OpenOffice.org v akademické praxi 2

writer.png Další případy použití Openoffice.org se týkají astronomie a fyziky. Přepis rukou psaného pojednání na téma kosmologie, vědecká práce o teorii superstrun, skenování částí knihy o tajných plánech Československé lidové armády.  

První část vyšla pod názvem OpenOffice.orgv akademické praxi 1

Ing. Jaroslav Šebek, Soudobý kosmologický model

Kolega z Kosmologické sekce České astronomické společnosti Ing. Jaroslav Šebek vypracoval relativně dosti obsáhlé pojednání, shrnující poznatky soudobé kosmologie završené modelem ΛCDM, jenž se snaží popsat a vysvětlit chování Vesmíru se 70% přítomností chladné temné hmoty (energie) prozatím neobjasněného původu. Jelikož je pan Šebek důchodce, jemuž počítače nejsou vlastní, psal celou věc rukou a stejně si počínal při kreslení grafů, jež však byly mistrovským dílem typického projektanta.

Rukopis ing. J. ŠebkaRukopis ing. J. Šebka

Postup zde zvolený byl úplně jiný. Nezbývalo, než celou práci přepsat. Zde již daleko méně využiji TypoJTB, poněvadž při samotném psaní dávám pozor na dodržování typografických pravidel a další kontrolou se již nemusím zabývat. Prozatímní výsledek může vypadat např. takto:

Přepracování - prozatímní výsledekPřepracování - prozatímní výsledek


Opět se ze s velikým úspěchem využije Navigátor. I zde ještě není dílo hotovo, což platí i o dalších dvou.

Petr Valach, Hledání Teorie všeho - M-teorie a Teorie superstrun

Na konec jsem si dovolil připojit dvě práce ze své dílny. Pro potřeby Astronomicko-fyzikálního semináře vytvářím shrnutí soudobých poznatků z oblasti částicové fyziky, kosmologie a teoretické fyziky. Práce je postavena na základě mé dávné práce věnované této problematice. V tomto případě jsem však zvolil cestu formou kompilace z různých zdrojů a přestylizování do vhodné podoby. Původní práci jsem oskenoval a nechal projít OCR programem (neměl jsem elektronickou verzi). Práce je velmi náročná, protože spočívá ve vhodném uspořádání zdrojů tak, aby v textu bylo pokud možno vše, ale aby to bylo čtivé. Takto může vypadat výsledek:

Petr Valach, Hledání Teorie všehoPetr Valach, Hledání Teorie všeho

Zde se uplatní všechny postupy uvedenéu práce dr. Ullmanna.

Petr Luňák, Plánování nemyslitelného

Jelikož jsem se začal více zajímat o jaderné sklady na území ČSSR, dostal jsem tip na knížku Petra Luňáka Plánování nemyslitelného, v níž jsou uveřejněny dobové dokumenty ČSLA.

Rozhodl jsem se, že ty nejzajímavější oskenuji a převedu na text jako u Hledání Teorie všeho. Práce je to svízelná a nesmírně časově náročná, ale není složitá. Spíše je to automatické vykonávání téhož. Velice se zde uplatní TypoJTB, to nesmírně, a dále pak plugin AltSearch kompenzující nedostatky okna Najít a nahradit.

Alternativní hledání pro WriterAlternativní hledání pro Writer

Tento plugin využívám především při likvidaci ručně zalomených řádků (jež OCR program rád vytváří) apod.

V tomto případě, stejně jako u Teorie všeho, s výhodou využívám stylistických a formátovacích možností Writeru, což je důležité. Je třeba, aby stránky měly přiřazeny patřičný styl.

Shrnutí poznatků

Z výše uvedeného plyne, že OpenOffice.org je všestranný pomocník při řešení nejrůznějších problémů spojených s kancelářskou prací. A to jsme si zde představili jen moduly Writer a Math.

(Jako ve škole) Průměr: 1.75 | Hodnotilo: 8
 

Komentáře

user avatar j-pastierik
Odpovědět
OpenOffice.org v akademické praxi 2
5. 03. 2009, 06:18:26
Chcel by som poprosiť, keby ste pridali do článkov aj odkazy na rozšírenia, ktoré popisujete. Minule to bol Dmaths - http://www.dmaths.com/ dnes AltSearch - http://extensions.services.openoffice.org/project/AltSearch

Ďakujem
user avatar PetrV
Odpovědět
Re:OpenOffice.org v akademické praxi 2
5. 03. 2009, 12:15:37
Připojuju se k žádosti pana Pastierika. Pane Otto, to by bylo fajn.
user avatar redakce portálu
Odpovědět
Re:Re:OpenOffice.org v akademické praxi 2
5. 03. 2009, 15:00:22
Přidáno, blok s odkazy je [momentálně] vpravo.
user avatar rastakajakwanna
Odpovědět
OpenOffice.org v akademické praxi 2
5. 03. 2009, 10:12:04
Ja teda koukam a cubrnim :) Souhlasim s Pastierikem, odkazy na pouzite pluginy by se hodily. Kazdopadne bude takto zdigitalizovane dilo dostupne pouze na akademicke pude vasi univerzity, nebo bude dostupne i sirsi verejnosti?
user avatar PetrV
Odpovědět
Re:OpenOffice.org v akademické praxi 2
5. 03. 2009, 12:21:42
Asi Vás zklamu.
Šebkovo veledílo přepisuju pro potřeby Kosmologické sekce, ale kolega Šebek jistě velmi rád jej zpřístupní každému, není to žádná tajnost a copyright si na to bude dávat stěží :-)
Tamta "moje" věc, na té budu dělat ještě řadu let, je to hrozná práce, a to především přijde, až přijdou na věc čistě "moje" věci, které tedy budu kompletně psát já, jako je matematický aparát, teorémy Noetherové, neortodoxní kosmologické hypotézy a další.
Dokumenty z Luňákovy knížky si dělám pro sebe, protože tu knížku nevlastním a nechci je mít jen jako obrázky, z vyhledávacích důvodů. Navíc to má určitý význam i pro jednoho člobrdíka, který se výzkumem Ralska atd. dlouhodobě zabývá. Je to asi jediná věc, kterou nemůžu šířit.
Tož tak.
user avatar PetrV
Odpovědět
OpenOffice.org v akademické praxi 2
10. 03. 2009, 12:48:00
V tomto a předchozím článku chybí podstatná věc: bližší pohled na to, "jak se co dělá". Takže se jedná spíš o jakési preview. Ukázkový příklad chystám, snad zvládnu i nějaké videjko. Uvidíme.
user avatar PetrV
Odpovědět
OpenOffice.org v akademické praxi 2
10. 03. 2009, 12:50:41
Ještě doplňuji, kolega Šebek mi včera podepsal prohlášení, že souhlasí s uveřejněním jeho dílka, takže až to budu mít hotové, můžu případným zájemcům poskytnout. Je to stručný, ale hutný a v podstatě úplný popis soudobého pohledu na kosmologický vývoj. Velmi dobře uděláno vč. konrkétních observačních příkladů a jejich rozborů.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Petr Valach

Petr Valach

Redaktor & editor OpenOffice.cz a LinuxEXPRES.cz. Správce sociálních médií těchto redakcí. Člen nadace The Document Foundation. Ve svém volnu se věnuje popularizaci vědy a fotografování.

 
 
 
woo jaw demo hz