OpenOffice.org se zabydlelo na tisících počítačích rakouské justice

Rakouské soudnictví migrovalo na kancelářský balík OpenOffice.org.  Přechod, který začal roku 2008, se ukázal z velké části bezproblémový a dosáhl pozitivní zpětnou vazbu.  

Snahy Vídně, přejít na open source software, trvají již roky a navenek se jeví jako fraška, přesto jsou zde zastoupeny i úspěchy, které jsou méně známé. Německý Linux Magazin píše o případu, kdy rakouská justice od roku 2008 migrovala na několika tisících pracovišť k OpenOffice.org.

Rozhodnutí o této změně padlo již roku 2007, kdy se měl provést update operačního systému, nicméně Microsoft právě tehdy ukončil podporu pro Windows 2000. Načež vyvstaly otázky ohledně programového vybavení a ukázalo se mimo jiné i to, že používané kancelářské aplikace nevedou k plné spokojenosti uživatelů.

Při práci s textem byl použitý i software Lotus Word Pro, dokonce i editor vlastní výroby. Následně, po srovnání schopností OpenOffice.org Writer a Microsoft Word, se ukázalo, že funkce zpracování textu nevykazují žádné zásadní rozdíly. Navíc se OpenOffice.org nechá skvěle integrovat do aplikací Java Rich Client, které justice používá. Mezi další pozitiva patří nezávislost na dodavateli balíku, na konkrétní platformě a přímý export do formátu PDF. Stejně atraktivní je i svobodný formát ODF a nelze opomenout úsporu nákladů, když odpadne povinnost nakupovat licence.

Samotná migrace se rozjela začátkem roku 2008 v rámci dobrovolného testování. Od září 2008 začalo jít do tuhého, za pomoci 8 školitelů během 14 měsíců přešlo a učilo se používat balík OpenOffice.org 2 400 zaměstnanců justice. Zajímavé je, že školení zabralo jen jeden den, další podpora již nebyla nutná a celková situace vyvolala pozitivní ohlas.

(Jako ve škole) Průměr: 1.00 | Hodnotilo: 4
 

Komentáře

user avatar Mach
Odpovědět
OpenOffice.org se zabydlelo na tisících počítačích rakouské justice
5. 07. 2011, 19:37:18
(ironie) Tak toho se v naší státní správě ani justici bát opravdu nemusíme. (/ironie)
user avatar marecekk86
Odpovědět
OpenOffice.org se zabydlelo na tisících počítačích rakouské justice
6. 07. 2011, 10:24:55
Páči sa mi to, ja som síce prívrženec LO, ale napokon je to aj tak v podstate jedno :)
MS Office je drahý, ak by bola cena dostupnejšia, rozhodne by sa dalo polemizovať....

Problém je žiaľ v tom, že v mojej profesií musím používať MS Excel či chcem, alebo nie, nakoľko kalkulačky LO a OO ani nehovorím, nevie otvárať a korektne s nimi pracovať :(


Snáď sa aj toto nejako časom porieši ...
user avatar Mach
Odpovědět
Re:OpenOffice.org se zabydlelo na tisících počítačích rakouské justice
6. 07. 2011, 11:30:01
Nekompatibilita formátů tu byla je a bude stále. S tím je nutné se smířit. Jediný "formát", kde to nehrozí je ASCII 7bit.

Argument, že OO/LO neumí korektně zobrazit soubory MSO se dá klidně otočit. Tímto nechci útočit, pouze poukázat, že tato zažitá argumentace pokulhává. Tím, že firmy, organizace, stát apod. budou stále tvrdošíjně lpět na MSO, pouze nahrává Microsoftu.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
 
 
woo jaw demo hz