Rozšírenie pre vkladanie dátumu a času do dokumentov

doplnek.png Potrebujete do dokumentov v module Calc alebo Writer vkladať aktuálny dátum alebo čas na „jeden klik“? Nainštalujte si rozšírenie JP_date_time, ktoré sme pre vás pripravili.  

Pri písaní dokumentov do nich často potrebujete vkladať aktuálny čas alebo dátum, a to v rôznych formátoch. Tieto údaje je síce možné vkladať cez menu Vložiť | Pole | Dátum a Vložiť | Pole | Čas, ale to platí iba pre modul Writer a nie je to práve rýchle. Navyše, formát dátumu je v tomto prípade iba DD.MM.RR (t. j. dve čísla DD predstavujúce deň, dve čísla MM predstavujúce mesiac a dve čísla RR predstavujúce rok).

Panel nástrojov „JP Vloženie dátumu a času“Panel nástrojov „JP Vloženie dátumu a času“

Rozšírenie JP_date_time (v aktuálnej verzii 2010-02-17) dokáže vkladať údaje o dátume a čase na jedno kliknutie a to navyše ako v module Writer, tak aj v module Calc. Je to tak preto, lebo po jeho inštalovaní sa vloží do pracovného prostredia týchto modulov panel nástrojov JP Vloženie dátumu a času (JP Vložení datumu a času, JP Insert date and time). Pracovný panel obsahuje päť tlačidiel, ktoré vkladajú na aktuálnu polohu kurzora v textovom dokumente alebo do aktuálnej bunky v zošite Calc nasledovné údaje:

Pomocou prvého tlačidla Vlož aktuálny čas vložíte čas vo formáte HH:MM:SS (napr. 19:03:59). V prípade modulu Calc je tento údaj vložený ako číselný údaj o čase, s ktorým môžete prevádzať bežné časové výpočty. Pozor, pri vkladaní sa nenastavuje formátovanie bunky a preto toto musíte urobiť osobitne podľa svojich požiadavok.

Slovenský dokument pred vložením dátumuSlovenský dokument pred vložením dátumu

Pomocou druhého tlačidla Vlož aktuálny dátum ako dátum DD.MM.RRRR vložíte dátum vo formáte DD.MM.RRRR (napr. 17.02.2010). V prípade modulu Calc je tento údaj, podobne ako údaj o čase, vložený ako dátumové číslo, s ktorým môžete prevádzať bežné dátumové výpočty. Ani pri tomto vkladaní sa nenastavuje formátovanie bunky, a preto ho musíte nastaviť osobitne.

Zmena jazyka aktuálneho znaku dokumentu na češtinuZmena jazyka aktuálneho znaku dokumentu na češtinu

Pomocou tretieho tlačidla Vlož aktuálny dátum ako text DD. MM. RRRR vložíte dátum vo formáte DD. MM. RRRR (napr. 17. 02. 2010). Jednotlivé údaje sú oddelené nezalomiteľnou medzerou, a preto aj v prípade modulu Calc je tento údaj vložený ako text, ktorý nie je potrebné ďalej formátovať.

Vložený dátum v češtineVložený dátum v češtine

Pomocou štvrtého tlačidla Vlož aktuálny dátum ako text DD. mesiac RRRR vložíte dátum tak, že mesiac sa vypíše podľa svojho názvu (napr. 17. február 2010). Za číslom dňa je vkladaná nezalomiteľná medzera a názov mesiaca je automaticky jazykovo lokalizovaný podľa aktuálne nastaveného jazyka znaku textového dokumentu alebo jazyka bunky v dokumente. Rozšírenie obsahuje okrem slovenčiny aj češtinu (napr. 17. únor 2010) a angličtinu (napr. 17. february 2010). Dátum je v module Calc vložený ako text, ktorý nie je potrebné ďalej formátovať.

Ukážka všetkých možností v zošite modulu CalcUkážka všetkých možností v zošite modulu Calc

Posledným, piatym tlačidlom Vlož aktuálny dátum ako text DD. mesiaca RRRR vložíte dátum tak, že názov mesiaca je skloňovaný (napr. 17. februára 2010). Za číslom dňa je vložená nezalomiteľná medzera a názov mesiaca je, tak isto ako v predchádzajúcom prípade, automaticky jazykovo lokalizovaný podľa aktuálne nastaveného jazyka znaku textového dokumentu alebo jazyka bunky v dokumente (napr. 17. února 2010). Pretože angličtina nepozná skloňovanie, je v tomto prípade vložený názov mesiaca s veľkým prvým písmenom (napr. 17. February 2010). Dátum je v module Calc vložený ako text, ktorý nie je potrebné ďalej formátovať.

Na záver ešte upozorňujeme, že názov panela nástrojov, tak aj pomocné texty pri jednotlivých tlačidlách sú jazykovo lokalizované okrem slovenčiny aj do češtiny a angličtiny. Pre rýchlejšiu prácu je možné, aby ste si zadefinovali klávesové skratky (menu Nástroje | Prispôsobiť...) pre tie funkcie, ktoré budete najčastejšie používať.

Stiahnite si rozšírenie JP Vloženie dátumu a času

(Jako ve škole) Průměr: 1.00 | Hodnotilo: 5
 

Komentáře

user avatar marecekk86
Odpovědět
Rozšírenie pre vkladanie dátumu a času do dokumentov
17. 03. 2010, 21:43:18
Ďakujem za toto rozšírenie, je veľmi nápomocné :)
user avatar Jan Votruba
Odpovědět
Rozšírenie pre vkladanie dátumu a času do dokumentov
27. 01. 2012, 11:41:37
Ďakujem velmi pekne z Čiech na Slovensko! Velmi užitečné rozšíření usnadňující práci.

Doplnil bych text původního článku o:

Je třeba otevřít OOo Calc, Nástroje, Správce rozšíření..., Přidat, vyhledat stažený „jp_date_time.zip“ a Otevřít. Spustí se proces rozšiřování. Nová tlačítka se objeví vlevo nahoře na panelu nástrojů, je možné je vodorovně posunout více doprava.

Pomohl mi až znalejší kolega.

Dávám ke zvážení ještě tvar datumu rrrr-mm-dd - s ohledem na snadné řazení. Standardně jej používám. Ale také vnímám, že nic není dokonalé :-).

Děkuji a přeji příjemný den a dobrý rok 2012!
user avatar j-pastierik
Odpovědět
Re:Rozšírenie pre vkladanie dátumu a času do dokumentov
27. 01. 2012, 13:02:26
Prípona rozšírenia je "oxt": http://www.liberix.cz/doplnky/jp_makra_ooo/jp_date_time.oxt Na takýto súbor stačí poklikať a rozšírenie sa nainštaluje.

Na "zip" vám to mohol premenovať internetový prehliadač, neviem aký používate, Firefox mi to nerobí. Pretože to nie je štandardné správanie, nie je to ani súčasťou návodu.

Dátum v tavre "rrrr-mm-dd" dokáže rozščírenie vkladať cez používateľsky definovaný tvar (menu Nástroje - Prídavky - JP Vloženie dátumu a čas - Nastvenie formátu dátumu a času). Definujete raz, vkladáte pomocou posledného tlačidla v paneli nástrojov ("Vlož aktuálny dátum a čas podľa nastavenia").
user avatar ivan
Odpovědět
Rozšírenie pre vkladanie dátumu a času do dokumentov
8. 01. 2013, 10:32:37
dakujem, pomohlo mi to :-)
user avatar Jan Votruba
Odpovědět
Rozšírenie pre vkladanie dátumu a času do dokumentov
1. 05. 2014, 18:42:12
Dobrý den,
nainstaloval jsem na NTB LibreOffice 4.2.3.3 a pokusil jsem se doinstalovat doplněk pro vkládání času a data - jp_date_time, který jsem používal v OOo.
Zřejmě to nejde - hlásí potřebu OOo min. verze 4.
Nemáte prosím k dispozici podobný doplněk pro LO? Pokud ano, děkuji za zveřejnění či odkaz. V OOo mi velmi pomáhal zpřesnit vkládání času.
Dále prosím o zvážení přidání „horkých kláves“ pro opakované přesné vkládání aktuálního času. Strefení se myší přeci jen chvilku trvá a čas nepočká ;-/. Pokud je to možné a učiníte tak, uvítal bych pro levou ruku vlevo na klávesnici s klávesami poblíž sebe pro snadný dvoj- či vícehmat.
Až po napsání příspěvku jsem si všiml závěru návodu - pokusím se sám ;-). LO platí i zde.
Děkuji Vám a přeji příjemný den!
user avatar j-pastierik
Odpovědět
Re:Rozšírenie pre vkladanie dátumu a času do dokumentov
2. 05. 2014, 13:39:59
http://www.openoffice.cz/novinky/nove-verzie-rozsireni-pre-openoffice-4-0 - je tam uvedený adresár, kde nájdete verzie pre staršie OO (fungujú pod LO).
user avatar Jan Votruba
Odpovědět
Rozšírenie pre vkladanie dátumu a času do dokumentov
3. 05. 2014, 22:25:58
Vyzkoušel jsem pro aktuální verzi LO postupy popsané p. Pastierikom i jinde („…premenujte príponu na zip, rozšírenie rozbaľte, v súbore "description.xml" vymažte údaj o verzii OO (údaje "dependencies" - tri riadky), zazipujte [učinil jsem pomocí nástroje Window - pozn. J. V.], premenujte príponu na oxt a nainštalujte.“), ve Windows 7 Home Premium na NTB HP ProBook 4510s s výsledkem: Při (pakovaném) pokusu o instalaci hlásí, že doplněk pro vložení data a času je nainstalovaný, ale jeho ikony se v panelu nástrojů neobjeví. Používám prohlížeč Google.
V Calc lze datum vložit pomocí Ctrl+;, čas pomocí Ctrl+Shift+;(mám jej vlevo nahoře pod °). Jejich formáty jsou dány formátováním buňky. Pro Writer to bohužel nefunguje.
P. Pastierikovi za doplněk děkuji, pomohl mi, a rozumím, že se nemůže ve svém volnu starat o všechny uživatele a SW. Přesto (nebo spíš právě proto) přeji uživatelům užitečného doplňku, ať se dočkají jeho řádného fungování také v LO.
user avatar j-pastierik
Odpovědět
Re:Rozšírenie pre vkladanie dátumu a času do dokumentov
5. 05. 2014, 05:46:27
Nainštalujte si staršiu verziu rozšírenia - v najnovšej nie je žiadna iná zmena iba tá, že má upravené definície pre panel nástrojov v Apache OpenOffice (a práve preto sa nezobrazuje v LO alebo v nižších verziách Apache OO)..

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
 
 
woo jaw demo hz