Gymnázium ve Frýdlantu nad Ostravicí používá kancelářský balík OpenOffice.org

obecna.png Škola chce podporovat alternativy ke komerčnímu kancelářskému balíku, a proto používá OpenOffice.org. Chválí si také jeho multiplatformitu a cenovou úsporu. Vadí jim málo šablon v základní instalaci pro modul Impress.  

Proč používáte OpenOffice.org?

Přechod na OpenOffice má u nás víc důvodů:

1) Chceme podporovat alternativy, proto také už druhým rokem používáme jako druhý operační systém linuxovou distribuci Ubuntu, rádi bychom brzo přidali ještě další, např. Mandriva Linux. V těchto systémech je používání OpenOffice.org přirozené, za velkou výhodu považujeme jeho přenositelnost mezi různými operačními systémy.

2) Chceme ušetřit peníze. Náklady na pořízení nové verze Microsoft Office do našich dvou učeben informatiky (26 počítačů) odhaduji podle nedávné zkušenosti jiné školy asi na 45 000 Kč. Přitom OpenOffice.org pro potřeby výuky i běžné práce bohatě stačí, navíc obsahuje zdarma databázový program Base a oproti Microsoft Office ještě vektorový editor Draw (Draw se u nás postupně stává jednou z náhrad zatím používaného placeného editoru Zoner Callisto, kde nám nevyhovuje jen měsíční doba trialové verze pro domácí práce studentů).

3) Zásadně nesouhlasíme s tím, abychom učili studenty pracovat s Microsoft Office a ještě k tomu firmě Microsoft měli něco platit. Domníváme se, že by naopak měla tato firma zaplatit nám, kdyby chtěla, abychom s jejími produkty seznamovali studenty.

4) Ve výuce nejde o seznámení s konkrétním kancelářským balíkem, ale s principy práce u kancelářských programů. K tomu se OpenOffice.org hodí stejně dobře jako jiné balíky. Navíc do té doby, než studenti půjdou do praxe, budou tyto programy pravděpodobně vypadat podstatně jinak než dnes. Kdo pochopí principy (styly odstavců, tvorbu obsahu, styl stránky apod.), snadno je dokáže použít v libovolném editoru.

5) OpenOffice.org nám umožňuje sjednotit prostředí pro práce studentů. Pokud se s tímto balíkem seznámí ve výuce, mohou v něm chystat své seminární práce a prezentace i během dalšího studia a tím jim odpadnou problémy s různými nekompatibilními verzemi Microsoft Office (mimochodem: soubory Microsoft Office 2007 neotevřou žádné starší verze od Microsoft, ale OpenOffice.org ano).

Jací uživatelé, na kolika počítačích a kolik jich je?

S OpenOffice.org u nás pracuje v současnosti asi 340 uživatelů:

- pravidelně asi 110 studentů tří tříd prvních dvou ročníků a seminářů z informatiky, kteří používají OpenOffice.org v hodinách informatiky,

- příležitostně odhadem 120 studentů při práci na počítači v některých vyučovacích hodinách,

- vyučující informatiky a někteří další vyučující (na počítačích v kabinetech se ještě spíše používá značně stará verze Microsoft Office 2000), s pozdější obnovou těchto počítačů se zřejmě i v kabinetech přejde na OpenOffice.org.

Uživatelé OpenOffice.org pracují na 26 počítačích ve dvou počítačových učebnách, příležitostně na počítačích v běžných učebnách a v kabinetech.

Administrativní a vedoucí pracovníci používají Microsoft Office, což je zatím zřejmě rozumné, protože nadřízené orgány (ministerstvo, krajský úřad) používají v komunikaci ještě stále Microsoft Office. Bylo by ale jistě správné, kdyby tento tlak pominul. Považujeme jej za projev neznalosti pracovníků nadřízených úřadů a státní správy a věříme, že s nástupem mladších pracovníků, kteří budou s počítači více seznámeni, se situace změní. Cíleným nasazením a (třeba paralelním) používáním alternativ by se jistě ušetřilo dost prostředků.

Na jakých operačních systémech OpenOffice.org provozujete?

  1. Windows XP, 26 počítačů v učebnách IVT, asi 10 počítačů v dalších třídách a v kabinetech.

  2. Ubuntu, 26 počítačů v učebnách IVT, zatím tři počítače v kabinetech a jedné další učebně, na další počítače v kabinetech a učebnách chceme Ubuntu nainstalovat do září 2010.

Popište typ dokumentů, které obvykle vytváříte nebo zpracováváte.

Studenti ve výuce informatiky tvoří seminární práce s obsahem, popř. rejstříkem a seznamem literatury (Writer), tabulky s grafy a výpočty (Calc), prezentace (Impress) a jednoduché databáze s několika tabulkami, vazbami, dotazy, formuláři a sestavami. Později během studia v jiných vyučovacích předmětech další seminární práce a prezentace.

Někteří vyučující používají Writer nebo Calc z OpenOffice.org k tvorbě výukových textů – dle naší zkušenosti zcela nahradí odpovídající programy z Microsoft Office.

Máte problémy při výměně dat, např. v případě souborů Microsoft Office? Pokud ano, popište, prosím, jaké to bývají.

Problémy se vyskytují v občasné mírné změně formátu (posun řádku v textovém dokumentu na další stranu apod.), podstatnější je nemožnost úpravy vzorců z Wordu po přenosu do Writeru (práce se vzorci v samotném Writeru je ovšem zcela vyhovující).

Při použití prezentací z Microsoft Office složitější efekty v Impressu nefungují.

Pokud je možno použít formát pdf, problémy odpadají (starší verze Microsoft Office ovšem převod do pdf nepodporují).

Formát pro výměnu dat: OpenOffice.org dobře pracuje s dokumenty s Microsoft Office, naopak to neplatí.

Zhodnoťte kvalitu práce s kancelářským balíkem OpenOffice.org. Uveďte důvody pro jeho doporučení jiným uživatelům, uveďte také nedostatky, které vám vadí.

Práce s OpenOffice.org je podle našeho názoru stejně snadná jako s Microsoft Office.

Doporučil bych ho, protože pro běžné účely výuky i práce v kanceláři je rovnocenný s Microsoft Office. Přináší ještě některé výhody navíc, například zdarma dostupnou databázi Base nebo vektorový editor Draw (jeho obdobu Microsoft Office nemá).

Někomu může vadit, že nová verze Microsoft Office nabízí některé efekty, které v OpenOffice.org nejsou (barevné rámečky obrázků ve Wordu, barevná pozadí stránky v textových dokumentech). Dokumenty pak působí velice efektně. Z praktického hlediska to ale nepovažujeme za velkou výhodu, protože většina dokumentů je určena také k tisku a tisk podobných „efektních“ textů je zbytečně drahý.

Pokud takto vyzdobené dokumenty dostáváme jako pozvánky na soutěže, semináře apod., je tisk značně nehospodárný. Několikrát jsme se už kvůli tomu odesílatelům ohradili, nepovažujeme to za rozumné.

Velký nedostatek v OpenOffice.org vidíme u modulu Impress, kde je velmi málo šablon. Je sice možné další šablony stáhnout z internetu nebo nainstalovat jako rozšíření, ale to není pro každého snadné. Přítomnost jen několika šablon v Impressu po instalaci OpenOffice.org může působit až komicky.

Snad by bylo užitečné vyhlásit soutěž ve tvorbě nových šablon k Impressu pro školy, které OpenOffice.org používají.

Klady

  • multiplatformnost – přenositelnost

  • cena – zdarma

  • až na Impress (nedostatek šablon) může v běžné práci plně nahradit Microsoft Office

Zápory

  • nedostatek šablon v Impressu

  • méně efektů v textovém editoru i prezentacích, ale pro praktické potřeby nepovažujeme tyto efekty za podstatné

Je podle vás literatura a dokumentace k OpenOffice.org dostačující? Chybí vám některý typ dokumentace? Jaké zdroje používáte?

Knihy: používáme více knih. Některé jsou obecnější (popisují všechny moduly), všechny považuji za dobré, ale zastarávají a někde jsou méně podrobné:

  • OpenOffice.org Uživatelská příručka (Suse, IT Management, Computer Press)

  • OpenOffice.org Podrobná uživatelská příručka (Jiří Lapáček, Computer Press)

  • OpenOffice.org Kompletní průvodce (Josef Pecinovský, Grada)

Tři jsou podrobnější, protože jsou speciálně zaměřené. Jsou také kvalitní:

  • OpenOffice.org CALC (Michal Jiříček, Pavel Navrátil, Computer Media)

  • OpenOffice.org WRITER (Michal Jiříček, Jan Pomichálek, Computer Media)

  • OpenOffice.org – tipy a triky pro záznam a úpravu maker (Milan Sobek, Grada, 2008)

Chybí ale podrobnější kniha, věnovaná dalším modulům (především Base, též Drawu, Impressu). Literatury by mělo být víc (porovnejme s nabídkou knih o Microsoft Office) a současná literatura zastarává.

Webové zdroje: používáme především OpenOffice.cz, s obsahem jsme spokojeni.

Nápověda v programech je dalším užitečným nástrojem.

Byli byste ochotni věnovat finanční prostředky na úpravu vlastností OpenOffice.org nebo na vytvoření speciálního rozšíření?

Obecně nelze, jsme rozpočtová organizace; bylo by ale zajímavé zkusit udělat dobrovolnou sbírku na podporu této užitečné alternativy – nevíme ale, kam by mělo smysl poslat peníze.

Uveďte prosím informace o vaší organizaci a nezapomeňte také napsat své jméno a pozici či funkci.

Škola – gymnázium

Gymnázium Frýdlant nad Ostravicí

Nám. T. G. Masaryka 1260

Frýdlant nad Ostravicí, 739 11

Josef Svoboda

Vyučující informatiky, matematiky a fyziky.

http://gymfrydl.cz

Používáte ve firmě, škole či organizaci kancelářský balík OpenOffice.org? Stáhněte si dotazník Používáte OpenOffice.org?, vyplňte jej a pošlete nám jej (redakce@openoffice_cz). Budeme rádi, když se v rubrice Používají OpenOffice.org objeví další příspěvky. A k tomu potřebujeme vaši spolupráci. Děkujeme.

(Jako ve škole) Průměr: 3.53 | Hodnotilo: 32
 

Komentáře

user avatar marecekk86
Odpovědět
Gymnázium ve Frýdlantu nad Ostravicí používá kancelářský balík OpenOffice.org
29. 06. 2010, 11:23:08
Toto ma celkom pobavilo :) , ale je na tom niečo pravdy ...

"3) Zásadně nesouhlasíme s tím, abychom učili studenty pracovat s Microsoft Office a ještě k tomu firmě Microsoft měli něco platit. Domníváme se, že by naopak měla tato firma zaplatit nám, kdyby chtěla, abychom s jejími produkty seznamovali studenty. "
user avatar Petr V
Odpovědět
Re:Gymnázium ve Frýdlantu nad Ostravicí používá kancelářský balík OpenOffice.org
29. 06. 2010, 20:28:19
Když jsem zaselechl ředitele a jeho zástupce, jak se bavili o licencích ms office a kolik za to dají, vlasy hrůzou mi na hlavě stály.... O to horší, že šlo o základní školu.
user avatar Kerala
Odpovědět
Re:Gymnázium ve Frýdlantu nad Ostravicí používá kancelářský balík OpenOffice.org
11. 07. 2010, 10:26:47
Jako kdyby reklamní agentura např. mediálního magnáta Jaromíra Soukupa měla platit za to, že může na svých bilboardech propagovat Coca-Colu nebo automobilku Škodu-MB.
user avatar Josef Svoboda
Odpovědět
Re:Re:Gymnázium ve Frýdlantu nad Ostravicí používá kancelářský balík OpenOffice.org
12. 07. 2010, 21:49:15
Jsem rád, že máte na věc stejný názor. Měli bychom ho propagovat dál, mnoho lidí to vnímá ještě postaru - "MS je hodný, že nám dá slevu, a my budeme s jeho softwarem učit pracovat děti". Ne - ať nám za to, že bychom učili pracovat děti s jeho produkty, zaplatí.
J. Svoboda
user avatar Josef Svoboda
Odpovědět
Re:Re:Re:Gymnázium ve Frýdlantu nad Ostravicí používá kancelářský balík OpenOffice.org
12. 07. 2010, 21:52:48
(a abych já učil někoho pracovat zrovna s MS office, to by mi (škole) musel zaplatit opravdu hodně, nemám totiž k tomu žádnou chuť. Vždyť třeba balíkem OpenOffice - a jistě nejen jím - může být MS Office zcela nahrazen.)
user avatar zvedavec
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Gymnázium ve Frýdlantu nad Ostravicí používá kancelářský balík OpenOffice.org
13. 07. 2010, 11:26:55
S mnoha vecmi souhlasim, ale jak se zacne projevovat "chut" u ucitele nebo jako argument, je to znamka neobjektivity a nastupujiciho "nabozenstvi".
user avatar Lada
Odpovědět
Re:Re:Gymnázium ve Frýdlantu nad Ostravicí používá kancelářský balík OpenOffice.org
30. 07. 2010, 20:40:27
Předpokládám, že jste odpověď vůbec nepochopil. Jde totiž o to, že škola za drahé peníze koupí výrobek, na který si žáci (studenti) zvyknou. Poté sami budou tento produkt ve velkém (kolik žáků či studentů se vyškolí na jediném programu?) kupovat a případně i prosazovat. Microsoft si může mnout ruce, protože jiní mu zdarma dělají reklamu a školí v práci s jejich produkty.
Je to ještě horší, než když si koupím tričko s reklamou, kterou nosím a zdarma (pro výrobce, já jsem zaplatil, že nosím jeho reklamu) propaguji čísi výrobky.
user avatar Michal Vašut
Odpovědět
Gymnázium ve Frýdlantu nad Ostravicí používá kancelářský balík OpenOffice.org
29. 06. 2010, 12:00:00
Vidím, že že na mé bývalé škole to je s informatikou stále lepší (neříkám, že by to snad bylo špatné, ale když jsem tam studoval tak se o Linuxu akorát zmínili a teďka už ho konečně nasadili což je pro studenty velké plus, paráda.)
Místo Draw bych jako vektorový editor doporučil Inkscape (taky zdarma a multiplartformní, http://www.inkscape.org/index.php?lang=cs ), Draw je spíš na takové jednodušší věci.
user avatar Josef Svoboda
Odpovědět
Re:Gymnázium ve Frýdlantu nad Ostravicí používá kancelářský balík OpenOffice.org
30. 06. 2010, 11:00:07
Michale,

pěkně Vás zdravím a děkuji za ohlas na článek. K Inscape bych se ve výuce taky rád dostal, ale času je málo a návodů v češtině pro studenty myslím také, snad se situace postupně zlepší. Draw používám pro úvodní seznámení s principy vektorové grafiky a pro možnost jejich použití i při kreslení ve Writeru, které je téměř stejné, jen o něco chudší na nástroje. Je fajn, že je Draw součástí OOo.

J. Svoboda
user avatar zvedavec
Odpovědět
Gymnázium ve Frýdlantu nad Ostravicí používá kancelářský balík OpenOffice.org
29. 06. 2010, 12:01:04
Ja bych se pozastavil u bodu "Ochotni venovat prostredky..."

Odpoved "Obecne nelze, jsme rozpoctova..." podle mne neni spravna. To znamena, ze rozpoctove organizace za nic neplati? Ze licence MS OFF nebo XP platit lze a zaplatit neco jineho ne?
Dovedu si predstavit, ze nekdo udela upraveny instalator s baliky pro praci s GPO a nastavenim OO pres ne (ono to existuje, prave za penize) a cena bude 3000Kc na skolu a fungovat to bude treba pro nekolik verzi OO (treba dva roky, ted strilim).

V tom pripade nevidim duvod, proc by skola z casto milionoveho rozpoctu nemohla zaplatit par penez ZA SLUZBU ci cast softwaru, ktery pomuz ji nebo jejimu zamestnanci.

Proste veta zacinajici "Nemuzeme..." mi v situaci, kdy ROZPOCTOVE organizace a hlavne skoly obecne plati jako mourovate za MS licence a antivirove licence a za uplne kraviny, jak to vidim kolem sebe, prijde hooodne alibisticka nebo nedomyslena.
Doufam, ze se pan Svoboda neurazi, nicmene je to ponekolikate a uz jsem to nevydrzel.
user avatar PetrV
Odpovědět
Výtečná připomínka!!
29. 06. 2010, 20:26:40
Samozřejmě souhlas. Je to alibismus. Anebo opravdu možná neznalost.
user avatar Josef Svoboda
Odpovědět
Re:Gymnázium ve Frýdlantu nad Ostravicí používá kancelářský balík OpenOffice.org
30. 06. 2010, 11:15:20
Dobrý den,

máte jistě svoji pravdu, proč by škola nemohla ZAPLATIT za nějaký nadstandardní produkt, spojený s OpenOffice.org, obzvláště, když může platit draze třeba za licence pro SW z MS (to my ale platit nechceme a škola má peněz málo). Ale o to myslím v otázce dotazníku nešlo. Ta byla položena takto:

"Byli byste ochotni věnovat finanční prostředky na úpravu vlastností OpenOffice.org nebo na vytvoření speciálního rozšíření?"

Přiznávám, že jsem bez velkého přemýšlení použil jednu z nabízených odpovědí, které k této otázce dotazníku připravil tým OpenOffice.cz, totiž právě:

"Obecně nelze, jsme rozpočtová organizace.",

protože mi OpenOffice pro výuku dobře vyhovuje tak, jak je, jen ty šablony pro Imperss by měly být bohatší, ale pochybuji, že by mi vedení školy dalo z rozpočtu školy peníze za účelem toho, že podpořím tvorbu šablon v týmu OOo nebo tvorbu nějakého rozšíření. To myslím skutečně není možné, peníze, které škola dostává od státu, jsou přesně určeny pro zajištění chodu školy, nákup pomůcek atd., víte to možná přesněji než já.

Spíš bych měl chuť nějaký přispěvek poslat sám za sebe, popř. přispět do nějaké sbírky - nevíte o také akci? OpenOffice je bezvadný a takovou podporu jistě zasluhuje.
user avatar redakce OpenOffice.cz
Odpovědět
Re:Re:Gymnázium ve Frýdlantu nad Ostravicí používá kancelářský balík OpenOffice.org
30. 06. 2010, 11:38:43
Pokud je ten návod k odpovědi zavádějící, pak ho smažeme, není v tom záměr. Vedl mě k tomu předpoklad, že drtivá většina prostředků ve škole je účelově vázaná, jak píše pan Svoboda, a na vývoj softwaru je nelze použít. Zatím neznám případ, kdy by to bylo možné, i když bych to uvítal.

Nedoporučuji posílat peníze na nějaké sbírky "jen tak", je to neefektivní. Celkově není poptávka "darovat peníze", ale kdyby byla, tak Liberix může iniciovat výrobu šablon pro Impress nebo něco jiného, co přinese měřitelné hodnoty českým a slovenským uživatelům. Určitě bych peníze neposílal někam "do centrály", naopak bychom si měli hledět domácího trhu.

Pokud chcete přispět, pak můj osobní názor je, že jeden aktivní vývojář doplňků na našem portálu odvádí skvělou práci a jemu bych tuto podporu přál. Jen osobní tip. ;-)
user avatar PetrV
Odpovědět
Re:Re:Re:Gymnázium ve Frýdlantu nad Ostravicí používá kancelářský balík OpenOffice.org
30. 06. 2010, 20:38:27
Popravdě jsem vás na to chtěl upozornit už dávno, ale říkal jsem si, že nejsem odborník, tak jsem radši mlčel. Jistěže jsou prostředky státních organizací účelově vázány. Nicméně například škola si může klidně z určité kapitoly "objednat" výrobu nějakého pluginu speciálně pro ni. Něco jako sponzoring však možné není. Nevím taky, jak je to s podporou OSS. Ale kdyby ten záměr a zájem byl, reálné to je.
Tím nechci nutit kohokoliv, aby sponzoroval OOo... jen prostě ten argument se mi nelíbí. Ale panu Svobodovi to v nejmenším nedávám za vinu. Jen vybral možnost, kterou mohl. Doporučuju změnit tuto položku v dotazníku.
user avatar redakce OpenOffice.cz
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Gymnázium ve Frýdlantu nad Ostravicí používá kancelářský balík OpenOffice.org
5. 07. 2010, 11:26:12
>> Jen vybral možnost, kterou mohl. Doporučuju změnit tuto položku v dotazníku.

Aspoň se na to podívejte... Žádná taková položka tam není, je to text v nápovědě a z tohoto důvodu to NENÍ předvyplněné... Takže to autor musí napsat sám:

Byli byste ochotni věnovat finanční prostředky na úpravu vlastností OpenOffice.org nebo na vytvoření speciálního rozšíření?
(Nápověda: Nelze, jsme rozpočtová organizace; nebyli bychom ochotni; ano, ale jen pro naše účely; ano, pro veřejné použití; neuvažovali jsme; nepotřebujeme; apod.)


Druhá věc je, jestli se to má smazat...
user avatar Josef Svoboda
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Re:Gymnázium ve Frýdlantu nad Ostravicí používá kancelářský balík OpenOffice.org
5. 07. 2010, 16:01:03
Jsem pro to, aby tam tato nabídka odpovědi zůstala, protože myslím odpovídá realitě. Která nezisková organizace má - např. ve svých stanovách nebo od zřizovatele - prostředky určené za účelem toho, na co se ptá otázka, tedy:

"Byli byste ochotni věnovat finanční prostředky na úpravu vlastností OpenOffice.org nebo na vytvoření speciálního rozšíření?"

Jak vyplývá snad ze všech vyplněných dotazníků, které jsem na openoffice.cz četl, významným faktorem pro použití OpenOffice.org je u organizací právě to, že je zadarmo, peněz je málo na běžný chod, natož na výše uvedené činnosti.

Myslím, že mnozí z těch, kteří si dají tu práci a dotazník vyplní (chvíli to trvá, mohu potvrdit), jsou za tuto nápovědu vděční. Celý tento úsek diskuse mi připadá ne příliš důležitý, zvedavec i PetrV to jistě pochopí, pokud buď pracují ve školství nebo mají zkušenost třeba s nějakým občanským združením jako neziskovou organizací. Já obě tyto zkušenosti mám a odpověď mi přijde reálná a proto i rozumná.

Zdravím Vás
Josef Svoboda
user avatar zvedavec
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Re:Re:Gymnázium ve Frýdlantu nad Ostravicí používá kancelářský balík OpenOffice.org
5. 07. 2010, 18:56:28
Tak ja ve skolstvi pracuju a prave proto, si troufam tvrdit, ze na velke casti skol by se prostredky nasly, pochopitelne nikoho nenutim, aby do OO investoval penize.
Sam se chystam vyplnit dotaznik uz asi pul roku a prave se mi doto ho porad nechce :-), tudiz ani nevim, ze tam je jakasi napoveda, ktera "ponouka" vyplnitele napsat, "nelze ....".
Zrejme proto se to tam tak casto objevuje. Porad si myslim, ze se to tam objevuje bez hlubsiho prozkoumani, protoze ty same organizace, ktere "nelze..." maji casto uvedeny stav nekolik desitek XP a tim padem verim tomu, ze i legalni antivir, coz povetsinou, nejlevnejsi AVG ci Avast dela nekoli tisic rocne (u desitek PC).
Za vsechno se dnes plati, maloco je zadarmo, stejne tak OO NENI zadarmo. Jiste, licencne ano, ale pokud jej mate spravovat na stovkach stroju, bud to pytlikujete vlastnimi skripty a nemate jistotu, ze to pojede i v dalsi verzi nebo jako spravce sahnete po udelatku, ktery nekdo udela a skola/podnik ho zaplati (napriklad). Kdyz to nezaplati, dotujete organizaci Vy sam svym casem, coz z principu je mozne a neni na tom nic spatneho, nicmene ne kazdy je ochoten toto delat.

Takze nadseni a investice vlastniho casu si prestavuji u opravdu malopocetnych organizaci, ale jak zacnout jit pocty uzivatelu do stovek a PC do desitek, musi "skoncit nadseni a prijit system a penize" (jsou tam uvozovky, nerypat prosim).

V obou skolach, kde se angazuju, castecne vidim i do toku penez a odpovedne muzu rict, ze "Z principu LZE dat penize...", akorat se musi chtit.

spocitejte si, kolik date za tonery a servisni zasahy u kopirek ci velkych tiskaren, kolik stoji vymalovani tridy... Pak nejakych "par tisic" je jako kdyz plivne (porad se bavime o beznych skolach, ne jednotridkach).

Netusil
user avatar Josef Svoboda
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:Gymnázium ve Frýdlantu nad Ostravicí používá kancelářský balík OpenOffice.org
6. 07. 2010, 21:38:24
To je zajímavé. Znáte takové udělátko? Nechcete o něm napsat něco víc? To by mohla být velká pomoc! Nebo znáte jiné užitečné rozšíření k OOo, které by stálo za to zaplatit? Na takovou věc by se - věřím - peníze skutečně našly.

Děkuji za informaci

Josef Svoboda
user avatar zvedavec
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:Gymnázium ve Frýdlantu nad Ostravicí používá kancelářský balík OpenOffice.org
6. 07. 2010, 22:42:07
Pokud je moje neanglictina spravna, je to tady toto:
http://openofficetechnology.com/products/OpenOffice-Enterprise
ovsem ta cena uz je za udelatko drobet vysoka :-(
Nicmene kdyby to bylo mene, dokazu si predstavit, ze jdu za vedenim a chci na to penize, ale opravdu mene.
user avatar redakce OpenOffice.cz
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:Gymnázium ve Frýdlantu nad Ostravicí používá kancelářský balík OpenOffice.org
6. 07. 2010, 22:46:00
I kdyby to nebyl software, ale sada instrukcí nebo jakýkoliv jiný materiál pro školní správce, jsme ochotni to podpořit, tzn. podílet se na odměně autorovi či autorům. Považujeme to za důležité.

Pište prosím další postřehy - co trápí školní správce? Ale ne sem, nýbrž do diskuzního fóra, prosím. Nejde už o komentáře k tomuto článku, proto diskuzi přesuňme:

http://forum.openoffice.cz/viewtopic.php?id=1195
user avatar Lou
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:Gymnázium ve Frýdlantu nad Ostravicí používá kancelářský balík OpenOffice.org
22. 05. 2012, 19:16:24
Co takhle si to stáhnout?
user avatar PetrV
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Re:Gymnázium ve Frýdlantu nad Ostravicí používá kancelářský balík OpenOffice.org
5. 07. 2010, 21:23:10
Samozřejmě vím, co je v dotazníku, vždyť ho znám skoro nazpaměť.

Ale přehodnotil jsem to a má pravdu pan Svoboda. Ta uvedená možnost tam fakt může zůstat a nebude zavazet. Myslel jsem si, že jejím uvedením to bude některé svádět k tomu ji použít jako alibi, ale uvědomuju si, že někdy nění jiná možnost a jiná odpověď by třeba vypadala hloupě.
user avatar Mach
Odpovědět
Výchozí šablona Normal.dotx ve Wordu 2007
29. 06. 2010, 22:58:42
Výchozí šablona ve Wordu 2007 je opravdu ... barevná. Jde sice snadno změnit, ale mnoho lidí to 1. neví a 2. neumí. Spíše jí však většina bere jako jakýsi etalon "správného vzhledu" dokumentu -> když to takto MS vytvořil, tak je to určitě správně.

Vysvětlit a naučit studenty alespoň základní pravidla typografie a sazby považuji za klíčové. Sami pak pochopí, že o barvičkách dokument skutečně není.

Ve W2007 mě prudí např. slavný režim kompatibility. Ten kerning znaků ... no fuj. Dále výchozí styl odstavce. Konečně zmizel font Times, ale aby to nebylo tak jednoduché, byl pro změnu nahrazen BEZpatkovým fontem Calibri, no comment.

V tomto směru se výchozí šablona ve Writeru chová typograficky korektně. A ve spojení s funkcemi rozšíření TypoJTB (http://www.volny.cz/macrojtb/typoJTB.html) naprostý luxus. Díky panu Bílkovi.
user avatar PetrV
Odpovědět
Re:Výchozí šablona Normal.dotx ve Wordu 2007
29. 06. 2010, 23:05:26
Pane kolego, zapomínáte na pana Pastierika a jeho pecky. Ty mě uvádějí v úžas stejně jako TypoJTB.
user avatar Mach
Odpovědět
Re:Re:Výchozí šablona Normal.dotx ve Wordu 2007
30. 06. 2010, 00:09:39
určitě ne, p. Pastierika jsem vzpomínal diskuzi http://www.openoffice.cz/blogy/skvela-funkce-writeru-automaticky-text
user avatar redakce OpenOffice.cz
Odpovědět
Gymnázium ve Frýdlantu nad Ostravicí používá kancelářský balík OpenOffice.org
29. 06. 2010, 23:18:42
Chtěl bych poprosit přítomné učitele, kteří náš dotazník nevyplnili, zda by tak mohli učinit. Nejen učitele, samozřejmě. Jde nám zejména o používání v organizacích (firmách, školách). (Osobně laděné články můžeme vydat v blogu.)

Děkujeme.
user avatar PetrV
Odpovědět
Re:Gymnázium ve Frýdlantu nad Ostravicí používá kancelářský balík OpenOffice.org
30. 06. 2010, 20:35:18
Mrzí mě, že mi v Metrostavu pan M. výslovně řekl, že "my žádné dotazníky nevyplňujeme..." Škoda. Ale myslím, že zrovna v této firmě OOo nainstalováno spíše náhodou, ale nevím, dělám tam jinou práci. Jen připomínám, že někdy je to fakt těžké ten dotazník vyzískat i od společností, které OOo používají. Patrně je to pod jejich úroveň....
Používají soft zadara a nejsou s to sepsat pár usmolených vět a získat reklamu zadara :-((( to je fakt přístup, říkám si, že by se ti dotyční mohli nabodnout na vidle a hodit do hnoje :-(
user avatar martin welikicz
Odpovědět
Gymnázium ve Frýdlantu nad Ostravicí používá kancelářský balík OpenOffice.org
14. 12. 2010, 09:58:39
v mnoha vecmi s vama nesouhlasim. v ms office je tisickrat vice fonkci nez v oo. meli byste dat studentum na vyber v cem chteji pracovat a oo by urcite upadl do zapomeni. pokud budete studenty nutit v cem maji pracovat tak se jm oo zprotivi. mel byste to promyslet. oo je s prominutim pro primitivy a ubuntu taktez.
user avatar PetrV
Odpovědět
Gymnázium ve Frýdlantu nad Ostravicí používá kancelářský balík OpenOffice.org
14. 12. 2010, 18:54:50
Haha to jste mě ale fakt pobavil :-))))))))) doost dobrý, writer, calc, math pro primitivy... dobře, beru, klidně se onálepkuju za primitiva, proč ne ;-) evidentně nevíte, co píšete, zkoušel jste OOo půl hodiny a podle toho soudíte na nadupanost tohoto programu či naopak jeho vyprázdněnost. Takový lidi miluju.
user avatar Roman Halata
Odpovědět
Re:Gymnázium ve Frýdlantu nad Ostravicí používá kancelářský balík OpenOffice.org
17. 12. 2010, 16:20:36
Dobrý den pane Svoboda,nemohu zpochybnovat finanční výhody freewarových licenci ,oproti placenému softwaru ,ale sám musíte uznat ,že vybavenost OO je oproti MS office ubohá.Naschledanou !!!přejí pěkný den u sockařské licence
user avatar PetrV
Odpovědět
Re:Re:Gymnázium ve Frýdlantu nad Ostravicí používá kancelářský balík OpenOffice.org
17. 12. 2010, 17:15:25
Pane kolego, vaše reakce je plná omylů a neznalostí. OpenOffice.org a podobně OSS není sockařským programem, protože jej používají státní instituce a bohaté podniky, tak bohaté, že byste valil zraky. Asi pro to mají nějaké důvody. (To, že tento program používají, vím z vlastní zkušenosti, a nejde o jednu firmu.) Za další, vybavenost OOo oproti MSO... no, pobavil jste mě.... já nevím, proč na tenhle portál přispívají komenty lidi, kteří vědí houby a jsou zaujatí. Kdyby se aspoň snažili dovědět se, jaká je pravda, dali si tu práci a podívali se i pod dekl programu... ne a ne a ne.
Dobře jim tak...
user avatar j-pastierik
Odpovědět
Re:Re:Gymnázium ve Frýdlantu nad Ostravicí používá kancelářský balík OpenOffice.org
17. 12. 2010, 17:41:24
Pripravte si 50 USD a viac: http://dennik.inet.sk/clanok/10754-uvolnenie-oracle-cloud-office-1-0-a-oracle-open-office-3-3/
user avatar PetrW
Odpovědět
Gymnázium ve Frýdlantu nad Ostravicí používá kancelářský balík OpenOffice.org
19. 12. 2010, 18:30:39
A OO vám za používání platí, podle mě ne?
user avatar PetrV
Odpovědět
Re:
19. 12. 2010, 19:01:15
Další superidiotský příspěvek na scéně. Vážený přispěvateli, OpenOffice.org, pokud vám to nestačilo dojít, je komunitní software. Zaplaťpánbůh za to, že něco jako OSS existuje, protože se tak dává k dispozici řada někdy i dost kvalitních programů, viz MySQL, OOo a podobně. Vy snad ještě chcete, aby vám za to komunita platila??? Jste se úplně zbláznil.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
redakce OpenOffice.cz

redakce OpenOffice.cz

redaktoři OpenOffice.cz

 
 
 
woo jaw demo hz