OpenOffice.org 3.3 a 3.4: Revoluce v Impressu

impress.png Uživatelé programového modulu OpenOffice.org Impress si mohou všimnout celé řady novinek, které se objevily ve verzích 3.3 a 3.4. Impress byl po dlouhou dobu programovou Popelkou, kterou mnozí odepisovali. První vlaštovkou byla verze 3.3, velice podstatné změny ale nastaly u verze 3.4.  

Impress byl po dlouhou dobu programovou Popelkou, kterou mnozí odepisovali. Nicméně bylo rozhodnuto, že to bude první programový modul OpenOffice.org, který projde revitalizací zprostředkovanou projektem OpenOffice.org Renaissance. První vlaštovkou byla verze 3.3, velice podstatné změny nastaly u verze 3.4.

Hned na úvod musím uklidnit všechny ty, kteří se děsili, že již verze 3.4 přijde s ribbonem: Opravdu tomu tak není. Ribbon je složitá programátorská funkce a těžko říct, kdy se ho dočkáme, zda vůbec.

Změny ve verzi 3.3

Na stránce Feature Freeze Testing 3.3 naleznete souhrn tří změn, které se udály v nové verzi Impressu.

Do Impressu byla vložena podpora pro fonty z rodiny Narrow – více se dočtete například přímo na bug listu.

Vkládané obrázky již nejsou reprezentovány jako odkazy na zdrojový soubor, ale vkládají se přímo do dokumentu. Chcete-li i nadále vkládat obrázky jen jako odkazy, použijte plugin Julia Pastierika Vkládání a ukotvení obrázků, jež si můžete stáhnout (aktualizace: je ale určen pouze pro Writer).

Čtyři tlačítka pro vkládání nejčastěji vkládaných objektů – obrázku, videa, tabulky a grafu. Tato novinka umožnila zmenšit početČtyři tlačítka pro vkládání objektů – obrázku, videa, tabulky a grafu.

Verze 3.3 se dočkala prvních dvou implementací z projektu Renaissance, který si klade za cíl zlepšení vzhledu OpenOffice.org i práci s ním. Nyní můžete vkládat připojený obsah přímo do prezentace klepnutím na jednu ze čtyř ikon, jež se zobrazí, pokud zvolíte rozvržení snímku s jakýmkoliv obsahem. Na výběr máte tabulku, diagram, obrázek a video. Tato funkce je známa z PowerPointu novějších verzí a je velmi výkonná. Díky ní se zredukoval počet typů rozvržení snímků. A zadávání samotného obsahu je nyní daleko rychlejší. Jeho velikost se po vložení vyrovná rozměrově s rámcem, takže jej nepřesahuje.

Upravený panel Prezentace částečně kopíruje možnosti nových verzí programu Microsft PowerPoint.Upravený panel Prezentace

Nová verze Impressu také přinesla vylepšení panelu Prezentace. Na obrázku si všimněte červeného obdélníčku, jenž zvýrazňuje první dvě ikony tohoto panelu. Po jejich pravých stranách jsou nyní rozbalovací šipky.

Pokud na ně klepnete, zobrazí se okna zobrazená na obrázcích níže.

Nyní lze vkládat nové snímky zároveň s jejich rozvržením.Nyní lze vkládat nové snímky zároveň s jejich rozvržením.

U již existujícího snímku lze změnit rozvržení velice snadno.U již existujícího snímku lze změnit rozvržení velice snadno.

S pomocí prvního okna vkládáte nový snímek; rovnou můžete zadat také jeho rozvržení anebo aktuální snímek duplikovat. Tím se na každém snímku ušetří jedna operace – zde rovnou při vkládání určujete rozvržení nového snímku (to předtím nebylo). Druhé okno řeší rozvržení aktuálního snímku a také resetuje rozvržení aktuálního snímku, pokud jste nějak modifikovali některý z jeho rámců, který je součástí rozvržení snímku (tlačítko Obnovit rozvržení snímku.

O těchto a dalších novinkách verze 3.3 se dočtete také například v článku OpenOffice.org 3.3 New Features, ale také na našem portálu v článku  Novinky v OpenOffice.org 3.3.

Změny ve verzi 3.4

Nejnovější verze Impressu, v tuto chvíli zatím ve vývoji, je na novinky bohatší, jak se můžete přesvědčit z níže uvedeného seznamu:

Pokud provedete z modulů Draw nebo Impress export (stránky či výběru) do bitmapového formátu JPG, GIF nebo PNG, budete mít možnost tento export ovlivnit i jinak než jen určením místa, kam se export provede. Do OpenOffice.org totiž byl integrován plugin Enhanced export options for bitmap files, který jsem dříve popisoval v článku Draw – Vytvořte si Člověče, nezlob se! (prozatím je pouze v angličtině, snad bude do vydání stabilní verze přeložen).

Nyní lze exportovat rastrové obrázky ve formátech BMP, JPEG, GIF a PNG s uživatelem zadaným rozlišením a dalšími vlastnostmi.Nyní lze exportovat rastrové obrázky ve formátech BMP, JPEG, GIF a PNG s uživatelem zadaným rozlišením a dalšími vlastnostmi.

Najít v Panelu snímků aktuální snímek již není tak pracné.Najít v Panelu snímků aktuální snímek již není tak pracné.

Náhledy stránek v Panelu snímků jsou opatřeny stínem, aby se více zviditelnil aktuální snímek.

Obrovská změna nastala ve způsobu práce se snímky. Náhledy snímků v Panelu snímků byly nyní opatřeny plovoucím panelem tří tlačítek, který se zviditelňuje po najetí kurzorem myši na náhled. S nimi můžete spustit prezentaci od daného snímku, skrýt snímek a také daný snímek duplikovat. Pokud snímek (okno s náhledem) přesouváte na jiné místo v Panelu snímků, nejste o nové pozici informováni černou čárou jako v předchozích verzích, ale tak, že se náhledy snímků přeskupují a vytvářejí tak prostor pro přesouvaný snímek (nebo snímky). Při přesunu jste také číselně informováni o počtu přesouvaných snímků. Stejný režim platí při přesouvání snímků v Pořadači snímků. Podívejte se na video na youtube.

Zcela nová funkce – plovoucí okno, jež se zobrazuje po najetí kurzoru myši do náhledu snímku.Zcela nová funkce – plovoucí okno, jež se zobrazuje po najetí kurzoru myši do náhledu snímku.

Při přesunu snímků jste informováni o počtu přesouvaných snímků a jejich umístění do nové lokace není již takový problém.Při přesunu snímků jste informováni o jejich počtu.

Byly změněny některé výchozí hodnoty: nyní je zapnuto uchycování k vodicím linkám a k okrajům objektů, velké úchyty jsou nyní zviditelněné, zmáčknete­ li při přesouvání objektu klávesu [Alt] a podržíte, bude se posouvaný objekt přichytávat k ostatním; byly také změněny výchozí barvy, aktivována možnost Kopírovat při přesunu (když přesouváte objekt se stisknutou klávesou [Ctrl], po uvolnění vytvoříte kopii).

Porovnejte výchozí barvu pro objekty a stín ve verzi 3.3…Porovnejte výchozí barvu pro objekty a stín ve verzi 3.3…

… s verzí 3.4.… s verzí 3.4                                      .

Šikovné určitě je, že můžete v průběhu promítání prezentace zaměňovat kurzor myši za pero a psát jím, dále můžete volit barvu pera a sílu tahu.

Na tuhle možnost někteří uživatelé čekali netrpělivě několik let. Nyní se dočkali. Chcete v průběhu prezentace změnit kurzor myšNa tuhle možnost někteří uživatelé čekali netrpělivě několik let. Nyní se dočkali. Chcete v průběhu prezentace změnit kurzor myši na pero?

Nástroj Kapátko změnil název na Náhrada barev. Také jsem si všiml rychlejšího běhu, zvláště při vykreslování velkého množství šablon, které mám, a také při kreslení objektů a vykreslování animací.

Impress se tak stává nejen použitelným, ale i zábavným programem. Některé z výše uvedených vlastností například v PowerPointu 2007 zcela chybí.

Na další novinky se můžete podívat na stránku Feature Freeze Testing 3.4.

Článek byl vytvořen v OpenOffice.org 3.3 + 3.4

(Jako ve škole) Průměr: 1.89 | Hodnotilo: 9
 

Komentáře

user avatar j-pastierik
Odpovědět
OpenOffice.org 3.3 a 3.4: Revoluce v Impressu
4. 05. 2011, 08:09:48
Moje rozšírenie pre vkladanie a ukotvovanie obrázkov zatiaľ nepracuje v Impresse (aktuálna verzia je určená iba pre Writer). Informácia v článku je v tomto smere nesprávna.
user avatar IrenaS
Odpovědět
Re:OpenOffice.org 3.3 a 3.4: Revoluce v Impressu
4. 05. 2011, 09:36:34
Informaci jsem aktualizovala.
user avatar PetrV
Odpovědět
Re:Re:OpenOffice.org 3.3 a 3.4: Revoluce v Impressu
5. 05. 2011, 23:15:34
Redakci se omlouvám a Vám, pane kolego, děkuju za upozornění.
user avatar hanoj
Odpovědět
OpenOffice.org 3.3 a 3.4: Revoluce v Impressu
4. 05. 2011, 09:38:32
Umi impress nebo bude umet tzv. halo efekt okolo textu? Je to takova jednoducha vec ale dulezita pri psani do fotek, schemat, aby text byl citelny.

Napr. zde je kombinace cervena/cerna ja casto potrebuji pouzit cerna/bila.
http://forums.autodesk.com/autodesk/attachments/autodesk/185/6552/1/Halo%20Text.png
user avatar IrenaS
Odpovědět
Re:OpenOffice.org 3.3 a 3.4: Revoluce v Impressu
5. 05. 2011, 13:59:41
Draw efekt umí, ale text musí být převeden na mnohoúhelník, obrys nebo křivku (pravým tlačítkem myši zvolte Převést). Pak vyberte nejprve ikonu Styl čáry a hned vedle Tloušťka čáry z panelu Čára a výplň. Na stejném panelu si nakonec vyberete i barvu výplně - Styl oblasti výplň. Pokud bude vidět pouze výplň a ne obrys, znovu klikněte na Styl čáry.
Vyzkoušeno v LibreOffice 3.3

Příště se prosím ptejte ve fóru.

Irena Šafářová
redakce portálu
user avatar Miro Hrončok
Odpovědět
OpenOffice.org 3.3 a 3.4: Revoluce v Impressu
4. 05. 2011, 11:32:25
Budou tyto změny přelité do LibreOfficu? Kendy (český vývojář ze SUSE) říkal, že to, co jde, se do LO merguje, jde to někde zjistit? Díky
user avatar MP
Odpovědět
OpenOffice.org 3.3 a 3.4: Revoluce v Impressu
4. 05. 2011, 11:39:44
Na OpenOffice.org mi pořád vadí jedna a ta stejná věc - zastaralé uživatelské rozhraní. Prostě by to chtělo čistší design. Čtyři tlačítka pro vkládání objektů jsou dobře vymyšlená, ale pořád je to málo
user avatar Petr V
Odpovědět
Re:OpenOffice.org 3.3 a 3.4: Revoluce v Impressu
5. 05. 2011, 23:17:02
Vydržte :-))) snad se situace změní. Verze 3.3 znamená nástup implementace Rennaisaance, tak uvidíme :-)
user avatar Radim
Odpovědět
Re:Re:OpenOffice.org 3.3 a 3.4: Revoluce v Impressu
12. 05. 2011, 20:13:02
Čakám už od OO 0.8 dobrych par rokov..
user avatar PetrV
Odpovědět
Re:Re:Re:OpenOffice.org 3.3 a 3.4: Revoluce v Impressu
12. 05. 2011, 21:14:39
Já ani ne. Nevím, jestli je to o zvyku nebo něčem jiném. Ale nakonec jsem za úspornější, střídmější vzhled vděčný. Příklad: Zkusil jsem použít na Thunderbird některé motivy. Nakonec jsem všeechny opustil a zůstal u klasického pojetí. Totiž pestrobarevné ikonky a kdesicosi není všechno. Naopak mohou program udělat silně nepřehledným.
user avatar Tumorinsitu
Odpovědět
Re:Re:Re:OpenOffice.org 3.3 a 3.4: Revoluce v Impressu
21. 05. 2011, 14:57:20
Tak já třeba ani o nějaké změny v tomto směru nestojím. Barvičky, efekty, blikátka, kulaté rohy, 3D efekty apod. mohou být sice hezké, ale za řadu let, co pracuji s počítačem, jsem zjistil, že pro mne je nejlepší klasické prostředí. Já u počítače nesedím proto, abych se na něj koukal a kochal se, já u něj pracuji. Na druhou stranu je možné si v OpenOffice zvolit i jinou sadu ikon nebo si přidat další a hned to vypadá jinak. Uvědomme si však, že OO.o je narozdíl třeba od MSO multiplatformní aplikace a v zásadě má přebírat vzhled systému, aby všude zapadl. Potřebujete mít základ, který vám bude fungovat bez potíží na různých systémech s různým prostředím. Pracuji ve Windows i v Linuxu, kde mohu mít styl prostředí pokaždé jiný, přičemž mi OO.o a jiné programy bezpečně zapadne do prostředí, které jsem si v systému zvolil. Nedejbože, aby OO.o dopadl jako třeba MSO 2007, který se vám sice líbí, nebo nelíbí, ale nakonec stejně líbit MUSÍ, protože jej prostě nezměníte. Mám je takto kvůli občasnému nutnému použití na virtuálním PC s Windows, které mi jedou pod Linuxem. Oba systémy jsem přiblížil sobě natolik, že vypadají skoro stejně. Windows mají Gnome ikony a klasické prostředí, Linux má jako styl nastaveno Redmond a obě prostředí jsou trochu upravaná a sladěná. A jediné, co dělá problém, je to, že MSO v tom vypadá jek vetřelec z jiné planety.
user avatar Tumorinsitu
Odpovědět
OpenOffice.org 3.3 a 3.4: Revoluce v Impressu
21. 05. 2011, 15:01:38
Sláva! KONEČNĚ funkce, která umožňuje nastavit rozlišení exportu do rastru apod. je součástí OO.o. Čekal jsem na to devět let!
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:OpenOffice.org 3.3 a 3.4: Revoluce v Impressu
21. 05. 2011, 18:31:32
Ale pane kolego, stačilo jen číst openoffice.cz a už jste jej mohl rok používat! Zcela totožný!

http://www.openoffice.cz/navody/draw-vytvorte-si-clovece-nezlob-se

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Petr Valach

Petr Valach

Redaktor & editor OpenOffice.cz a LinuxEXPRES.cz. Správce sociálních médií těchto redakcí. Člen nadace The Document Foundation. Ve svém volnu se věnuje popularizaci vědy a fotografování.

 
 
 
woo jaw demo hz