Číslování stran v OpenOffice.org Writer

writer.png Naučte se správně číslovat strany dokumentu. Začneme nejprve zlehka - klasickým číslováním a uvedením celkového počtu stran.  

Je důležité vědět, jak jdou strany za sebou

Jak přinutit Writer k tomu, aby očísloval stránky? Mám pro vás dobrou zprávu – OpenOffice.org Writer to již dělá za vás a plně automaticky. Nejdříve začneme tím, jak zjistit počet stran u právě psaného nebo otevřeného dokumentu. Pokud si spustíte Openoffice.org Writer a otevřete nový dokument, můžete to ihned zjistit pouhým pohledem na patřičné počítadlo.

Podívejte se na lištu ve spodní části obrazovky. Hned vlevo uvidíte napsáno Strana 1/1. Znamená to, že se nacházíte na první straně (první číslice 1) z celkového počtu stran (v tomto případě také jedna).

Prázdná strana, vlevo dole číslo stránkyPrázdná strana, vlevo dole číslo stránky

Abychom ověřili, jak toto počítadlo funguje, vložíme do prázdného dokumentu nějaký text. Můžete jej napsat nebo využít tzv. vycpávkový text (anglicky dummy text), který je v OpenOffice.org nastaven. Pro jeho vyvolání napište do řádku malými písmeny dt a stiskněte klávesu F3. Do textu bude vložen jeden odstavec textu. Celou operaci zopakujte asi desetkrát.

Vytvořili jste takto asi tři stránky textu. Podívejte se na počítadlo, to vám tento počet sdělí. Jsme na třetí straně z celkového počtu tří stran. Přesuňte se na začátek dokumentu, dostanete se tak na první stranu ze tří. Ověřte na počítadle, že tomu tak je.

Vycpávkový text, konec třetí stranyVycpávkový text, konec třetí strany

Číslování stránek pro tisk

Je jasné, že počítadlo na obrazovce vám nebude nic platné pro vytištěný dokument. Tam musíme do dokumentu vložit speciální pole, které si samo bude zjišťovat, na jaké se nachází stránce a bude se v něm toto číslo stránky objevovat. Základní rozhodnutí pro tuto chvíli zní: „Chcete mít číslování v horní části stránky neboli v záhlaví, či ve spodní části stránky neboli zápatí?“

Podle svého rozhodnutí zvolte z nabídky funkci Vložit | Záhlaví | Výchozí nebo Vložit | Zápatí | Výchozí. Na obrázku můžete vidět Záhlaví. Je to ten bílý řádek nad textem stránky.

Zobrazené záhlavíZobrazené záhlaví

Do tohoto řádku můžete vložit jakoukoliv informaci, kterou chcete opakovat na začátku každé strany, což se pro číslování hodí. Další volbou je, jak má vlastní text vypadat. Zvolíme si klasiku v podobě Strana 1. Z pohledu OpenOffice.org se bude jednat o pevný text Strana a speciální pole Číslo stránky. Právě toto pole způsobí, že se bude záhlaví každé stránky měnit dle toho, o kterou stránku se jedná.

Do záhlaví napište text Strana a přidejte mezeru. Pak z nabídky zvolte funkci Vložit | Pole | Číslo stránky.

Vložit číslo stránkyVložit číslo stránky

Výsledkem je, že se do záhlaví vloží pole, které je označeno šedou barvou a je automaticky nahrazeno číslem aktuální stránky. Přejděte na úplný konec vašeho dokumentu a pak se pomalu přesuňte na začátek poslední stránky. Zkontrolujte, že zde máte napsáno Strana 3.

Číslo stránky se automaticky aktualizujeČíslo stránky se automaticky aktualizuje

Pole s celkovým počtem stran v dokumentu

A nakonec si do zápatí přidáme ještě celkové množství stran dokumentu. Celý text pak bude mít podobu Strana 1 z 5. Protože je záhlaví na všech stranách propojeno, můžeme klidně pracovat se záhlavím na poslední třetí straně a změny se projeví v záhlaví všech stránek. Přejděte do záhlaví a za šedý znak přidejte mezeru, napište z a opět přidejte mezeru.

Číslo strany z celkového počtuČíslo strany z celkového počtu

Teď ještě vložíme speciální pole s celkovým počtem stránek. Možná jste si již domysleli, že se to dělá pomocí funkce Vložit | Pole | Počet stránek. Objeví se opět ono šedé políčko s vyplněnou hodnotou celkového množství stran v dokumentu.

Vložit celkový počet stranVložit celkový počet stran

Celý text v záhlaví pak má podobu Strana 3 z 3. Přesunem na první stránku se ještě ujistěte, že počítadlo počítá správně, měl by tam být text Strana 1 z 3.

Aktuální strana a celkový počet stranAktuální strana a celkový počet stran

Pro rychlý posun v dokumentu můžet využít dvou klávesových zkratek. Pro skok na úplný začátek dokumentu můžete využít kombinaci kláves Ctrl-Home. Pro skok na úplný konec dokumentu použijte klávesy Ctrl-End.

_MA_LE_JNP_TEXT
(Jako ve škole) Průměr: 2.35 | Hodnotilo: 74
 

Komentáře

user avatar standa.e
Odpovědět
Pochvala
25. 04. 2007, 09:11:25
Ano, prave takove clanky clovek na tomhle webu hleda. Diky!
user avatar aceg
Odpovědět
openofficu chybí portál jako je jabber.cz
25. 04. 2007, 20:11:01
Rozhodně souhlasím, snad jen bych z technického hlediska uvítal kdyby byl ve "wiki-formě", která je přeci jen pro rozsáhlejší dokumentace výhodnější, protože ji mohou sami čtenáři doplňovat a aktualizovat.
user avatar keysee
Odpovědět
Ano, to všichni asi známe.
25. 04. 2007, 22:24:27
Ano, to všichni asi známe. Ale marně pátrám jak udělat při číslování stránek v publikaci, aby např. na prvých třech stranách čísla stránky nebyla, ale objevilo se číslo stránky až na čtvrté straně, a to samozřejnmě správné, tj, 4. Poradí někdo?
user avatar Christof
Odpovědět
styly stránek...
25. 04. 2007, 22:31:06
http://www.openoffice.cz/faq#FAQ.7
user avatar keysee
Odpovědět
Díky za tip, taky mne to
25. 04. 2007, 22:35:35
Díky za tip, taky mne to mohlo napadnout!
user avatar j-pastierik
Odpovědět
Štýly strán
27. 04. 2007, 16:49:12
Musíte mať minimálne dva štýly strán. Na prvých troch stranách dáte taký štýl, kde nebudete mať definované číslovanie. Na tretej strane vložíte ručné zalomenie strany (menu "Vložiť - Ručné zalomenie"), kde si vyberiete druhý štýl strany, na ktorom už číslovanie budete mať zadefinované.

Pre nastavovanie štýlov strán si prečítajte napr. môj návod na www.pc.sk - prvý diel je tu : http://www.pc.sk/navody/clanok.php?ID=5234 odkazy na ostatné tri nájdete v spodnej časti pod názvom "Súvisiace články".
user avatar kapina
Odpovědět
vložení stránek
23. 10. 2007, 07:43:14
Děkuji za odpověď, návod je přesný, jak to ale udělat, aby číslování začalo až od strany 2? - která bude v číslování stranou jedna? Děkuji
user avatar Dominik
Odpovědět
Číslování
13. 02. 2008, 16:23:09
Nevím, jestli Vám to ještě pomůže, ale našel jsem odpověď na jiné diskusi: http://www.openoffice.cz/node/1755
user avatar Jana Pavelková
Odpovědět
Číslování stran v OpenOffice.org Writer
26. 10. 2008, 18:22:53
Vložit POLE - VLASTNÍ - STRÁNKA - PŘEDCHÁZEJÍCÍ STRÁNKA - tím získáte číslo strany 1 na fakticky straně 2......ale co je můj problém, jak toto číslování stran dostat do automatického formátování obsahu ?? Tam mi stále běhá ta strana navíc. Děkuji mnohokráte.JP
user avatar Lucie Černohorská
Odpovědět
Číslování stran v OpenOffice.org Writer
21. 01. 2009, 20:33:48
Tohle všechno jde. Potřebovala bych ve třetí části dokumentu (přílohy) číslovat znova od začátku (což zvládám), ovšem římskými číslicemi. Nedaří se mi přemluvit dokument, aby čísloval na začátku latinkou a v jiné části římsky. Poradí někdo?
user avatar Radovan
Odpovědět
Re:Číslování stran v OpenOffice.org Writer
1. 03. 2009, 20:43:16
Ahoj, ako si vyriesila cislovanie pre iny styl strany tak, aby zacal odzaciatku ? Ja viem zmenu na rimske.

Format -> Polia -> Iné, záložka Premenné, možnosť zobrazit premennu stranky a v pravom okienku si vyberies moznost rimsky.
user avatar Dee
Odpovědět
Re:Číslování stran v OpenOffice.org Writer
5. 03. 2009, 21:59:09
Mám stejný problém Na stránkách je vše OK, ale automaticky generovaný obsah tvrdošíně prosazuje arabské číslice - tedy :c) latinku? :c)
user avatar dzuny
Odpovědět
číslování 4 strana jako první
22. 03. 2009, 17:11:23
udelate zalomení jak uz je tady popisováno a pak dáte: Vložit POLE - JINÉ - DOKUMENT - STRÁNKA - ČÍSLA STRÁNEK -ARABSKÁ NEBO ŘIMSKÁ- ODCHYLKA -4 pokud chcete 5 stranku jako první .. nebo měnte číslici v odchylce
user avatar radek novotny
Odpovědět
Necislovat 1-5, ale pouziti zahlavy a zapati
22. 05. 2009, 16:01:08
Lze necislovat stranky 1-5, ale pouzit v nich zahlavy a zapati?
user avatar Aleš
Odpovědět
Číslování stran v OpenOffice.org Writer
1. 11. 2009, 08:28:11
Je možné při číslování vynechat první 2 stránky? Vím, že jde vynechat první, ale první dvě? Chci na třetí straně mít číslo 1, na čtvrté straně číslo 2 atd.
user avatar IrenaS
Odpovědět
Re:Číslování stran v OpenOffice.org Writer
1. 11. 2009, 16:09:57
První 2 stránky při číslování není problém vynechat. Viz:
http://www.openoffice.cz/navody/styly-stranek-ocislujte-si-prave-a-leve-stranky-sveho
Jedná se o pravé/levé stránky, ale obecný princip je stejný. Pro vás bude inspirativní hlavně poslední podnadpis: Posun číslování.
user avatar Martin
Odpovědět
Re:Re:Číslování stran v OpenOffice.org Writer
5. 04. 2010, 21:36:43
Zdravim, číslování se mi podařilo posunout tak, že první 4 stránky nemám očíslované a 5. začíná číslem 1. to je v pořádku. Ovšem v seznamu je první číslovaná stránka a má číslo 5. Potřeboval bych prostě posunout číslování i v obsahu, tak aby měla číslo 1, ale nedaří se. Děkuji
user avatar Martin
Odpovědět
Re:Re:Re:Číslování stran v OpenOffice.org Writer
5. 04. 2010, 21:59:56
Problém vyřešen. Přehlédl jsem jednu operaci. Moje chyba. Děkuji za pěkné články
user avatar Mária
Odpovědět
Číslování stran v OpenOffice.org Writer
16. 03. 2010, 23:04:49
potrebujem očislovať bakalárku. Problém - prvých sedem strán bez čísel, až na ôsmej má byť 8. Pomôže mi niekto? Ďakujem. Ešte niečo delenie nepríchádza do úvahy, treba napáliť aj *CD*. Ešte raz díky.
user avatar j-pastierik
Odpovědět
Re:Číslování stran v OpenOffice.org Writer
17. 03. 2010, 08:07:22
http://www.openoffice.cz/modules/search/index.php?plugin=5&query=cislovani+stran&u[v]=Hledat&s[searchin][title]=1&s[searchin][perex]=1&s[searchin][keywords]=1&s[searchin][content]=1&s[valid_from_min]=&s[valid_from_max]=&s[sort]=relevance
user avatar Jana
Odpovědět
Číslování stran v OpenOffice.org Writer
11. 04. 2010, 21:30:04
Dobrý den,
mám problém s číslováním stránek v obsahu. První 4 strany mám nečíslované, podařilo se mi toho dosáhnout pomocí posunu stran -4. V obsahu však zůstalo původní číslování.Nevíte, jak dosáhnu toho, aby i obsah byl číslovaný s tímto posunem? Vím, že už to tu někdo řešil, ale odkaz na vysvětlení byl nefunkční. Děkuji moc za radu.
user avatar IrenaS
Odpovědět
Re:Číslování stran v OpenOffice.org Writer
12. 04. 2010, 08:34:45
Pomohl by vám tento článek:
http://www.openoffice.cz/navody/styly-stranek-vytvorte-si-obsah-se-spravnym-cislovanim?highlightWords=obsah
A pro příště - dotazy, prosím, do fóra. Je na dotazy vytvořeno :-)
user avatar Jana
Odpovědět
Re:Re:Číslování stran v OpenOffice.org Writer
12. 04. 2010, 22:08:21
Děkuji moc za radu. Už se to podařilo:) Viděla jsem, že se tu ptají i jiní, ale příště se polepším a půjdu do fóra:)
user avatar Mato
Odpovědět
Číslování stran v OpenOffice.org Writer
21. 04. 2010, 17:11:34
Mam problem s ocislovanim stran, potrebujem aby niekolko prvych stran nemalo cisla a potom sa zacalo cislovanie normalne od 1. Dokazal som to spravit cez zalomenie(manual break) ale vzdy sa mi tam vytvori jedna blba cista strana... neda sa to niak bez tej prekliatej strany?
user avatar IrenaS
Odpovědět
Re:Číslování stran v OpenOffice.org Writer
21. 04. 2010, 17:48:17
Prázdná stránka se vloží, aby se dodrželo pořadí pravá strana - levá strana - pravá strana, atd. Vložíte zalomení strany a chcete psát na další - vždy se vloží prázdná strana tak, abyste psal na pravou stranu (jako v knize). Nevloží se tehdy, když počet úvodních stran vychází a začnete psát na pravou stránku po zalomení předchozích.
Dotazy, prosím, do fóra. Děkuji
user avatar matus
Odpovědět
Číslování stran v OpenOffice.org Writer
26. 04. 2010, 18:42:44
skoda len že ked som si 4 strany textu uložil tak a potom dodal nový tak mi hádže už len na tie nové to zahlavie/zapätie :( čo s tým ?
user avatar IrenaS
Odpovědět
Re:Číslování stran v OpenOffice.org Writer
26. 04. 2010, 21:19:05
Ptejte se prosím ve fóru. Tam se dá vaše otázka podrobněji rozebrat.
user avatar Dominik
Odpovědět
Číslování stran v OpenOffice.org Writer
3. 08. 2010, 00:59:41
opravdu chytré, mě se to moc hodí, děkuji ;)
user avatar Eva
Odpovědět
Číslování stran v OpenOffice.org Writer
17. 03. 2011, 19:28:40
Zdravím, prosím Vás potřebuji radu.....dělám maturitní práci, a číslování stránek potřebuji až od nějaké 8 strany...což znamená že prvních 7 nechci očíslovaných. Bohužel mi to nejde, a nevím jak to udělat...Prosím pomozte!!!!!! Ozvěte se kdyžtak prosím moc na email......tuto stránku jsem našla náhodou..
user avatar IrenaS
Odpovědět
Re:Číslování stran v OpenOffice.org Writer
17. 03. 2011, 22:10:00
Tento článek by pomohl?
http://www.openoffice.cz/navody/styly-stranek-vytvorte-si-obsah-se-spravnym-cislovanim
user avatar Iveta K.
Odpovědět
Číslování stran v OpenOffice.org Writer
27. 09. 2011, 13:00:53
Dobrý den, pokoušela jsem se očíslovat si stránky dle tohoto návodu http://www.openoffice.cz/navody/styly-stranek-vytvorte-si-obsah-se-spravnym-cislovanim , ale hned na začátku při vkládání stylu první stránka mám problém. První strana se podařila, ale už od druhé strany my tam tento styl nejde. Potřebovala bych číslovat až od sedmé strany jedničkou pro bakalářku. Prosím poraďte mi, píšu sem forum jsem nenašla:-)
user avatar sedlacekdan
Odpovědět
Číslování stran v OpenOffice.org Writer
27. 09. 2011, 20:03:21
[url]http://forum.openoffice.cz/[/url]
user avatar Marie
Odpovědět
Číslování stran v OpenOffice.org Writer
29. 02. 2012, 11:25:04
Potřebuji pomoc, vždy když podle návodu vložím pole s číslováním stran, se mi v zápatí místo čísla objeví text: číslo stran...
user avatar Sedláček Daniel
Odpovědět
Re:Číslování stran v OpenOffice.org Writer
29. 02. 2012, 11:40:54
CTRL + F9, nebo volba Zobrazit -> Názvy polí


snad to bude ono


;o)
user avatar Nikola
Odpovědět
Číslování stran v OpenOffice.org Writer
9. 04. 2012, 11:55:42
číslování stran se mi porařilo... ale když jsem dala konce - další stránka tak mi tam naskočí jedna prázdná stránka a nevím jak ji mám dát pryč.... Klávesou Backspace, kterou bych to posunula nefunguje.... poradí někdo?
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Číslování stran v OpenOffice.org Writer
9. 04. 2012, 13:53:59
Nejleepší v takových případech je vždycky poslat aspoň část zdrojového souboru. Takhle je to těžké. Můžete mít nadefinované styly stran, odsazení odstavců atd. Příčin může být vícero.
user avatar IrenaS
Odpovědět
Re:Číslování stran v OpenOffice.org Writer
10. 04. 2012, 16:54:03
Mohla byste zadat svůj dotaz do fóra? Kvůli nim ho zde máme ;-)
Toto je starý článek a těžko vám někdo odpoví.
díky
user avatar Ivana
Odpovědět
Číslování stran v OpenOffice.org Writer
5. 12. 2012, 14:22:29
Dobrý deň.
Prosíím o radu, písem pracu a potrebujem zacat cislovanim strany od cisla 8.
Stale sa mi nastavuje od 1 atd.. da sa nastavit aby som mala prvu stranu s cislovanim 8?
user avatar Mach
Odpovědět
Re:Číslování stran v OpenOffice.org Writer
6. 12. 2012, 17:54:20
V článku na http://www.openoffice.cz/navody/moznosti-cislovania-stran-v-textovom-dokumente pan Pastierik možnosti číslování stran podrobně vysvětluje. Pro vás bude asi nejlepší použít druhý způsob "Zmena číslovania strán pomocou formátu odseku" (odsek = odstavec).
user avatar Běžný uživatel
Odpovědět
Číslování stran v OpenOffice.org Writer
15. 01. 2014, 12:50:07
Myslíte si, že by to šlo udělat ještě složitější?
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Číslování stran v OpenOffice.org Writer
15. 01. 2014, 14:17:23
Určitě ano. Pan Sedláček, Neudek nebo Pastierik by určitě byl s to sepsat nějaké makro. Ale způsobů, kterak problém zesložitit, je samozřejmě více. Stačí si jen vybrat :-)
user avatar budo
Odpovědět
Různá zápatí v různých částech dokumentu v OpenOffice.org Writer
24. 03. 2014, 11:53:39
Děkuji za článek a následnou diskusi. Pro ročníkovou práci se nám v zápatí podařilo vytvořit číslování od strany 3 (první dvě jsou obsah) pomocí odchylky -2. Ještě bychom rádi udělali záhlaví, kde by na prvních několika stranách byl text "Teoretická část" a v další části dokumentu pak text "Praktická část". Můžete nám prosím poradit? Děkuji
user avatar budo
Odpovědět
Re:Různá zápatí v různých částech dokumentu v OpenOffice.org Writer
24. 03. 2014, 11:55:09
Pardon, v předmětu mělo být "Různá záhlaví..."
user avatar eva
Odpovědět
Číslování stran v OpenOffice.org Writer
26. 03. 2014, 20:18:50
Prosím a já zas potřebuju nastavit číslování až od 5.stránky, s tím, že pátá strana nebude mít číslo 1, ale číslo 5. Ty odchylky mě zlobí. Když napíšu kladnou odchylu, tak se mi stane, že druhá strana dostane číslo 6, myslím, že bude jednodušší když to tam napíšu fixou! Díky za rady
user avatar Dominik
Odpovědět
Číslování stran v OpenOffice.org Writer
28. 05. 2014, 16:55:30
Rád bych se zeptal když mám 11 stránek a nechci mít očíslované první tři jak to mam udělat vždy mi to označí všechny nebo žádnou poraďte prosím.
user avatar ahoj
Odpovědět
Číslování stran v OpenOffice.org Writer
18. 02. 2015, 09:01:40
Ahoj, místo čísel stránek( jako 1, 2...) se mi tam objevuje "Čísla stránek".
Nevíte, co s tím dělat?

Děkuju za odpověď
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Číslování stran v OpenOffice.org Writer
18. 02. 2015, 09:36:24
Zobrazit | Názvy polí a je to.
user avatar ahoj
Odpovědět
Re:Re:Číslování stran v OpenOffice.org Writer
18. 02. 2015, 18:20:20
Děkuju.
user avatar PetrN
Odpovědět
Číslování stran v OpenOffice.org Writer
21. 12. 2016, 18:16:44
abych nemusel kupovat MS Office, tak jsem zkusil Open Office, ale musím se přiznat že to je ŠKOK. To co je v MS Office přednastaveno na nejběžnější používání a člověk pouze píše, tak tady člověk stráví hodiny aby ten Open Office vůbec nastavil, tak aby mohl psát (nadpisy, zápatí ,...). To snad ani není možný.
user avatar horvis
Odpovědět
Číslování stran v OpenOffice.org Writer
24. 11. 2021, 10:15:37
Mně to bohužel na open office nefunguje.
Sice tam dostanu to číslování stránek, ale zcela nepochopitelně se to pak nevytiskne a když to převedu do PDF dokumentu, tak tam také to číslování stránek není viditelné.
Absolutně nedokážu pochopit, proč tam k sakru není něco tak primitivně jednoduchého jako třeba IKONA na kterou klinu myší a stránky se očíslují.
Když je někdy v nástrojích volba, kliknutím myši, očíslovat stránky, tak proč tam není taková IKONA pro očíslování stránek.
Vždyť to může být tak primitivně jednoduché.
Absolutně nedokážu pochopit, proč se to musí dělat tak složitě a nakonec je to stejně jen vidět v počítači a tisku to číslování stránek vidět není.
Bych se snad možná i vsadil, že u primitivních programů na windows95 to takhle jednoduché bylo. Vůbec XP, tedy windows někdy z let 2000 - 2004, byly programy uživatelsky nejdokonalejší a pak to šlo všechno do kopru. Od té doby neustále funkce jen ubývaly.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Číslování stran v OpenOffice.org Writer
24. 11. 2021, 19:33:02
Velmi důrazně doporučujeme NEPOUŽÍVAT OpenOffice a vyzkoušet LibreOffice. Apache OpenOffice se přestal vyvíjet před 7 lety.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
 
 
woo jaw demo hz