Zjednodušte si ve Writeru vkládání stránek s různou orientací

doplnek.png Doplněk slouží pro jednodušší vkládání stránek s různou orientací. Uživatelé si mohou změnit orientaci stránky ručně přes styl, nicméně prostřednictvím tohoto rozšíření bude úprava rychlejší.  

Rozšíření (označení aktuální verze - únor 2011 - je 1.4.6) si stáhněte ze stránky Alba webu OpenOffice.org. Instalaci proveďte běžným způsobem přes Nástroje | Správce rozšíření … | Přidat.

Tip: Detailnější informace k instalaci a aktualizaci rozšíření uvádí Július Pastierik ve svém článku Inštalácia a aktualizácia rozšírení.

Po instalaci rozšíření přibude v nabídce Vložit položka Landscape/Portrait...

Rozšíření AlbaRozšíření Alba

Po instalaci nepřevzalo rozšíření téma grafického prostředí a zobrazuje se se základním vzhledem. Na jeho funkčnost to ale nemá vliv.

Po aktivaci jedné z nabízených možností v otevřeném okně Alba, naleznete nové styly mezi styly stránky, jsou to: _stylStranky_L_Alba (pro stránky na šířku) a _stylStranky_P_Alba (pro stránky na výšku. Text _stylStranky_ v názvu stylu bude nahrazen podle konkrétního použití, např. První stránka L_Alba nebo Výchozí P_Alba atp.

Rozšíření je dostupné v šesti jazycích, čeština zatím zastoupena není. Po spuštění vám Alba nabízí hned čtyři způsoby, jak ovlivnit orientaci stránky, nejprve se podívejme na změnu orientace na šířku.

POZOR: V dalším textu se používá termín sekce. Na stránce rozšíření najdeme upozornění, že u sekce rozšíření Alba se nejedná o sekci v OpenOffice.org. Sekce zde znamená jednu či více stran mezi dvěma zalomeními stránky se změnou jejich stylu. Pokud tedy v celém dokumentu není žádné takové zalomení stránky, tak se sekcí rozumí celý dokument.

Jednotlivé možnosti:

Apply to the current section (přibližný překlad: Proveď změnu v aktuální sekci) – provede změnu v sekci, kde se právě nachází kurzor a všechny stránky této sekce tak budou na šířku.

Proveď změnu v aktuální sekci: „Apply to the current section“Proveď změnu v aktuální sekci: „Apply to the current section“

Next page is landscape (přibližný překlad: Další stránka bude na šířku) – změní orientaci následujících stránek na šířku. Úprava se týká i textu, který se nachází za kurzorem. Ten se přesune na nově vytvořenou stránku.

Další stránka bude na šířku: „Next page is landscape“Další stránka bude na šířku: „Next page is landscape“

One landscape page inside the document (přibližný překlad: Vlož jednu stránku na šířku uvnitř dokumentu) – na pozici kurzoru vloží novou stránku. A to i tehdy, když máte kurzor uvnitř slova, toto slovo tak bude nemilosrdně rozděleno na dvě části, mezi nimiž pak zeje propast nové prázdné stránky na šířku.

Vlož jednu stránku na šířku uvnitř dokumentu: „One landscape page inside the document“Vlož jednu stránku na šířku uvnitř dokumentu: „One landscape page inside the document“

Create a landscape page from the section (přibližný překlad: Z označeného vytvoř stránku na šířku) – pokud máte označený text, tak bude tato část tvořit obsah nové stránky orientované na šířku.

Z označeného textu vytvoří stránku na šířku: „Create a landscape page from the section“Z označeného textu vytvoří stránku na šířku: „Create a landscape page from the section“

Tlačítko Restore styles from original (přibližný překlad: Obnov styly originálu) – pomůže s obnovou původního stylu. Klikněte na stránku, která je na šířku, a pak přes rozšíření Alba na Restore styles from original. Hláška napoví, že původní orientace stránky se obnoví zvolením stylu stránky, kterou tato stránka měla původně, takže např. zde Výchozí:

Obnovit původní styl: „Restore styles from original“Obnovit původní styl: „Restore styles from original“

Jak se zachová formátování dokumentu při obnově orientace stránky tímto způsobem? Při změně stylu se změní orientace na výšku (tj. výchozí nastavení stylu stránky), nicméně u možností 2 až 4 zůstane zachované zalomení stránky, které bylo vloženo přes rozšíření Alba. Pokud jej nechcete zachovat, smažte jej ručně.

Možná se ptáte, jak se bude Alba chovat, když mám výchozí orientaci stránky na šířku? Je to jednoduché, v nabídce se změní slovo Landscape na Portrait a nově vkládané orientace stránky budou již na výšku.

Nabídka rozšíření Alba, když je stránka na šířkuNabídka rozšíření Alba, když je výchozí stránka na šířku

Zkrátka funguje to tak, že když je kurzor na stránce s orientací na šířku, tak rozšíření nabízí orientaci na výšku a naopak.

OpenOffice.org Writer samozřejmě umí vkládat stránky na šířku či na výšku, ale umí i jiné styly. Pokud tento postup zatím neznáte a chcete si jej vyzkoušet se všemi jeho výhodami či nevýhodami oproti rozšíření Alba, tak Irena Šafářová vám ve svém článku Styly stránek – Jak vložit jednu stránku na šířku? poradí, jak na to.

Návod byl vytvořen v OpenOffice.org 3.2.1 z linuxové distribuce Ubuntu 10.10.

(Jako ve škole) Průměr: 2.25 | Hodnotilo: 8
 

Komentáře

user avatar Jozef
Odpovědět
Zjednodušte si ve Writeru vkládání stránek s různou orientací
29. 03. 2011, 14:23:28
škoda že to nieje preložené do sk alebo do cs
user avatar Josef Molnár
Odpovědět
Re:Zjednodušte si ve Writeru vkládání stránek s různou orientací
5. 04. 2011, 08:18:29
Souhlasím, kontaktoval jsem před vydáním tohoto článku autora rozšíření, napsal, že by zájem o lokalizaci měl, nicméně na můj druhý mail již neodpověděl.
Návrh: souhlasili byste s mými návrhy překladů? Příp. byste něco přeložili jinak? Pošlete mi Váš návrh, nebo překlad do slovenštiny, následně bych to poslal autorovi (když už jsem si ním jednou psal) a třeba to teď (v další verzi rozšíření) vyjde? (můj kontakt josefmlnr-zavinac-gmail-tecka-com)
user avatar sese
Odpovědět
jak??
2. 01. 2012, 15:18:07
jak se dává nová stránka??
user avatar IrenaS
Odpovědět
Re:jak??
3. 01. 2012, 10:42:32
Nabídka Vložit | Ruční zalomení a pak zvolit Ruční zalomení stránky. Toto rozšíření umí jednoduše měnit orientaci jedné nebo více stran, ale neumí vkládat další.
Prosím, ptejte se ve fóru, článek už není nejnovější a těžko vám zde někdo odpoví.
-------
redakce portálu

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
 
 
woo jaw demo hz