Poněkud atypické využití OpenOffice.org na lůžkovém oddělení nemocnice

blog.png Z pochopitelných důvodů nechci uvádět své jméno ani město. Už jsem v důchodu, tak posílám tento text napsaný asi před třemi lety (proto ten přítomný čas). MUDr. K. B., nemocnice na okraji nejmenovaného města  

Pracuji jako lékař na lůžkovém oddělení nemocnice, kde několik hodin denně píšeme stále dokola a skoro do zblbnutí přijímací a propouštěcí zprávy. Na každé stanici našeho oddělení máme počítač a na něm MS Office. Word ve versi 2003 ještě šel pochopit, ale nový Word 2007 je něco úplně jiného a nemám potřebu ani chuť ho ovládnout, když dobře znám OO. Protože nemám práva administrátora, tak jsem na oba počítače do svého adresáře potají nainstaloval Open Office 2.4.1 portable, s čímž jsem se pochopitelně před správcem naší sítě nechlubil. A jsem naprosto spokojený.

Vytvořil jsem si výchozí šablony s hlavičkou nemocnice a oddělení a hezky velké písmo (ve Wordu je malinkaté a tenké - kdo si má kazit oči. Asi v něm neumím nastavit šablonu s větším písmem). Lékařky zde pracující svoje texty často tak doslova zašmodrchaly, že ve Wordu už nešly dát dohromady (stačilo lehce škrtnout nehtem o nepatřičnou klávesu), zato v OO jsem jim je skoro vždycky nějak zachránil a ušetřil jim nové psaní celé stránky textu. OO v. 3.0.1 mám ovšem doma, takže ho dobře znám. I sestry s OO radši pracují, ale vadí jim angličtina (nevíte o dobré češtině v. 2.4.1 portable?).

A závěr? Zkuste třeba přesvědčit profesionály z výpočetních středisek, ať za ušetřené peníze za licence na MS Office vedení organizace koupí uživatelům pořádné židle, stolky a svítidla! Nyní už je v nemocnici regulérní NIS (nemocniční informační systém), takže psaní chorobopisů v textových editorech je pouhou vzpomínkou...

Poznámka redakce: Děkujeme našemu čtenáři za zkušenosti z praxe. Zažili jste něco, co vám hlava nebere, nebo naopak kdy OpenOffice.org bodoval? Napište nám, rádi vaše zkušenosti vydáme - redakce@openoffice_cz.



(Jako ve škole) Průměr: 3.00 | Hodnotilo: 2
 

Komentáře

user avatar khagaroth
Odpovědět
Poněkud atypické využití OpenOffice.org na lůžkovém oddělení nemocnice
16. 03. 2012, 16:06:53
Atypické využití? Tohle moc atypické není. Jestli chcete vidět atypické využití kancelářského balíku, podívejte na tohle, to může vymyslet jen úplnej šílenec - http://www.youtube.com/watch?v=kfaDp2ouiKs
user avatar Fox
Odpovědět
Poněkud atypické využití OpenOffice.org na lůžkovém oddělení nemocnice
19. 03. 2012, 17:47:02
Vážený pane doktore,
Vaše osočení "profesionálů z výpočetních středisek" nemusí být vždy zcela v souladu s realitou. O nákupu toho či onoho software mnohdy rozhoduje zřizovatel daného ZZ případně management nemocnice, který může mít pro nákup komerčních produktů, ačkoliv se to nezdá, i opodstatněné důvody, jako je např. návaznost na jiné systémy, které dovedou pracovat pouze s komerčním kancelářským balíkem, kompatibilita jednotlivých souborů aj. Právě poslední zmiňovaný důvod je mnohdy rozhodujícím faktorem. Pouze samotné otevření souboru bez chybové hlášky totiž neznamená ještě plnou kompatibilitu.

V rámci různých licenčních politik je pak mnohdy levnější než provozovat 2 a více typů kancelářských balíků, raději jeden, byť komerční.

Osobně se sice domnívám, že pokud by na OpenSource přešla zejména celá státní správa a existenci kancelářských balíků zdarma by akceptovaly i další informační systémy a aplikace a dovedly by s nimi pracovat tak, jako to už dnes umí celá řada programů, které aktivně pracují s formáty textových či tabulkových procesorů, zejména kompatibilita souborů by tím byla jednoznačně zachována a mnohé finanční prostředky by byly ušetřeny, ale na druhé straně je nutno dodat, že informatik nemocnice je mnohdy tím posledním, kdo za uvedenou situaci může.

I kdybychom následně připustili, že přejdeme na Office zdarma, výrobce komerčního balíku by pak následně nepochybnou ztrátu mohl promítnout do ceny jiných produktů, které mají dominantní postavení na trhu, čímž by ce celá částka projevila naprosto stejně, akorát v jiných nákladových položkách.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
 
 
woo jaw demo hz