Protestujeme: Ministerstvo financí chce diskriminovat uživatele open source

MF ČR vydalo ve spolupráci s BSA tiskovou zprávu, ve které stojí, že hardware bez legálně nabytého softwaru nebude možné zařadit do nákladů. Pracovníci finančních úřadů provádějící kontrolu budou posuzovat, zda poplatník nabyl software legálně. Podle toho rozhodnou o uznatelnosti hardwaru jako daňového nákladu. AKTUALIZACE.  

Aktualizace 26. května

Oficiální vyjádření MF ČR

Dobrý den,

děkuji za Váš e-mail. Jsem rád, ze tisková zpráva Ministerstva financí vyvolala diskuzi široké veřejnosti a přispěla k osvětě v dané oblasti. Tisková zpráva nepřináší žádnou závratnou novinku, pouze potvrzuje, že daňová správa podřízená Ministerstvu financí ve svých standardních kontrolách přispívá k boji proti softwarovému pirátství. Jistě nikdo nemůže čekat, že jako první náměstek ministra financí budu daňové úniky přehlížet, či dokonce ignorovat. Rozpočtová situace je příliš vážná. Nyní ke konkrétním bodům, které se po vydání tiskové zprávy objevily.

Domnívám, se že došlo k určitému nedorozumění. Neuváděl jsem, že každý hardware bez software je automaticky daňově neuznatelný. Pokud se podíváme na tiskovou zprávu pozorně, dočteme se např., že „v případě důvodného podezření z užívání nelegálního softwaru k podnikatelským účelům se budou úředníci finančních úřadů v rámci běžných kontrol u plátců daní těmito delikty dále zabývat“. Pochopitelně jsem si vědom, že existuje legální bezplatný software (Linux, BSD apod.), ale o tom vůbec tisková zpráva nehovoří, ten za nelegální software daňová správa rozhodně nepovažuje.

Velmi důležitá je komunikace s daňovou správou, které je potřeba při případné kontrole skutečnost o používání bezplatného legálního software sdělit. Stejně tak lze jednoduše doložit, že při výměně hardware došlo k přeinstalování v minulosti legálně nabytého software. Potom se nikdo nemůže dostat do problémů.

Doufám tedy, že se mi podařilo vysvětlit určité nedorozumění, a budu rád, pokud se diskuse o boji proti softwarovému pirátství povede i nadále korektně.

Se srdečným pozdravem,
Ivan Fuksa, 1. náměstek ministra financí

Ministerstvo znění zprávy upravilo, takže v současné době neobsahuje pasáže, které jsme považovali za diskriminační. Ke spolupráci s BSA se nikdo nevyjádřil. Pozn. red.

Původní článek před vyjádřením MF ČR

Zpráva odpovídá rétorice BSA a lze předpokládat, že byla touto organizací také připravena. Ministerstvo zcela ignoruje fakt, že legální software lze získat také stažením z internetu a že k němu není možné získat daňový doklad. Je to příklad operačního systému nebo kancelářského balíku. Svobodný software jako Linux nebo OpenOffice.org je legální a každá organizace nebo firma ho může používat bez obav – ničeho špatného se nedopouští. Přesto je v očích ministerstva (resp. BSA) považována za uživatele nelegálně nabytého softwaru.

Přečtěte si příklady škol a firem, které používají OpenOffice.org: Používají OpenOffice.org

Z uvedené zprávy také vyplývá, že to mají být úředníci finančních úřadů, kdo bude posuzovat, zda poplatník nabyl software legálně. Jakým způsobem budou ověřovat legálnost nabytí OpenOffice.org, zpráva neuvádí. Tento přístup ministerstva je diskriminující a alarmující. Firmy používající svobodný software budou zatíženy důkazním břemenem – budou muset dokázat, že software nabyly legálně, což je v případě OpenOffice.org a také jiných programů problematické. Ministerstvo tak tyto organizace de facto trestá pod roušků falešných argumentů o softwarovém pirátství.

Svobodný software je legální! Nenechte se zastrašit ani ministerstvem ani nikým jiným.

Úřad tím tlumočí názory organizace, která je nejen v odborných kruzích známá svým neetickým jednáním, v České republice právně ani neexistuje a jsou za ní nevyřízené pohledávky. Je to dokladem klientelismu, jenž přechází do dalších aktivit, které nelze rozhodně označit za etické a často ani legální.

Vyhledejte si informace o této organizaci pomocí Google: Dotaz „kauza BSA“. Shrnutí nabízí portál DSL.cz.

Sledujte web Liberixu, kde shromažďujeme další informace. Nedopustíme, aby byli uživatelé OpenOffice.org a Linuxu kriminalizováni. Podnikneme kroky k tomu, aby ministerstvo tento postoj změnilo a spolupráci se zmíněnou organizací ukončilo.

Vlastimil Ott
Liberix, o.p.s.
spravujeme obsah webů OpenOffice.cz, LinuxEXPRES.cz, Mandriva Linux, Scribus.cz
vydáváme openMagazin

(Jako ve škole) Průměr: 1.21 | Hodnotilo: 14
 

Komentáře

user avatar Petr Krčmář
Odpovědět
Protestujeme: Ministerstvo financí chce diskriminovat uživatele open source
26. 05. 2010, 06:14:56
Koukám, že jste taky naletěli BSA, která už se neštítí krýt i Ministerstvem. Podle všeho je to jen další zoufalý krok BSA, ze kterého je zoufalé i to ministerstvo, které bylo k akci sprostě zneužito. K tiskovým zprávám je třeba přistupovat opatrně a k těm od BSA osminásobně.
user avatar redakce OpenOffice.cz
Odpovědět
Re:Protestujeme: Ministerstvo financí chce diskriminovat uživatele open source
26. 05. 2010, 10:50:18
Tobě přijde, Petře, v pořádku, že ministerstvo vydá zprávu BSA? To je přece nestydaté! Ministerstvo na svém webu vydá zprávu lobbistické skupiny (!) a tvrdí, že legálnost nabytí softwaru bude ověřovat úředník finančního úřadu. Když "naletí" - podle tvých slov - první náměstek ministra, co asi bude dělat úředník FÚ, kterému předložíš licenci GNU GPL. Bude to brát jako doklad o legálním nabytí softwaru? Ministerstvo tímhle vyjádřením dává najevo, že to není legální způsob nabytí. Budeš muset dokázat, že máš ten software legálně. A to je nepřípustné.

Nikde není zmínka o svobodném softwaru - proč asi? Protože BSA je placena softwarovými giganty a slouží jako nátlaková skupina těchto firem na politiky. S tím se spousta lidí nehodlá smířit, my rozhodně ne.
user avatar j-pastierik
Odpovědět
Protestujeme: Ministerstvo financí chce diskriminovat uživatele open source
26. 05. 2010, 06:18:03
Z tlačovej správy: "V případě důvodného podezření z užívání nelegálního softwaru k podnikatelským účelům se budou úředníci finančních úřadů v rámci běžných kontrol u plátců daní těmito delikty dále zabývat."
Vidím to tak, že pri prípadnej kontrole ukážete, že používate slobodný SW a bude pokoj - stačí si raz vytlačiť príslušné licencie. Napokon, ak má niekto korporátne licencie od MS, ani on nekupuje HW so SW a stačí, ak ukáže tieto licencie (lebo aj on spadá do tejto "podozrivej" skupiny). Navyše, pri kúpe nového HW (monitor, tlačiareň, ...) sa SW nekupuje - správa hovorí o HW ako takom, čiže ho nešpecifikuje. Nerobil by som si z tejto správy až takú ťažkú hlavu - BSA, ako obvykle, nafukuje...
user avatar redakce OpenOffice.cz
Odpovědět
Re:Protestujeme: Ministerstvo financí chce diskriminovat uživatele open source
26. 05. 2010, 10:52:35
>> Vidím to tak, že pri prípadnej kontrole ukážete, že používate slobodný SW a bude pokoj - stačí si raz vytlačiť príslušné licencie.

Kde berete jistotu, že úředník FÚ bude brát licence jako platné doklady o legálním nabytí? Budou anglicky, úředník přitom očekává daňový doklad s razítkem. Bude se tím zabývat? Obávám se, že ne. Vy budete muset dokázat, že máte ten software legálně.
user avatar j-pastierik
Odpovědět
Re:Re:Protestujeme: Ministerstvo financí chce diskriminovat uživatele open source
26. 05. 2010, 11:51:55
Na Adobe Reader, kde je iba anglický text nemá takisto nikto žiaden papier s pečiatkou a predsa ho každý používa zadarmo a legálne - ešte aj ten daňový úradník. V tomto je moja istota.
user avatar redakce OpenOffice.cz
Odpovědět
Protestujeme: Ministerstvo financí chce diskriminovat uživatele open source
26. 05. 2010, 21:17:51
Doplnili jsme oficiální vyjádření ministerstva. Původní zprávu ministerstvo upravilo.
user avatar PetrV
Odpovědět
Bublina
27. 05. 2010, 13:05:43
Doufám, že celá věc je opravdu jen nedorozuměním a nafouknutou bublinou, na druhou stranu tenhle krok považuju za největší (svými důsledky) akci, kterou redakce podnikla, takže děkuju. Pakliže skutečně jeden mail vedl ke změně stanoviska ministerstva, pak jen tak dál...
Děkuji.
user avatar redakce OpenOffice.cz
Odpovědět
Re:Bublina
27. 05. 2010, 15:22:12
Jednal Liberix, který tento a další weby spravuje. Mnoho zařídila redakce AbcLinuxu.cz, konkrétně Robert Krátký. Reagovalo množství organizací i jednotlivců, to se ani veřejně neví (ale my o nich víme).

Vl. Ott
user avatar PetrV
Odpovědět
Re:Re:Bublina
28. 05. 2010, 00:04:17
Takže ještě jednou všem díky. Btw umí si někdo představit ten rrumec, který by nastal, kdyby se skutečně podle tohoto metru měla hodotit legálnost nabytí nějakého softu?
Mám ještě dotaz: O co komu tady sakra jde? Kdo čím co sleduje? Nevěřím, že na ministerstvu jsou vyloženě pitomí. Co se sleduje politikou "jít co nejvíc na ruku BSA"? Je to krátkozrakost úředníků anebo skutečně máme co dodčinění s čímsi, co odhaluje delikátní stav našeho establishmentu, prorostlého korupcí, lobbingem, klientelismem a dalšími nešvary?

Nemám v nejmenším zájem dělat nějakou politickou agitku. Popravdě byl pro mě ten článek dost velkým překvapením. Ale až teď mi konečně dochází, co by se skutečně mohlo stát, kdyby...

Nicméně. Doporučnení ministerstva vnitra, týkající se formátů souborů ve státní správě, NIKDO nebere vážně. Tedy nikdo ze státní správy. Formát ODF? Neznám. Zkuste někomu zaslat v tomhle formátu životopis (já si ho udělal teda v corelu a mám ho v pdf, ale to je jedno). "Nene, my chceme formát Microsoft Wordu, nečetl jste?" A to se týká tedy nejen státní správy. Opravdu boj s větrnými mlýny...
user avatar redakce OpenOffice.cz
Odpovědět
Re:Re:Re:Bublina
28. 05. 2010, 11:12:30
O co tady komu jde? Můžeme jen spekulovat, ale jde o klientelismus a korupci (ne, nemám důkazy).

Pokud máte negativní zkušenost s uzavřeností státní správy, dejte nám vědět, my se jich zeptáme hlasitě - podobně jako teď. Liberix je neziskovka, která brání zájmy uživatelů - úředníci si musí být vědomi toho, že nemohou občanům házet klacky pod nohy. Asi ne vždy uspějeme, ale v mnoha případech, jako je tento, můžeme udělat rozruch. nějaká reakce vždy následuje.
user avatar PetrV
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Bublina
28. 05. 2010, 13:55:26
Tak to zklamu. Se státním šimlem tolik nepřicházím do styku. Ale faktem je, že pokud se týká nějakých aktivit vůči komerční sféře, tam je to jasné - podklady ve formátech MS Office směrem tam i ven. Nikdy to nebylo jinak.
Ale to už je věc jiná, do záležitostí komerčních firem těžko lze nějak mluvit, lze jim pouze nabídnout alternativu...
Ale podle mě to může být také určitá odpověď, proč se státní aparát chová, jak se chová. Tedy údajně, soudím na základě zkušeností jiných.
user avatar Dragomirecký
Odpovědět
Protestujeme: Ministerstvo financí chce diskriminovat uživatele open source
29. 05. 2010, 08:24:41
Je třeba se zamyslet na pojmem „legálně nabytý software“! Jestliže si z internetu stáhnu OpenOffice a budu tento program používat, tak nikdo nemůže říci, že jsem ho získal „nelegálně“. Takto získaný software je získaný legálně, v rámci platných zákonů! Nelze zaměňovat výrazy „legálně nabytý“ a „koupený“! To není totéž! Kdo si něco takového myslí, tak je to jen svědectví toho, že není schopen uvažovat dostatečně logicky.

Jiná situace je u programů, které zdarma nabízeny nejsou a které si každý, kdo je chce používat, musí koupit. Tam pak není o čem diskutovat.
user avatar Dragomirecký
Odpovědět
Protestujeme: Ministerstvo financí chce diskriminovat uživatele open source
29. 05. 2010, 08:28:00
Je třeba se zamyslet nad pojmem „legálně nabytý software“! Jestliže si z internetu stáhnu OpenOffice a budu tento program používat, tak nikdo nemůže říci, že jsem ho získal „nelegálně“. Takto získaný software je získaný legálně, v rámci platných zákonů! Nelze zaměňovat výrazy „legálně nabytý“ a „koupený“! To není totéž! Kdo si něco takového myslí, tak je to jen svědectví toho, že není schopen uvažovat dostatečně logicky.

Jiná situace je u programů, které zdarma nabízeny nejsou a které si každý, kdo je chce používat, musí koupit. Tam pak není o čem diskutovat.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
 
 
woo jaw demo hz