PDF snadno, rychle, podle přání

AOO Andrew Brandt připravil návod, jak snadno a rychle v LibreOffice nebo Apache OpenOffice vytvořit výstup v PDF. Zaměřuje se nejen na prostý export, ale i na přizpůsobení podle specifických požadavků.  

Export do PDF je tradičně silnou stránkou kancelářských balíků Apache OpenOffice a LibreOffice (dříve OpenOffice.org, tato vlastnost má velmi dlouhou historii). Vytvořit takový výstup není nic těžkého – ale aby to bylo ještě snazší, vytvořil Andrew Brandt názorný návod, jak postupovat.

Kromě jednoduchého exportu se věnuje i řešení specifických požadavků – například vkládání fontů, zdrojových dokumentů nebo vodoznaků, bezpečnosti (šifrování, heslům), nastavení rozlišení grafiky nebo nastavení výchozího zobrazení.

Přečtěte si také článek od Daniela Sedláčka věnovaný exportu do PDF pomocí maker a články Petra Valacha (chybové hlášení při exportu do PDF, vkládání fontů a dokumentů do PDF, hromadný export do PDF).

(Jako ve škole)
 

Komentáře

user avatar Petr Valach
Odpovědět
PDF snadno, rychle, podle přání
12. 09. 2013, 17:52:49
http://www.openoffice.cz/navody/tipy-pro-vas-office-jak-sloucit-vice-sloupcu-do-jednoho-a

http://www.openoffice.cz/navody/tisk-vice-listu-ze-sesitu-vkladani-fontu-do-souboru-odf
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:PDF snadno, rychle, podle přání
12. 09. 2013, 18:57:04
Díky za upozornění, přidal jsem to tam.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
PDF snadno, rychle, podle přání
13. 09. 2013, 02:05:26
http://www.openoffice.cz/doplnky/obrazovka-prednasejiciho-v-impressu-prace-s-obrazky-v-calcu

Panebože, to už je rok, co jsem to psal :O
user avatar Karel Vitasek
Odpovědět
PDF snadno, rychle, podle přání
16. 09. 2013, 12:38:44
A jak se dá vytvořit z dokumentu v LO PDF formulář, který by bylo možno vyplnit v Adobe Readeru a vyplněný pak uložit na disk?
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:PDF snadno, rychle, podle přání
16. 09. 2013, 13:04:48
Je to popsáno v návodu odkazovaném z tamtoho návodu - tady je přímý odkaz: http://www.maketecheasier.com/create-a-pdf-with-fillable-forms-in-libreoffice/2013/04/29
user avatar Karel Vitasek
Odpovědět
PDF snadno, rychle, podle přání
16. 09. 2013, 13:34:53
Děkuji za odpověď, ale návod nefunguje. Alespoň ne v mých rukou a v rukou našich IT.
Pokud vytvořím formulář podle návodu a uložím jako PDF Form ve formátu pdf, tak po vylnění a "uložení kopie" je ona kopie opět prázdný, nevyplněný formulář. Pokud to uložím jako FDF nebo XML, tak se v A. Readeru objeví známý fialový pruh s textem, že formulář mohu vyplnit a vytisknout, ale že nemohu data uložit. Ostatně na to upozorňují i komentáře pod návodem, který odkazujete.
V placené verzi Akrobata ovšem lze povolit nějaký flag, který pak udělá takový formulář uložitelný. Můj dotaz tedy směřoval na to, jak udělat formulář v LO uložitelný, ne jak udělat formulář jako takový, to umím.
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:PDF snadno, rychle, podle přání
16. 09. 2013, 14:42:38
Záhada. Teď jsem to zkoušel a fungovalo to, žádný flag jsem nikde nenastavoval. Dal jsem export s ukládáním jako FDF, PDF a XML, ve všech případech nebyl problém vyplněný formulář uložit. Žádnou chybu to nehlásilo a uložený formulář se následně bez problémů otevřel v Adobe Readeru.

Každopádně doporučuji aktualizovat na nejnovější LibreOffice (4.1.1.2), protože je možné, že jde o chybu, která už byla opravena. Případně by mohl být problém i v Readeru, testoval jsem s verzí 11.0.4.
user avatar Karel Vitasek
Odpovědět
PDF snadno, rychle, podle přání
16. 09. 2013, 15:50:07
Používám Acrobat Reader 9.5.5 z 26.4.2013 a LO 4.1.0.4
Aktualizace LO sotva pomůže, protože se nejedná o chybu, nýbrž o "vlastnost" Adobe Readeru. Vy totiž používáte placenou verzi Acrobata, a ta ukládat vyplněné formuláře umí. (Ostatně to umí i např. Evince.)
Jenže většina uživatelů má bezplatnou verzi Adobe Readeru a ta vyplněný formulář z LO neuloží. Pointa je v tom, že pokud se formulář z LO prožene přes "Pro" verzi Acrobata, vznikne formulář, který už lze ukládat vyplněný i v obyčejném Readeru!
Bylo by skvělé, pokud by uměla LO vyprodukovat takto upravený formulář rovnou, bez opičáren s placeným Acrobatem, tedy bez placení výpalného firmě Adobe.
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:PDF snadno, rychle, podle přání
16. 09. 2013, 16:12:57
Placenou verzi Acrobata nepoužívám (nemám pořízenou/nainstalovanou) - hovořil jsem pouze o Readeru v uvedené verzi.
user avatar Karel Vitasek
Odpovědět
Re:Re:PDF snadno, rychle, podle přání
16. 09. 2013, 17:46:05
To je zajímavé. V každém pádě v Linuxu, který používám, je poslední verze Acrobat Readeru právě devítka a nezdá se, že by Adobe v dohledné době vydalo desítku nebo dokonce jedenáctku.
Co se Windows týče, nemohu vyzkoušet, protože je nepoužívám a nikde v dosahu žádné k disposici nemám. Ale pokud vím, naše zaměstnace tento problém trápí právě ve Windows a IT oddělení to nebylo schopné vyřešit jinak, než tím, že všechny formuláře nejprve přepasírujou přes placený Acrobat.
Docela by pomohlo vědět, které verze Readeru fungují a které ne. Byl by někde k vyzkoušení formulář z LO 4.1.1.2?
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:PDF snadno, rychle, podle přání
16. 09. 2013, 18:26:27
Tak se zdá, že už je jasné, jak to je. Teď jsem to zkusil v Adobe Readeru 10, který je poslední na Windows Vista (v Linuxu teď Adobe Reader vůbec nainstalovaný nemám a už dlouho jsem neměl). Tam to nefunguje.

Vypadá to tedy, že zakopaný pes je opravdu v Readeru, je potřeba mít verzi 11 a tím pádem Windows 7 nebo novější. V Linuxu s Adobe Readerem zřejmě smůla. Zřejmě to nebude mít nic společného s verzí LibreOffice.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře a podniká v oblasti informačních technologií. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.

 
 
 
woo jaw demo hz