech. České Ministerstvo informatiky, jehož agenda přešla pod Ministerstvo vnitra, navíc doporučilo používání OpenDocument formátu. Jde o aplikaci zákona o svobodném přístupu k informacím. Podle ministerstva je nutné informace vkládat na web ve formátu, jehož specifikace je volně dostupná a použití uživatelem není omezováno.

Komentáře

user avatar Jarmila
Odpovědět
Office Open XML nemůže být v současné podobě standardem
18. 12. 2013, 12:18:30
Dobrý den,

na správu soc.zabezp.chtějí přes datovou schránku zasílat výkazy ve formátu xlm, nevím jak vypadá,může mi někdo tento formát ukázat? děkuji Jarmila
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:Office Open XML nemůže být v současné podobě standardem
18. 12. 2013, 12:46:03
Dobrý den,
bohužel neuvádíte, o jaké konkrétní výkazy jde (podle toho se liší i konkrétní podoba formátu, který byl vytvořen na základě XML). Každopádně ale nemá smysl tyto soubory vytvářet ručně, lze na to použít různé aplikace.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
 
 
woo jaw demo hz