OpenOffice.org na finském ministerstvu spravedlnosti

Finské ministerstvo spravedlnosti zveřejnilo zprávu o přechodu na OpenOffice.org 2. Ze tří možností, jak vyřešit roztříštěnost kancelářských aplikací (různé verze Lotus SmartSuite, MS Office a WordPerfect), byla vybrána instalace OpenOffice.org 2 pro 8500 lidí doplněná o 1500 licencí MS Office 2003 (kvůli návaznosti na další vládní systémy).  

Finské ministerstvo spravedlnosti zveřejnilo zprávu o přechodu na OpenOffice.org 2. Ze tří možností, jak vyřešit roztříštěnost kancelářských aplikací (různé verze Lotus SmartSuite, MS Office a WordPerfect), byla vybrána instalace OpenOffice.org 2 pro 8500 lidí doplněná o 1500 licencí MS Office 2003 (kvůli návaznosti na další vládní systémy).

OOo bylo vybráno kvůli ceně a podpoře ODF. Zpráva nabízí i srovnání cen možných řešení za období šesti let: kompletní přechod na MS Office 2003 by vyšel na 6,7 milionu euro, vybrané řešení OOo+MSO bude stát 2 miliony euro. Prvním krokem byl pilotní provoz OpenOffice.org u více než 150 lidí v období od prosince 2005 do září 2006. Výsledkem bylo zhodnocení, že OpenOffice.org plně pokrývá potřeby administrativního sektoru ministerstva a kompatibilita s různými verzemi MS Office je na vysoké úrovni. Během pilotního provozu bylo sepsáno či přeloženo několik manuálů pro uživatele a vytvořeny šablony pro standardizované dokumenty. Všechny dokumenty byly zveřejněny pro případné další zájemce. Po pilotním projektu byl přechod schválen a začal v lednu letošního roku. "Během prvních dvou měsíců roku 2007 bylo jen minimum negativních reakcí. Pozitivní výsledky pilotního projektu platí i při skutečné migraci. Také protesty proti změně kancelářského software jsou velmi vzácné. Pozitivní postoj lze posílit zaškolením, šablonami pro standardizované dokumenty, dobrých příruček a podpůrných nástrojů. Při představování software novým uživatelům jsou zdůrazňovány nejdůležitější vlastnosti, jako podpora standardů a snadné výměny dokumentů nebo možnost instalace zdarma."

Komentáře

user avatar priznivec_OO
Odpovědět
Jsem zvedav, kdy se tu
24. 02. 2007, 10:43:05
Jsem zvedav, kdy se tu doctu, ze nase slavna statni sprava prolezla Microsoftem hodla taky nasadit OpenOffice.
user avatar VladimirL
Odpovědět
Podle zkušeností
24. 02. 2007, 12:02:04
S velkou pravděpodobností asi ne. Ovšem, nástup MSO 2007 bude znamenat pro typické státní úředníky a úřednice takový šok, že to nevydýchají :-). Paralelně v práci i doma používám oba balíky - pro rejpaly oba MSO koupené jako OEM. OO i MSO mají své výhody i nevýhody. Jako hlavní výhodu pro MSO považuji možnost kontroly pravopisu (nemyslím překlepy), kterou lze dokoupit a vzhledem k tomu, že si občas přivydělávám jako překladatel možnost použít některé nástroje CAT, jako Wordfisher a Wordfast, které pro OO neexistují.
user avatar Christof
Odpovědět
i pro OOo se dají použít
24. 02. 2007, 12:25:24
i pro OOo se dají použít nějaké CAT nástroje (ale zkušenosti nemám)
http://en.wikipedia.org/wiki/Computer-assisted_translation#Comparison_of_different_CAT_tools

no, a kontrola gramatiky by i být mohla, kdyby ji někdo udělal (a uznávám, že je lepší udělat za peníze kontrolu pro MSO)
user avatar VladimirL
Odpovědět
I za peníze
24. 02. 2007, 17:29:55
Ten Lingea Grammaticon jsem si za cca 1600 taky koupil. Nevadilo by mi, kdyby tato možnost byla i pro OO. Poslal jsem na tohle téma mail Lingei a odpověděli mi, že v případě většího zájmu by nebyl problém :-). Problém je ten, že ti, kdo používají OO nemají zájem platit.
user avatar Christof
Odpovědět
To bych netvrdil,
24. 02. 2007, 19:23:24
To bych netvrdil, předpokládám, že 602 se s 602office daří dobře
user avatar VladimirL
Odpovědět
602 Office
25. 02. 2007, 12:14:27
Nevím, znáte někoho, kdo jí má? Já ne. Obávám se, že přidaná hodnota pro normálního uživatele není tak vysoká, aby volil placený produkt místo produktu zadarmo. Kolik běžných uživatelů potřebuje sql databázi? Pokud budeme uvažovat o uživatelích OO jako o trochu počítačově gramotnějších, ti negramotní se o ní nedozví, tak Firefox, Thunderbird a Sunbird si může stáhnout každý, případně to za něj udělá správce počítačů ve firmě.
Ideálním alternativním balíkem pro firmy byl starý, poslední zadarmo, StarOffice 5.2 s integrovaným poštovním klientem a internetovým prohlížečem.
user avatar Helios
Odpovědět
Znam kamarada, co rikal, ze
26. 02. 2007, 10:52:39
Znam kamarada, co rikal, ze maj 602Office ve firme jako testovaci. Napadlo mne, ze pro nekoho by treba mohlo byt vyhodne koupit treba do firmy 1x 602Office + zbytek OOo - tim padem by mel technickou podporu vicemene i pro OOo.
Nicmene pro bezneho uzivatele to asi neni rentabilni.
user avatar priznivec_OO
Odpovědět
Ja jsem uz s MS Office
24. 02. 2007, 13:06:24
Ja jsem uz s MS Office zkoncoval totalne. U nas na univerzite ji pouzivame hodne casto, a nemyslete si, grafy v Excelu to taky neni nic moc - pro techniky nepouzitelne, tam musi prijit Matlab. Dokonce jsme ted na OpenOffice zalozili vyuku tvorby elektronicke dokumentace. Proc to ucit na MSO? Tim bysme studenty tlacili pouzivat nelegal. software, protoze maloktery si MSO koupi, a my ho k tomu nemuzeme nutit. Nekdy mi vyuka informatiky na ceskych skolach pripada jako jedna velka skolici akce Microsoftu, ktery by tem skolam mel platit za reklamu, kterou jeho produktum delaji.
Pravdou bude, ze chci vselijake ty asistentky, sekretarky, a pod. videt az uvidi novou Office, to mate pravdu. Vetsinou neznaji principy, ale maji nazpamet naucene postupy v tom svem Wordu. Tim padem v nove sade bude vse jinak a jejich 100% nadrilovane postupy typu "klikni sem", "klikni tam" nebudou chodit :-D .
user avatar rara
Odpovědět
Možnost propojení OOO na
26. 02. 2007, 08:48:32
Možnost propojení OOO na CAT se tady diskutovala cca před 2ma měsíci.
Moc té problematice sice nerozumím, ale z debaty vyplynulo z toho že vámi jmenované nástroje sice přímo s OOO propojit nejdou, ale existují jiné - i open source a stejně dobré, které mají přímé propojení na OOO.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
redakce OpenOffice.cz

redakce OpenOffice.cz

redaktoři OpenOffice.cz

 
 
 
woo jaw demo hz